knezevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

manolito

#26 Re: knezevo

Post by manolito »

samo malo wrote:Koliko ja znam, prije rata su se zvali Cekrcici.

Ne znam gdje si ti zivio prije rata, i koliko ti daleko seze memorija.
zivio tamo gdje zivim i sad
kako su se zvali prije Cekrcica
samo malo

#27 Re: knezevo

Post by samo malo »

Ma to majstore, kako se Sarajevo zvalo prije? :-)

Hocemo onda vracat ime Vrhbosna :-) ili to ne asocira dovoljno na Bosnjake :-)

Kako sam i rekao, vidis trn u tudjem, ne i balvan u svom oku.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#28 Re: knezevo

Post by Pera Trta »

Tomislavgrad je to ime dobio između dva svjetska rata. Dao mu ga je tadašnji kralj Aleksandar, jer je na Duvanjskom polju navodno bilo krunisanje hrvatskog kralja Tomislava I, pa je to bio njegov simboličan ustupak Hrvatima (koji su, kao i svi nesrpski narodi izuzev možda Slovenaca, u njegovoj državi bili obespravljeni).
Sarajevo kakvo znamo danas je nastalo na početku osmanske vladavine u Bosni. Grad Vrhbosna jeste postojao, ali je njegova lokacija i danas predmet debata.
hadžialagić

#29 Re: knezevo

Post by hadžialagić »

samo malo wrote:Ma to majstore, kako se Sarajevo zvalo prije? :-)

Hocemo onda vracat ime Vrhbosna :-) ili to ne asocira dovoljno na Bosnjake :-)

Kako sam i rekao, vidis trn u tudjem, ne i balvan u svom oku.
Kad se počnu pojedinci razbacivati neznanjem. :-)

Uzmeš pa pročitaš knjigu Vesne Mušete-Aščerić npr. Sarajevo i njegova okolina u XV vijeku, pa Gradska naselja Srednjovjekovne bosanske države - Desanka Kojić Kovačević pa prvo naučiš šta je župa, šta gradina, šta podgrađe... Pa onda tek počneš da šupljiraš- Župa Vrhbosna, gradine sa nazivom Grad, Gradina, pa Torkovište, Hodid, itd,... a historiju Sarajeva nađeš na zvaničnoj stranici grada. Onako kako je prihvaćena i opisana od kvalifikovanih osoba, a ne od dunđera kao što si ti.
hadžialagić

#30 Re: knezevo

Post by hadžialagić »

samo malo wrote:Ako Cekrcici po novogovoru mogu biti Cekrekcije, moze i Skender Vakuf to nekakvo Knezevo.

Ja jebene teme i dileme, svako vidi samo trn u tudjem, ali ne i balvan u svom oku.
Valjda treba ispoštovati neku proceduru, konsultovati struku (historijsku, geografsku, sociološku) itd. oko tih imena? Osim što je tu naseljeno dosta Vlaha (stočara) iz Crne Gore za vrijeme Otomana, a čiji se oblasni vladar obično titulirao tako, kakvo još uporište ima to osim mržnje ispoljene tokom Agresije na BiH kada je pristupljeno tendencioznom mijenjanju historije?
samo malo

#31 Re: knezevo

Post by samo malo »

Ma ja, zvanicna historija grada Sarajeva, napisana od strane kvalifikovanih strucnjaka iz SDA i sestrinskih partija.

Haj me postedi te i takve historije, kojoj je start negdje oko dolaska osmanlija. Osim kad se javi potreba za kicenjem sredjovjekovnom bosanskom drzavnoscu.
karanana

#32 Re: knezevo

Post by karanana »

da li su te dvije dzamije u skender vakufu obnovljene?
da li se protjerani narod dijelom vratio?

nisicka visoravan - crnorijecka visoravan
vasin han - gazin han.
Van Halen

#33 Re: knezevo

Post by Van Halen »

Svakom treba dozvoliti da zove kako hoće. Tako Srbi mogu zvati Kneževo, ali isto tako i ostali Skender vakuf i nijedno ne treba biti neispravno. Prefiks bosanski je smišljeno ukinut gdje je god to moglo proći, ali niko ne može zabraniti da Brod, Grad,Dubicu,Gradišku zovem Bosanski, a oni nek ih zovu kako hoće. Isto je i sa Duvnom.
hadžialagić

#34 Re: knezevo

Post by hadžialagić »

samo malo wrote:Ma ja, zvanicna historija grada Sarajeva, napisana od strane kvalifikovanih strucnjaka iz SDA i sestrinskih partija.

Haj me postedi te i takve historije, kojoj je start negdje oko dolaska osmanlija. Osim kad se javi potreba za kicenjem sredjovjekovnom bosanskom drzavnoscu.
Pa tebi je to najkraće i najdostupačnije štivo, prilagođeno tvom uzrastu i shvatanju, obzirom da knjige i naučnu literaturu očigledno zaobilaziš.

O historiji Sarajeva pisali su mnogi, a najrelevantniji su recimo Hamdija Kreševljaković, Vladislav Skarić, Behija Zlatar, već pomenuta Vesna M-A...

Sve se može relativizirati, ali ako hoćeš da te neko ozbiljno shvati, onda ponudi i neki argument - ne samo ispraznu retoriku. Nismo na pijaci. Osmanlije su ovdje bili okupatori i ništa više. Većina građevina ili zadužbina iz tog vremena djelo su domaćih ljudi.
hadžialagić

#35 Re: knezevo

Post by hadžialagić »

karanana wrote:da li su te dvije dzamije u skender vakufu obnovljene?
Image

Piše ispod: stara džamija

Na YT ima klip sa manifestacije početka obnove džamije. Na Rijasetu ima vijest kako je upravo preko državne Komisije za izbjeglice i raseljene osobe uplaćeno 15000 KM za obnovu starije. Muftijstvo travničko koje je nadležno piše da se radi na obnovi džamije i da se život vraća lagano.

Skender Vakuf

Ako pogledaš sastav stanovništva vidjećeš da su Bošnjaci živjeli gotovo isključivo u gradu koji je pripao RS.

U novonastaloj opštini Dobretići koja pripada FBiH živjeli su uglavnom katolici. Sada ih je gotovo isti broj kao i prije rata.

Dobretići
hadžialagić

#36 Re: knezevo

Post by hadžialagić »

karanana wrote: nisicka visoravan - crnorijecka visoravan
vasin han - gazin han.
Nisam upoznat kako su i zašto neke odrednice promjenile ime. Nisam za dvostruke aršine. To treba da bude predmet stručnih komisija i prakse (ljudi koji žive na tim terenima). Opšte je poznato da su Osmanlije zadržavale imena geografskih pojmova koje su odranije zatekli, tako da smo okruženi nazivima geografskih odrednica sa blagim jezičkim promjenama uslovljenim jedino transformacijama ili devijacijama jezika kojim se koristimo a ilirskog i slavenskog porijekla. Ko malo razgleda topografske karte okolnih zemalja itekako će pronaći tragove življenja i historije i drugih i drugačijih na tim područjima.
hadžialagić

#37 Re: knezevo

Post by hadžialagić »

Van Halen wrote:Svakom treba dozvoliti da zove kako hoće. Tako Srbi mogu zvati Kneževo, ali isto tako i ostali Skender vakuf i nijedno ne treba biti neispravno. Prefiks bosanski je smišljeno ukinut gdje je god to moglo proći, ali niko ne može zabraniti da Brod, Grad,Dubicu,Gradišku zovem Bosanski, a oni nek ih zovu kako hoće. Isto je i sa Duvnom.
Svjesno žmireći na malicioznost tih namjera podrivanja i negiranja historije samo za potrebe odgovora, može se govoriti i o praktičnoj šteti od takvih postupaka. Procedura mijenjanja dokumenata, preregistracije firmi, itd... To običnim ljudima donosi puno zla, nimalo dobra.
samo malo

#38 Re: knezevo

Post by samo malo »

karanana wrote:da li su te dvije dzamije u skender vakufu obnovljene?

nisicka visoravan - crnorijecka visoravan
vasin han - gazin han.
srpska snita - bosanska snita :D

jel ono Ibricic rodom iz Skendera ili je iz Kotor varosi?
Hantraga

#39 Re: knezevo

Post by Hantraga »

Senijad Ibricic je iz Doljana, opstina Kotor Varos... :bih:
Post Reply