Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BiBi911

#15001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Ozimician wrote: 19/01/2024 08:55 https://www.focus.de/politik/kommentar- ... 90282.html

Wow, kakav rasisticki naslov i tekst jutros osvanu i to kao glavna vijest na naslovnici. :-) :-) :-)
Sve sto je napisano istina. Cim u losem(istinitom) kontekstu spomenes erdogovana odmah nas oznacite kao rasisistu.
Pogledaj Liste kriminalaca u gradu 60% stranci
Svaki dan policija hvata nake klanove
Koliko je tih koji koriste hartz4 a da su turci(imigranti)
Koliko iz tvoje okoline znas turaka da rade
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

BiBi911 wrote: 19/01/2024 11:07
Ozimician wrote: 19/01/2024 08:55 https://www.focus.de/politik/kommentar- ... 90282.html

Wow, kakav rasisticki naslov i tekst jutros osvanu i to kao glavna vijest na naslovnici. :-) :-) :-)
Sve sto je napisano istina. Cim u losem(istinitom) kontekstu spomenes erdogovana odmah nas oznacite kao rasisistu.
:thumbup:
tuitamo

#15003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Označiti ljude koji 30+ godina zive i rade u DE kao nekakve fanove kojima ne treba dati drzavljantvo a pri tome davati ga ostalima je rasizam.
BiBi911

#15004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

tuitamo wrote: 19/01/2024 11:11

Označiti ljude koji 30+ godina zive i rade u DE kao nekakve fanove kojima ne treba dati drzavljantvo a pri tome davati ga ostalima je rasizam.

Ako podrzavas te teroriste dzaba ti gdje Zivis ti podrzavas anamo one. Ako za 30+ godina nisi skontao gdje Zivis I kako

Dok neko za 5+ se prilagodi I postuje sve pa ko je onda kriv sto te niko ne voli
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#15005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Ne radi se uopste o tim ljudima, ljudi koji 30+ godina zive i rade u DE su i do sad imali mogucnost da dobiju njemacko drzavljanstvo, zar im je ko zabranjivao?
tuitamo

#15006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

izvrsni direktor wrote: 19/01/2024 11:17

Ne radi se uopste o tim ljudima, ljudi koji 30+ godina zive i rade u DE su i do sad imali mogucnost da dobiju njemacko drzavljanstvo, zar im je ko zabranjivao?
Nije zabranjeno ali se moraju odreći svoga drzavljanstva stečenog po rođenju.
Šveđanin u Njemackoj to ne mora uraditi.
Kraj priče. Mi smo u istom košu kao i Turci.

Ali se prikriveni fašizam prodaje u fazonu ne mozemo to dozvoliti bice terorista. Sto je najgore i naši pametnjakovići ovdje nasjedaju na to vidim. Lafo ja sam bolji migrant od drugih. Ja koga znam sve lopovi.

Turci su izgradili Njemacku i ima ih skoro 3 miliona. Nikad ih Švabe nisu priznale i diskriminiraju ih od pocetka 60-ih.
BiBi911

#15008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

tuitamo wrote: 19/01/2024 11:27

Ali se prikriveni fašizam prodaje u fazonu ne mozemo to dozvoliti bice terorista. Sto je najgore i naši pametnjakovići ovdje nasjedaju na to vidim. Lafo ja sam bolji migrant od drugih. Ja koga znam sve lopovi.

Turci su izgradili Njemacku i ima ih skoro 3 miliona. Nikad ih Švabe nisu priznale i diskriminiraju ih od pocetka 60-ih.
Diskriminiraju ih I to je tacno I to će dugo da traje ali za to postoji razlog I turci nikako da ga rijese.
Ugovor o dvojnom drzavljanstvu nije krivica svaba vec tih drugih zemalja koje nece da se dogovore. Mozda grijesim al jesu li ikada Bosanske vlasti poslale Upit za zahtjevom o dvojnom drzavljanstvu.

Koliko svaba ima u USA I obratno jel kada Trumph odrzao predizborni skup u svabiji, jesu li kada poljaci prijetili kao erdgovan da ce promjeniti religiju u DE/EU.

Ti ljudi bi da su Evropljini kada treba uzeti pare ali kada dodju pravila ona help mrze nas jer smo sta vec.

Svabe ne vole ni poljake ako Zivis uNRV znas sta je varsava Autobahn, pa opet ti ljudi ne kukaju ne serendaju po svaki dan na religiju.

I sandzaklije su "izgradile Sarajevo" pa ih I dalje zahebavamo
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#15009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Trenutna koalicija u De gleda kako da ostane na vlasti, nije niko corav da ne vidi kakvi su trendovi, a to su trenutno imigracioni, koliko god oni preziru sto to rade, ocigledno im se isplati. Manje vise svi koji dodju preko vize 95% jer u radnom odnosu konstatntno, manji procenat je s ljudima koji imaju EU pasos jer im se moze.
Jedan od nacina kako ostati na vlasti i privoliti ove ljude da se ne vracaju u maticne drzave za 5, 10, 20 godina je i tim pasosem.

Generalno, volio bih da to prodje, licno za sada se ne planiram odreci BH drzavljanstva po cijenu Njemackog jer ne vidim neke vele benefite, a i smatram da je nas ljepsi, ma koliko slabiji bio :D :kiss: :bih:
Last edited by W0rM on 19/01/2024 11:40, edited 1 time in total.
tuitamo

#15010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

BiBi911 wrote: 19/01/2024 11:37

Diskriminiraju ih I to je tacno I to će dugo da traje ali za to postoji razlog I turci nikako da ga rijese.
Ugovor o dvojnom drzavljanstvu nije krivica svaba vec tih drugih zemalja koje nece da se dogovore. Mozda grijesim al jesu li ikada Bosanske vlasti poslale Upit za zahtjevom o dvojnom drzavljanstvu.

Koliko svaba ima u USA I obratno jel kada Trumph odrzao predizborni skup u svabiji, jesu li kada poljaci prijetili kao erdgovan da ce promjeniti religiju u DE/EU.

Ti ljudi bi da su Evropljini kada treba uzeti pare ali kada dodju pravila ona help mrze nas jer smo sta vec.

Svabe ne vole ni poljake ako Zivis uNRV znas sta je varsava Autobahn, pa opet ti ljudi ne kukaju ne serendaju po svaki dan na religiju.

I sandzaklije su "izgradile Sarajevo" pa ih I dalje zahebavamo
Nema Turčin sa 4 generacije u DE šta da rješava. On je svoj život i život potomaka dao u DE. Njemu treba omogućiti pravo kao i svima ostalima.
Ozimician

#15011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Iskreno ja licno nemam nista lijepo da kazem o Erdoganu, ali ovim tekstom sam i ja koji uvijek govorim uglavnom lose o Erdoganu (vidjeti pod tema: Turska) stavljen u isti kos kao i oni sto ga podrzavaju (koji su svakako teska manjina medju strancima ukupno) i to jeste rasizam.

Ovdje vidim da i neki nasi to ne kontaju i misle da njih nisu stavili u isti kos s "fanovima Erdogana" jer oni ne podrzavaju Erdogana... ali nije iznenadjujuce, ne kontaju ni puno jednostavnije stvari od ove.

Za ostalo sto si napisao ces morati naci ozbiljne izvore da potkrijepis tvrdnje; za kriminal 60% moze biti istina samo u max. nekoliko gradova, ali i o tome smo raspravljali vec kad se pricalo o Svedskoj i njihovom problemu sa kriminalom.

Sto se korisnika Bürgergelda tice, Njemci su daleko najveca skupina koja ga koristi, sljedeci su Ukrajinci, pa tek onda Turci ili Sirijci (ne znam napamet ko je na 3./4. mjestu). Ono sto sam vec naveo, u vijestima se potenciraju naslovi "evo koje strane nacionalnosti primaju najvise Bürgergelda" - dakle ubaci se "strane" nacionalnosti, izbjegne se napisati da su Njemci najveca grupa koja prima Bürgergeld (sto je naravno i logicno obzirom na brojnost).

@tuitamo je upravu. Svrstavati sve non-EU strance, pa cak i sve Turke kao "Erdoganove fanove" jeste rasizam i tacka.
Ovdje vec pokazujes elementarno neznanje (u pokusaju da branis tu politiku).

Takodjer tvoji postovi su rasisticki, ovo sto si naskrabao u odbrani te potilike pas s maslom pojeo ne bi.
Zbog takvog odnosa onda nije ni cudo sto Turci u Njemackoj postaju "Erdoganovi fanovi" - jer uz takav odnos sta im drugo preostaje ?
512MB

#15012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 19/01/2024 10:54
512MB wrote: 19/01/2024 09:28

Jeftina radna snaga jbga, Nijemcima gori pod noktima. Misliš da pod AFD nebi dolazili?

U Austriji je najviše migranata dobilo azil kad je FPÖ bila u vlasti. Mala satnica a ima se o čemu palamudit kod glasača.
Mislim da ponovo nisi razumio poentu teksta, ne govori se ovaj put o jeftinoj radnoj snazi.

Ovaj put se govori o dobijanju njemackog pasosa i politickih prava u zemlji. Bukvalno covjek zeli da kaze da je strana radna snaga OK, ali da joj ne treba omoguciti da ima bilo kakva politicka prava u zemlji, jer to moze uticati na izborni rezultat. :D

Usput kao naslov se podeblja da se "fanovima Erdogana" omogucava politicko pravo, da bi reakcija javnosti bila jaca.

Dakle svi stranci su ovim tekstom stprani u isti kos, predstavljeni kao "fanovi Erdogana".

Isto tako ko god se usudi da da neku podrsku Palestini, predstavi se kao "fan Hamasa". :-) :-) :-)
Druže citiraću ti pasažu teksta kojeg si linkovo:

Dies alles gehört für die Ampel-Parteien zu einer „vielfältigen Einwanderungsgesellschaft“. In der soll künftig jeder schon nach fünfjährigem Aufenthalt statt bisher erst nach acht Jahren einen einklagbaren Anspruch auf Einbürgerung haben, in bestimmten Fällen sogar schon nach drei Jahren

Naravno da se radi o jeftinoj radnoj snazi, to je srž svega.
Maharadza

#15013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maharadza »

Ekstremno je malo turaka po Bauštelama stari moj, danas pogotovu a čak je tako bilo i onda 70-ih i kasnije samo što bi oni iskoristili dolazak "kao bauštelac" da uđe u zemlju pa kasnije sve će uraditi i svaku metodu iskoristiti da se makne sa bauštele.
Dedo mi rahmetli radio haman 30god. na baušteli (prva generacija gastarbaJtera 70-ih otišao) i on je stalno govorio, od drugih ausländera, samo balkanci, Istočni-blok generalno ali "brudera" sa dalekog istoka... ma jok, a i ako dođe bude kaže kratko i ispali se, snađe se kao kad se drže zajedno pa "vuku" jedan drugog max. a za razliku od prokletih Bošnja koji će ti još podapETi ako vidi da si nešto više stekao od bAcikla (čast naravno malobrojnim izuzecima). :skoljka:
Last edited by Maharadza on 19/01/2024 14:29, edited 2 times in total.
Optimus09

#15014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Nikad nisam cuo stranca da prica o dobijanju drzavljanstva da bi birao vlast,vec da dozvola za boravak ne ovisi o poslu,manje peglanja na granici i slobodnijem putovanju.Da postave anketu sutra da li bi prihvatili dvojno drzavljanstvo bez mogucnosti glasanja na izborima,skoro svi bi prihvatili.
Maharadza

#15015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maharadza »

Jašta ba daj mi pasoš da lakše putujem s njim i vidim još nešto od ovog varljivog naslađivanja koje je dunjaluk. A Bosanski svakako samo koristiti kada se dolazi u BiH. Koga libo za politiku, kako u jednoj tako i u drugoj državi, samo nek ima eUrića u džepu. :mrgreen:

Na kraju krajeva, kao da će nas neko pitati kada sutra budu ovi nepalci i bangladeŠani dobijali bosanski pasoš isto dvojno hu ha (opravdano naravno ako rade, zarađuju itd.) , e pa tako i švabe moraju gutati gorku pilulu. :skoljka:

PS. IšLibeDojčELanD: https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /240119116 8-)
tuitamo

#15016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by tuitamo »

Putovanje je sigurno najveci benefit. Ali i mogucnost rada u nekim zemljama poput Švice.

Sada još da Bundesrat ne zakomplikuje početkom Februara i stvar je gotova. Oni nemaju mogućnost poništavanja za ovaj zakon ali mogu uložiti prigovor što opet Bundestag može preglasati i tako zakon potvrditi.
To nije za očekivati.

Sjednica je 02.02..
Zakon time stiže u Maju.
Bodkin

#15017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Zato sto ima istine. Vjerovatno je negdje na sredini ali statistika je neumoljiva
moimoi

#15018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Od Njem se pokusava napraviti USA sto po mom misljenju nije moguce.. al haj…
melac

#15019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

W0rM wrote: 19/01/2024 11:40 Trenutna koalicija u De gleda kako da ostane na vlasti, nije niko corav da ne vidi kakvi su trendovi, a to su trenutno imigracioni, koliko god oni preziru sto to rade, ocigledno im se isplati. Manje vise svi koji dodju preko vize 95% jer u radnom odnosu konstatntno, manji procenat je s ljudima koji imaju EU pasos jer im se moze.
Jedan od nacina kako ostati na vlasti i privoliti ove ljude da se ne vracaju u maticne drzave za 5, 10, 20 godina je i tim pasosem.

Generalno, volio bih da to prodje, licno za sada se ne planiram odreci BH drzavljanstva po cijenu Njemackog jer ne vidim neke vele benefite, a i smatram da je nas ljepsi, ma koliko slabiji bio :D :kiss: :bih:
Svakako nigdje i ne putujes pa ti ni ne treba Njemacki pasos :izet:
NecuVise

#15020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by NecuVise »

moimoi wrote: 19/01/2024 21:02 Od Njem se pokusava napraviti USA sto po mom misljenju nije moguce.. al haj…
Pa ako hoće ekonomski napredak to je upravo ono što moraju uraditi.
Ozimician

#15021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

melac wrote: 19/01/2024 21:27
W0rM wrote: 19/01/2024 11:40 Trenutna koalicija u De gleda kako da ostane na vlasti, nije niko corav da ne vidi kakvi su trendovi, a to su trenutno imigracioni, koliko god oni preziru sto to rade, ocigledno im se isplati. Manje vise svi koji dodju preko vize 95% jer u radnom odnosu konstatntno, manji procenat je s ljudima koji imaju EU pasos jer im se moze.

Svakako nigdje i ne putujes pa ti ni ne treba Njemacki pasos :izet:
Pa ni ja ne vidim neke aman ogromne prednosti njemackog pasosa, posebno turisticki (naravno EU pasos je bitan zbog drugih stvari).

Da li ti imas njemacki pasos ?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#15022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

Cocaine found in toilets of four Swedish parties' parliamentary offices
zbog ovog selim iz švecke, ne mere ovo ovako
Dope_Man

#15023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

tuitamo wrote: 19/01/2024 11:40 Nema Turčin sa 4 generacije u DE šta da rješava. On je svoj život i život potomaka dao u DE. Njemu treba omogućiti pravo kao i svima ostalima.
Ljudino, taj ima pravo da uzme drzavljanstvo. To sto mu je bitnije da unuk ima tursko umjesto njemackog gdje se rodio, zivi i umrijece nije krivica njemackih vlasti vec tog idiota od pojedinca.
Ozimician

#15024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 19/01/2024 22:46
tuitamo wrote: 19/01/2024 11:40 Nema Turčin sa 4 generacije u DE šta da rješava. On je svoj život i život potomaka dao u DE. Njemu treba omogućiti pravo kao i svima ostalima.
Ljudino, taj ima pravo da uzme drzavljanstvo. To sto mu je bitnije da unuk ima tursko umjesto njemackog gdje se rodio, zivi i umrijece nije krivica njemackih vlasti vec tog idiota od pojedinca.
Mora polagati Einburgerungstest i jezik.

Mozda nije na tom kognitivnom nivou da moze savladati pitanja iz njemackog pravno-politickog sistema :D

Pitanja tipa, kad je osnovana koja stranka, kad je koja stranka usla u koaliciju s tom strankom, koliki je izborni cenzus, sta se desi ako se promjeni vecina u pokrajinskom parlamentu, kako to utice na fomiranje savezne vlade, onda pitanja iz historije, DDR, 3. Reich, Ujedinjenje, Willy Brandt... uglavnom pitanja koja bez pripreme ne bi znalo odgovoriti bar 80% Njemaca.

Takav test je potreban od prije koju godinu i za trajnu boravisnu dozvolu.
Ja sam na poslu na pauzi bas tokom pripreme iz zezancije pitao ta pitanja kolege Njemce, uglavnom su lupali kao maksim po diviziji.
Ono tipa, sta se desilo na taj i taj datum 1933. god.? :D

Zamisli da takav test postoji za strance koji traze BH drzavljanstvo, svi bi pljuvali po tome :D
Dope_Man

#15025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ako postoji takav test (postoji i u Austriji integracijski ispit takodjer) onda vjerovatno postoji i priprema za isti.

Malo mi ta pitanja smrde da budem iskren, znam sta je ovdje moja zena odgovarala na ispitu i bila su normalna pitanja o historiji Austrije, nekim opcim zakonima koje svaka budala treba da zna i bez pripreme itd, nikakve gluposti o tome kad je ko koalirao (ima u pripremi osnovne stvari o tome ko trenutno vodi drzavu).
Post Reply