HI FI - BiH Audiofil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ate

Post by ate »

nexo wrote:
ate wrote: 24Bita se ne koriste da bi se kodirali zvukovi iznad granice boli vec se vise bitova poklanja u blizine nule. Tu uho reagira najosjetljivije ako je tisina a trebaju se tihi zvukovi reprodukovati. to jeste jedna od mana CD-a.
Mozda si nesvjesno napravio gresku, ali u slucaju da neko drugi cita da bi nesto saznao, usudit cu se korigovati boldirano.

Naime, zvukovi tj, frekvencije iznad granice boli jednostavno ne postoje, jer ono sto se necuje, ne moze ni boljeti. Postoji prag boli koji se odnosi na nivo priska zvuka, ili laicki da kazem, glasnosu i mjeri se na oko 140 dBspl.
24Bita sluze za kodiranje dinamike (preko 140dB), pa je shodno tome u redu pricati o granici boli.

Mozda sam iznenada presao sa 20kHz na 24 Bita :) ali greska u koracima nije napravljena.

Ipak me raduje da neko ovo cita :D ii da prati o cemu se prica :D
ate

Post by ate »

iceman ze wrote:ovako ja sam filmofil, i uzivam gledati dobre filmove,za to mi naravno treba i dobra oprema, imam skromne zahtjeve, zelio bih uzeti neki LCD TV , a sad od ozvucenja sta mi mozete preporuciti, ali u granicama mogucnosti, da se moze kod nas uzeti i sl. Smatra te li da je Mobil media za sklapanje tih komponenti, ili mozda neka druga firma, pa da se njima obratim, opet njima vjerovati na rijec.........thx. :-)
ne znam koliko si spreman izdvojiti.
za filmove ces naravno uzeti minimalno 5.1 sistem. 6.1 ili 7.1 imaju smisla u vecim prostorijama recimo preko 30 kvadrata.

Sta god da kupis nemoj kupiti centar sa 2 basa i visokotoncem u sredini, a 90% centara se tako pravi. Cisti konstrukcijski promasaj koji se kao virus prosirio na skoro sve proizvodjace. Moras sjediti direktno ispred njega da bi cuo sve frekvencije. Vec ako sjedis 20 stepeni sa strane gubis neke frekvencije.
Izuzetak: Centar koji je konzekventno napravljen po D'Appolito principu. A takvih je vrlo malo.

Koliko si para spreman pljunuti pa ti ja mogu reci "sta" ?
A "gdje" ti tesko mogu reci posto samo godisnji provodim kod nas (gastarbajter)

Onako usput plazma ima bolju sliku mada je oko 15%-20% skuplja
ate

Post by ate »

@newone

SACD i DVD-Audio su propali sistemi.
DVD-Audio je totalno propao.
SACD ce se odrzati kao i vinil: za par godina slusace ih samo pojedinci koji su spremni pljuniti 30 europljanina za jedan album.

Mrsko mi je kucati i ulaziti u svaki dio sa kojim se ne slazem.
Cini mi se kao da ti radis u odjelu za reklamu a ja u tehnici :D
sala nemoj mi zamjeriti

Samo da ponovim: u coravom testu SACD je odnosu na CD pokazao minimalnu prednost kod manjeg broja ljudi.

Naravno da ce on kod audio-industrije biti forsiran zbog zastite kopiranja.
otuda tolika hvala SACD-a.
iceman ze

Post by iceman ze »

ate wrote:
iceman ze wrote:ovako ja sam filmofil, i uzivam gledati dobre filmove,za to mi naravno treba i dobra oprema, imam skromne zahtjeve, zelio bih uzeti neki LCD TV , a sad od ozvucenja sta mi mozete preporuciti, ali u granicama mogucnosti, da se moze kod nas uzeti i sl. Smatra te li da je Mobil media za sklapanje tih komponenti, ili mozda neka druga firma, pa da se njima obratim, opet njima vjerovati na rijec.........thx. :-)
za filmove ces naravno uzeti minimalno 5.1 sistem. 6.1 ili 7.1 imaju smisla u vecim prostorijama recimo preko 30 kvadrata.

Sta god da kupis nemoj kupiti centar sa 2 basa i visokotoncem u sredini, a 90% centara se tako pravi. Cisti konstrukcijski promasaj koji se kao virus prosirio na skoro sve proizvodjace. Moras sjediti direktno ispred njega da bi cuo sve frekvencije. Vec ako sjedis 20 stepeni sa strane gubis neke frekvencije.
Izuzetak: Centar koji je konzekventno napravljen po D'Appolito principu. A takvih je vrlo malo.

za LCD sam mislio izdvojiti oko 1000 KM i kusur, nista znaci pretjerano (ja sam ovdje negdje na forumu procitao da je LCD bolji od Plazme, i da recimo Sony vise plazme ne proizvodi), e sad stvarno neznam koliko se ozvucenje kod nas krece, uglavnom potrazicu po nasim prodavnicam sta nude, pa da onda popricamo, s obzirom da nisi ovdje, a kod nas je dosta manja ponuda nego vani........imam par prodavnica obici kod nas........da se razmijemo ne mislim jos puno na ovu cijenu dodati........u svakom slucaju hvala.... :-)
newone

Post by newone »

Prijatelju i ja sam ti u tehnici....Analog Devices, USA, inzenjer elektronike,....,radio jedno vrijeme na projektovanju SHARC procesora,....,
i te kako znam o cemu ovdje pisem jer mi je to najuza struka.

Ne znam kako je kod tebe u Evropi, ali su ovdje SACD i DVD-A u prodavnicama od $9 do $16, iste su cijene i u kataloskoj nabavci a i on line. Nista nisu skuplji niti jeftiniji od obicnih CD-ova. Prosurfaj malo Americke web site-ove pa ces se i sam u to uvjeriti.
Cinjenica je da je ovdje jako opalo interesovanje cak i za kupovinu obicnih CD-ova. Raja vole on go music na mp3 playerima. To diktira i ritam zivota jer smo ovdje svi na tockovima uglavnom. Ali ima i onih koji vole dobar zvuk i mogu ovdje u Americi kupiti i SACD i DVD-A. Na koncu, Amerika i jeste zemlja dobre i kvalitetne elektronike sa najpovoljnijim cijenama u svijetu, a Bogami je i zemlja dobre muzike.

Apsolutno netacno da je SACD na testovima prosao nista bolje od obicnog CD-a. Gluposti notorne! Doduse kazes kod nekih ljudi. Da nisu imali ostecen sluh? I o kakvim testovima uopste pises! Ne testiraju ljudi opremu, uredjaje i zvucne zapise, vec to cini za te prilike posebno uradjena reference test equipment.

I ne samo da se muzicki naslovi ovdje snimaju na SACD i DVD-A, vec u zadnje vrijeme u prodaji su i DD (Dual Discs) sa muzickim izdanjima u DTS-u. DD laganice potiskuje CD jer se moze reproducirati i na obicnom DVD-playeru sa ugradjenim DTS 5.1 dekoderom.
newone

Post by newone »

ate wrote:

Broj zvucnih kutija u home theatre systemu nema nikakve korelacije sa brojem kvadratnih metara prostora, vec isporucena snaga u Watima iz svake kutije. Za male prostore , manje Wata i obrnuto.
Obavezo kupiti 7.1 system jer je on sada standard u svijetu. Svi novi Hi Def zvucni formati za kucno kino su kodirani za 7.1 system.

Plazma tv uredjaji su jos uvijek losi. Veliki su potrosaci elektricne energije, pojava burns out, losa osvjetljenost slike,......,sve manje proizvodjaca koji proizvode ovu vrstu tv prijemnika. U Americi jeftiniji od LCD tv prijemnika u istoj klasi.
ate

Post by ate »

newone wrote: Broj zvucnih kutija u home theatre systemu nema nikakve korelacije sa brojem kvadratnih metara prostora, vec isporucena snaga u Watima iz svake kutije. Za male prostore , manje Wata i obrnuto.
Obavezo kupiti 7.1 system jer je on sada standard u svijetu. Svi novi Hi Def zvucni formati za kucno kino su kodirani za 7.1 system.
Broj zvucnih kutija ima indirektne veze sa kvadraturom prostora: jedino ako ne zelis da ti surround back zvucnici vise metar iznad glave.
jasno je da je 7.1 bolje od 5.1 ali ja sam savjet dao s obzirom na uslove koje je covjek rekao. a ne vjerujem da ce on izdvojiti jos 1000KM za zvucni sistem. Cak bih se usudio reci da ce za sitne pare biti zadovoljniji zvukom na nekom stereo sistemu nego kompletnim rjesenjiem (AV-Rec. + DVD-Pl. + 5 malih zvucnika od istog proizvodjaca). Nista ne moze zamijeniti povrsinu membrane a subwooferi kod takvih mini sistema rijetko premasuju 16cm membranu.
A da ce biti spreman pljunuti lovu za Bluray ili HD-DVD ne vjerujem, kad vec spominjes Hi Def.
newone wrote: Plazma tv uredjaji su jos uvijek losi. Veliki su potrosaci elektricne energije, pojava burns out, losa osvjetljenost slike,......,sve manje proizvodjaca koji proizvode ovu vrstu tv prijemnika. U Americi jeftiniji od LCD tv prijemnika u istoj klasi.
Sta znaci "su jos uvijek losi"?
Uvijek su bili bolji :D
LCD tehnika tek u zadnje vrijeme sustize plazma tehniku po kvalitetu slike. parametre koje si naveo (burn out, potrosnja, osvijetljenost) ne uticu na kvalitet slike osim osvijetljenosti. ali zato buraz ugasis svjetlo kad gledas film i hadzija si.
potrosnja je kod plazme relativna stvar: ako gledas zimsku olimpijadu sa puno snijega na ekranu onda plazma trosi maksimalno struje. ako gledas thriler sa puno mracnih scena onda moze plazma potrositi i manje struje od LCD-a. u prosjeku (50% gray) novije plazme trose oko 20% vise struje od LCD-a koji uvijek isto trosi struje.

Mislim da ce obje tehnike biiti za par godina potisnute sa npr. SED ili OLED.
Inace meni cjevasi jos uvijek imaju najprirodniju sliku :D

cudi me da ne pominjes parametre koji direktno uticu na kvalitet slike :
-prirodnost boja (LCD ne zraci boje nego propusta bijelu kroz RGB-filter )
-kontrast (crno na LCD-u je u stvari tamno sivo)
-pokretne slike
-dimenzije monitora (hajde napravi LCD npr. sa 50 inca)

KOd LCD-a je sav softver zaposlen da eliminise mane tehnologije.
a najgore je sto se mane LCD- tehnologije prezentiraju kao trenutni stepen razvitka.
ate

Post by ate »

newone wrote:Prijatelju i ja sam ti u tehnici....Analog Devices, USA, inzenjer elektronike,....,radio jedno vrijeme na projektovanju SHARC procesora,....,
u redu, jasno je da vi vase prdukte morate hvaliti :D
Respekt !
newone wrote: Ne znam kako je kod tebe u Evropi, ali su ovdje SACD i DVD-A u prodavnicama od $9 do $16, iste su cijene i u kataloskoj nabavci a i on line. Nista nisu skuplji niti jeftiniji od obicnih CD-ova. Prosurfaj malo Americke web site-ove pa ces se i sam u to uvjeriti.
Cinjenica je da je ovdje jako opalo interesovanje cak i za kupovinu obicnih CD-ova. Raja vole on go music na mp3 playerima. To diktira i ritam zivota jer smo ovdje svi na tockovima uglavnom. Ali ima i onih koji vole dobar zvuk i mogu ovdje u Americi kupiti i SACD i DVD-A. Na koncu, Amerika i jeste zemlja dobre i kvalitetne elektronike sa najpovoljnijim cijenama u svijetu, a Bogami je i zemlja dobre muzike.

Apsolutno netacno da je SACD na testovima prosao nista bolje od obicnog CD-a. Gluposti notorne! Doduse kazes kod nekih ljudi. Da nisu imali ostecen sluh? I o kakvim testovima uopste pises! Ne testiraju ljudi opremu, uredjaje i zvucne zapise, vec to cini za te prilike posebno uradjena reference test equipment.
Njemacki "Stiftung Warentest" (Donation Produkt Test) je jedna neovisna novina koja se ne financira reklamom. Inace testiraju sve, od ves masina pa do cokolada npr. Ponekad i HiFi
Oni su pravili taj coravi test sa SACD i CD.
Meni je jasno da SACD ima bolje tehnicke performace. ali ljudskom uhu ne pravi veliku razliku od CD-a. Ponavljam SACD nije los nego je CD iakoo prije 25 godina pravljen dobro osmisljen.
newone wrote: I ne samo da se muzicki naslovi ovdje snimaju na SACD i DVD-A, vec u zadnje vrijeme u prodaji su i DD (Dual Discs) sa muzickim izdanjima u DTS-u. DD laganice potiskuje CD jer se moze reproducirati i na obicnom DVD-playeru sa ugradjenim DTS 5.1 dekoderom.
CD se nece tako lako potisnuti. jos uvijek se ogromna vecina muzike snima uu stereo sistemu. a svaka nova tehnika mora podrzavati i staru: dvd podrzava cd a bluray i hd-dvd podrzavaju i cd i dvd.
ate

Post by ate »

i zaboravio sam reci :

Sretna Nova Godina !
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

ja nisam neki audiofil. imam marantz pojacalo i player u chario zvucnike. odlicno me sluze vec par godina, ali me zanima kako ove marke kotiraju kod vas koji se razumijete u to?
ate

Post by ate »

callmethebreeeze wrote:ja nisam neki audiofil. imam marantz pojacalo i player u chario zvucnike. odlicno me sluze vec par godina, ali me zanima kako ove marke kotiraju kod vas koji se razumijete u to?
Pa ne treba ti niko "ko se razumije u to".
Tvoje usi se najbolje razumiju.

Bolje da ne postavljas takva pitanja inace bi te mogao napasti audiofilski virus.

Marantz jeste cijenjen, posebno playeri.
Mada su danas svi playeri manje vise dobri, tu su razlike minimalne, skoro nikakve.

Ne znam sta imas ali sve firme imaju u programu i za pocetnika i za profesionalca.
Sta imas konkretno ?

Imao sam priliku da cujem Marantz 7200 KI i zvucao je 100% OK.
Jedino kada ga je tip odvrnuo do kraja malo se izgubila bila stereo slika a zvuk postao ostar.
Ali ja ne slusam tako jako muziku.

Sa Chariom nemam nikakvih iskustava, mada su zvucnici najbitnija karika u lancu.

Zvuk npr. mozes poboljsati ako su ti zvucnici min. pola metra od svakog zida udaljeni, a jos bolje metar. mozes i eksperimentisati da li bolje zvuci ako zvucnike okrenes direktno prema sebi ili paralelno sa bocnim zidovima
Imas lki samostojece ili male zvucnike

Ali ponavljam ako si ti zadovoljan ne treba ti niko nista objasnjavati kako je nesto durgo bolje.
Posebno se cuvaj prica kao ce ti novo kablo za 50KM po metru DRASTICNO poboljsati zvuk.
callmethebreeeze

Post by callmethebreeeze »

ate wrote:
callmethebreeeze wrote:ja nisam neki audiofil. imam marantz pojacalo i player u chario zvucnike. odlicno me sluze vec par godina, ali me zanima kako ove marke kotiraju kod vas koji se razumijete u to?
Pa ne treba ti niko "ko se razumije u to".
Tvoje usi se najbolje razumiju.

Bolje da ne postavljas takva pitanja inace bi te mogao napasti audiofilski virus.

Marantz jeste cijenjen, posebno playeri.
Mada su danas svi playeri manje vise dobri, tu su razlike minimalne, skoro nikakve.

Ne znam sta imas ali sve firme imaju u programu i za pocetnika i za profesionalca.
Sta imas konkretno ?

Imao sam priliku da cujem Marantz 7200 KI i zvucao je 100% OK.
Jedino kada ga je tip odvrnuo do kraja malo se izgubila bila stereo slika a zvuk postao ostar.
Ali ja ne slusam tako jako muziku.

Sa Chariom nemam nikakvih iskustava, mada su zvucnici najbitnija karika u lancu.

Zvuk npr. mozes poboljsati ako su ti zvucnici min. pola metra od svakog zida udaljeni, a jos bolje metar. mozes i eksperimentisati da li bolje zvuci ako zvucnike okrenes direktno prema sebi ili paralelno sa bocnim zidovima
Imas lki samostojece ili male zvucnike

Ali ponavljam ako si ti zadovoljan ne treba ti niko nista objasnjavati kako je nesto durgo bolje.
Posebno se cuvaj prica kao ce ti novo kablo za 50KM po metru DRASTICNO poboljsati zvuk.
hehhe. hvala ti na odgovoru. ja sam jako zadovoljan, samo ne znam puno o ovome pa sam htio cuti misljenje onih koji se razumiju. pojacalo je marke pm 4200
i cd-player cd4000 (ako to oznacava marke)

i kad sam kupovao ovaj sistem u hi-fi prodavnici su mi dali da cujem par raznih alternativa, naravno u sklopu mog budzeta.

zvucnici su "polumali" :D i s njima sam jako zadovoljan.
steta sto kod nas nema specijalizovanih prodavnica jer je meni bio pravi uzitak kad sam kupovao ovo svoje. mada nikada ne bih dao 10 ili 15 hiljada eura kao neki. to mi je nekako previse.
ate

Post by ate »

callmethebreeeze wrote: hehhe. hvala ti na odgovoru. ja sam jako zadovoljan, samo ne znam puno o ovome pa sam htio cuti misljenje onih koji se razumiju. pojacalo je marke pm 4200
i cd-player cd4000 (ako to oznacava marke)
pm 4200 oznacava model.
marka je marantz
callmethebreeeze wrote: i kad sam kupovao ovaj sistem u hi-fi prodavnici su mi dali da cujem par raznih alternativa, naravno u sklopu mog budzeta.

zvucnici su "polumali" :D i s njima sam jako zadovoljan.
steta sto kod nas nema specijalizovanih prodavnica jer je meni bio pravi uzitak kad sam kupovao ovo svoje. mada nikada ne bih dao 10 ili 15 hiljada eura kao neki. to mi je nekako previse.
potencijalni audiofil :D
newone

Post by newone »

Marantz oprema je top audio oprema u Americi. I skuuuuupo poprilicno.
Licno ne volim bas zvuk sa Marantz-ovih audio pojacala i theatre receivera. Narocito kaskaju sa tehnologijom kada su u pitanju home receiveri. Imaju jedne od najkvalitetnije SACD/CD playere na trzistu.
newone

Post by newone »

ate wrote:
newone wrote:Prijatelju i ja sam ti u tehnici....Analog Devices, USA, inzenjer elektronike,....,radio jedno vrijeme na projektovanju SHARC procesora,....,
u redu, jasno je da vi vase prdukte morate hvaliti :D
Respekt !

Blagodarim!
newone wrote: Ne znam kako je kod tebe u Evropi, ali su ovdje SACD i DVD-A u prodavnicama od $9 do $16, iste su cijene i u kataloskoj nabavci a i on line. Nista nisu skuplji niti jeftiniji od obicnih CD-ova. Prosurfaj malo Americke web site-ove pa ces se i sam u to uvjeriti.

Njemacki "Stiftung Warentest" (Donation Produkt Test) je jedna neovisna novina koja se ne financira reklamom. Inace testiraju sve, od ves masina pa do cokolada npr. Ponekad i HiFi
Oni su pravili taj coravi test sa SACD i CD.
Meni je jasno da SACD ima bolje tehnicke performace. ali ljudskom uhu ne pravi veliku razliku od CD-a. Ponavljam SACD nije los nego je CD iakoo prije 25 godina pravljen dobro osmisljen.

Rezultati testova bilo kakve hi fi opreme od strane firme koja testira izmedju ostalog i ves masine su za mene licno neprihvatljive!
newone wrote: I ne samo da se muzicki naslovi ovdje snimaju na SACD i DVD-A, vec u zadnje vrijeme u prodaji su i DD (Dual Discs) sa muzickim izdanjima u DTS-u. DD laganice potiskuje CD jer se moze reproducirati i na obicnom DVD-playeru sa ugradjenim DTS 5.1 dekoderom.
CD se nece tako lako potisnuti. jos uvijek se ogromna vecina muzike snima uu stereo sistemu. a svaka nova tehnika mora podrzavati i staru: dvd podrzava cd a bluray i hd-dvd podrzavaju i cd i dvd.
Svi novi audio formati su backward compatible, uglavnom! SACD ima uvijek i layer sa CDAD i moze se reprodukovati i na obicnom cd playeru; DVD-A se danas moze reprodukovati na svakom skoro DVD playeru; DD se reprodukuje na svakom DVD playeru na kojem je on-board DTS dekoder, novi filmski audio formati se mogu downmix i slusati i na 6.1, 5.1, 2.1, 2 sistemu,....
Last edited by newone on 03/01/2008 19:11, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

ate wrote:
newone wrote: Broj zvucnih kutija u home theatre systemu nema nikakve korelacije sa brojem kvadratnih metara prostora, vec isporucena snaga u Watima iz svake kutije. Za male prostore , manje Wata i obrnuto.
Broj zvucnih kutija ima indirektne veze sa kvadraturom prostora: jedino ako ne zelis da ti surround back zvucnici vise metar iznad glave.
jasno je da je 7.1 bolje od 5.1 ali ja sam savjet dao s obzirom na uslove koje je covjek rekao. a ne vjerujem da ce on izdvojiti jos 1000KM za zvucni sistem. Cak bih se usudio reci da ce za sitne pare biti zadovoljniji zvukom na nekom stereo sistemu nego kompletnim rjesenjiem (AV-Rec. + DVD-Pl. + 5 malih zvucnika od istog proizvodjaca). Nista ne moze zamijeniti povrsinu membrane a subwooferi kod takvih mini sistema rijetko premasuju 16cm membranu.
A da ce biti spreman pljunuti lovu za Bluray ili HD-DVD ne vjerujem, kad vec spominjes Hi Def.

Ako vec neko zivi u prostoru velicine toaleta, zasto ce mu uopste home theatre system!!!!
Sa druge strane cijene Blue Ray i HD DVD playera vrtoglavo padaju i danas jako dobar player mozes kupiti i za $300. I u Bosni ce neminovno cijene ovih playera u narednih 12 mjeseci se svesti na podnosljivu velicinu.
newone wrote: Plazma tv uredjaji su jos uvijek losi. Veliki su potrosaci elektricne energije, pojava burns out, losa osvjetljenost slike,......,sve manje proizvodjaca koji proizvode ovu vrstu tv prijemnika. U Americi jeftiniji od LCD tv prijemnika u istoj klasi.
Sta znaci "su jos uvijek losi"?
Uvijek su bili bolji :D
LCD tehnika tek u zadnje vrijeme sustize plazma tehniku po kvalitetu slike. parametre koje si naveo (burn out, potrosnja, osvijetljenost) ne uticu na kvalitet slike osim osvijetljenosti. ali zato buraz ugasis svjetlo kad gledas film i hadzija si.
potrosnja je kod plazme relativna stvar: ako gledas zimsku olimpijadu sa puno snijega na ekranu onda plazma trosi maksimalno struje. ako gledas thriler sa puno mracnih scena onda moze plazma potrositi i manje struje od LCD-a. u prosjeku (50% gray) novije plazme trose oko 20% vise struje od LCD-a koji uvijek isto trosi struje.

Jos jedini ozbiljni proizvodjaci plazma tv-a su Panasonic i Pioneer. Svi ostali proizvodjaci ili su odustali od njihove proizvodnje ili su je sveli na najmanju mogucu mjeru. U plazmi nije buducnost i definitivno ce je potisnuti nove tehnologije. Licno preferiram DLP tehnologiju zbog najbolje slike koju pruza. Nisam siguran da u Bosni se takav tv moze kupiti u prodavnici.

Mislim da ce obje tehnike biiti za par godina potisnute sa npr. SED ili OLED.
Inace meni cjevasi jos uvijek imaju najprirodniju sliku :D

cudi me da ne pominjes parametre koji direktno uticu na kvalitet slike :
-prirodnost boja (LCD ne zraci boje nego propusta bijelu kroz RGB-filter )
-kontrast (crno na LCD-u je u stvari tamno sivo)
-pokretne slike
-dimenzije monitora (hajde napravi LCD npr. sa 50 inca)

Nisam spominjao parametre jer nisam htio zamarati citateljstvo sa tim detaljima. Treba o tome dosta i znati da bi se isto i razumjelo. Plasim se da citateljstvo na ovom forumu ne barata sa svim tim pojmovima. A i na koncu tema je HI FI a ne video.
KOd LCD-a je sav softver zaposlen da eliminise mane tehnologije.
a najgore je sto se mane LCD- tehnologije prezentiraju kao trenutni stepen razvitka.
nexo

Post by nexo »

......
Last edited by nexo on 08/07/2010 19:24, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

nexo wrote:@Newone, zelim ti puno srece i uspjeha u novoj...neko mi je prije godinu ili dvije spomenuo zemljaka koji je u to vrijeme radio na razvoju nekog od Shark DSP-a, vjerovatno se o tebi radi. Dakle, svijet je mali, pa mozda ipak budemo imali priliku za ono pivo, jer i sam sam veci dio godine izvan Evrope. Cudi me da ti se da raspravljati sa ovim kvazi-strucnjakom!?
Hvala prijatelju velika....ima ovdje jos nasih momaka iz Bosne koji rade sa mnom i neki su takodje radili na SHARC-u.
A decko nije kvazi strucnjak i nemam osjecaj da se sa njim raspravljam uopste. Lijepo je da se raja javljaju i ucestvuju na ovom forumu.Svako ponesto napise i bitno je informisati se i prosiriti svoje mentalne horizonte. Mnogo srece i uspjeha i tebi i naravno pivo prvom prilikom. Eto mene malo u Avgustu u Sarajevo!
Last edited by newone on 03/01/2008 19:21, edited 1 time in total.
newone

Post by newone »

http://www.circuitcity.com/ssm/Sharp-65 ... tDetail.do

I evo link na jedan LCD tv prijemnik sa dijagonalom od 65 incha koji se moze kupiti u prodavnici u Americi.
Znaci nije istina da se ne proizvode LCD prijemnici sa ekranom vecim od 50". Tehnologije se usavrsavaju iz dana u dan. Vidio sam i Samsungov LCD u prodavnici sa dijagonalom od 180".
ate

Post by ate »

nexo wrote: Dakle, svijet je mali, pa mozda ipak budemo imali priliku za ono pivo, jer i sam sam veci dio godine izvan Evrope. Cudi me da ti se da raspravljati sa ovim kvazi-strucnjakom!?
na koga si ovdje mislio :D
lab3352

Post by lab3352 »

Ovo sam preuzeo s http://www.audiofil.hr

Radi o recenziji posljednje Triangle serije, koja je do sada pokupila veoma dobre kritike.

Triangle Antal EX
napisao: Milan Rupić
Tip članka: Opis

Slične najboljima

Kad se korisnik suoči s dvije pogoleme kutije na kojima piše da je u njima po jedna Trinagleova Antal EX zvučnička kutija, teško da se neće, ne bez straha, zapitati: "Pa, kud' sam ja to gledao!?" Svatko, naime, tko je doživio samo virtualni susret s Antal EX zvučničkim kutijama, imat će dojam da pred njim stoji neki drugi, puno gabaritniji model. Čak i oni koji su imali izravni kontakt s ovim zvučničkim kutijama neće baš spokojno gledati u ogromne kartonske kutijetine...
Kad se, međutim, ambalaža otvori, sve sjeda na svoje mjesto. Unutar svake kutije je baš ono što je naručitelj želio i tražio - po jedna elegatna, vitka i visoka zvučnička kutija. A to što bi u jednu ambalažu mogle prilično komotno stati dvije zvučničke kutije, to je druga priča. No, u Triangleu, sve govori u prilog tomu, drže da sigurnost igra veliku ulogu u cijeloj priči. Što znači da će rađe više potrošiti na transport i robu sigurno dopremiti kupcu, nego se suočiti s njihovim prijekorima i tugom zato što im je žudno željeni primjerak kućne audioopreme isporučen oštećen ili polomljen. A Antal EX su tako dobro spakirane da teško da bi se oštetile ili polomile i kad bi pale iz niskoletećeg aviona...

Na tragu najboljih

Antal EX najveće su zvučničke kutije u Triangleovoj Esprite EX seriji, trećoj od sedam serija koliko ih renomirana francuska tvrtka specijalizirana za proizvodnju zvučničkih kutija u ovom trenutku ima u svojem proizvođačkom portfelju, ne brojeći u to zvučničke sustave za ugradnju u zid ni subwoofere. Što znači da su sasvim blizu njihovoj vrhunskoj seriji Magellan, što pak u konačnici znači da su u proizvodnji modela koji je čine obilato korištene spoznaje, materijali i rješenja koja su Magellan zvučničke kutije dovele u sam svjetski vrh kvalitetnih zvučničkih kutija. Antal EX slijede Antal zvučničke kutije, trostazni model, nastale prije desetak godina i po svemu bitno različito izgledajuće i gotovo sasvim sigurno značajno drugačije zvučeće (premda taj model nismo imali prilike čuti) od suvremene EX inačice. I Antal EX kutije su trostazne, ali s četiri zvučničke jedinice na prednjoj ploči.
Na vrhu je novi TZ2500 visokotonac, čiji je ustroj jedna od posljedica rada na Magellan projektu. Uvjerljivog izgleda, jedinica je masivna, sa zaštitnom komorom iza membrane i s faznim korektorom u sredini membrane. Pri njezinom dizajniranju velika je pozornost bila posvećena povećavanju rasapa i širenju zvuka u prostor, ali i što boljem nošenju sa složenim dinamičkim skokovima.
Ispod nje je nova srednjotonska jedinica, serijske oznake T13F84MD1. Dio na kojem se u njezinom razvoju najviše radilo je motorni mehanizam koji je iznimno lagan i fleksibilan, ali i dovoljno moćan da postojano i precizno pokreće eksponencijalno profiliranu membranu od celuloznih vlakana koja je s masivnom, krutom i na vibracije prilično neosjetljivom košarom spregnuta dvoslojnim impregniranim platnenim ovjesom. I srednjotonska jedinica ima fazni korektor u sredini membrane, na mjestu gdje konvencionalno ustrojene jedinice imaju poklopac koji štiti pokretni mehanizam od ulaska prašine, ali neme zaštitnu komoru iza membrane.
Na dnu kutije, iznad velikog bas refleks otvora, su dvije istovjetno izgledajuće bas jedinice oznake T16EF100SGC1. Njihova membrana od staklenih vlakana, lagana i kruta, povezana je s moćnim pokretnim mehanizom koji osigurava njezino točno gibanje i pri naletu vrlo složenih i jakih bas frekvencija.

Antal EX su visoke (1080 mm, bez postolja), razmjerno uske (200 mm) i prilično duboke (355 mm) kutije. To i broj jedinica ovješenih na prednju ploču navodi na zaključak da su kutije sigurno prilično podložne vibracijama. Da bi se pojava neželjenih vibracija svela na minimum, unutar kabineta su tri upornice, s time da je ona najviša puna, dijeleći zapravo volumen kutija na dva dijela, štiteći "leđa" srednjotonske jedinice (koja nema zaštitnu komoru iza membrane kao visokotonska) od upliva moćnih i robustnih bas frekvencija, osiguravajući tako njezin nesmetani i nenarušeni rad. Općenito, borbi protiv vibracija kabineta i smanjivanju posljedica interakcija zvučničkih jedinica i prednje ploče, kod Esprit EX serije zvučničkih kutija posvećena je zavidna pozornost. U najvećih, Antal EX, posebno. Zato je broj korištenih upornica, njihov izgled i posebno položaj izmno pomono proračunat kako se ne bi dogodilo da kabinet bude sasvim mrtav i kao takav uzročnik tupog, nezanimljivog i plošnog zvuka. A naći mjeru između takvog čega i gubitka kontrole koja vodi u posvemašnu koloriranost zvuka sve je samo ne jednostavno. Velika pomoć u tome je primjena laserske akcelerometrije kojom je moguće precizno locirati točke na kojima dolazi do pojave vibracija kao i uočiti frekvencije na kojima se vibracije javljaju odnosno koje ih uzrokuju.
Da se, pak, vibracije iz poda ne bi prenosile u kutije i da bi one nastale u kutijama što učinkovitije bile sprovedene u pod, Antal EX imaju postolje odvojeno od kabineta, u čije se dno uvrću četiri masivna šiljka posediva po visini. Potonju mogućnost valja iskoristiti da bi se isijavanje zvuka iz visokotonca čim bolje uskladilo s visinom uha slušatelja kad sjedi na mjestu za slušanje.
Na dnu stražnje stijene zvučničkih kutija, nasuprot bas refleks otvoru, je razmjerno složena skretnica s "rezovima" na 250 i 2500 Hz, dakle, na prilično kritičnim točkama unutar frekvencijskog spektra.

Ovisnost o položaju

Antal EX mogu biti postavljene prilično blizu stražnjeg zida, ali bi ih bilo dobro držati podalje od bočnih stijena. Ako to ne može biti barem 50 cm, trebalo bi ih nešto jače zakrenuti prema slušatelju kako bi se izbjeglo "istovremeno" dolaženje izravnog i odbijenog zvuka (posebno iz visokotonaca) do slušatelja i netočnog prikazivanja prostornih dimenzija zvuka. Kad se položaj kutija u sobi dobro "potrefi" sa sobnom akustikom, a do toga s Antal EX nije baš tako lako doći (ali je moguće!) tada zvukovna slika djeluje vrlo nadahnjujuće i nadasve privlačno i animativno. Njezina širina je veća od dimenzije "ograničene" vanjskim bočnim stranama kabineta, dubina (pogotovo ako su kutije barem 1 m odmaknute od stražnjeg zida) zavidna, a visinska perspektiva sasvim jasno iznesena. Ni odnosima unutrar slike nije bilo moguće naći većih prigovora. Slika je bila transparetna, bez uočljivih koprena koje bi zastirale pojedine instrumentalne skupine ili redove, tako da slušatelj može bez poteškoće steći uvid u oblik i raspored izvođačkog tijela. Unutar skupina sličnih instrumenata nije bilo one diferenciranosti koja resi vrhunske zvučničke sustave, ali Antal EX su prilično točno iznosile individualnost i smještajnu autonomnost svakog pojedinog instrumenta. Istina, bolje onih bližih prednjoj rampi bine nego onih udaljenijih.
O kvaliteti smještaja u prostor, ali i o sposobnosti pojačala da kontrolira zvučnički sustav, u mnogome će ovisiti i kvaliteta reprodukcije bas frekvencija iz Antal EX kutija. Znaju to dobro i u Triangleu. Zato su bas "odrezali" na 40 Hz. Pametno. Naime, iako bi kutije te zapremine mogle reproducirati i niže frekvencije, to bi uzrokovalo puno više problema nego donijelo koristi. I ovako s basom nije sve išlo bez problema. Čak i u idealnom položaju u prostoru u kojem su testirane, bas frekvencije Antal EX kutija nisu na dnu spektra bile do kraja konzistentne. Bilo je tu pri naletu snažnijih akorda lelujanja i gubitka kontrole. Međutim, sve iznad ekstrema zvučalo je začudno ugođeno, brzo, okretno i točno. Zapravo, dobro snimljena glazba manjih sastava (poglavito onih jazz) fino je zvučala i na samom dnu spektra kojeg Anlal EX mogu iznijeti, a rečeni problemi se javljaju samo pri reprodukciji složenijeg štiva iz klasičnog repertoara, poglavito orguljaške glazbe kao i one iz simfonijske kajdanke 20. stoljeća. U tom kontekstu gledano, malo tko će s ovim zvučničkim kutijama doživjeti spomenute probleme i uočiti navedene mane. Pogotovo ako ih spregne s moćnim pojačalom, preko 100 W, koje dobro izlazi na kraj s impedancijskim nepodopštinama zvučničkog sustava (iako prema tehničkim podacima Antal EX s nazivnom impedancijom od 8 ohma i minimalnom od 3.4 ohma ne bi trebale biti samtrane baš složenima za nadziranje).
U srednjotonskom dijelu spektra sve je bilo u redu. Ništa se posebnoga nije isticalo, ni uvjerljivošću niti nedostacima/izostacima. Spoj s bas područjem izveden je precizno pa tragova skokovitih prijelaza nije bilo. Donji dijelovi srednjotonskog spektra jesu bili nešto naglašenije topli, ali u granicama normalnoga, tako da su zvučali protočno i pitko. I što je najvažnije, vrlo su dobro prenosili ugođajnost glazbenog teksta kao i prostora u kojem je glazba izvođena tijekom snimanja. Pogotovo ako je to bila koncertna dvorana.
Na vrhu spektra slična priča kao i u području niže. U visokim tonovima očitovalo se puno detalja, dobro profiliranih, mada ne filigranski cizeliranih, uravnoteženost tog dijela spektra u cjelini i srođenost s ostatkom spektra bila je bolja nego u mnogih kutija tog razrada, a otvorenost zvuka ni u jednom trenutku nije prelazila u eksces. Zapravo, otvorenost je bila taman tolika da bude fina protuteža ipak nešto punijem i naglašenijem basu.
Dinamički, Antal EX nisu najeksplozivnije zvučničke kutije među onima koje smo do sada tetirali u tom cjenovnom razredu i te veličine. To, međutim, ne znači da imaju nekih velikih mana. Opet, može li pojačalo s njima lako izlaziti na kraj, reprodukcija dinamičkih otkona bit će sasvim točna. Ne bude li tako, moguće je osjetiti stanovito usporavanje, poglavito na makroskali, kad se reproducira "velika" glazba. Inače ne.
Svi oni koji budu znali i htjeli iz Antal EX izvući ono što te kutije mogu, i pogotovo spregnu li ih s kvaltetnim pojačalom (i kabelima koji su "legli", dakako) bit će zvukom iz njih jako zadovoljni. Bogme i ljepotom njihove pojavnosti.
P.S. Ove kutije su odličan primjer da bi se pokazalo kako je audiokomponente ponekad vrlo teško objektivno ocijeniti. Naime, ne bi bilo pogrešno ni da su Antal EX dobile četiri zvjezdice za performanse, kao što nije krivo ni što u ocijenjene kako jesu. Međutim, postavlja se pitanje tumačenja pojedine ocjene. Naime, po mišljenu ovog autora, kad se dobije pet zvjezdica za performanse i četiri za odnos cijene/kvalitete, to znači da uređaj u okviru svojeg cjenovnog razreda maksimalno udovoljava najvećem broju relevantnih paremetara, ali da se u tom cjenovnom razredu mogu naći i bolji primjerci. Međutim, kod zvučničkih kutija značajan obol u cijeni, ali i veliki utjecaj na konačnu kavlitetu zvuka, imaju i njihove dimenzije. Kad se potonje uzme u obzir, onda Antal EX imaju puno manje konkurenata i njihova je ocjena još preciznije determinirana. Kad su, pak, performanse ocijenjene "četvorkom", a cijena/kvaliteta je polučila "peticu", to po mišljenu potpisanog znači da uređaj nije baš u svim elementima postigao ono što se načelno smatra "odličnim", ali da u tom cijenovnom razredu ima jako malo konkurenata koji to mogu učniti bolje. I sve dok nema više elemenata kojima bi se detaljnije raščlanjivali i pojedinačno ocjenjivali najznačajniji elemanti i svojstva zvuka svakog pojedinog uređaja i dok je ocjena ovako kumulativna, teško ju je fino nijasnirati i dozirati. Jer, to vjerujem da svi znaju, na skali od jedan do pet, razlika između četvorke i petice je čitavih 20 posto. A to, bogme, nije malo!

Image

Image

Lab3352
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

Sve vam je to lijepo i dodjem ja i ukljucim svoju staru Toscu sa njenim originalnim zvucnicima i podere sve to sto vi imate... :D :D :D :lol: :lol: :lol:
lab3352

Post by lab3352 »

Naravno! Slazem se u potpunosti s tvojom tezom ... nadam se da ces ostati na tome, pa mozda za nekoliko godina prodas Zemaljskom muzeju i dobijes dobru cifru. Ja sam poceo s Toscom 50 prije nekih 20 godina ... davno je to bilo ... Samo uzivaj ...
ate

Post by ate »

lab3352 wrote:Ovo sam preuzeo s http://www.audiofil.hr

Radi o recenziji posljednje Triangle serije, koja je do sada pokupila veoma dobre kritike.

Triangle Antal EX
napisao: Milan Rupić
Tip članka: Opis

Slične najboljima

Kad se korisnik suoči s dvije pogoleme kutije na kojima piše da je u njima
....
jedino da dodam da kutije (paar) kostaju 1500 eura
:shock:

Pitam se ko ce u BiH dati toliku lovu samo za kutije
DobroJutroKolumbo

Post by DobroJutroKolumbo »

lab3352 wrote:Naravno! Slazem se u potpunosti s tvojom tezom ... nadam se da ces ostati na tome, pa mozda za nekoliko godina prodas Zemaljskom muzeju i dobijes dobru cifru. Ja sam poceo s Toscom 50 prije nekih 20 godina ... davno je to bilo ... Samo uzivaj ...
Jel ovo kletva bila ili sta???

Meni je to preseravanje , kablovi 11 milja , ako se profesionalno ne bavis , cisto preseravanje...Sta mozes ti vise izvuci od mene sa tom Toscom , mozes izvuci 10% bolji zvuk i to je pitanje!? Ako vec uzivas u tome otidji u pozoriste i pogledaj neku operu uzivo ili poslusaj filharmoniju...Sve ostalo je cisti bullshit , osim, kako sam vec rekao nisi u profesionalnim vodama... I jos nesto , sa ustimavanjem preko racunara i nekim osrednjim zvucnicima i pojacalom napravicu zvuk da se useres...

Jedino koga postujem na tom polju su ljudi koji u kucnoj radinosti sami prave zvucnike i ostalo...a gledao sam sta ljudi prave...da padnes na dupe... :D Uostalom , uzivaj , to ce te drzati jos par godina dok ti zeni ne dopizdi i ne zatrazi razvod braka... :D :D :D :lol: :lol: :lol: Salim se...
Post Reply