Dodji probaj. Napravi nesto.insomnia78 wrote:Znaci ovo sto je ostalo sve go neznalica i neradnik.
Eno imas i grant sredstva, poticaje za dijasporu da pokrenu biznis u BiH. Na tebi je samo da primjenis znanje.
Onda nam prenesi svoje iskustvo.
Dodji probaj. Napravi nesto.insomnia78 wrote:Znaci ovo sto je ostalo sve go neznalica i neradnik.
Ne jedem, cuvam za sirotice ...HAVANA wrote:Kolko je teletina?ImaL kajmaka? Kruske?Ramzess Veliki wrote:Bjezite, sto dalje odatle.
Ko god moze, sreca je negdje drugo.
Ljudi, ovdje je kurva 15 KM ...
DaffyDuck wrote:Niko ne prica o tom al evo... Nema, posten radnik koji HOCE da radi je endemska vrsta, sve go seljak koji hoce da je vazniji od tebe kad ga zaposlis, jos kuka kako mu je malo 900- 1000 a efektivan rad 2 sata dnevno. Jos nedaj boze da im sta kazes, ti si odmah privatnik=lopov i treba da si zahvalan sto je on(a) uopste tu! Cini ti uslugu da radi za tebe. Jer vidi kako se moze u ovim drzavnim i konta kako to tako treba.. pa mozda je i odgojen(a) tako, da se ne mora, da je neko, da moze i kakav doplatak ako bas i ne radi.... Uhuhu, cega sve kod nas ima. A ja vam garantujem, da 90% poslodavaca nagradi povecanjem plate onog ko zasluzuje a ne onog ko misli da zasluzuje.HAVANA wrote: Sta imas tu provjeravat,svaki dan gledam nedostatak strucne radne snage.Svakim danom sve vise.Tek ce biti belaj.Znam sad 5 ljudi koji ce variocu i monteru centralnog grijanja dati platu 1500km,al nema.Cuvaju ovo sto imaju ko oci u glavi.Neukih ima, al haj ga pusti majcin sine da radi i vari na poslu gdje si ti dao bankovnu garanciju za taj posao i kvalitet uradjenog.Tu se ucenik ne pusta.Veci projekti,toplinske pumpe,razvodi po velikim objektima...Drug mi nije uzeo posao od 45 kuca za undp jer nema novih ljudi a sa sadasnjih 12 zaposlenih nema sanse da stigne.
licno znam covjeka kojem je širbegović ostao dužan ~7000KM plate, pa ni nakon sudske presude nije isplatio...Ramzess Veliki wrote: Ne jedem, cuvam za sirotice ...![]()
Sala. Sve uvozno je malko skuplje od nasih cijena.
Riba i piletina je jeftino, riza, papaja, kruske su skupe i prodaju se na komad, jagode k'o da su od zlata, zacudo jabuke nisu. Krompir je predobar i jeftin, samo mladi, nikada nemaju starog krompira.
Ananas jeftin, banane dzabe, kokos dobijes dzabe u glavu ako se predugo suncas ispod palme.
OT ... kaze meni babo, ima prijatelja kod Sirbegovica, da mi sredi pos'o ...
Reko babo nisi dobar, da dobivam placu u televizorima?
Koje je to smece od gazde, nikada se ne pojavljuje, krstari jahtom po mediteranu, a management dere radnike. Puna Gracanica televizora i bijele tehnike, podijelili mjesto plata kompenzaciju radnicima. Kaze mi jaran, dobio tri televizora, kome prodat kad su svi isto dobili.
Nije.Ja vidim dosta sposobnih i strucnih ljudi.Al oni svi imaju i rade.Ja pricam o necem drugom.Sistem ne valja,skolstvo,drustvo,mentalitet...insomnia78 wrote:Znaci ovo sto je ostalo sve go neznalica i neradnik.
Mogu mislit glava kod ovih što mogu izganjat ta grant sredstva i te poticajeDaffyDuck wrote:Dodji probaj. Napravi nesto.insomnia78 wrote:Znaci ovo sto je ostalo sve go neznalica i neradnik.
Eno imas i grant sredstva, poticaje za dijasporu da pokrenu biznis u BiH. Na tebi je samo da primjenis znanje.
Onda nam prenesi svoje iskustvo.
HAVANA wrote:Nije.Ja vidim dosta sposobnih i strucnih ljudi.Al oni svi imaju i rade.Ja pricam o necem drugom.Sistem ne valja,skolstvo,drustvo,mentalitet...insomnia78 wrote: Znaci ovo sto je ostalo sve go neznalica i neradnik.
HAVANA wrote: Hiperprodukcija vss bez stvarnog znanja,prakse,iskustva...Ovi sto nisu ganjali vss i srednje sto su zavrsili ,opet nema prakse,znanja,vecinom mastaju o avionima,kamionima,kladionicama...Niko nikog ne podrzava,usmjeruje,obucava...Gubi se i ono tradicionalno u cemu smo bili jaki,drvo,metal...Mora se to mijenjati,sistemski.Ovako ostaju te djelatnosti u uskom krugu dobrih majstora,vecinom porodicnog naslijedja,otac to radio pa prenosi znanje...Opet vss,zavrse a realno pojma nemaju.Oni koji hoce da nauce,ti i dobro prodju.Oni sto se busaju papirom a stvarnog znanja nema,nista oni od diplome nemaju.Pa eno covjek napisa,zavrsio ekonomiju a nije znao sta je kif i kuf.Jebo to skolstvo,praksu i drzavu.Radi,uci,gledaj.Nema druge.Ako ostanes na ledini bez znanja i strucnosti u bilo cemu,ne ostaje ti nista drugo nego da radis za stranacku konjinu sa trbuhom do zuba za 5 glava.
drndalo wrote: Da spomenem i pozitivne primjere, mada mozda vec ranije jesam... Sinkro djecu iz Drvne skole na praksi i placa iako ne mora, vjerovatno da osjete svoj dinar... Na praksi mogu vidjeti ko je kakav, i vrbovat ga odmah... Odbija izvozne poslove jer ne moze isporuciti u trazenim rokovima... Drvna samo 1 razred stolara ima godisnje... On sam im nudio da on finansira jos jedan da imaju vise, cvvrrrc, ne moze, ne da Ministarstvo, 5-godisnji plan je takav kakav je usvojen i jaci je ocito i od Ustava...
Isti vlasnik jako hvali radnike ostecenog sluha, kaze slomise se ljudi trudeci se. Ima poseban pogon za ono pnumatsko zakivanje valjda, buka ogromna, svima problem, ovim ljudima nije, win-win za sviju... Problem? Ne daju mu da zaposli >x% takvih zbog necega...
Idiotluk,sta drugo reci.Znam desetak tih sa ostecenim sluhom sto rade autolimariju,odlicni majstori i svi rade.1200 do 1500 plata a dvojica su otvorila svoju radionicu i rade samo za lakirere teze radove.Evo haj daj mi pravog strucnjaka da radi drvo i patinu,halid je umro,drugi je u penziji.Pokusao prenijeti znanje na rtv-u dok je radio,nije imao kome.Nema.Improvizacija ima...I tako u svemu...Luda zemlja,sistem,zakoni i skolstvo.Obrazovanje treba stimulisati i ulagati u njega,po nekom planu i programu.Ovo su budale obicne.A svi ispastamo zbog njih.Ljudi ostavljaju velike poslove zbog nedostatka strucne radne snage.Imamo bruku radne snage za slaganje rafova i rad u kladionici,a tu plate nema.Za cekera jedva.Svako treba da radi ono sto zna dobro da radi.I da to naplati,adekvatno.Sad dolazimo na drugi problem mentaliteta,svi misle da sve znaju i svi bi sve sto jeftinije.drndalo wrote:Da spomenem i pozitivne primjere, mada mozda vec ranije jesam... Sinkro djecu iz Drvne skole na praksi i placa iako ne mora, vjerovatno da osjete svoj dinar... Na praksi mogu vidjeti ko je kakav, i vrbovat ga odmah... Odbija izvozne poslove jer ne moze isporuciti u trazenim rokovima... Drvna samo 1 razred stolara ima godisnje... On sam im nudio da on finansira jos jedan da imaju vise, cvvrrrc, ne moze, ne da Ministarstvo, 5-godisnji plan je takav kakav je usvojen i jaci je ocito i od Ustava...
Isti vlasnik jako hvali radnike ostecenog sluha, kaze slomise se ljudi trudeci se. Ima poseban pogon za ono pnumatsko zakivanje valjda, buka ogromna, svima problem, ovim ljudima nije, win-win za sviju... Problem? Ne daju mu da zaposli >x% takvih zbog necega... Mislim, kao da nije dovoljno tesko naci posao covjeku koji normalno cuje, a kamoli nekome sa osjetnom invalidnosti...
moj je otac to dole sa sinkrom dogovorio bio i stvarno jeste čovjek tražio i plaćao sve.... tako i Prevent iz Visokog što drvo radi, i neki hoće neki neće... stolara nema, djeca imaju praksu na kojoj ne žele ništa da rade, jer gdje ću ti ja todrndalo wrote:Da spomenem i pozitivne primjere, mada mozda vec ranije jesam... Sinkro djecu iz Drvne skole na praksi i placa iako ne mora, vjerovatno da osjete svoj dinar... Na praksi mogu vidjeti ko je kakav, i vrbovat ga odmah... Odbija izvozne poslove jer ne moze isporuciti u trazenim rokovima... Drvna samo 1 razred stolara ima godisnje... On sam im nudio da on finansira jos jedan da imaju vise, cvvrrrc, ne moze, ne da Ministarstvo, 5-godisnji plan je takav kakav je usvojen i jaci je ocito i od Ustava...
Isti vlasnik jako hvali radnike ostecenog sluha, kaze slomise se ljudi trudeci se. Ima poseban pogon za ono pnumatsko zakivanje valjda, buka ogromna, svima problem, ovim ljudima nije, win-win za sviju... Problem? Ne daju mu da zaposli >x% takvih zbog necega... Mislim, kao da nije dovoljno tesko naci posao covjeku koji normalno cuje, a kamoli nekome sa osjetnom invalidnosti...
... a mozes I biti referent za raznosenje toplih napitaka u Opcini Novi Grad pa onda u gradsku upravu.HAVANA wrote:Hiperprodukcija vss bez stvarnog znanja,prakse,iskustva...Ovi sto nisu ganjali vss i srednje sto su zavrsili ,opet nema prakse,znanja,vecinom mastaju o avionima,kamionima,kladionicama...Niko nikog ne podrzava,usmjeruje,obucava...Gubi se i ono tradicionalno u cemu smo bili jaki,drvo,metal...Mora se to mijenjati,sistemski.Ovako ostaju te djelatnosti u uskom krugu dobrih majstora,vecinom porodicnog naslijedja,otac to radio pa prenosi znanje...Opet vss,zavrse a realno pojma nemaju.Oni koji hoce da nauce,ti i dobro prodju.Oni sto se busaju papirom a stvarnog znanja nema,nista oni od diplome nemaju.Pa eno covjek napisa,zavrsio ekonomiju a nije znao sta je kif i kuf.Jebo to skolstvo,praksu i drzavu.Radi,uci,gledaj.Nema druge.Ako ostanes na ledini bez znanja i strucnosti u bilo cemu,ne ostaje ti nista drugo nego da radis za stranacku konjinu sa trbuhom do zuba za 5 glava.
Ja ispred zgrade upoznam momcica,majka se ponovo udala,frka u kuci,njemu 19,za kifle nema...Moli ako ima sta raditi.Ok.Kupim ja mezar od stana,moram srusiti sprat citav bukvalno.Hajmo.Prvi vikend slobodan idu vrece,majzla,cekic...Hocu sam da ogolim,skontam sta i kako, onda ulaze majstori.Radi mali ko i ja,ne staje.Ko da je njegovo.Simpatican.Vec konto ako ostane ovakav mogu ga i zaposliti.Dnevnica 60km,nema telefon,dam mu i telefon,jedi, pij...Proslo desetak dana,uzeo je vec sobu za 150km,odvojio se.Dobar reko,hoce.Prvu milju kad je namoto,vec nedostaje elana.Pocele prehlade,ja navece kuci,vidim ga u kladionici,il u kaficu.Dodje 2 dana pa ga 2 nema.Nestalo para,zove mozes mi posuditi nemam da jedem.Ok,jednom,dva puta,tri puta.Vise ga nikad nisam zovnuo,i sad ga vidim,ima li sta,nema...Ramzess Veliki wrote:Prijatelj mi kuka, daje 1000 KM mjesecno za segrta, on radi restauraciju antiknog namjestaja, dolaze mu komode iz njemacke, posao da decko samo smirgla i radi pripremu, majstor radi restauraciju ... on plati kesom svake sedmice - rade po sedmicu, uzmu pare I u nargila bar I kladionicu. Dok ima cigara i za kafu nece da se vracaju.
konkretno u ovom slučaju može biti da je izabrao "najpovoljniju" ponuduHAVANA wrote: Hocu,moras i pojest sta.Ucio ruski u skoli,prica holandski a natuca engleski i njemacki.Valja sve stic. :lol:A i to je nekom platio da napravi stranicu,pa se vracamo na pricu o frljavom izvrsenju posla u bih...
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/eko ... -opozicijeIvo Lola wrote:U zadnjih mjesec dana moju firmu napustilo je 9 ljudi, ima nas oko 50... (IT Sektor)
Punac ima firmu, trazi 6 radnika ne moze nijednog naci (masinstvo)
Prijatelj kaze sad ima radnika dovoljno al nedaj boze da ko napusti ne zna kako bi naso (ugostiteljstvo)
Drugi prica kod njega u firmi 5 kamiona stoji parkirano nema ih ko vozit (transport)
vlasnici sve 4 pomenute firme spremni su poboljsati plate i uslove i vec se desavaju ti procesi ali je pitanje koliko daleko oni mogu obzirom na poreze, inspekcije, cijene namirnica...
e sta vi mislite da li je ovo sansa za nas koji planiramo ostat ovde ili mozda put u katastrofu
-plate ce morati ici gore jer ce radnik postat ko suho zlato...
-pitanje je do koje mjere ce firme moc podnosit to poboljsanje plata i uslova... je li moguce da ce nas to dokusuriti ?
mislim da je osnovni problem sto se drzava nece moci nositi sa tim povecanjem plata, ja garantujem da ce za godinu dana konobar imati platu kao drzavni sluzbenici sa srednjom skolom, sta onda sa tim valom nezadovoljstva kod njih ?
Ili ti ga dvije velike desetke s kajmakomRamzess Veliki wrote:Bjezite, sto dalje odatle.
Ko god moze, sreca je negdje drugo.
Ljudi, ovdje je kurva 15 KM ...