Kako iskorijeniti zlo u nama?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
fixer

#1 Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by fixer »

Spuštaju me loši ljudi. Danas, nažalost, živimo u svijetu kada se vjera iskorištava na najgori način. Oko nas su sve sami vjernici koji tvrde da čine dobro sebi i drugima, a nikada više loših ljudi i postupaka nije bilo na ovim prostorima. Svi smo “ogromni vjernici” bez obzira kojoj vjeri pripadali.
Nije bitno cija je ovo izjava, jer se ova rasprava ne treba da svodi na to kakav je on, koje su njegove mane i slicno. Ja pokrecem ovu temu cisto zbog toga sto sam naprosto iznerviran cinjenicom da toliki broj vjernika u danasnjim vremenima praktikuje vjeru " po mustri", rijetko gdje mogu sresti onog pravog iskrenog vjernika, onog ko se istinski boji Boga. Da se razumijemo -ne smetaju meni ni, uslovno receno, "losi ljudi", to je njihov put i njihovo pravo(dok me ne doticu), ali me nervira ubjedjenost jednog vjernika u svoju ispravnost. Ja ne glumim andjela, niti mi je to cilj. Zivim ovaj zivot, ucinio sam milion pogresaka, svake se stidim, ali svaka je dio mene-takav sam kakav sam. Trudim se biti sto bolji, i nikad ne volim sam sebe ubjedjivati da sam nesto bolji od onog sto jesam. Da se razumijemo, ispred sebe i ne stavljam neke velike zahtjeve. Ne smatram da sam los covjek sto se ubijem ko majka od alkohola, ali smatram da ima prostora da se popravim u ophodjenju prema svojim najmilijima. To je, dakle, ono sto sebi najvise zamjeram.
A sad malo o vjernicima. Sam sam vjernik, vjerujem, ali ne zelim da padam pod niciji "ogrtac". Sam sam svoj, mislim svojom glavom, niko mi nece poturati svoja razmisljanja bez podebljeg elaborata "zasto je to tako".
Imam prijateljicu kojoj su puna usta svoje vjere, koja ne ispusta "onog gore iz usta", a onda dodje ispit i sve zivo prepise. :roll: Prepisivanje na ispitu je za mene kradja, a ona to i ne dozivljava kao lose. Nisam se raspitivao da vidim da li je to po njenoj vjeri grijeh, ali logicno bi bilo da jeste.
Drugi primjer - Znam momka koji ljude ocjenjuje po predznaku. Za njega je "los nas" puno bolji od "dobrog njihovog". Priznajem da me ova vrsta sljepila najvise iznervira. Ovo me jednostavno unisti. Kad mi dodje neki "moj" i kao razlog zasto bi mi trebali biti dobri kaze "zato sto smo svoji", ja bih ga najradije golim rukama zadavio.
Da ja ne bih dalje duzio, iznosio jos primjera, zelim postaviti pitanje - da li je biti vjernik praktikant samo zavaravanje sebe da smo na dobrom putu, te koliko cesto sebe kao vjernika uhvatite u situaciji da vas ili vjerska nacela vode u pogresnom putu, ili da silazite sa tog puta pa samostalno cinite neke lose stvari? Sve mi se cini da je danas biti pripadnik neke religije jednako kao biti pripadnik lovackog drustva. Lovac smo samo kad smo u sumi, vjernik smo samo kad smo u vjerskom objektu. Da li je pripadnost nekoj religiji i slijepo prihvatanje svega sto ona kaze, jedan vid slabosti, nedostatka individue? Npr, nikad nisam vidio gaya, ali ako ona kaze da su oni losi, bolesni, vaki, naki, ja u to vjerujem. Ili, znam da kondom moze pomoci onim ljudima po Africi da se bolest zaustavi, ali ako crkva kaze da je to lose, jebo onda - neka ljudi umiru. Masa nekih primjera kad religija nadvlada razum. Neki dan gledam nekog vjerskog lidera u komunikaciji sa nekom zenom, vidi se da doticna posjeduje obrazovanje. Ona njemu iznese masu nekih cinjenica, statistickih podataka, a on umjesto da joj odgovori na to, on joj kaze da je ona nevjernik i da on s njom ne moze pricat. WTF :roll:
P.S. Temu namjerno nisam stavio na podforum religija. Tice se i onih koji tamo obicno ne zalaze.
andrija2007

#2 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by andrija2007 »

Po meni je "vjera" ovakva kako je ti opisuješ posljedica rata i posljeratna pojava, nažalost dobrim dijelom i pomodarstvo, neka se ovakvim mojim mišljenjem ne uvrijede iskreni vjernici.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#3 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by KatarinaKosaca »

I vjernici i ateisti su ljudi grješnici. Pokretač teme sve grijehe svijeta i zlobu pripisuje vjernicima i tobožnju netoleranciju, a ispoljava je u svakoj riječi napisanoj o vjernicima.
mostarac

#4 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by mostarac »

potpuno pogresno katarina.
Ateisti se ne udaraju u prsa cednoscu, moralom, postenjem i slicno i o tome nikome ne drze predavanja i ne udaraju na fol je li nas ili nije nas i ne trpaju se u te kolektivitete niti smatraju da nekog vjerovanje ili nevjerovanje cini boljim ili gorim.
Covjek se namjenski osvrce na one koji se udaraju u prsa svojom vjerom, a to ateisti ne rade, a i ne mogu da rade jer ne vjeruju, ali to ne znaci da cesto i nisu mnogo bolji ljudi od onih koji se vjerom udaraju u prsa, kojima je vjera radi reklame i pomodarstva ili u prevodu licemjerima koje on ovdje i spominje.
A-ZO

#5 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by A-ZO »

nekad davno davno su ljudi zivjeli i prezivjeli stotine hiljada godina bez ikakvih vjera, a onda...
covjek se mjenja, cas ovako - cas onako, takva je ljudska priroda
u danasnje vrijeme vrhunske nauke i tehnologije, suska se da su japanski naucnici nadomak zaustavljanja ljudskog starenja i pobjede nad smrcu...
pametnom dosta
mrle

#6 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by mrle »

fixer wrote:
Spuštaju me loši ljudi. Danas, nažalost, živimo u svijetu kada se vjera iskorištava na najgori način. Oko nas su sve sami vjernici koji tvrde da čine dobro sebi i drugima, a nikada više loših ljudi i postupaka nije bilo na ovim prostorima. Svi smo “ogromni vjernici” bez obzira kojoj vjeri pripadali.
Nije bitno cija je ovo izjava, jer se ova rasprava ne treba da svodi na to kakav je on, koje su njegove mane i slicno. Ja pokrecem ovu temu cisto zbog toga sto sam naprosto iznerviran cinjenicom da toliki broj vjernika u danasnjim vremenima praktikuje vjeru " po mustri", rijetko gdje mogu sresti onog pravog iskrenog vjernika, onog ko se istinski boji Boga. Da se razumijemo -ne smetaju meni ni, uslovno receno, "losi ljudi", to je njihov put i njihovo pravo(dok me ne doticu), ali me nervira ubjedjenost jednog vjernika u svoju ispravnost. Ja ne glumim andjela, niti mi je to cilj. Zivim ovaj zivot, ucinio sam milion pogresaka, svake se stidim, ali svaka je dio mene-takav sam kakav sam. Trudim se biti sto bolji, i nikad ne volim sam sebe ubjedjivati da sam nesto bolji od onog sto jesam. Da se razumijemo, ispred sebe i ne stavljam neke velike zahtjeve. Ne smatram da sam los covjek sto se ubijem ko majka od alkohola, ali smatram da ima prostora da se popravim u ophodjenju prema svojim najmilijima. To je, dakle, ono sto sebi najvise zamjeram.
A sad malo o vjernicima. Sam sam vjernik, vjerujem, ali ne zelim da padam pod niciji "ogrtac". Sam sam svoj, mislim svojom glavom, niko mi nece poturati svoja razmisljanja bez podebljeg elaborata "zasto je to tako".
Imam prijateljicu kojoj su puna usta svoje vjere, koja ne ispusta "onog gore iz usta", a onda dodje ispit i sve zivo prepise. :roll: Prepisivanje na ispitu je za mene kradja, a ona to i ne dozivljava kao lose. Nisam se raspitivao da vidim da li je to po njenoj vjeri grijeh, ali logicno bi bilo da jeste.
Drugi primjer - Znam momka koji ljude ocjenjuje po predznaku. Za njega je "los nas" puno bolji od "dobrog njihovog". Priznajem da me ova vrsta sljepila najvise iznervira. Ovo me jednostavno unisti. Kad mi dodje neki "moj" i kao razlog zasto bi mi trebali biti dobri kaze "zato sto smo svoji", ja bih ga najradije golim rukama zadavio.
Da ja ne bih dalje duzio, iznosio jos primjera, zelim postaviti pitanje - da li je biti vjernik praktikant samo zavaravanje sebe da smo na dobrom putu, te koliko cesto sebe kao vjernika uhvatite u situaciji da vas ili vjerska nacela vode u pogresnom putu, ili da silazite sa tog puta pa samostalno cinite neke lose stvari? Sve mi se cini da je danas biti pripadnik neke religije jednako kao biti pripadnik lovackog drustva. Lovac smo samo kad smo u sumi, vjernik smo samo kad smo u vjerskom objektu. Da li je pripadnost nekoj religiji i slijepo prihvatanje svega sto ona kaze, jedan vid slabosti, nedostatka individue? Npr, nikad nisam vidio gaya, ali ako ona kaze da su oni losi, bolesni, vaki, naki, ja u to vjerujem. Ili, znam da kondom moze pomoci onim ljudima po Africi da se bolest zaustavi, ali ako crkva kaze da je to lose, jebo onda - neka ljudi umiru. Masa nekih primjera kad religija nadvlada razum. Neki dan gledam nekog vjerskog lidera u komunikaciji sa nekom zenom, vidi se da doticna posjeduje obrazovanje. Ona njemu iznese masu nekih cinjenica, statistickih podataka, a on umjesto da joj odgovori na to, on joj kaze da je ona nevjernik i da on s njom ne moze pricat. WTF :roll:
P.S. Temu namjerno nisam stavio na podforum religija. Tice se i onih koji tamo obicno ne zalaze.

Covjek koga si citirao je u cetiri recenice rekao vise nego ti u po strane, te cu se u vecoj mjeri osvrnuti na njegov post.Ono sto si ti napisao nisam bas najbolje shvatio.Svasta ti nesta, brate...smeta.

Vjera se uvijek, ne samo danas, znala iskoristavati na najgori nacin.Jel' ja sad trebam prestati biti vjernik zato sto je to tako?!
Ili zato sto sam kod nekog vjernika primjetio nesto sto mi se ne svidja?!Jel' ja vjeru, istinu i Boga spoznajem preko svojih cula, svoga srca i razuma ili preko drugih ljudi i onoga sto vidim kod njih ili onoga sto mi oni kazu?!
Ne razumijem ljude kojima uvijek nesto smeta.Ne kontam kako imaju vremena u toj mjeri baviti se drugim ljudima i tudjim zivotima.Nece se niko baviti tudjim nedostacima a da samim tim ne degradira sebe pa taman time sto je vrijeme koje je mogao utrositi na afirmaciju vlastite licnosti bespotrebno potrosio na ustanovljavanje nedostataka kod drugih, pri tom zaboravljajuci da ih svi, manje vise imamo.Blago onome ko se posveti svojim mahanama i poradi na njima.
U prvim generacijama(najboljim, od Boga pohvaljenim) muslimana je bio veliki broj munafika.Licemjera.Ima ih i danas.Mozda u vecoj mjeri.Pa sta ti tu mozes?I dali uopste trebas.
Ne trebas.
Trebas da srcem prezres ako tako nesto primjetis i da vlastitim primjerom ukazes na kako treba.Ili, eventualno, posavjetujes nasamo jer "Vjera je savjet" prema rijecima Muhammeda s.a.v.s. a od imama Safije r.a. se prenosi da je rekao:"Ko me posavjetuje nasamo zeli da me pomogne.A ko me posavjetuje pred ljudima zeli da me ponizi."
Neko ko je licemjer i ko iskoristava vjeru za neke svoje potrebe danas, ne znaci da ce i sutra.Mozda se vec sutra pokaje i oslobodi tog ruznog svojstva.Ne izvodi svako licemjerstvo covjeka iz vjere.Neko doduse i izvodi.
Ali taj licemjer mozda dan-noc radi na tome da se popravi i postane od iskrenih.A iskreni su na velikim stupnjevima, odmah iza poslanika.Dakle, to nije bas tako lahko u potpunosti ostvariti.
Sta hocu da kazem...
Sve sto si ti zamjerio vjernicima, mozes i nevjernicima.Zar medju nevjernicima nema losih, zlobnih ljudi koji se pretstavljaju za dobre?
Tvoja prijateljica ako iskreno vjeruje u Boga, ako obavlja vjerske obrede, kaje se, kori samu sebe itd., pa cak iako na ispitu prepisuje, je vjerovatno bolja od tebe koji ne radis nista od toga ali i ne prepisujes.Mozda je to njena jedina mahana, a ti???Gore je, druze, brate to sto si ti grub prema svojim bliznjima nego sto ona prepisuje na ispitu...
Covjek je stvoren da uci, saznaje, spoznaje, tezi istini, mudrosti.U nekom vremenu je vise blagoslova, u nekom manje.U ovom prvom je vise dobrih ljudi, u drugom manje.Sto ne znaci da ih nema nikako.Neki smo tek na pocetku puta.Bitno je znati da nisi savrsen i da uvijek mozes bolje ako se potrudis.
A tvoj stav "kakav sam takav sam, sebi dobar sam" je, bojim se poguban.Jer te vodi tome da kazes "Eh sa sobom sam zavrsio, daj da vidim sta ima kod drugih".
Sebe treba da popravljamo, svako od nas da bi dozivjeli progres zajednice i drustvo sa manje losih ljudi koji bi nas spustali, sta god to znacilo.
KatarinaKosaca

#7 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by KatarinaKosaca »

mostarac wrote:potpuno pogresno katarina.
Ateisti se ne udaraju u prsa cednoscu, moralom, postenjem i slicno i o tome nikome ne drze predavanja i ne udaraju na fol je li nas ili nije nas i ne trpaju se u te kolektivitete niti smatraju da nekog vjerovanje ili nevjerovanje cini boljim ili gorim.
Covjek se namjenski osvrce na one koji se udaraju u prsa svojom vjerom, a to ateisti ne rade, a i ne mogu da rade jer ne vjeruju, ali to ne znaci da cesto i nisu mnogo bolji ljudi od onih koji se vjerom udaraju u prsa, kojima je vjera radi reklame i pomodarstva ili u prevodu licemjerima koje on ovdje i spominje.
Hajde da ne idemo dalje od foruma. Jer u stvarnom životu ljude koje srećem niti me zanima, niti pitam da li idu u crkvu ili dzamiju i u šta vjeruju. Ja se kao ateista nekada postidim postova upućenih vjernicima, ismijavanja sa vjerom i u ono u šta vjeruju. I te kako se ateisti busaju u prsa sa svojim takozvanim objektivnim pogledaom na svijet, nekada čak prelazeći osnovne granice pristojnosti.
mostarac

#8 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by mostarac »

KatarinaKosaca wrote:
mostarac wrote:potpuno pogresno katarina.
Hajde da ne idemo dalje od foruma. Jer u stvarnom životu ljude koje srećem niti me zanima, niti pitam da li idu u crkvu ili dzamiju i u šta vjeruju. Ja se kao ateista nekada postidim postova upućenih vjernicima, ismijavanja sa vjerom i u ono u šta vjeruju. I te kako se ateisti busaju u prsa sa svojim takozvanim objektivnim pogledaom na svijet, nekada čak prelazeći osnovne granice pristojnosti.

ja svakom uzvratim onako kako zasluzuje.
Ne pisem na podforumu religija i ostavio sam im tamo autonomiju, ali kad me pocnu izvodit na pravi put, ja im odgovorim sa tog puta i uz sve to uzmimo u obzir cinjenicu da ti vjernici o kojima se govori u uvodnom postu ovu zemlju i drze na dnu 20 godina i to su isti oni vjernici koji poste ramazan ili eventualno ne piju, a onda ih za bajram vode na ispumpavanje. Ja prema takvima (a takvi su velika vecina) nikada necu imati ni trunke postovanje, a vise postovanja imam ja prema Islamu kao religiji nego oni koji to rade. Oni ne samo da nisu zasluzili postovanje, nego su zasluzili prezir. E kad mi jos takvi podju drzat predavanja i branit vjeru logicno je da ono sto im se odgovori nije ugodno, ali je sasvim izvjesno da to zasluzuju.
Sto se tice drugih religija isto vazi.
KatarinaKosaca

#9 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by KatarinaKosaca »

Tvoj post mi je upravo potvrdio ono što sam napisala. Nadobudan pogled sa visine, i pakovanje svih ljudskih negativnosti u segment.. vjernici. Da li netko pije za ramazan ili ne, šta radi i ne radi, mene se ne tiče. To je njegov odnos sa Bogom. Ovu zemlju vode pogrešni ljudi. Da li su oni vjernici, ateisti, agnostici, sasvim mi je nevažno. Jednostavno, nisu dobri u onome što rade.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#10 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by Chmoljo »

ma vala meni ovo bome nešto slično ko i prije... imaš manistream i svi koji su u njemu, jednolični su, bezoblična masa... tako dosadni...

oni pljuvači su kul... "razmišljaju izvan okvira"... samostalni, misle svojom glavom.

prije '90-ih je to bio komunizam ili bolje rečeno "ona vlast", sada je religija. :oops:

mensečini da nema baš puno razlike u ljudima koji su ostali glavnina mainstreama... onog prije i ovog sad...

a ovi što su dosljedni sebi... pa glupo je cijelog života vjerovati u nešto samo zato da budeš drugačiji ili da bi drugi vidjeli kako si ti dosljedan, a ipak ti nije stalo do toga...

kako iskorijeniti zlo? biti, jaro, iskren prvo prema sebi. to je ujedno i grupa ljudi sa osobinom koju najviše cijenim. inače, samo grupisanje ljudi me užasno nervira, jer podrazumijeva veću ili manju generalizaciju, a to mrzim. zato i kažem da cijenim osobinu. jer, može čovjek biti iskren i opet imati više negativnih osobina...

ali, nekako mislim, da je iskrenost prema sebi put prema "fajtu" sa zlom koji nosimo u sebi. iskorijeniti ga nećeš nikada. nauči živjeti s njim.

meni je arogantno tvrditi da ga možeš iskorijeniti :mrgreen: fakat :mrgreen:
mostarac

#11 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by mostarac »

KatarinaKosaca wrote:Tvoj post mi je upravo potvrdio ono što sam napisala. Nadobudan pogled sa visine, i pakovanje svih ljudskih negativnosti u segment.. vjernici. Da li netko pije za ramazan ili ne, šta radi i ne radi, mene se ne tiče. To je njegov odnos sa Bogom. Ovu zemlju vode pogrešni ljudi. Da li su oni vjernici, ateisti, agnostici, sasvim mi je nevažno. Jednostavno, nisu dobri u onome što rade.

Kada su nacisti došli po komuniste,
ja sam ćutao;
jer nisam bio komunista.

Kada su zatvorili socijaldemokrate,
ja sam ćutao;
jer nisam bio socijaldemokrata.

Kada su došli po sindikalce,
ja se nisam pobunio;
jer nisam bio sindikalac.

Kada su došli po mene,
nije preostao niko da se pobuni.

Martin Niemöller

To sto se ta negativna stvar sakriva pod skute vjere ne znaci da o njoj ne treba pricati, samo zbog toga sto se ona sakriva pod skutima vjere. Na kraju krajeva ja vjerujem u prirodu i njene sile i ne vidim sto bi neka sveta knjiga bila svetija od npr. teorije relativiteta. Nekom je sveto jedno, a nekom drugo, al cutati o tome je apsurd i naravno da cu s prezirom gledati nekoga ko govori jedno, a radi drugo i jos mene ubjedjuje da sam ja los. Ako je vjernik, nije bog, a ako sam vesla siso, ne znaci da sam i camce jeo.
The Silent Man

#12 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by The Silent Man »

Pa vjera daje ljudima osjecaj ispravnosti , zapravo ekskluzivne ispravnosti,svaka vjera je jedina prava...
da nema tog segmenta niko ne bi vjerovao :lol:
eh sad zamsili,znaci vjernik si i u pravu si... sta god da uradis ti si vjernik i u krajnjoj liniji si u pravu... pa tako nije bitno sta radis... jer si ipak u pravu...
ipak nije to ono sto otvarac teme trazi tj. nije to zlo u nama... jer i otvarac teme je u pravu i dobar i mostarac je u pravu i dobar... naravno,svi su u pravu... mi samo tumaramo u svijetu od 6 milijardi ljudi koji su jedini u pravu,dobri...
"zlo" smo mi , konstrukt ,predstava nas samih o nama... a "mi" smo u pravu,smi smo jedini u pravu, uvijek,nije bitno sta uradimo u krajnjoj liniji mi smo (jedini) u pravu...
i dobri...
i lijepi...
i pametni...
i jaki...
i svemoguci...
a ne... zlo je ono sto nas konstrukt ocjeni kao pogresno, kao nedobro, nesto sto ne ide u korist nasih interesa,nesto sto ce smanjit nase resurse...
softly

#13 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by softly »

Cudi me da ti prije neko ne odgovori ovom poznatom izrekom:

Iz covjeka se istjera ZLO tako so mu se utjera DOBRO !
Zlata M.

#14 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by Zlata M. »

Chmoljo wrote:ma vala meni ovo bome nešto slično ko i prije... imaš manistream i svi koji su u njemu, jednolični su, bezoblična masa... tako dosadni...

oni pljuvači su kul... "razmišljaju izvan okvira"... samostalni, misle svojom glavom.

prije '90-ih je to bio komunizam ili bolje rečeno "ona vlast", sada je religija. :oops:

mensečini da nema baš puno razlike u ljudima koji su ostali glavnina mainstreama... onog prije i ovog sad...

a ovi što su dosljedni sebi... pa glupo je cijelog života vjerovati u nešto samo zato da budeš drugačiji ili da bi drugi vidjeli kako si ti dosljedan, a ipak ti nije stalo do toga...

kako iskorijeniti zlo? biti, jaro, iskren prvo prema sebi. to je ujedno i grupa ljudi sa osobinom koju najviše cijenim. inače, samo grupisanje ljudi me užasno nervira, jer podrazumijeva veću ili manju generalizaciju, a to mrzim. zato i kažem da cijenim osobinu. jer, može čovjek biti iskren i opet imati više negativnih osobina...

ali, nekako mislim, da je iskrenost prema sebi put prema "fajtu" sa zlom koji nosimo u sebi. iskorijeniti ga nećeš nikada. nauči živjeti s njim.

meni je arogantno tvrditi da ga možeš iskorijeniti :mrgreen: fakat :mrgreen:
Svaka ti palije trazi ! :D

Salim se,naravno. :)
Sve si rekao.
Eh,kad covjek prihvati zlo (sta god to bilo...) u sebi samom,i kad prihvati to da ga nikad nece moci iskorijeniti ( sta vise,ponekad mi se cini da su iskusenja veca - sto je veca zelja da se slijedi put...) gubi se polako i potreba da se posebno osvrcemo na greske drugih.

offtopic,a mozda i nije : "sluzi" li covjek svojoj vjeri ili ona sluzi njemu? :) (glede grupisanja...)
Zlata M.

#15 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by Zlata M. »

andrija2007 wrote:Po meni je "vjera" ovakva kako je ti opisuješ posljedica rata i posljeratna pojava, nažalost dobrim dijelom i pomodarstvo, neka se ovakvim mojim mišljenjem ne uvrijede iskreni vjernici.
Posljedica rata,svakako.
Manje - pomodarstvo.

Ljudi se,velikim dijelom,u ekstremnim situacijama imaju potrebu "zbiti u redove",i to je jedna normalna posljedica straha...poslije se,u procesu,manje ili vise oslobadjaju potrebe za "redovima"...tad prestaje religija a pocinje vjera...ili tako nekako... :-) :-) :-) ..."krhko je znanje"....a mozda je i bolje kad ponestane rijeci... :) :) ... "jer istinska ljubav za rijeci ne zna,ona samo plamti...silna,neoprezna...i ne mari,draga,da stihove pise"...
Ma.Le.Na

#16 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by Ma.Le.Na »

hm
zanimljiva tema
slazem se s tobom u vecini stvari
jako puno vjernika su vjernici samo u jednom segmentu...izvrsavaju odredjene duznosti a zmire na stvari kao sto su varanje na ispitu i sl.
i meni je to poprilicno nejasno...a onda skontam da jako puno takvih i nesvjesno radi grijeh..ako to tako mogu reci...ne havizaju se u neku ruku da je to protivno njihovoj vjeri

nisu svi takvi da nesvjesno rade te lose stvari..ima i onih koji su svjesni toga...ali vjerovatno misle da ako se "zadaju" po molitvi kompenzirace lose stvari :roll:
jadni oni kojima je sve na vagi..

meni iskreno najvise idu na zivce oni koji sebe nazivaju vjernicima a ne rade apsolutno nista sto ih uopce povezuje s vjerom...osim sto nose odredjeno ime ...i najvise takvi se i dijele po tim kategorijama...najvise je takvih koji ce radije zlo od svoga nego dobro od "onoga anamo"..najvise je takvih koji na sva zvona velicaju tu svoju vjeru i nabijaju je drugima na nos..
zalosno

moje misljenje je da bi svatko trebao gledati svoja posla..i u tom nekom svom okviru truditi se da bude dobar
ne ciniti zulum drugom
takodjer sam misljenja da treba ciniti dobro pa makar to bila mrvica i sitnica...bolje ista nego nista..

ono sto mene strasno boli je ..neovisno od vjere...zlo u ljudima opcenito...
ljudi su tako zlobni...toliko neposteni..
ja ne znam da li je ovako bilo i prije...al mene strasi to kakvi su ljudi postali
imam par prijatelja kojima vjerujem...u cijem drustvu zelim biti...a ovo ostalo...pokusavam se emocionalno udaljiti sto vise mogu
po prirodi sam osjetljiva osoba pa me te silne nepravde strasno pogadjaju
jos nisam naucila zivjeti po paroli "na jedno uslo - na drugo izaslo"..."ignorisi budale i zlobnike"...itd.
ucim se polako ucim...mada nisam sigurna moze li se to i nauciti...
Abacija

#17 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by Abacija »

softly wrote:Cudi me da ti prije neko ne odgovori ovom poznatom izrekom:

Iz covjeka se istjera ZLO tako so mu se utjera DOBRO !
Ote mi "tipku" iz usta. :thumbup:
Ljuska_u_BaklaFi

#18 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

fixer wrote:
Ne svidja mi se ovo: "svi smo ogromni vjernici". Lichno mislim da nema malog i velikog chovjeka, ili si chovjek ili nisi, ili si vjernik ili nisi, ili volis ili ne volish...prema tome nema malog chovjeka i male ljubavi .....A da bi svi mogli biti bolji, pa mogli bi ali niko nece prvi da pochne.Svi imamo losha iskustva, svi chekamo da drugi urade neshto....Ne malo puta se i zakunemo da chemo biti bolji pa ispadnemo naivni, jer su oni drugi postali josh gori...ha ya
JThomas

#19 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by JThomas »

to je bitka koju svako od nas vodi sam za sebe.

moje lično mišljenje je da u toj bitci čovjeku vjera (u uobičajenom značenju te riječi) niti pomaže niti odmaže. vjernici se naravno neće složiti, neće ni "ekstremniji" ateisti, ali nema veze. dobrih i loših ljudi ima svugdje...
djani s

#20 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by djani s »

Zla ima u svima nama, u nekom manje - u nekom vise. Sve je do zivotnih iskustava. Neki filozofi tvrde da je zlo u nama neophodno za opstanak ljudske vrste.
spreca

#21 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by spreca »

cini mi se da nama treba dobro ucerat a zlo iscerat.
ponekad se zlo moze iskorijeniti samo "zlom" ali to bi ocito trbala da bude poslednja varijanta.
zamisli da te neki zloco svaki dan napada sta je tvoj odgovor?
chuchumbamayumbe

#22 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by chuchumbamayumbe »

On tebe kamenom, ti njega lopatom, nema druge, jedino tako se moze istjerati danasnje zlo.
spreca

#23 Re: Kako iskorijeniti zlo u nama?

Post by spreca »

chuchumbamayumbe wrote:On tebe kamenom, ti njega lopatom, nema druge, jedino tako se moze istjerati danasnje zlo.

da to bi nekako izgledalo tako samo moras paziti kakvim ce te kamenom jer posle toga lopata ne pomaze zato ponekad ti moras prvo njega lopatom dok te budala ne sopi kamenom,jer znas onu staru izreku nedaj budali kamena udaricete ili budalu nit hebi nit kuci vodi.
Post Reply