Kazem ti da svakako ima svijetlih i tamnih primjera i radi takvih nemoze niko generalizovati stvari... po necijoj logici zato sto se tamo neki manijak digne u zrak su svi muslimani samoubice ili neki krscanin ili jevrej koji udje u trzni centar i pobije 10 -15 ljudi treba da ocrtava sve amerikance i da mi kazemo ma oni su serijske ubice, samoubice budale ovako i onako...pustopoljina wrote:moja drugarica iranka,ima rodjaku,koju su udali sa 14godina.zapravo je ta sama sva sretna pristala-mislila je da ako se uda za brata svoje najbolje drugarice(muz je tad imao 18),da ce njih dvije zajedno nastaviti ici u skolu. medjutim-zaova (jel' tako) je nastavila ici u skolu,pa i zavrsila fakultet,a ova udana nije.rodila je 3 djece sad ima nekih tridesetak godina,razvela se i otisla zivjeti s nekim perzijcem u holandiju.
koliko islam osigurava pravo zenama muslimankama-mozemo vidjeti po zapadnoj europi-konzervativnije i smjernije su nase bosanke nego perzijke,egipcanke koje se nadju "na slobodi".
to je mene dovelo do zakljucka-da kad sa nekim postupas kao sa djetetom,i od njega i ne ocekujes nesto pametno i odgovorno-onda nije za cuditi se kad tamo negdje "pustena s lanca" pravi gluposti.takav neko ne zna sta su posljedice,nema opreza...
to je samo moje licno zapazanje.
inace-strasno me iritira kad muskarci tvrde kako ove ili one zene imaju vise prava.toliko prava imaju,da ne mogu same za sebe govoriti?!
nase pokrivene zene su za moj osjecaj daleko vise u islamu,nego zene tamo...a imam stvarno posirok krug-perzijanki,egipcanki,palestinki...doduse iz saudi arabije poznajem samo jednog covjeka.
Kazem ti da mediji kreiraju pogresnu sliku, arapski sotoniziraju zapad, zapadni sotoniziraju arape i kada se napravi dovoljan jaz neko ce na plecima jednih i drugih obrnuti boli glava valutu i to ce nam biti kraj ... svi cemo kontati da nam vjera netreba i napravicemo neki hiljadugosnji mir u kojem ce vladati anarhija i bezvlasce i to ce biti nas kolaps kijamet...
Kazem ti da bez upoznavanja ljudi nema i razbijanja nemetnutih stereotipova...
Jedna od bozijih poruka koji pisu u Kur`anu ljudima je i ova, citiram: "O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji Ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa. (Kur’an, 49:13)"