hljeb ili kruh

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
buhtelj

Post by buhtelj »

daduli_sa wrote:
A wrote:Madame :oops:
Ocigledno i ti znas reci kruh, a on zna sta znaci hljeb. Sad, pitanje je odnosa interesa - da li je njemu vise stalo do toga da ti proda svoj proizvod ili je tebi vise stalo do toga da jedes; da li je njemu vaznije da ti izgovoris kruh ili je tebi vaznije da on prizna da razumije rijec hljeb. Sve ovisi o odgovoru na ova pitanja.

Ja u Sarajevu, od kako znam govoriti (a to je jaaako dugo vec), kupujem kruh bez ikakvih problema. S toga zakljucujem da bas svi kod nas znaju sta zanaci ta rijec, te kad glad zavlada, da je sigurno znaju koristiti cak i u inostranstvu.
Da, naravno da se razumije ovdje rijec "kruh", nisu svi ljudi svuda ograniceni i primitivno zaneseni svojim "maternjim" jezikom da ne mogu prihvatiti druge pojmove. Mislim, molim te od sada pazi kako pises, "ne cu" od sada ocekujem da pises i ti kako je po hrvatski ispravno, jer ako vec govoris kruh onda molim lipo i ostala gramatika. Jer - u skoli mozes pisati pismom i govoriti jezikom kojim god zelis sve dok se UVIJEK drzis istog pisma/jezika!
Zakaj nas pokusvas uciti pravopis hrvatskog jezika...ak pises neki drugi jezik..... vjerorjatno si multi-talenat za jezike :lol: :lol:
dalmatinka

Post by dalmatinka »

mosor1 wrote:
simster wrote:hrvati su jako zli ljudi i uvijek ce te ispraviti ako kazes hljeb, kisela voda, peskir, voz ili sl. umjesto kruh, mineralna, rucnik ili vlak. iako vrlo dobro razumiju sta si htio reci iskoristice priliku da te omalovaze, uvrijede ili diskriminisu jer to je najfasistickija i najksenofobicnija nacija na zemaljskoj kugli. ne krivim ljude koji u hrvatskoj kazu kruh jer ne radi se toliko o stidu koliko od straha za vlastitu fizicku bezbjednost.
Super kako se neki ljudi umiju jasno, precizno i koncizno izraziti. Prosto da se covjek najezi.
Imaš pravo, oduševio me. Da mi je barem jedan takav u blizini da me nauči čovjekoljublju da prestanem biti ono gore podebljano. :lol: :lol: :lol:
dalmatinka

Post by dalmatinka »

BASTA wrote:najbolje je uci u burekdzinicu i reci - burek jedan molit cu lijepo.
neki skontaju pa pitaju - jel s mesom?
ovi malo gluplji pitaju - a od cega cete?
Malo tko to ovdje zna. Ja sam to saznala da je burek isključivo s mesom od jedne cure koja je svojedobno morala otići iz Prijedora. Mi ovdje sve zovemo burekom i uvijek moram naglasiti od čega ću.
ARI ANA

Post by ARI ANA »

:-D
govorim svoj maternji jezik -hs-sh iliti ovaj novi bosanski takodjer
pa nemam problema sa govornim područjima prilagodjavam se jer sve to smatram svojim.
A ako nekad na pogrešnom mjestu tražim kruh,hleb ili hljeb a to nekom nepaše boli me uho uvijek s ponosom branim ono što je moje i istrajem u tome dajući do znanja onak kulturno onom tko negoduje da je zaost-o .
živim u bih i govorim slobodno kako želim,takodje toradim i u hrvatskoj i nikad nisam imala negodovanja.
zato raja bujrum svakom kruha,kruva,hleba,ljeba,hljeba,ljeba ......
može i njemački može i engleski ,talijanski.

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
buhtelj

Post by buhtelj »

ARI ANA wrote::-D
govorim svoj maternji jezik -hs-sh iliti ovaj novi bosanski takodjer
pa nemam problema sa govornim područjima prilagodjavam se jer sve to smatram svojim.
A ako nekad na pogrešnom mjestu tražim kruh,hleb ili hljeb a to nekom nepaše boli me uho uvijek s ponosom branim ono što je moje i istrajem u tome dajući do znanja onak kulturno onom tko negoduje da je zaost-o .
živim u bih i govorim slobodno kako želim,takodje toradim i u hrvatskoj i nikad nisam imala negodovanja.
zato raja bujrum svakom kruha,kruva,hleba,ljeba,hljeba,ljeba ......
može i njemački može i engleski ,talijanski.

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Kaj ANA imas ogromnu pekarnu, da nas sve pozivas i dijelis kruh :P :P
Etra

Post by Etra »

Meni zbog tog njihovog nepriznavanja naseg jezika i idu na zivce svi hrvatizmi koji se toliko, nazor, ubacuju u nas svakodnevni govor. Opcina, tjedan, KRUH itd. I jos lete svi kod njih na ljetovanje i tamo glume i traze kruh umjesto hljeba. Najgori su mi ipak ovi sto furaju da su gotive pa koriste "oduvijek" ove hrvatizme, ovi sto se stide rec da su bosanci pa se udaju za papire pa postaju francuzi il' sta ti ja znam vec.
Jedna prodavacica ako je imalo obrazovana zna sta je hljeb. I ako nije u pitanju sovinizam svako ko trazi hljeb u Hrvatskoj dobit ce hljeb. :-x
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Etra wrote:Meni zbog tog njihovog nepriznavanja naseg jezika i idu na zivce svi hrvatizmi koji se toliko, nazor, ubacuju u nas svakodnevni govor. Opcina, tjedan, KRUH itd. I jos lete svi kod njih na ljetovanje i tamo glume i traze kruh umjesto hljeba. Najgori su mi ipak ovi sto furaju da su gotive pa koriste "oduvijek" ove hrvatizme, ovi sto se stide rec da su bosanci pa se udaju za papire pa postaju francuzi il' sta ti ja znam vec.
Jedna prodavacica ako je imalo obrazovana zna sta je hljeb. I ako nije u pitanju sovinizam svako ko trazi hljeb u Hrvatskoj dobit ce hljeb. :-x
Ma da, ... kod nas se svi jezici priznaju i tretiraju ravnopravno. U nasem jeziku se nista nije mijenjalo tisucama godina. Kod nas nema tako ruznih primjera jezicke netolerancije. I tamo negdje ljetos, na Madagaskaru, u prodavnici zatrazim kilu kafe, kad ce ti meni Madagaskarac, ... "E nema ovdje vise kafe, .... imamo samo kahvu." .... :oops: :zzzz:
buhtelj

Post by buhtelj »

Etra wrote:Meni zbog tog njihovog nepriznavanja naseg jezika i idu na zivce svi hrvatizmi koji se toliko, nazor, ubacuju u nas svakodnevni govor. Opcina, tjedan, KRUH itd. I jos lete svi kod njih na ljetovanje i tamo glume i traze kruh umjesto hljeba. Najgori su mi ipak ovi sto furaju da su gotive pa koriste "oduvijek" ove hrvatizme, ovi sto se stide rec da su bosanci pa se udaju za papire pa postaju francuzi il' sta ti ja znam vec.
Sto uopce ti govoris...totalno si nedosljedna u svom pisanju...ak hoces govori jezik jednog ili dva africka plemena...kak zelis...
danas

Post by danas »

EdaHifi wrote: A ima i jedna anekdota o kruhu/hljebu. '93 godina negdje na hrvatskom primorju. Starija zena iz bosanske krajine izbjegla kod kcerke i familije koji su vec vise od 2. decenije tu. I sad trebala je ta starija zena otici do prodavnice da kupi kruh. I prije nego sto je krenula dobro joj utuvili da nebi slucajno hljeb rekla, '93. je, rat, u Srednjoj Bosni se i sa Bosnjacima zakuhalo, misto maleno....... I kad je zena stigla do prodavnice konta, "a boze sta oni meni rekose da ne smijem reci : kruh ili hljeb. Ma kod nas se kruh veli, ne bi mi nista govorili da smijem kruh reci.......Molim vas dva hljeba."
ma ja sam vazdan govorila kruh, al' eto... :D :D :D

a ovo me podsjeti na jednog mog jarana :D izbjegao iz sarajeva u ZG jadnik, i od neke raje se ogrebao za studentske bonove u menzi. i ode on da ruca tamo, stoji u redu i treba sad kao onoj teti sto posluzuje da kaze sta hoce da jede...
i konta on jadan, kako da im kazem :D sta hocu :D i dosjeti se -- oni govore sve suprotno od nas! kod nas je sedmica, kod njih tjedan; kod nas je hiljada, kod njih tisuca... i sve tako... pa konta sam sa sobom...ja jedem grah sa kruhom...
i sav sretan onoj teti sto posluzuje veli "za mene PASULJ i dvije snite HLJEBA"... :lol: :lol: :lol:
mosor1

Post by mosor1 »

danas wrote:a ovo me podsjeti...

Ima i ona o mojim frendovima, odavde iz Splita, imaju rodake u Beogradu koji svakog ljeta dodu k njima ovamo. Kad su dosli prvi put poslije rata, jos devedesetih, bili su jako oprezni, u strahu da ih govor ne bi odao i izazvao reakcije domorodaca. I stoje oni u redu za karte u trajektnoj luci, kad njihov cetverogodisnji sincic glasno zapita, najciscom ekavicom: "A je li, mama, a zasto ja mora da cutim?"
mosor1

Post by mosor1 »

A wrote:Prijateljska poruka zastitnicima jedinstvenog, vijekovima / stoljecima nepromijenjenog bosanskog jezika:

Ne osiromasujte nas jezik! Ako sve sinonime ukinete pod izgovorom da jedna od dvije varijante nije izvorna bosanska - cime cete govoriti? Ako srbima vratite hljeb, hrvatima kruh - kako cete zvati smjesu brasna, germe/kvasca i vode? Ako Turcima vratite njihovo (cudno, niko se ne buni sto se koriste tudjice iz turskog), Austrijancima i Njemcima njihovo (vidi, ni to nikome ne smeta) - sta cete govoriti?
Nemoj bas tako ostro, A - shvati to kao vid denacionalizacije, u kojoj se nekadasnjim vlasnicima vraca kulturni i jezicni imetak koji su nasi despotski vlastodrsci u proslosti protupravno prisvojili. :)
mosor1

Post by mosor1 »

A wrote:A ja imam jednog druga Beogradjanina (sta ces, niko nije savrsen :D), dosao kod rodbine u Sarajevo 97-me. Pa sav u strahu (opravdanom, ofkors) narucuje mjesano mijeso, nema vrijemena, ide stjepenicama :D
:)

Jah, tako je i moja mama pedesetih preko razmjene studenata upoznala jednog njemackog kolegu, kojeg je malo vodila po Jugoslaviji. Bila je jedna neugodna scena u Beogradu, mislim u trolejbusu, kad su domoroci culi da momak govori njemacki. A deset godina poslije, Nijemci su postali najdrazi gosti.
zlata

Post by zlata »

EdaHifi wrote:Ocekivao sam Zlatu kao borca za krajisku ikavicu na ovoj temi. I meni isto tako kada cujem izraz hljeb, mi to nekako prefinjeno zvuci ali to je sigurno jer sam odrastao u Krajini i kruh je taj naziv koji se koristi. I zbog toga kruh kupujem i u Bihacu, i u Sarajevu, i u Zagrebu a sigurno bih ga i u Beogradu kupovao jer ne'mre se co'ek po stare dane mjenjati. I da li ste ikada culi da je neko hljeb opsovao? To nikako ne ide. Dok se kruh moze onako socno.........ti kruh koji jides!!

A ima i jedna anekdota o kruhu/hljebu. '93 godina negdje na hrvatskom primorju. Starija zena iz bosanske krajine izbjegla kod kcerke i familije koji su vec vise od 2. decenije tu. I sad trebala je ta starija zena otici do prodavnice da kupi kruh. I prije nego sto je krenula dobro joj utuvili da nebi slucajno hljeb rekla, '93. je, rat, u Srednjoj Bosni se i sa Bosnjacima zakuhalo, misto maleno....... I kad je zena stigla do prodavnice konta, "a boze sta oni meni rekose da ne smijem reci : kruh ili hljeb. Ma kod nas se kruh veli, ne bi mi nista govorili da smijem kruh reci.......Molim vas dva hljeba."
Pa je'l' nisi nikad cuo za HLIB? Podrazumjeva se...sve vrste panje...i kruh, i kifle, i lepinje i somuni!
zlata

Post by zlata »

Pa *ebi ga...zavisi koje si generacije. Ja se sjecam kad je hljeb bio ono "srpski" iz srpsko-hrvatskog! Ti sad tvrdis da je kruh "hrvatski". Znaci...nama u BiH je ost'o samo somun, lepinja, pogaca i kuruza! :P
zlata

Post by zlata »

simster wrote:
Murat Sabanovic wrote:
A wrote:Da li ovo spada u temu tipa "hajmo se prebrojati" ili "gradjanska hrabrost" 8-)
broj se ti skim hoces .........
nego mene samo nervira kada neki likovi iz bh dolaze na ljetovanje i traze kruh ,a stid ih reci "hljeb".
hrvati su jako zli ljudi i uvijek ce te ispraviti ako kazes hljeb, kisela voda, peskir, voz ili sl. umjesto kruh, mineralna, rucnik ili vlak. iako vrlo dobro razumiju sta si htio reci iskoristice priliku da te omalovaze, uvrijede ili diskriminisu jer to je najfasistickija i najksenofobicnija nacija na zemaljskoj kugli. ne krivim ljude koji u hrvatskoj kazu kruh jer ne radi se toliko o stidu koliko od straha za vlastitu fizicku bezbjednost.
Vidim, ti si mi "dobar". E kod tebe bih maksuz...kruh narucila...a kod 'Rvata..."leb"! :-D
buhtelj

Post by buhtelj »

zlata wrote:
simster wrote:
Murat Sabanovic wrote: broj se ti skim hoces .........
nego mene samo nervira kada neki likovi iz bh dolaze na ljetovanje i traze kruh ,a stid ih reci "hljeb".
hrvati su jako zli ljudi i uvijek ce te ispraviti ako kazes hljeb, kisela voda, peskir, voz ili sl. umjesto kruh, mineralna, rucnik ili vlak. iako vrlo dobro razumiju sta si htio reci iskoristice priliku da te omalovaze, uvrijede ili diskriminisu jer to je najfasistickija i najksenofobicnija nacija na zemaljskoj kugli. ne krivim ljude koji u hrvatskoj kazu kruh jer ne radi se toliko o stidu koliko od straha za vlastitu fizicku bezbjednost.
Vidim, ti si mi "dobar". E kod tebe bih maksuz...kruh narucila...a kod 'Rvata..."leb"! :-D
Bezveze konflikt ANA ima ful veliku pekarnu..tak da idemo kod nje...naravno po kruh :lol: :lol:
simster

Post by simster »

buhtelj wrote:
mosor1 wrote:
simster wrote:hrvati su jako zli ljudi i uvijek ce te ispraviti ako kazes hljeb, kisela voda, peskir, voz ili sl. umjesto kruh, mineralna, rucnik ili vlak. iako vrlo dobro razumiju sta si htio reci iskoristice priliku da te omalovaze, uvrijede ili diskriminisu jer to je najfasistickija i najksenofobicnija nacija na zemaljskoj kugli. ne krivim ljude koji u hrvatskoj kazu kruh jer ne radi se toliko o stidu koliko od straha za vlastitu fizicku bezbjednost.
Super kako se neki ljudi umiju jasno, precizno i koncizno izraziti. Prosto da se covjek najezi.
Bitno je da su svi ostali kul....tak da mozes bilo kamo a Hrvatsku da preskocis....na more mozes u CG...a ak zelis da dodjes da vidis kaj in kak je naljepsi grad u Europi ne idi u Zagreb...kaj ces... primitivni purgeri..idi u BG i uzivaj sa civiliziranim Delijama :x :x :x :x :x :x :x :x :x
sta cu u zagrebu da se dosadjujem? beograd nudi neuporedivo bolji nocni zivot. tu mislim na zene, provod, hranu i muziku. i to ne samo na folk vec i na rock, techno, operu...
simster

Post by simster »

dalmatinka wrote:
mosor1 wrote: Super kako se neki ljudi umiju jasno, precizno i koncizno izraziti. Prosto da se covjek najezi.
Imaš pravo, oduševio me. Da mi je barem jedan takav u blizini da me nauči čovjekoljublju da prestanem biti ono gore podebljano. :lol: :lol: :lol:
nije smijesno vec zalosno sto splitska riva u bilo kojem momentu moze da okupi desetine hiljada fasista kao nigdje na svijetu da su poljudske tribine krcatije crnokosuljasima kad thompson pjeva o klanju nego kad hajduk igra kvalifikacije za ligu sampiona, pardon prvaka. kupi se i pokoja limenka cistog hrvatskog zraka zar ne. fuj.
Fair Life

Post by Fair Life »

simster wrote:nije smijesno vec zalosno sto splitska riva u bilo kojem momentu moze da okupi desetine hiljada fasista kao nigdje na svijetu da su poljudske tribine krcatije crnokosuljasima kad thompson pjeva o klanju nego kad hajduk igra kvalifikacije za ligu sampiona, pardon prvaka. kupi se i pokoja limenka cistog hrvatskog zraka zar ne. fuj.
Jes' vala... bas kao da su u Beogradu.

Nego... hoces li strucu ili veknu.

Ili... da li vise volis imati u ruci 'kitu cvijeca' ili 'buket kita'.
mosor1

Post by mosor1 »

simster wrote:nije smijesno vec zalosno sto splitska riva u bilo kojem momentu moze da okupi desetine hiljada fasista kao nigdje na svijetu da su poljudske tribine krcatije crnokosuljasima kad thompson pjeva o klanju nego kad hajduk igra kvalifikacije za ligu sampiona, pardon prvaka. kupi se i pokoja limenka cistog hrvatskog zraka zar ne. fuj.
Ti kao da nam zavidis. Nije zalosno vec smijesno sto bi se s takvom retorikom i stavovima prije skompao s njima nego s dalmatinkom i sa mnom. Razmisli.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

mosor1 wrote:
Ti kao da nam zavidis. Nije zalosno vec smijesno sto bi se s takvom retorikom i stavovima prije skompao s njima nego s dalmatinkom i sa mnom. Razmisli.
:D :D :D
ticoroman

#97 Re: hljeb ili kruh

Post by ticoroman »

Murat Sabanovic wrote:kada ste u hravtskoj ,da li kupujete hljeb ili kruh?????
Uvijek trazim hljeb, jednostavno jer tako govorim pa mi bude prirodno. A i siguran sam da svak zna sta je hljeb - osim ako se neko preserava ili podjebaje.

Nisam nikada imao problema sa hljebom od Splita pa do Dubrovnika, a sigurno i "oni gore" znaju za hljeb....
MBA

#98 Re: hljeb ili kruh

Post by MBA »

Murat Sabanovic wrote:kada ste u hravtskoj ,da li kupujete hljeb ili kruh?????

Kakvo idiotsko pitanje?!
MBA

Post by MBA »

simster wrote:
dalmatinka wrote:
nije smijesno vec zalosno sto splitska riva u bilo kojem momentu moze da okupi desetine hiljada fasista kao nigdje na svijetu da su poljudske tribine krcatije crnokosuljasima kad thompson pjeva o klanju nego kad hajduk igra kvalifikacije za ligu sampiona, pardon prvaka. kupi se i pokoja limenka cistog hrvatskog zraka zar ne. fuj.

Da, mi Croate smo uzasni ljudi. Fuj, zar ne. Stoga, da sebe postedis od uzrujavanja, a Croate od potrebe da povracaju kad te susretnu, nemoj ici u Hrvatsku.
Last edited by MBA on 19/12/2005 00:27, edited 2 times in total.
MBA

Post by MBA »

simster wrote:
buhtelj wrote:
mosor1 wrote: Super kako se neki ljudi umiju jasno, precizno i koncizno izraziti. Prosto da se covjek najezi.
Bitno je da su svi ostali kul....tak da mozes bilo kamo a Hrvatsku da preskocis....na more mozes u CG...a ak zelis da dodjes da vidis kaj in kak je naljepsi grad u Europi ne idi u Zagreb...kaj ces... primitivni purgeri..idi u BG i uzivaj sa civiliziranim Delijama :x :x :x :x :x :x :x :x :x
sta cu u zagrebu da se dosadjujem? beograd nudi neuporedivo bolji nocni zivot. tu mislim na zene, provod, hranu i muziku. i to ne samo na folk vec i na rock, techno, operu...

Super, da ponovim, ne idi u Hrvatsku. Postedi sebe i druge sekiracije. Hvala Bogu, imas gdje--Beograd.
Locked