Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mousstapha

#651 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mousstapha »

Jasta, Bec i Banja Luka su tu negdje.
Bluemore

#652 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Bluemore »

mousstapha wrote:Jasta, Bec i Banja Luka su tu negdje.
Hahah super su ova luda poredjenja
animals

#653 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by animals »

Ne znam za Banja Luku, ali svugdje trebas za posao dobar, vezu..
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#654 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Domaci izdajnik »

U BL trebaš vezu za bilo kakav posao...i da za smećara kao zanimanje si jako fino plaćen tamo, ovdje moraš biti smećar karakterno da bi uopšte bio plaćen.
moonca

#655 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

animals wrote:
Ne znam za Banja Luku, ali svugdje trebas za posao dobar, vezu..
Ne mora biti dobra, ali tek toliko da onome ko trazi radika pruzis bar neku informaciju, da ne gubi vrijeme u obuci i onda taj ode za par dana.
A po tvom karakteru ce otprilike imati neki dojam i koga bi mogao preporuciti. :-)
tester33

#656 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by tester33 »

Last December wrote:Znači Elektroprivreda :lol:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tester33

#657 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by tester33 »

insomnia78 wrote:I gazde su mahom mutni tipovi skloni neplacanju
Kao i ne placanju rezija , struje, vode ,smeca itd...

a da ne govorim o "ne vracanju bespovratnih milionskih kredita".

Ovo zadnje dvoje kad sam vidio .... prestao sam i ja placati racune ... Boli me briga ... Vidim da ovi dijele besplatno novce isto Sveti Nikola ... 8-)
Zorge

#658 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Zorge »

Vidim da se ovde raspravlja koliko sta ko moze uzeti u Francuskoj , Njemackoj i Bosni. Najbolji primer ti je neka svako ustedi mjesecno od plate 10% i dosta. Nekome ce ostati 150 eura a nama sa prosecnom platom od 400 eura 40 eura. Sto kod njih rade svi u porodici a kod nas jedno ili dvoje. Sa tim da je njima placen godisnji odmor.
Problem u BiH sto odlaze mladi , vracaju se penzioneri koji su tamo zaradili penziju ali ako nam propadne zdravstvo nece se ni oni vracati.
BiH kao Srbija i Hrvatska nemaju neku svetlu buducnost.

To je moje misljenje. Volio bih i otici odavde , kada vidim koje sve fukare se bave politikom ( ne mislim ove na vrhu oni to i jesu) , najveci sljam odlucuje o razvoju moga grada(sela) a veze o zivotu nemaju.
Dogoljubac

#659 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Dogoljubac »

HAVANA wrote:Eki kuhar lose placen.Jes kad bi ja kuho.A dobra kuhara ni za lijeka, a plata bolja nego u telekomu...
Kuhar sam,nisam domacica koja pravi burek kad se komsija suneti i umisli sebi da sve zna o kuhinji.Kuhari kao i vecina zanatlija moze da zivi od svog rada.To sto neko misli da je lako boti kuhar neka sam stadne za sporet i nek se obogati.Ko nece da omoguci pristojnu platu kuharu-niko ga ne tjera.Ode kuhar na more,u Austriju...kakva crna 1000 plate...7 dana u sedmici,radno vrijeme ne postoji...usput okrecit kafanu kad nema posla.Šta ba godišnji,jesi li normalan?E moje gazde...
Dogoljubac

#660 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Dogoljubac »

A to što gazda konta da je dovoljno kupit polovan sporet i dvije tave je druga prica.Solidna kuhinja kosta sigurno 100 000 maraka.Ne postoji toliko dobar kuhar koji ce na dvije tave raditi sve svjetske kuhinje,uraditi pripremu,oprati sve oko sebe...za platu u vrijednosti kese kifli.Hvala bogu pa su dosla vremena da se od rada moze zivjeti.Obicno je prica hajmo napravit poso pa ce bit bolje.I nista na kraju od toga.A i radnik treba samo da odradi ono sto stoji u ugovoru.Nisi odradio svoj dio-otkaz.Jesi-molim platu.
Last edited by Dogoljubac on 05/04/2019 13:40, edited 1 time in total.
JThomas

#661 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by JThomas »

sve je to u našem prosjeku tu negdje i sve se zahvata iz iste mase...zato nam i jeste ovako. kad radnik postane gazda, onda on isto tako radi :mrgreen:
Dogoljubac

#662 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Dogoljubac »

Tako je,tako nam i Bog daje.Usput-kuhari znaju cijene kovektomata,kipera,šokera tako da se ko ne cudi za onih 100 000.Cijene pultova,tava,dasaka,serpi...previsoke al tako je kako je.Sto i stolice za salu da valja je poskupo.I milion drugih troskova.Tako da ni pravom gazdi nije nimalo lako.Al sta cu mu ja,svi imamo izbora.
espn

#663 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by espn »

animals wrote:
Lajavikrelac wrote:Elem, da sad ne razvlačim temu na drugu stranu pošto već ima slična kratko ću:

U zadnjih četiri-pet godina na području BL nema šanse da dobiješ iole normalan posao ako nemaš vezu i ako nisi nečiji. Pod normalan mislim da ne radiš 12 sati ko stoka i vikendom i praznikom za siću, da si prijavljen i da ti leđa ne pucaju. NEMA ŠANSE! Taman da si najsposobniji i da imaš posao u malom prstu, uvijek idu urgencije i veze. Narod zato odlazi, a i ja se nadam na ljeto, imam poziv od familije iz DE vidjećemo šta će se srediti....i onda adios šupku Evrope, ostajte zbogom stoko nepotističko-nacionalistička zajedno sa svojim kmetovima i trolovima :vozdra:
Isto je i na zapadu...
npr. u Austriji da bi dobio posao smecara, doslovno, smecara,
moras imati nekoga tamo, inace nemas sanse...
P.S. jako su fino placeni za taj posao...
:lol: :lol:
emric

#664 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by emric »

Ivo Lola wrote:e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
Mislim da je ovo sve dio projekta. Zapad ima višestruke koristi od naše patnje, a oni šanse ne propuštaju. Pod Zapad ne mislim na narod koji tamo živi nego na politike i službe - elite.

Stanje u Bosni je psihički nepodnošljivo jer imamo sistem koji je u srži nepravedan, diskriminatoran i skup. Zapad je to stanje kreirao, mogao ga je promijeniti, a nije, i sve su manje šanse da se to lahko uradi. Zapad je mogao stanje riješiti dok Rusija i Kina nisu imale nikakav uticaj, a nije. Zapad može preko svojih institucija u BiH spriječiti da nas svakodnevno plaše i ponižavaju, a ne radi to. Imamo korumpiranu i neposobnu vlast, neće da rade, a i kad hoće budu blokirani. Zapadu fali radnika i Zapadu se ne rađaju djeca.

E sad, zašto bi Zapad ovdje pomogao da se napravi stabilan sistem, da nama bude lijepo, da naša djeca uživaju na svojoj zemlji? Naši radnici i naša djeca savršeno su rješenje njihovih problema. Naša djeca su im kulturološki bliska, pametna, vrijedna, savršena. Od naše djece dobiju instant domaću snagu, mnogo lakše nego od recimo afričke. Njima se isplati da naša djeca ovdje nemaju nikakve uslove, jer će onda dobrovoljno otići njima da se ostvare. Njima odgovara da su naša sela mrtva, da naša obradiva zemlja zarasta, da naši stručnjaci nemaju ovdje posla, da uvozimo njihove proizvode, da nas mrcvare svojim bankama i kreditima. Meni ovo sve više djeluje kao davno i detaljno isplaniran slijed događaja.

U Srbiji to rade na neki malo drugačiji način, u Hrvatskoj na treći, u zemljama Istočne Evrope isto beznađe, u arapskim zemljama podmeću ratove i kontrolirani haos. Mi smo dio globalnog reality programa. Od rušenja Jugoslavije mi smo na Balkanu prestali biti bilo kakav faktor. Bošnjak, Srbin, Hrvat, Makedonac, Crnogorac - sve gola bijeda i kita.

U skladu s tim nameće se i logično rješenje - regionalna saradnja bez ikakvih skrivenih namjera, bezuslovan mir, međusobno poštivanje državnih suvereniteta i narodnih identiteta. Ali u to ne vjeruju više ni djeca. Primjera radi, negiranje bosanskog jezika, ili BiH kao države, ili počinjenih zločina, problem je svih nas a ne samo Bošnjaka, ali kome to objašnjavati? Problem srpske manjine u Hrvatskoj je problem svih nas, a ne samo te manjine. Problem zapostavljenih regija Sandžak i Vojvodina u Srbiji je problem svih nas. Problem hrvatskog političkog divljaštva i podlosti prema svim susjedima je problem svih nas, najviše upravo Hrvata, ali kome to objašnjavati? I sve te situacije gdje se neko ponižava savršeno odgovaraju Zapadu. Milošević, Tuđman, Dodik, Vučić, Kolinda, Plenković, Dačić, Čović, svi drugi licemjeri, lažovi, psihopate i rušitelji mira i pravde, to su simboli naše propasti, preko njih se realizuje projekat, zbog njih smo postali gola bijeda i kita.

Ali da ne bude sve crno - može se ovdje i raditi i biti uspješan, lijepo živjeti, ali se treba kloniti kolotečine, misliti vlastitom glavom, biti svjestan ovih nekih činjenica, čuvati zdravlje i uživati u porodici, prirodi, sitnim stvarima. Biće Bosne i nas u njoj, samo budimo pametni.
MarlboroGold

#665 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by MarlboroGold »

Odoše i ljudi koji su na budžetu sa dobrim platama. Imam druga koji je radio u Elektroprivredi 4 godine. Napustio prije otprilike tri mjeseca i otišao u Irsku... gdje su tek ostali koji su manje plaćeni.
hAZNADAR

#666 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by hAZNADAR »

Daklem,... demobilisani borci imaju svoja potrazivanja inace blokiraju, ruse,...

Zbog toga porez na bruto platu onda mora biti veci za zaposlene - i zaposleni radije sele drugdje. Na njihovo mjesto ne dolazi mlada elita koja isto zeli van a jos manje ovi demobilisani navikli na dzabanu.

Tako da na neki nacin oni koji su branili drzavu je sad i ruse polako,... imaju imunitet jer svi se utrkuju da im pokazu podrsku u svemu,... pa tako u konacnici ispada da svi ucestvuju u guranju na rub ponora.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#667 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mk ultra »

MarlboroGold wrote:Odoše i ljudi koji su na budžetu sa dobrim platama. Imam druga koji je radio u Elektroprivredi 4 godine. Napustio prije otprilike tri mjeseca i otišao u Irsku... gdje su tek ostali koji su manje plaćeni.
Kad je u drzavnim firmama okruzenje ubogaljeno

Sjedi ih troje 8ipo sati skupa niko rijeci ne progovori, ili podmecu jedni drugima, ili nece ovaj sa ovim zbog necega, ili radis posao za četvero koji sjede
Jebo platu kad je tako
MarlboroGold

#668 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by MarlboroGold »

mk ultra wrote:
MarlboroGold wrote:Odoše i ljudi koji su na budžetu sa dobrim platama. Imam druga koji je radio u Elektroprivredi 4 godine. Napustio prije otprilike tri mjeseca i otišao u Irsku... gdje su tek ostali koji su manje plaćeni.

Sjedi ih troje 8ipo sati skupa niko rijeci ne progovori, ili podmecu jedni drugima, ili nece ovaj sa ovim zbog necega, ili radis posao za četvero koji sjede
Jebo platu kad je tako
On nije otišao iz tih razloga tj. nikad se na to nije žalio koliko se sjećam, već isključivo zbog plate i neuređenosti sistema u BiH.
mirsek

#669 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mirsek »

MarlboroGold wrote:
mk ultra wrote:

Jebo platu kad je tako
On nije otišao iz tih razloga tj. nikad se na to nije žalio koliko se sjećam, već isključivo zbog plate i neuređenosti sistema u BiH.
Bio nezadovoljan platom u elektroprivredi ? Jedino ako je bas neki strucnjak pa zna da ce vani imati 3-4 veci iznos. Elektroprivreda ima vrlo dobre plate.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#670 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by japin_mutapi »

pa i ako nije strucnjak vani ce imati 3-4 puta vecu platu
insomnia78

#671 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

Sa istim troskovima? Istim krugom poznanika i prijatelja sa kojim je odrastao u istom miljeu? Sa znanjem jezika?...
mirsek

#672 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mirsek »

japin_mutapi wrote:pa i ako nije strucnjak vani ce imati 3-4 puta vecu platu
Duplu da, 4 puta vecu ne bih rekao.
apsidejzi

#673 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by apsidejzi »

Ja ne znam ko je glup da ostane. Eno oni u parlamentu pokupili svi po 20.000km od izbora a nisu sjednice odrzali. To je haman pa godisnja plata od po 500km gdje imas dvije nedjelje slobodne mjesecno.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#674 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by japin_mutapi »

mirsek wrote:
japin_mutapi wrote:pa i ako nije strucnjak vani ce imati 3-4 puta vecu platu
Duplu da, 4 puta vecu ne bih rekao.
800KM vs 1600€ - koliko znam matematiku to je 4 puta
kokuz_sa

#675 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by kokuz_sa »

Ja i 9 kolega napustilo firmu..u sljedeca 2 mjeseca jos ih otislo oko 5..

Sada kolega napustio svoju firmu i u isto vrijeme jos 10 ljudi otislo iz nje..
Post Reply