knezevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

trundzija

#1 knezevo

Post by trundzija »

Gdje je to prkno knezevo?
karanana

#2 Re: knezevo

Post by karanana »

skender vakuf bola.
cuj pitanja i konstatacije. nadjes neku mapu i nadjes ga.
sinus

#3 Re: knezevo

Post by sinus »

trundzija wrote:Gdje je to prkno knezevo?
To ti je Skender Vakuf, ali su ga oni preimenovali u Kneževo...

P.S.
Ali koliko ja znam koristi se i jedno i drugo ime uporedo
Baltazar_khan

#4 Re: knezevo

Post by Baltazar_khan »

Sramota je Kneževo nazivati prknom :x
sinus

#5 Re: knezevo

Post by sinus »

Baltazar_khan wrote:Sramota je Kneževo nazivati prknom :x
Pa dobro ako ćemo iskreno ne može se pohvaliti nekom veličinom :D

Taman uđeš u Skender Vakuf, i dok si se okrenuo izlazna tabla Skender Vakufa :mrgreen:
karanana

#6 Re: knezevo

Post by karanana »

pa ima kilometar-dva uz cestu kuca i nekih zgradica. sve u svemu idilicno mjesto na planini, lijepo izgleda u snijegu ona okolina, samo na ulazu kad ides iz travnika ima neka velika deponija smetlja koja izgleda katastrofalno.
Van Halen

#7 Re: knezevo

Post by Van Halen »

Skender Vakuf-Kneževo, Bosanska Dubica-Kozarska Dubica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Prozor-Rama, Duvno-Tomislavgrad. I slični primjeri. Svaki narod ove gradove zove po svom jeziku i svi zadovoljni.
apreusi

#8 Re: knezevo

Post by apreusi »

karanana wrote:skender vakuf bola.
e ovo nisam znao, cuj knezevo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Baltazar_khan

#9 Re: knezevo

Post by Baltazar_khan »

sinus wrote:
Pa dobro ako ćemo iskreno ne može se pohvaliti nekom veličinom :D

Taman uđeš u Skender Vakuf, i dok si se okrenuo izlazna tabla Skender Vakufa :mrgreen:
Ma šta ti pričaš :x

Kneževo je sitno, ali i dinamitno :oops: :razz:
banjaluka078

#10 Re: knezevo

Post by banjaluka078 »

karanana wrote:pa ima kilometar-dva uz cestu kuca i nekih zgradica. sve u svemu idilicno mjesto na planini, lijepo izgleda u snijegu ona okolina, samo na ulazu kad ides iz travnika ima neka velika deponija smetlja koja izgleda katastrofalno.
Nema više toga, već par godina.
Idilično jeste na slici, dok god se ne zaustavljaš i nemaš posla s domaćim življem i lokalnom policijom.
albertaferetti

#11 Re: knezevo

Post by albertaferetti »

Nisam tamo jos bio...ali cesto prolazim slicnim kasabama, poput Krupe na Vrbasu. I ne bih volio stati...nekako ne osjecam se ugodno u tim krajevima. Isto...kada pogledam stare slike Varcar Vakufa...i onda danasnji Mrkonjic Grad...fakat dodje da covjek zaplace od muke. Sto su mogli da uniste, unistili su. Onaj stari duh.
A sto se tice tih duplih imena...mislim da se to nigdje na svijetu nije desavalo u tako velikoj mjeri kao kod nas. A jos kad uzmemo u obzir ono djecje ponasanje uvezi mjenjanja ulica i trgova...ma preseravanje zivo.
Knezevo nikada nije postojalo, kao ni Uskoplje, kao ni Kozarska Dubica, Novi Grad itd itd. Sve je to smjesno, zalosno, tuzno...ustvari dokaz sitnih i iskompleksiranih dusa!
trundzija

#12 Re: knezevo

Post by trundzija »

karanana wrote:skender vakuf bola.
ko je to mjenjao i zasto .Sad se moramo zamarati i domaci i stranci. Da li znaju oni u cije je ime zamjenjeno ime toga Lyona, Pariza, Milana ??????
Topla voda

#13 Re: knezevo

Post by Topla voda »

sinus wrote:

P.S.
ko su oni? :D
trundzija

#14 Re: knezevo

Post by trundzija »

Nije ti braco danas,izgleda, nista nazvat prknom.Ranije smo iz simpatije, poneku manju carsiju ili kasabu, takom nazivali.Ali, to,jeli selo, grad, sta li je, nema na karti sreskoj a kamoli Google.Uz postovanje!
trundzija

#15 Re: knezevo

Post by trundzija »

A. mislim da sam na dobrom putu.To je naselje na putu AVNOJ-a
trundzija

#16 Re: knezevo

Post by trundzija »

karanana wrote:pa ima kilometar-dva uz cestu kuca i nekih zgradica. sve u svemu idilicno mjesto na planini, lijepo izgleda u snijegu ona okolina, samo na ulazu kad ides iz travnika ima neka velika deponija smetlja koja izgleda katastrofalno.
za ta 2 km. u mom gradu prodjem bar 500 sabracajnih znakova.Prosao sam tuda sigurno ???? sto se kaze 100puta.Mozda sam i ljetos prosao iduci iz Bos.krupe iz ribolova u Sarajevo. :sax:
Baltazar_khan

#17 Re: knezevo

Post by Baltazar_khan »

trundzija wrote:ljetos prosao iduci iz Bos.krupe iz ribolova u Sarajevo. :sax:
jel se upecalo šta :-D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#18 Re: knezevo

Post by PipiDugaDevetka »

Biće otvaranja autoputa Kneževo-Skender-vakuf u režiji,....da ga ne spominjem na ovoj rahat temi,...
:D :-D
hadžialagić

#19 Re: knezevo

Post by hadžialagić »

Npr. neke od usputnih crtica iz historije Skender Vakufa do kojih može doći i prvačić...

Skender-Vakuf je osnovan u isto vrijeme kada i Prusac, dakle 1463. godine.

Osnivačem grada se smatra Ali-dedo Skender, po kojem je grad i dobio ime.

U Skender-Vakufu se nalazila jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, džamija Ali-dede Skendera, u narodu poznata kao Stara džamija, jedina džamija na Balkanu koja je u unutrašnosti sadržavala kabur. Džamiju su zajedno s drugom skendervakufskom džamijom poznatom kao Nova džamija, početkom rata (1992). godine srušile srpske snage sprovodeći etničko čišćenje Bošnjaka. Nakon toga srpska vlast u Skender-Vakufu mijenja ime grada i općine u Kneževo. Na području opštine/općine Skender Vakuf, nalazi se veliki broj stećaka, kamenih spomenika iz srednjovijekovne Bosne. Najpoznatiji su oni na Vukovoj baštini, nedaleko od grada. Iz XVII i XVIII vijeka nalazimo veći broj drvenih crkava, zanimljive,lokalne arhitekture. Najpoznatije su one u Javoranima(Sv.Nikole) i u Imljanima(Sv.Ilije), koje je zavod za zaštitu spomenika kulture BiH, uknjižio kao kulturnu baštinu. U crkvi Sv.Ilije u Imljanima čuva se vrijedna relikvija, poznata kao đedovski štap, za koju lokalno stanovništvo vjruje da je štap svetitelja po kome je crkva dobila ime.

Dakle, nepobitno da njegova historija seže duboko u historiju Bosne i da je to područje bilo naseljeno od davnina. Pljuvati ovako po bilo čijem može samo površan i neuk čovjek. U principu se najčešće utvrdi da su upravo takvi iz sredina koje danas tako djeluju sablasno.

Bitno je biti "urban" i po svaku cijenu.
sinus

#20 Re: knezevo

Post by sinus »

Topla voda wrote:
sinus wrote:

P.S.
ko su oni? :D
Pa oni, političari i vijećnici :D
Biggy

#21 Re: knezevo

Post by Biggy »

albertaferetti wrote:Nisam tamo jos bio...ali cesto prolazim slicnim kasabama, poput Krupe na Vrbasu. I ne bih volio stati...nekako ne osjecam se ugodno u tim krajevima. Isto...kada pogledam stare slike Varcar Vakufa...i onda danasnji Mrkonjic Grad...fakat dodje da covjek zaplace od muke. Sto su mogli da uniste, unistili su. Onaj stari duh.
A sto se tice tih duplih imena...mislim da se to nigdje na svijetu nije desavalo u tako velikoj mjeri kao kod nas. A jos kad uzmemo u obzir ono djecje ponasanje uvezi mjenjanja ulica i trgova...ma preseravanje zivo.
Knezevo nikada nije postojalo, kao ni Uskoplje, kao ni Kozarska Dubica, Novi Grad itd itd. Sve je to smjesno, zalosno, tuzno...ustvari dokaz sitnih i iskompleksiranih dusa!
Imas i na Kosovu. I nije stvar u prijevodu s albanskog na srpski, vec su u pitanju potpuno drugaciji nazivi. Zajednicko BiH i Kosovu u cijeloj prici su Srbi. Pa ti vidi... Cista matematika....
manolito

#22 Re: knezevo

Post by manolito »

Van Halen wrote:Skender Vakuf-Kneževo, Bosanska Dubica-Kozarska Dubica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Prozor-Rama, Duvno-Tomislavgrad. I slični primjeri. Svaki narod ove gradove zove po svom jeziku i svi zadovoljni.
e cudno li se Tomislav na bosanskom zove (sto je zanimljivo taj tvoj ''svaki narod'' preimenovao samo gradove sto asociraju na Bosnu i bosnjake)
samo malo

#23 Re: knezevo

Post by samo malo »

Ako Cekrcici po novogovoru mogu biti Cekrekcije, moze i Skender Vakuf to nekakvo Knezevo.

Ja jebene teme i dileme, svako vidi samo trn u tudjem, ali ne i balvan u svom oku.
manolito

#24 Re: knezevo

Post by manolito »

Cekrcici i jesu Cekrekcije, informisi se malo prije lupanja
samo malo wrote:Ako Cekrcici po novogovoru mogu biti Cekrekcije, moze i Skender Vakuf to nekakvo Knezevo.

Ja jebene teme i dileme, svako vidi samo trn u tudjem, ali ne i balvan u svom oku.
kao ti upravo sad
Last edited by manolito on 29/09/2010 11:30, edited 1 time in total.
samo malo

#25 Re: knezevo

Post by samo malo »

Koliko ja znam, prije rata su se zvali Cekrcici.

Ne znam gdje si ti zivio prije rata, i koliko ti daleko seze memorija.
Post Reply