Maoča Gornja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
shalaedin

#201 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

pustopoljina wrote:moja drugarica iranka,ima rodjaku,koju su udali sa 14godina.zapravo je ta sama sva sretna pristala-mislila je da ako se uda za brata svoje najbolje drugarice(muz je tad imao 18),da ce njih dvije zajedno nastaviti ici u skolu. medjutim-zaova (jel' tako) je nastavila ici u skolu,pa i zavrsila fakultet,a ova udana nije.rodila je 3 djece sad ima nekih tridesetak godina,razvela se i otisla zivjeti s nekim perzijcem u holandiju.
koliko islam osigurava pravo zenama muslimankama-mozemo vidjeti po zapadnoj europi-konzervativnije i smjernije su nase bosanke nego perzijke,egipcanke koje se nadju "na slobodi".
to je mene dovelo do zakljucka-da kad sa nekim postupas kao sa djetetom,i od njega i ne ocekujes nesto pametno i odgovorno-onda nije za cuditi se kad tamo negdje "pustena s lanca" pravi gluposti.takav neko ne zna sta su posljedice,nema opreza...
to je samo moje licno zapazanje.
inace-strasno me iritira kad muskarci tvrde kako ove ili one zene imaju vise prava.toliko prava imaju,da ne mogu same za sebe govoriti?!
nase pokrivene zene su za moj osjecaj daleko vise u islamu,nego zene tamo...a imam stvarno posirok krug-perzijanki,egipcanki,palestinki...doduse iz saudi arabije poznajem samo jednog covjeka.
Kazem ti da svakako ima svijetlih i tamnih primjera i radi takvih nemoze niko generalizovati stvari... po necijoj logici zato sto se tamo neki manijak digne u zrak su svi muslimani samoubice ili neki krscanin ili jevrej koji udje u trzni centar i pobije 10 -15 ljudi treba da ocrtava sve amerikance i da mi kazemo ma oni su serijske ubice, samoubice budale ovako i onako...

Kazem ti da mediji kreiraju pogresnu sliku, arapski sotoniziraju zapad, zapadni sotoniziraju arape i kada se napravi dovoljan jaz neko ce na plecima jednih i drugih obrnuti boli glava valutu i to ce nam biti kraj ... svi cemo kontati da nam vjera netreba i napravicemo neki hiljadugosnji mir u kojem ce vladati anarhija i bezvlasce i to ce biti nas kolaps kijamet... :P

Kazem ti da bez upoznavanja ljudi nema i razbijanja nemetnutih stereotipova...
Jedna od bozijih poruka koji pisu u Kur`anu ljudima je i ova, citiram: "O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa. (Kur’an, 49:13)"
pustopoljina

#202 Re: Maoča Gornja

Post by pustopoljina »

sve sto si napisao-stoji.apsolutno stoji.
ali isto tako-samo zato sto smo muslimani,ne trebamo bezrezervno svakog muslimana gledati kao rod rodjeni ili ga smatrati bezgresnim.i medju muslimanskim zitom ima dunjalucke vlasti zednog kukolja. iluzorno je misliti da su to sve klevete i lazi,zavidnog zapadnog svijeta.
shalaedin

#203 Re: Maoča Gornja

Post by shalaedin »

pustopoljina wrote:sve sto si napisao-stoji.apsolutno stoji.
ali isto tako-samo zato sto smo muslimani,ne trebamo bezrezervno svakog muslimana gledati kao rod rodjeni ili ga smatrati bezgresnim.i medju muslimanskim zitom ima dunjalucke vlasti zednog kukolja. iluzorno je misliti da su to sve klevete i lazi,zavidnog zapadnog svijeta.
To je normalno... normalno da nisu sve stvari klevete i lazi zapada, samo mnoge stvari dobiju preuvecanu sliku i vecu medijsku paznju nego sto trebaju. Tako da se kroz lose primjere pokusava generalizovati pojam muslimana. Bas zbog te slike muslimani su nerijetko omalovazvani od onih koji ih ne znaju... Zamisljaju ih kao spodobe, nekulturne, prljave, neeticne, suicidnim, neznalice i td. Kada se desio 11. septembar. 2000. godine. o muslimanima se polemisalo na najgori moguci nacin i o njima se svasta loseg reklo radi koga radi 15 pojedinaca koji su se skrili oko pojma Al Qaide i bivseg americkog saveznika u afganistasko-sovjetskom ratu tj. Osame bin Ladena i srusili WTC. Kada su se pojavila karikature i vredjali muslimani, nisu bili zasticeni od provokacija sve dok nisu digli svoj glas... ali i u tome su se istakle samo lose osobine muslimana. Pa vrijedjanje i omalovazavanje Kur`ana od jednog holansdkog poslanika koji je rekao da je to fasisticka knjiga i nastao je zabraniti u Holandiji. Sve su to napadi na jednu vjeru, kulturu i nacin zivota.. .
Zasto neko nije napravio dobar dokumentarac o Islamu onakvom kako o njemu govore oni koji o njemu najbolje znaju i do njega najbolje drze, pa time razbio tu medijsku sliku koja se namece i postaje stereotip zamisljanja muslimana onakvim kakvi nisu...
Socijalista

#204 Re: Maoča Gornja

Post by Socijalista »

Fakat ljudi, moze li meni iko ovdje reci gdje se nalazi Gornja Maoca (Karavlasi), ne bih nasao da si kruh na google earth :D BAs me interesuje, nit pise sta nit ista.

Hvala.
Socijalista

#205 Re: Maoča Gornja

Post by Socijalista »

Mozda koja karta ili pricizniji oppis
zonbirile

#206 Re: Maoča Gornja

Post by zonbirile »

pustopoljina wrote:sve sto si napisao-stoji.apsolutno stoji.
---------------------------------
reci da se šališ za ono zavidnog
KadSeMrtviProbudimo

#207 Re: Maoča Gornja

Post by KadSeMrtviProbudimo »

Da li se u osnovnoj školi u Maoči Gornjoj djeca još uvijek uče po nastavnom planu i programu Jordana?

...Na vrhu brežuljka nekoliko dječaka igra se… Fotoreporter otvara prozor i slika ih. Jedan dječak zastaje i gleda u kola. Pitam ga da li zna gdje živi Nusret Imamović. Pokazuje prstom: "Dole, odakle ste sad došli." "Dole? Tamo gdje piše džemat?", upitno preciziramo. Kima glavom. "A gdje ideš u školu?" "Pa, tu, dole, isto"...
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=t ... ekst_rb=13
frozen flame

#208 Re: Maoča Gornja

Post by frozen flame »

pure_love wrote:bio u maoci prosle godine,sve u redu..naravno da je ekipa iz "posteno" pretjerala da bi zvucalo radikalno
:thumbup:
Koji jos glupi bosnjak vjeruje ekipi posteno i 60 minuta, ima li jos takvih??
Pa njima samo jos nozni prsti vire iz g....a sto kakvih europskih tajni sluzbi i razbijaca Bosne.
Pa to sto Bakir i Duska rade nije radio ni Risto Dzogo :idea:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#209 Re: Maoča Gornja

Post by dr.gog »

KadSeMrtviProbudimo wrote:Da li se u osnovnoj školi u Maoči Gornjoj djeca još uvijek uče po nastavnom planu i programu Jordana?

...Na vrhu brežuljka nekoliko dječaka igra se… Fotoreporter otvara prozor i slika ih. Jedan dječak zastaje i gleda u kola. Pitam ga da li zna gdje živi Nusret Imamović. Pokazuje prstom: "Dole, odakle ste sad došli." "Dole? Tamo gdje piše džemat?", upitno preciziramo. Kima glavom. "A gdje ideš u školu?" "Pa, tu, dole, isto"...
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=t ... ekst_rb=13
Ne znam, šta misliš da ih priupitamo :D radi vaskolike forumske znatiželje..
frozen flame

#210 Re: Maoča Gornja

Post by frozen flame »

Gorštak wrote:Forum ne smatram mjestom gdje se može i treba diskutirati o ozbiljnim pitanjima, pa zato uglavnom pratim Moju fotografiju, malo muziku, malo auto i vic dana i to je to.
Ali, šejtan me navede da nekad zavirim i na "ozbiljne" teme.

Ova haranga koja se vodi protiv vehabija davno je izgubila svaki smisao pa sam suprotno svojim uvjerenjima nešto napisati o tome.

Pa hebemu majku hoće li mi već jednom neko reći kakav su to problem ti bradati čudaci negdje napravili? Rastjerali gej okupljanje, i zato su prijetnja liberalnoj demokratiji i svemu na svijetu? Jesu li oni rastjerali gej okupljanje u Beogradu, gdje nema vehabije ni na puškomet?
Prije par mjeseci uhapšena je grupa ljudi (tamo Vitez - Travnik - Novi Travnik) zbog međunarodnog šverca oružjem. Jesu li to bile vehabije? Ne, nego multinacionalna grupa ujedinjena u kriminalu i lopovluku.

Mržnja prema tim ljudima koji su drugačiji od nas u biti je identična mržnji prema pederima koja je ovdje na forumu tako zdušno osuđena. Vehabijska prijetnja jednaka je prijetnji Iraka biološkim oružjem.

Jedva sedmicu dana nakon 11. septembra bio sam prisutan na jednom skupu na kojem se rahmetli Alija kratko obratio, i između ostalog, izrekao skoro proročansku rečenicu: "Mi smo protiv terorizma, jer na taj način stradaju nevini ljudi. Ali smo isto tako i protiv islamofobije koja se širi poput vatre i zbog koje također mogu stradati nevini ljudi".
I stradali su. I kad čitam ovakve neke diskusije, samo čekam da neko pozove na bosansku Kristalnu noć, da vojska sa transporterima i buldožerima uđe u Gornju Maoču i poruši zločinačko gnijezdo kao što su Srbijanci učinili sa mafijaškim nekretninama u Zemunu. Da strgnu okove hidžaba sa nesretnih zaostalih žena i odjenu ih kao plesačice na Pinku. Da podijele zaglupljenoj djeci paketiće i unesu u njihov život sreću Deda Mraza, tog čudotvorca uz pomoć kojeg roditelji pred Novu godinu kumulativno daju ono što su im uskratili tokom godine. Da te bradonje ispale na Klek i ograde ih betonskim zidom od jedno pet metara visine, doživotno, jer oni su nepopravljivi.

I svijet će onda biti bolje mjesto za življenje. A Bosna će biti džennetska bašča, kao što je bila u vrijeme Markovićevih dinara. Aferim. I neka vam je na čast.

Sad ću ovo lijepo kopirati na sve teme gdje se vodi nedemokratska haranga protiv tih bradatih nesretnika.
:thumbup:
Nemam rijeci brate , lijepo si to napisao jasno i citko ali i ostali dobro znaju da su to nepravedne harange pokrenute od mrzitelja svega sto je islamsko a pogotovu protiv ljudi koji se vracaju sunnetu, samo sto oni svjesno i dalje napadaju i prizeljkuju smaknuce svakoga ko se vraca islamskim vrijednostima, ali mogu crknuti od muke jer islam kad god se napadao tad je postajao najjaci :mrgreen:
frozen flame

#211 Re: Maoča Gornja

Post by frozen flame »

Gorštak wrote:
fixer wrote:nastavi ubuduće pratiti muziku, vic i slicne teme.
Hoću. Samo ću razmisliti da otvorim temu o izraelskom terorizmu. Možda bih na podforumu Umjetnost i kultura mogao otvoriti topic "Fotke palestinskih izbjeglica".
Brate moj znaju oni dobro sta ti pises, pusti ih neka i dalje skidaju grijehe sa Allahovih robova , samo ih tako sebi lijepe, ceka dan sudnji svakoga, nece niko biti nepravedno zakinut ni za sta sto je duzan ikome ostao :sax:
frozen flame

#212 Re: Maoča Gornja

Post by frozen flame »

homo_sapiens wrote:
Gorštak wrote:Lave, ne bi to bilo ni slično. Ja sam ovdje pisao o harangi protiv zamišljene prijetnje. A palestinske izbjeglice su stvarnost. Veoma stvarna i veoma bolna stvarnost. Ali to ćemo prešutiti. I bolje je.
@Gorstak, lave, ovo sa selefijama, vehabijama i ostalim, se desava u mojoj drzavi, ovdje u BiH, ne u Izraelu, Palestini ili tamo negdje. I hebe mi se sta je tamo, zanima me moja kuca ! A u kuci mi je "stvarna, bolna, realna i veoma opasna stvarnost"
Pa ti ljudi imaju Bosansko drzavljanstvo i rodjeni su kao i ti u Bosni, i sta sad smetaju ti jeli?
Mozda i ti smetas njima pa ti oni ne trube po ftvu usranom kako im ti smetas nego zive svoj zivot , rade i odgajaju svoju djecu onako kako oni misle da je najbolje. Smetaju li ti oni koji svaki dan pozivaju na podjelu Bosne , na istrebljenje poturica, smeta li ti ravnogorski cetnicki pokret sto svake godine baulja po istocnoj Bosni?
Oni su realnost u cijelom svijetu , svidjelo se to tebi ili ne i svaki dan ih je sve vise, mozda ce i neko rodjeni tvoj sutra biti na njihovoj strani, a mozda i ti ako pocnes izucavati ono sto i oni uce i na cemu su. A to za opasnost, ti si najveca opasnost sam za sebe cim tako razmisljas i podrzavas nevidjenu i vec jako providnu i izlizanu harangu protiv ljudi koji nisu nikakva zla napravili nego im se samo podmece, to vise i djeca u vrticima znaju.
korozija

#213 Re: Maoča Gornja

Post by korozija »

frozen flame wrote:
homo_sapiens wrote:
Gorštak wrote:Lave, ne bi to bilo ni slično. Ja sam ovdje pisao o harangi protiv zamišljene prijetnje. A palestinske izbjeglice su stvarnost. Veoma stvarna i veoma bolna stvarnost. Ali to ćemo prešutiti. I bolje je.
@Gorstak, lave, ovo sa selefijama, vehabijama i ostalim, se desava u mojoj drzavi, ovdje u BiH, ne u Izraelu, Palestini ili tamo negdje. I hebe mi se sta je tamo, zanima me moja kuca ! A u kuci mi je "stvarna, bolna, realna i veoma opasna stvarnost"
Pa ti ljudi imaju Bosansko drzavljanstvo i rodjeni su kao i ti u Bosni, i sta sad smetaju ti jeli?
Mozda i ti smetas njima pa ti oni ne trube po ftvu usranom kako im ti smetas nego zive svoj zivot , rade i odgajaju svoju djecu onako kako oni misle da je najbolje. Smetaju li ti oni koji svaki dan pozivaju na podjelu Bosne , na istrebljenje poturica, smeta li ti ravnogorski cetnicki pokret sto svake godine baulja po istocnoj Bosni?
Oni su realnost u cijelom svijetu , svidjelo se to tebi ili ne i svaki dan ih je sve vise, mozda ce i neko rodjeni tvoj sutra biti na njihovoj strani, a mozda i ti ako pocnes izucavati ono sto i oni uce i na cemu su. A to za opasnost, ti si najveca opasnost sam za sebe cim tako razmisljas i podrzavas nevidjenu i vec jako providnu i izlizanu harangu protiv ljudi koji nisu nikakva zla napravili nego im se samo podmece, to vise i djeca u vrticima znaju.
jesam i ja opasnost za sebe? Jer i za mene su oni fasisti, i treba ih istrijebit iz ove zemlje i nadam se da cemo docekat to jednog dana. Nek svoj dzihad i svoju verziju islama nose gdje god hoce, samo nek ne seru meni...
zonbirile

#214 Re: Maoča Gornja

Post by zonbirile »

frozen flame wrote:
Gorštak wrote:
fixer wrote:nastavi ubuduće pratiti muziku, vic i slicne teme.
Hoću. Samo ću razmisliti da otvorim temu o izraelskom terorizmu. Možda bih na podforumu Umjetnost i kultura mogao otvoriti topic "Fotke palestinskih izbjeglica".
Brate moj znaju oni dobro sta ti pises, pusti ih neka i dalje skidaju grijehe sa Allahovih robova , samo ih tako sebi lijepe, ceka dan sudnji svakoga, nece niko biti nepravedno zakinut ni za sta sto je duzan ikome ostao :sax:
--------------------------------------------------------
daj ba imali kakvo parče zemlje za skinheadse,nikog ne bi dirali,jednostavno da se živi zajedno u komuni,ja i da je zemlja plodna za trave.
Locked