Jugosloven - narodnost, nacionalnost

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

Ja kad cujem pojam "Jugosloven" meni to govori da osoba ne prihvata sadasnjost i jos uvijek smatra da su sve EX-Republike jos uvijek Jugoslavija. Taj mi naziv isto zvuci posesivno. I sarkasticno.

Meni je asocijacija na "Jugoslaviju" za vrijeme Tita - bila pozitivna.
Asocijacija na "Jugoslaviju" nakon rata 1992 - mi je totalno negativna.
Mozda zato sto se radi te Jugoslavije na kraju vodili ratovi i izginuo toliki "ne-srpski" narod. To isto kao kad brak propadne a jedan bracni partner ti zaprijeti da ce ti ubiti ako ga ostavis.

Znaci, ne - mislim da Jugosloveni vise ne postoje.
To nije ni nacija ni narodnost. "Juzni Sloveni" DA ali ne "Jugosloveni".

POZDRAV NOVOM NIKU. :)
missA

Post by missA »

Ali missA, jedna od drzavica u Jugoslaviji je bila i Bosna i Hercegovina. Istina, nije kao BiH to bila u trenutku nastajanja Jugoslavije, ali jesu ovi narodi koji je danas cine. I zanimljivo je to, priznaces, da je vremenom, BAS U Jugoslaviji BiH povratila svoju punu suverenost i dobila ravnopravan status sa ostalim, prvo republikama, a onda i bosanskohercegovacki narodi punu ravnopravnost sa ostalim narodima
Bas u toj jugoslaviji BiH je bilo uzeto ono zbog (dijelno) zbog cega se je desilo sve ono početkom '90-ih.
BiH je bila drzava jos nekada davno prije, tako da nas jugoslavenske komunisticne barabe nisu pronasle i dale nam neki status poslije 1945. A oni prije njih (karadjordjevici , obrenovici) su nam uzeli toliko i nacinili toliko stetu , a oni poslije njih su slijedili njihov primjer, samo je razlika ta da su malo bolje (znali) prikriti svoja ne/djela.
Vise reda i pozornosti do BiH ljudstva ( a bilo je i znakova suverenosti) je bilo u AU carstvu, dakle kad smo trpjeli okupaciju, a ne onda kada smo svi bili ekvivalentni u nekoj od jugoslavija.
Zivjela Austro Ugarska monarhija
Vodenjak

Post by Vodenjak »

missA wrote:
Ali missA, jedna od drzavica u Jugoslaviji je bila i Bosna i Hercegovina. Istina, nije kao BiH to bila u trenutku nastajanja Jugoslavije, ali jesu ovi narodi koji je danas cine. I zanimljivo je to, priznaces, da je vremenom, BAS U Jugoslaviji BiH povratila svoju punu suverenost i dobila ravnopravan status sa ostalim, prvo republikama, a onda i bosanskohercegovacki narodi punu ravnopravnost sa ostalim narodima
Bas u toj jugoslaviji BiH je bilo uzeto ono zbog (dijelno) zbog cega se je desilo sve ono početkom '90-ih.
BiH je bila drzava jos nekada davno prije, tako da nas jugoslavenske komunisticne barabe nisu pronasle i dale nam neki status poslije 1945. A oni prije njih (karadjordjevici , obrenovici) su nam uzeli toliko i nacinili toliko stetu , a oni poslije njih su slijedili njihov primjer, samo je razlika ta da su malo bolje (znali) prikriti svoja ne/djela.
Vise reda i pozornosti do BiH ljudstva ( a bilo je i znakova suverenosti) je bilo u AU carstvu, dakle kad smo trpjeli okupaciju, a ne onda kada smo svi bili ekvivalentni u nekoj od jugoslavija.
Zivjela Austro Ugarska monarhija
Al ga ti nadrobi :sad:

De vidi na sta je Bosna licila pred drugi svjetski rat i... nisu samo "karadjordjevici , obrenovici" kako ti kazes bili krivi za to. Sta mislis sta bi se desilo da "jugoslavenske komunisticne barabe nisu pronasle i dale nam neki status poslije 1945"???

Razmisli malo, pusti osjecaje, mrznju i bijes...
Nama sad IPAK treba malo vise pameti :!:
zzzzz

Post by zzzzz »

Ma glupost zesca, mi nismo u stanju da sagledamo koliko beznacajno kratko je trajala ta tvorevina koja nas je sviju skupo kostala,

1918 je nastala Kraljevina SHS, promijenila ime u Kraljevinu Jugoslaviju, desio se drugi svjetski rat, nastala komunisticka SFRJ i raspala se 90'.
72 godine, pa moj dedo rahmetli je imo' duzi zivotni vijek.

Valjda ovo govori sve o ideji Jugoslavenstva
Last edited by zzzzz on 08/11/2004 01:57, edited 1 time in total.
zzzzz

Post by zzzzz »

PS. Nasoj djeci ce ovo biti cumur tema, ima'ce osjecaj da im pricamo o necemu sto je egzistiralo u srednjem vijeku i boli ce ih neka stvar za nase zamajavanja glupostima i promasenim investicijama
Engram::X

Post by Engram::X »

tako nekako, al` uvijek je iznova uzitak pratiti dubokoumne nastavke ove safunice :D

Image
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Sarajevska Princeza

Lijepo te je i interesantno citati. Osvjezenje si za ovaj forum.

I ZA TEBE JEDAN VELIKI POZDRAV :)
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

missA wrote:Država nepostojeca, nacionalnost, narodndost isto. Zasto bi neko imao zelju da se predstavlja tako?!
zato sto, kao i mnogi, zivi u nekom polusvijetu zvanom zabluda :roll: :roll:
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

Novi_Nick wrote:

Sarajevska Princeza

Lijepo te je i interesantno citati. Osvjezenje si za ovaj forum.

I ZA TEBE JEDAN VELIKI POZDRAV :)
Kako naivno :( :roll: ... vidi se da je novi. :roll: :-? :-? :-?

Kome treba zamor pored ovakvih osvjezenja? :? :x 8-)
seas of cheese

Post by seas of cheese »

missA wrote:
arnaut wrote: Flamancima, Prusima - mnogo veci narodi i sa vecom istorijom pa nemaju drzave.
.
I ko se izjasnjava kao Prus?
¨Jugoslavija je vjestacka tvorevina, jugosloven kao nacionalnost ni je ni postojala. Izuzev nekih rijetkih izuzetaka koji su se tako predstavljali i izjasnjavali.
bosna je vjestacka tvorevina. "bosnjaci" je smijesno ime za izmisljen narod. islam je primitivna religija. slovenija je najdosadnija zemlja, a bosna najruznija. ti si glupaca do jaja.
seas of cheese

Post by seas of cheese »

zzzzz wrote:PS. Nasoj djeci ce ovo biti cumur tema, ima'ce osjecaj da im pricamo o necemu sto je egzistiralo u srednjem vijeku i boli ce ih neka stvar za nase zamajavanja glupostima i promasenim investicijama
bosna je cumur tema.

nema jadnije zemlje sa crnijom buducnosti.
missA

Post by missA »

seas of cheese wrote: bosna je vjestacka tvorevina. "bosnjaci" je smijesno ime za izmisljen narod. islam je primitivna religija. slovenija je najdosadnija zemlja, a bosna najruznija. ti si glupaca do jaja.
Smrdljivko!
Tu si!
Bosnjaci nije izmisljen pojam (mozda za tebe, a ti si budala). U AU monarhiji su svi stanovnici Bosne imali jedan naziv, a to je BOSNIAKEN, sto je znacilo Bosnjak!
seas of cheese

Post by seas of cheese »

missA wrote:
seas of cheese wrote: bosna je vjestacka tvorevina. "bosnjaci" je smijesno ime za izmisljen narod. islam je primitivna religija. slovenija je najdosadnija zemlja, a bosna najruznija. ti si glupaca do jaja.
Smrdljivko!
Tu si!
Bosnjaci nije izmisljen pojam (mozda za tebe, a ti si budala). U AU monarhiji su svi stanovnici Bosne imali jedan naziv, a to je BOSNIAKEN, sto je znacilo Bosnjak!

glupaco neobrazovana, a sta su rekli ko im je ubio prestolonasljednika?tzv. "bosnjaci", a optuzili srbiju? gdje je tu logika?
missA

Post by missA »

Sta si zelio napisati, reci? gavrilo je bio Bosniaken, majmune jedan priglupi, (ista fora kao i npr. Momcilo Krajisnik), stvar je takva da srbi manipuliraju, govedo jedno, s tim ljudima, i zloupotebljavaju ih za svoje necasne ciljeve. Za g. Principom je stojala jaka srpska organizacija, ciji ciljevi su bili jasni, gnoju prokleti, idiotski!
jel' to demonstriras svoje znanje istorije?
Jesli ti normalan?
Bitno je da si nam ti jako, jako obrazovan (sto je ocito).
Daj ti svoje frustracije (posljedica prikrite biseksualnosti) lijeci na zivcima svoje mame! Ona je kriva za tvoje probleme!
Djubre jedno pokvareno. Neznas napisati komentar bez epiteta i atributa tipa "glupaca"....i sl. Seljacino primitivna!
seas of cheese

Post by seas of cheese »

missA wrote:Sta si zelio napisati, reci? gavrilo je bio Bosniaken, majmune jedan priglupi, (ista fora kao i npr. Momcilo Krajisnik), stvar je takva da srbi manipuliraju, govedo jedno, s tim ljudima, i zloupotebljavaju ih za svoje necasne ciljeve. Za g. Principom je stojala jaka srpska organizacija, ciji ciljevi su bili jasni, gnoju prokleti, idiotski!
Jesli ti normalan?
Daj ti svoje frustracije (posljedica prikrite biseksualnosti) lijeci na zivcima svoje mame! Ona je kriva za tvoje probleme!
Djubre jedno pokvareno. Neznas napisati komentar bez epiteta i atributa tipa "glupaca"....i sl. Seljacino primitivna!

naravno da si glupaca kad vjerujes nekom svom glupom dajidzi da je gavrilo bio bosnjak... bosnjaci su izmisljeni cirka 1991. cak je u toj organizaciji bilo muslimana koji su se smatrali srbima (logicno) jesu li i oni bili izmanipulisani od strane srbije? papanko nepismena...
BECHO

Post by BECHO »

seas of cheese wrote:
missA wrote:Sta si zelio napisati, reci? gavrilo je bio Bosniaken, majmune jedan priglupi, (ista fora kao i npr. Momcilo Krajisnik), stvar je takva da srbi manipuliraju, govedo jedno, s tim ljudima, i zloupotebljavaju ih za svoje necasne ciljeve. Za g. Principom je stojala jaka srpska organizacija, ciji ciljevi su bili jasni, gnoju prokleti, idiotski!
Jesli ti normalan?

naravno da si glupaca kad vjerujes nekom svom glupom dajidzi da je gavrilo bio bosnjak... bosnjaci su izmisljeni cirka 1991. cak je u toj organizaciji bilo muslimana koji su se smatrali srbima (logicno) jesu li i oni bili izmanipulisani od strane srbije? papanko nepismena...
Po tvojoj logici si i ti glup sto vjerujes svom glupom dedi Milutinu da su muslimani pogani Turci koji su prodali veru za veceru! Cedomire, sume se fati, brdo ti mati! ;)
seas of cheese

Post by seas of cheese »

BECHO wrote:
seas of cheese wrote:
Jesli ti normalan?

Po tvojoj logici si i ti glup sto vjerujes svom glupom dedi Milutinu da su muslimani pogani Turci koji su prodali veru za veceru! Cedomire, sume se fati, brdo ti mati! ;)
nisu turci vec srbi koji su presli na islam. to je medjunarodno istorijski priznata cinjenica.
BECHO

Post by BECHO »

seas of cheese wrote:
BECHO wrote:
seas of cheese wrote:
nisu turci vec srbi koji su presli na islam. to je medjunarodno istorijski priznata cinjenica.
Naravno! Ti si dosad jedan od 'rijetkih' medjunarodno-istorijski priznatih Srba koji me je 'prosvijetlio' po ovom pitanju! :D
seas of cheese

Post by seas of cheese »

BECHO wrote:
seas of cheese wrote:
BECHO wrote: Po tvojoj logici si i ti glup sto vjerujes svom glupom dedi Milutinu da su muslimani pogani Turci koji su prodali veru za veceru! Cedomire, sume se fati, brdo ti mati! ;)
Naravno! Ti si dosad jedan od 'rijetkih' medjunarodno-istorijski priznatih Srba koji me je 'prosvijetlio' po ovom pitanju! :D

zao mi je sto se muslimanima istina ne svidja pa im treba tunjo filipovic ili neki mahmutcehajic da izmisli novu historiju...
Damson

Post by Damson »

SARAJEVO
margareta

Post by margareta »

Vodenjak wrote:
Engram::X wrote:Predlazem....

... ZoZoNi
...kao kompromis

...izmedu mjesanog braka & jugonostalgije
Novi_Nick wrote:
zili wrote:ne moraš biti upisan u Ustav da bi se mogao izjašnjavati ovako ili onako. Možeš se izjašnjavati kako god hoćeš, pa tako možeš biti i Jugosloven. Baš sam gledala radili su kao neki probni popis, neki je mali grad bio u pitanju, jugoistočna bosna čini mi se i bilo je tamo čak 1% Jugoslavena :D . Sve stara partizanija.
Zili grijesis. U ustav moraju biti upisani svi identiteti.

Primjer ako ne moraju biti upisani svi kao sto ti kazes onda sve postojece
danasnje treba ispisati iz BH Ustava?! Medjutim sa tim ispisom ti se nece sloziti Bosnjaci, Srbi i Hrvati...Zasto??? Njihov cilj i jeste da sve druge identitete stave pod svoj identitet. Zasto je to tako razlozi se znaju. Pa to isto vec radi Srbija i Hrvatska zadnjih 100 godina stavljajuci Bosanske pravoslavce i katolike pod svoje SrpskoHrvatske identitete. Tu istu metodu su izgleda sada uzeli sebi za pravo i Bosnjaci uvaljujuci svoj identitet bez pitanja svim BOSANCIMA sa islamskim prefiksom.
U Ustav zemlje NE moraju biti upisani svi identiteti kako kazes. Kad je slucaj Bosne u pitanju, upisana su ta tri koja, eto, blago im se, imaju sva prava jer se, eto, nalaze ljudi u Ustavu upisani.

Dzaba im!

Svi ostali koji nisu na tom spisku svetog im trojstva su... kako u vrhu citirani Gebelsov sljedbenik kaze mozda i ZOZONI!

Jedino se nadam da su fasistoidni tipovi poput Enegrama-x koji s tolikom mrznjom govori o svima pa i o djeci iz mjesovitih brakova negdje upisani i da se negdje vode!

Ja licno ne zelim biti upisan na bilo kakvom spisku gdje se sve te fasisticke svinje nalaze pa makar bio i Eskim iz Tunguzije!
Nemoj se upishati nigdje nego se deklarisi kao vanzemaljac.Svakako cemo jednom biti podzemaljci.Ti se izdigni.
Jooooooooj, koja frka oko vanzemljanaaaaaa....
IzviNAJEM se na Upadu i upish u Danisovu zemlju........ :roll: :-)
Lonac

Post by Lonac »

Evo ja sam Jugosloven. Bio sam to prvi 25 godina zivota i nepadi mi napamet da promjenim misljenje o tome. Za mene je moj "zemo" bilo ko prica bivsim Srpsko-Hrvatskim jezikom. Ovo je iz licnog iskustva.
missA

Post by missA »

Smrdljivko, opet grijesis. Meni ne treba Tunjo Filipovic niti bilo tko, da mi izmislja istoriju. Ja u njima vidim ljude koji je inerpretiraju, pojasnjavaju, govorre o njoj. A tebe imam-o za izmisljanje i falsifikaciju istorijskih cinjenica.
zzzzz

Post by zzzzz »

seas of cheese wrote:
zzzzz wrote:PS. Nasoj djeci ce ovo biti cumur tema, ima'ce osjecaj da im pricamo o necemu sto je egzistiralo u srednjem vijeku i boli ce ih neka stvar za nase zamajavanja glupostima i promasenim investicijama
bosna je cumur tema.

nema jadnije zemlje sa crnijom buducnosti.
Makar je buducnost, Jugoslavija je proslost i to kratkotrajna.
72 godine :P cirkus
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Boze VAŠ dragi, iz koje vi perspektive govorite o zemlji u kojoj ste se rodili, proveli sretno djetinjstvo, mladost, u kojoj su se vasi ocevi po prvi put istinski osjecali ljudima, bili postovani i priznati od sviju... :roll:
Pocev od komsija pa do onih koji su o njima samo culi!

Daj se probudite, pogledajte oko sebe i vidite u kojoj i moralnoj i materijalnoj bijedi zivote zivite i na kojim sad temeljima buducnost i sebe i svoje djece gradite! :x

Jugoslavija je mrtva, i maloj je djeci to vec jasno, ali nemojte se izivljavati na njoj jer po SVOJOJ istoriji i istoriji svojih oceva pishate!
Roditelji su vasi pjevali i plakali u toj zemlji, radjali se i umirali, voljeli je i mrzili, ali ipak znali da je uredjena zemlja sa zakonima i pravilima ponasanja! 22 miliona ljudi su je vise ili manje svojom zemljom smatrali a vi se sad nasli da po svemo tome svoje fekalije istresate!

Sta mislite, sta ce vasa djeca raditi kad se sve ovo smiri i kad pogledaju vase rijeci, vasa djela i vas (ne)rad?

Ako niste u stanju da cijenite svoju istoriju, kako ce onda neko VAS da cijeni?
Post Reply