Kreativnost je chudo jest. Bjork se rodila napusena.
Kaze jedan nas muzicar - producent: Pokupio sam orkestar Sejata Fejdica, ili kako se vec zove sa svadbe direktno u studio. Zvucali su malo rastimano, ali ja sam tako htio
Amazonko27 pitaj konkretno sta te interesuje i mozda ti i odgovorimo!!!Amazonka27 wrote:ovo nije tema izgleda o HI - FI uredjajima nego o vasim super nadljudskim culima i profesionalnom naglabanju o tome ko bolje vlada terminima zajebanih rijeci. hajde postavite slike vasih komponenti i recite konkretno iskustva i sta bi voljeli da imate i zbog cega.
ma vise nista...iskreno...pokusala sam citati te vase duge postove o hiljadu nekih nerazumnih stvari koje su se mogle i jednostavno objasniti...nije ovo tema za mene...iako sam bolesna za Hi - Fi...newone wrote:Amazonko27 pitaj konkretno sta te interesuje i mozda ti i odgovorimo!!!Amazonka27 wrote:ovo nije tema izgleda o HI - FI uredjajima nego o vasim super nadljudskim culima i profesionalnom naglabanju o tome ko bolje vlada terminima zajebanih rijeci. hajde postavite slike vasih komponenti i recite konkretno iskustva i sta bi voljeli da imate i zbog cega.
ako cemo bas biti precizni 65535Radoje B. wrote:Ma znaci mother fcker. Ali nisam htio da psujem naglas posto je dobra tema.
@ate, ne slazem se sa ovim sto si napisao, biti se bas iskoristavaju maksimalno. Jaci signal - bolja rezolucija (vise bita iskoristeno). Maksimalni signal u 16-bitnoj tehnici je 65,536, to ti je 0db i svi biti su iskoristeni.
Najveci problem digitalnog zvuka, (i ostalih medija) je u tihim pasazima, a tu se kod CD-a koriste razne noise shaping ili dithering tehnike za maskiranje suma koji nastaje bas zbog malog broja iskoristenih bita.
Opet da ne bude zabune, ne kompromituju svi dinamiku na racun jacine, ali velika vecina da, pogotovo u modernoj muzici.
Postiracu poslije primjer sa slikama, mozda bude jasnije.
vidi se uticaj stampenewone wrote:A kada su u pitanju inace zvucne kutije mislim da JBL proizvodi najkvalitetnije kada je u pitanju dobra reprodukcija zvuka i to u svim klasama. Kad procitate recenzije kako u casopisima za audiophile tako i na internetu skoro pa da i nema nekih vecih zamjerki. Odnos cijena/kvalitet je the best you can get. To je i najstariji proizvodjac zvucnih kutija i imaju tradiciju i zestok research. Pioniri su u svom poslu od kucnih zvucnih sistema pa do koncertnih.
JBL za kucne upotrebe mene potpuno zadovoljava po svim parametrima. Dobra im je i studisjka oprema. Ovdje u Americi po svim diskotekama, stadionima i koncertnim halama je uglavnom instalirana JBL oprema. Mislim na zvucnike, naravno. E moj Nexo, imao sam ja priliku ovdje cuti kako zvuci i Nautilus od B & W, ali ti Newone nije mogao izletiti $35 000.To bi me i finansijski unistilo a ne znam ni gdje bih sa njima u dnevnoj sobi. Ne da cujes muziku u prostoriji vec u svom mozgu, zdrijelu i stomaku.nexo wrote:Hvala Newone! Ja imam drugacija iskustva. U ranijem postu sam spomenuo projekat na kojem radim, ali se bojim da ce sve malo pocekati jer mi je sezona u jeku. Kada sam cuo prvi TL dizain i nedugo zatim zvuznicke koje koriste ribbone za HF reprodukciju odlucio sam malo experimentisati u ovoj kombinaciji, Prvi utisci su jako dobri. Koristim 2x Seas CA 26 10" woofer i Swans RT2 ribon za HF.
Sto se tice JBL, slozit cu se samo u tome da u Hi-Fi programu imaju jako dobru ponudu i odnos placeno-dobiveno. U bioskopskom zvuku su, rekao bih, jos uvijek prvi, medjutim, njihove koncertne sisteme ne gotivim i ne bi ih uposte poredio sa D&B, L-acoustic, Meyer sound, Marin Audio, Nexo itd. Da ne nabrajam, jer bih najbolje u ponudi JBL-a, Vertec dosao nakon jos nekih 20-ak imena.
ate wrote:vidi se uticaj stampenewone wrote:A kada su u pitanju inace zvucne kutije mislim da JBL proizvodi najkvalitetnije kada je u pitanju dobra reprodukcija zvuka i to u svim klasama. Kad procitate recenzije kako u casopisima za audiophile tako i na internetu skoro pa da i nema nekih vecih zamjerki. Odnos cijena/kvalitet je the best you can get. To je i najstariji proizvodjac zvucnih kutija i imaju tradiciju i zestok research. Pioniri su u svom poslu od kucnih zvucnih sistema pa do koncertnih.![]()
uzmes britanske novine ono B&W i Kef najbolji.
uzmes njemacke a ono Canton i Elac najbolji
uzmes francuske garant je Focal najbolji.
malo ko zna da je Onkyo u Japanu jedan od vodecih po zvucnicima.
Ovdje (Njemacka) se skoro i ne zna da oni prave zvucnike.
Naravno ne zelim reci da je JBL los. Imao sam za auto zvucnike od JBL (6"x9"). Bili su mrak-dobri samo sam ih razvalio jer sam na autoradiu mogo odvrnuti frekvencije i od 40Hz![]()
Ja sam kritican prema svakoj novini koja zivi od reklame.
Dobro su neki primijetili: pozicija na top-listi nekog HiFi-casopisa je u direktnoj vezi sa brojem reklama.
Hvala ti za ovaj url. Vidi Boga ti i Poljaci i Madjari se bacili u proizvodnju hi-fi opreme!!!! Svaka im cast, pravi poduzetnicki duh. Ma imaju ljudi tradiciju da slusaju dobru muziku. Sta ces, kod Bosanaca je uglavnom use, nase i podaselab3352 wrote:77 = 27
evo jedan odlican link za malo pregledavanja hi fi sajma iz Budimpeste
http://www.audiofil.net/hifi_item.asp?NewsID=240
Lab3352

Znas li slucajno je li X-over tacka realizirana u pretpojacalu ili posle izlaznih pojacala (kao u klasicnim HiFi kutijama) ?nexo wrote: X-over tacka je na 2,6kHz, i kompleksni Linkwitz-Riley x-over 4-tog reda je koristen u dizajnu.
X-over je na ulazu, dakle prije pojacala. Kao predpojacalo koristim Digidesign M-Box. Kutije imaju jednu ulaznu liniju i tri vrste ulaznih konektora od kioji su XLR i TRS balansirani, a RCA nebalansirani ulazi i moguce je direktno kopcat profesionalnu, +4 dBu i poluprofesionalnu, -10dBu, tj. potrosaku klasu, uredjaja.ate wrote:Znas li slucajno je li X-over tacka realizirana u pretpojacalu ili posle izlaznih pojacala (kao u klasicnim HiFi kutijama) ?nexo wrote: X-over tacka je na 2,6kHz, i kompleksni Linkwitz-Riley x-over 4-tog reda je koristen u dizajnu.
Sta koristis kao pretpojacalo ? Ili imas samo jedan izvor signala ?
Ja trenutno na pojacalu imam 4 izvora (CD/DVD/TV/Radio)
ako imas lose jedinice onda moras imati aktivni X-Overnexo wrote:X-over je na ulazu, dakle prije pojacala. Kao predpojacalo koristim Digidesign M-Box. Kutije imaju jednu ulaznu liniju i tri vrste ulaznih konektora od kioji su XLR i TRS balansirani, a RCA nebalansirani ulazi i moguce je direktno kopcat profesionalnu, +4 dBu i poluprofesionalnu, -10dBu, tj. potrosaku klasu, uredjaja.ate wrote:Znas li slucajno je li X-over tacka realizirana u pretpojacalu ili posle izlaznih pojacala (kao u klasicnim HiFi kutijama) ?nexo wrote: X-over tacka je na 2,6kHz, i kompleksni Linkwitz-Riley x-over 4-tog reda je koristen u dizajnu.
Sta koristis kao pretpojacalo ? Ili imas samo jedan izvor signala ?
Ja trenutno na pojacalu imam 4 izvora (CD/DVD/TV/Radio)
Inace sam uvijek za aktivni X-over i ono sto trenutno dizajniram, a i u buducnosti ce biti samo i iskljucivo sa aktivnim X-overom, tj. digitalnim procesorom. Danas se procesori solidnog kvaliteta mogu kupiti za razumne pare.