GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pshhh

#51 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by pshhh »

madner wrote:Cuj nastran, dva domaca proizvoda na slici i ti ih tako habas.
Izvini haveru moj stari olinjali ali neko mi izgledas ko da si ugradio silikone? :roll:
HORN1

#52 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by HORN1 »

holowey wrote:
pshhh wrote: Samo treba zaustaviti privredni kriminal ...

Prodaja i kupovina samo izmedju BiH firmi unutar drzave ...
a bh firme unutar drzave nemaju pojma sta ce od para :sad:
jedva kraj s krajem sastavljaju, pa pogledaj samo koliko prometa se kod nas odvija kroz kompenzacije pa ce ti biti jasnije....a ti kontas da imaju para da kupuju druge firme :?
[/quote]

Pa nek kupe naše firme nitko im nebrani ali moraju ponuditi najbolje uslove koji nesmiju biti ispod nekog minimuma a to je zadržavanje broja zaposlenih u narednih deset godina uz obavezno redovnu uplatu plata i doprinosa, sve drugo bi vjerovatno bila štela da oni kupe po nekim povleštenim uslovima pa preprodaju da nešto ušićare u razlici cijene koju su spremni platiti stranci i za koju će naši od vlade kupiti preduzeće a znamo da bi tu pali razni talovi na štetu države i zaposlenih.
Dosta je ova država kriminalno prodavala čitaj poklanjala nekim podobnim oštoplerima a borci koji su odbranili tu imovinu nemaju ni za preživjeti.
homar

#53 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by homar »

pshhh wrote:
homar wrote:Mentalitet balkanaca, bolje je neka nas naši pljačkaju, nego da slovenci uvedu reda i da imamo uređen gradski prijevoz.

Ja sam u Ljubljani živio 13 godina, nikome nije palo na pamet da u gradski autobus uđe na srednja ili zadnja vrata, ili da ne plati kartu a nigdje niti jednog kontrolora.
Shvati ovdje su ljudi drugaciji i sigurno Slovenci u Sarajevu nece uvesti reda vec ce biti puno gore.

U Sloveniji iza njih stoji drzava i policija i visoke kazne za prekrsioce a ovdje toga nema.

Drugo, vecina sarajevskih mangupa se sverca ne zato sto nemaju novca vec sto je to jednostavno tako - sarajevska furka.

Evo naprimjer ja se rijetko vozim tramvajem i kad udjem kupim kartu a kad me revizor pita imam li kartu ja se pravim blesav provociram ga onako sege radi. :D

Ako dodju slovenci da uvode red po Sarajevu to ce biti ovdje haos.
Prihvatiti će naši ljudi sve norme koje su u interesu svih. Naprimjer kada naš čovjek ode na "zapad" ponaša se kao i većina drugih, jer zna u suprotnom da to košta. Naši ljudi će sprovoditi red i zakon, a slovenac će samo nadgledati sprovođenje. Onog trenutka kada se shvati da nemožeš ući u gradski prijevoz ako nemaš kartu ili novac, onda je problem riješen, a to je moguće postići na jednostavan način ("ovo je moj autobus, ako ćeš se voziti plati").
pshhh

#54 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by pshhh »

HORN1 wrote:
Pa nek kupe naše firme nitko im nebrani ali moraju ponuditi najbolje uslove koji nesmiju biti ispod nekog minimuma a to je zadržavanje broja zaposlenih u narednih deset godina uz obavezno redovnu uplatu plata i doprinosa, sve drugo bi vjerovatno bila štela da oni kupe po nekim povleštenim uslovima pa preprodaju da nešto ušićare u razlici cijene koju su spremni platiti stranci i za koju će naši od vlade kupiti preduzeće a znamo da bi tu pali razni talovi na štetu države i zaposlenih.
Dosta je ova država kriminalno prodavala čitaj poklanjala nekim podobnim oštoplerima a borci koji su odbranili tu imovinu nemaju ni za preživjeti.
Neka se Gras pretvori u dionicarsko drustvo i neka ga kupi par najjacih firmi u BiH kao sto je Telekom, Energoinvest, Posta itd. To bi njima bilo sega a nebi mogli manipulisati jer bi bilo vise vlasnika.

Ove firme to sigurno nebi prodali strancima a i ne bi mogli.

Ulozili bi milione, skinuli Gras sa Budzeta i zaposlili jos najmanje 500 ljudi. :D

Eto rjesenja samo ga treba gurati dalje. :D
HORN1

#55 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by HORN1 »

ksarajlija wrote:Potpuno se slažem sa tvojom konstatacijom, ali je za to nažalost prekasno. Mi smo već odavno ekonomski kolonizirani od strane Slovenaca, obiteljsko srebro davno prodato, sve zahvaljujući ljudima iz vlasti (koju smo izabrali) kojima je vlastiti (kriminalni) interes iznad društvenog. Oni to rade godinama, a mi šutimo. Sada će Besim prodati GRAS da skine još jedan problem sa svog vrata. I nikom ništa.
Nekad je GRAS bilo GRADSKO preduzeće, ja sam bio ponosan što u njemu imam studentsku praksu i biće mi strašno ako pređe u ruke stranaca, ali za dobrobit ovoga grada (gdje više ništa nije gradsko) preboljeću i to. Tužno !
Ima u Bosni mimo vlasti ljudi koji rade organizovano za interese stranaca da bi oni ušićarili neki sitni šićar bez obzira na izazvanu štetu. Znaju Sarajlije tko je glavni organizator kupovine certifikata a sve uglavnom u interesu stranaca.
Pa možda sad vlade trebaju ponovo tim istim ljudima poklanjati firme da bi ih oni preprodali i nešto ušićarili.
Pa kao je potrebno i tako ali minimum za prodaju bilo kojeg preduzeća bi trebalo da je deset godina zapošljavanje određenog broja zaposlenih uz obavezu redovne isplate plata i doprinosa a da plate moraju biti u skladu sa određenim standardima.
Comrad

#56 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by Comrad »

Hocemo li mi ikada uzeti vruc krompir i pokusati ga drzati u ruci?
nokia6170

#57 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by nokia6170 »

pshhh wrote:
HORN1 wrote:
Neka se Gras pretvori u dionicarsko drustvo i neka ga kupi par najjacih firmi u BiH kao sto je Telekom, Energoinvest, Posta itd. To bi njima bilo sega a nebi mogli manipulisati jer bi bilo vise vlasnika.

Ulozili bi milione, skinuli Gras sa Budzeta i zaposlili jos najmanje 500 ljudi. :D

Stranac ce svakako privatizirati Telekom i Energoinvest i na taj nacin postati i vecinski vlasnik Grasa...i sta si dobio? Samo odlozio nesto sto ce se svakako desiti. Najvaznija je stvar kako saciniti ugovor koji ce stiti gradjane Sarajeva kao korisnike javnog prevoza i kako natjerati investitora d aispunjava svoje preuzete obaveze po cijenu naknade stete u slucaju neispunjenja ugovornih obaveza. Nebitno je onda jel stranac ili domaci kupac Grasa.

Ako ce se ici sa privatizacijom grasa, onda neka ide na medj. tender...najbolji rpimjer je Zenica i ALBA firma koja odrzava odvoz smeca. Svi placaju svi zadovoljni u odnosu na ranije drzavno preduzece.
lalemali

#58 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by lalemali »

Privatizacija svakako. Ali Slovenci nikako.
Austrijanci ili Švabe, to bi vrijedilo. Slovenci su tanki za ovo. (Koliko znam u Sloveniji nema ni tramvaja ni trolejbusa. Skoro je bila priča da gradski saobraćaj u Ljubljani spada medju najgore organizirane u Evropi.)
vedrand

#59 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by vedrand »

:D Vidi im stranice. Odes na kontakt a tamo pise ENISA a joooooj tugo :lol: :lol: :lol:

Image
homar

#60 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by homar »

Evo stranice Javnog gradskog preduzeća Ljubljana, načina funkcionisanja saobraćaja i informisanja putnika: http://www.jh-lj.si/index.php?p=4&k=100

Neka Janezi doću što prije, čekamo ih.
Erzsebet

#61 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by Erzsebet »

generator2020 wrote:Sudeći prema kuloarskim navodima kao i najnovijim dešavanjima sa Centrotransom vlada KS bi mogla prodati GRAS - kao monopolistička firma će najvjerovatnije biti ponudjena na prodaju Slovencima koji bi trebali uvesti red i norme EU-a te modernizirati ovaj visoko profitabilni posao i naravno od cca 2000 radnika zadržati mozda tek četvrtinu..

Time bi se konačno uveo red u KS a mnogobrojni nepotrebni radnici GRAS-a poslali da svoj hljeb zaradjuju u nekim drugim firmama..
Ovo je vijest ala ekspress... Slovencima bi lijepo bilo da prvo uvedu tramvaje u Sloveniji, pa da onda srede saobraćaj u Ljubljani, a tek onda da dođu prditi ovdje... Btw, šta su to evropski standardi u javnom prevozu? Ima mnogo EU gradova (ako je Evropa = EU) u kojima je prevoz mnogo gori nego kod nas....

Niđe veze...
samo malo

#62 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by samo malo »

homar wrote:Evo stranice Javnog gradskog preduzeća Ljubljana, načina funkcionisanja saobraćaja i informisanja putnika: http://www.jh-lj.si/index.php?p=4&k=100

Neka Janezi doću što prije, čekamo ih.
Ljubljana nema ni trolu ni trajvan ni kombije, samo Progu, ali ljubljanska Proga je pojam uspjesnog preduzeca, idu tacno u minutu, skoro da nema kasnjenja (osim u spici, koja je u Ljubljani pravo zestoka, oni imaju spicu zapravo, ne ko Sarajevo gdje niko nista ne radi i po citav dan se samo vozikaju po gradu pa je spica od 6 ujutro do 6 navece)

A zanimljivo je da su vecina vozaca Progi "juznjaci" to jeste Srbi, Bosanci, Albanci itd.

Imaju i normalnu liniju do Brnika, iako je ljubljanski aerodrom udaljen od Ljubljane otprilike koliko i Kakanj od Sarajeva (vazdusne linije manje ali bus ide okolo preko Domzala), ali linija funkcionise odlicno.

Da je nama onakav GSP.
HORN1

#63 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by HORN1 »

pshhh wrote:
HORN1 wrote:

Bili bi to odlično riješenje ali nedostaje etičnosti i moralnosti u ovoj državi, bojim se da su to sve posljedice iz rata kad komandante nitko nije pozvao na odgovornost što imamo mrtve i ranjene zbog njihovog nemara i nerada kao i opijanja. A to se je nastavilo nesuđenjem kriminalnim grupama i ratnim profiterima pa sad nitko neosjeća obavezu da pozove na odgovornost korumprirane političare i uprave propalih preduzeća.
U toku rata su Srbi napravili zid dugačak nekoliko kilometara da smanje moguće žrtve na koridoru, i to je potez za pohvalu, međutim naši komadanti su bili drukčiji, evo jedan primjer kad nisu htjeli prihvatiti prijedlog da se napravi primitivna zaštita od kolja i žice preko koje bi bilo prebačeno staro platno i zakljanjalo nas od pogleda neprijatelja, tu smo u kratkom vremenu imali dva mrtva borca i više ranjenih a sve zato što je njima bilo važnije da misle kako će otići roštiljati i napiti se. Poslije rata opet Srbi u RS daju svojim izbjeglicama zemljište i građevinski materijal kao pomoć a u federaciji zahtjevaju čak i plaćanje komunalija izbjeglicama, što je dokaz da se je izgubio svaki osjećaj za moral.
Mislim da ako hoćwmo da krenemo prema normalnom životu moraćemo prvo krenuti od ratnih vremena i sve po redu sankcionisati zakonski sve koji su se ogrešili o zakon i norme ponašanja. Pa dajući nekima i samo opomene za prošla dešavanja.
Baby Doll

#64 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by Baby Doll »

E to prava informacija. Konačno! A bilo je davno vrijeme. Papke i one što pape otpustiti namah. Ovi drugi da urade sve potrebne testove. :bih:
Baby Doll

#65 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by Baby Doll »

Ja zaista ja po cijenu da me ukinete ti moram reći da zaista ne znam o čemu ti pričaš. Nisam znala da je "Papak" ičije nacionalno obilježje. Ti radi što moraš..... Pozdrav iz Sarajeva grada inficiranog papcima :bih:
Sizzla

#66 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by Sizzla »

moderator wrote:
Baby Doll wrote:E to prava informacija. Konačno! A bilo je davno vrijeme. Papke i one što pape otpustiti namah. Ovi drugi da urade sve potrebne testove. :bih:
BABY DOLL NOVA SI PA DA TI OBJASNIM:
genetskog testiranja, selektiranja i slicnih "nacistickih sala" nema na ovom forumu.
Na ovaj forum je dobrodosao svako ko postuje pravila foruma.
U Sarajevo je dobrodosao svako ko gradu zeli dobro.
Ako cemo iskreno, tvoj post papi i to pravo.
Ti moderator i grada sarajeva :D
samo malo

#67 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by samo malo »

Samo na ovom forumu se banira zbog iznesenog misljenja.

Jednoumlje :-)

Na stranu sto cura govori notornu istinu.

Haj sad i mene baniraj :-)
generator2020

#68 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by generator2020 »

uvazenom forumasu:"samo malo",

uz duzno postovanje, molim vas da moj post ne koristite za obracun sa moderatorom,
ako ste procitala pravila,,,,imate pravo poslati svoj prigovor na adresu foruma,kao uostalom i Ja,a ne da izazivate mogucnost da se moj post blokira ili zakljuca...

p.s. ne branim niti moderatora niti bilo koga,ko god smatra da ima "pravo pametno misljenje", neka se kandidira na izborima, Bog dao ove godine u oktobru,pa imaj misljenje do mile volje..
h_poaro

#69 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by h_poaro »

Eborg wrote:Privatizaciju podržavam ali od stranaca baš i ne. Velika bi se tu lova mogla okretati uz pravi pristup.

Privatizacija GRAS-ove opreme i objekata je obavezna. Osim tramvajske pruge koja mora ostati u vlasništvu države koja će kasnije, koncesijom, puniti kantonalni budžet.

Privatizacija GRAS-a je obavezna i to ponudom prodaje raspisivanjem međunarodnog tendera, ali pod potpuno transparentnim uslovima i strogo postavljenim kriterijima njegove realizacije. GRAS-ovu početnu vrijednost i GRAS-ova potraživanja i dugovanja mora utvrditi stručna i nezavisna komisija, a i ona nakon kvalitetnog tendera.

Međutim, dok je ovakva, korupcionaška, birokratizirana i nesposobna politička organizacija na vlasti, od privatizacije neće biti ništa. Bar od kvalitetne privatizacije. Može je biti kao što je privatizirana Zora, Astro, itd.

Promijenimo sadašnju vlast u Kantonu Sarajevo i - dobićemo "novi" GRAS, pa čak i bez privatizacije.
MAN-lion's coach

#70 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by MAN-lion's coach »

......
Last edited by MAN-lion's coach on 11/01/2017 00:54, edited 1 time in total.
generator2020

#71 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by generator2020 »

Po ko zna koji put Federacija BiH se pokazala kao loš titular...
Želim Državo da uzmeš stvar u svoje ruke, dovedeš u red kompletan život građana u društvu,
da daš građanima pravo a ne samo kaznene odredbe..
Pošto je gotovo sigurno da Državo tj.tvoji nesposobni službenici pocev od :mjense zajednice, opcine pa na gore,,niste u stanju kilometar puta uradit kako Bog zapovjeda, neka vas narod i pljuje,jer to zasluzujete..

ali, samo pljuvanje nije dovoljno,,
addem

#72 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by addem »

Cuj ne treba privatizirati gras jer je to visokoprofitabilno preduzece. Ovo preduzece stalno ima zahtjeve od vlade i nije u stanju samo da se odrzi. Ima korisnike ali onih koji rade je previse. Gras podhitno prodati pa neka onaj koji kupi otpusta visak. I tada vlada ove pare koje daje njima moze da preusmjeri na neke druge korisnije stvari.
HORN1

#73 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by HORN1 »

Nikakva privatizacija neće izvući ovu zemlju iz krize. Samo kvalitetan zakon koji se mora donijeti i primjenjivati prema svim. Rećiću vam naprimjer za Zoru (sirovina nekošta ni 30% cijene gotovog proizvoda) ludost je i pomisliti da može propasti ali ako nema zakona i ne primjenjuje se sve se može desiti. Nisu samo krivi neki zaposlenici u Zori koji su svojim kriminalnim djelima uništili takvo preduzeće koje je jedno od malobrojnih moglo pozitivno poslovati i pored nametnutih uslova od strane političara. Kriva je i država koja nije omogućila dobronamjernima da se kvalitetno na zakonit način mogu izboriti protiv zlonamjernih, ispada da treba biti divljak da se može normalno poslovati.
Neki privatnici kad su uhvatili zaposlenike u krađi iste su zatvarali u podrume te ih tukli da bi priznali sve počinjene krađe, neke su radnici i tuživali ali su takvi uglavnom opstali oni koji su prijavljivali kradljivce zakonu i nisu poduzimali sami represivne radnje su uglavnom propadali i nema ih više.
Prvo država mora imati sankcije za sve koji krše zakon, ako zaposlenik na bilo koji način potkrada preduzeće treba kazniti zaposlenika i natjerati ga da obešteti preduzeće u desetostrukoj šteti koju je izazvao, a treba ujedno i zštititi zaposlenika od bilo kakvog nelegalnog izrabljivanja zaposlenika od strane poslodavaca.
Takođe država mora donijeti odgovarajuće mjere koje omogućuju razvoj domaće privrede.
ja.neron

#74 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by ja.neron »

generator2020 wrote:Sudeći prema kuloarskim navodima kao i najnovijim dešavanjima sa Centrotransom vlada KS bi mogla prodati GRAS - kao monopolistička firma će najvjerovatnije biti ponudjena na prodaju Slovencima koji bi trebali uvesti red i norme EU-a te modernizirati ovaj visoko profitabilni posao i naravno od cca 2000 radnika zadržati mozda tek četvrtinu..

Time bi se konačno uveo red u KS a mnogobrojni nepotrebni radnici GRAS-a poslali da svoj hljeb zaradjuju u nekim drugim firmama..
normalno da hoće kupiti kad se milioni maraka slijevaju u njega ali bogami i odlijevaju iz njega
detroit-mercy

#75 Re: GRAS KUPUJU SLOVENCI ??

Post by detroit-mercy »

HORN1 wrote:
pshhh wrote:
HORN1 wrote:

Bili bi to odlično riješenje ali nedostaje etičnosti i moralnosti u ovoj državi, bojim se da su to sve posljedice iz rata kad komandante nitko nije pozvao na odgovornost što imamo mrtve i ranjene zbog njihovog nemara i nerada kao i opijanja. A to se je nastavilo nesuđenjem kriminalnim grupama i ratnim profiterima pa sad nitko neosjeća obavezu da pozove na odgovornost korumprirane političare i uprave propalih preduzeća.
U toku rata su Srbi napravili zid dugačak nekoliko kilometara da smanje moguće žrtve na koridoru, i to je potez za pohvalu, međutim naši komadanti su bili drukčiji, evo jedan primjer kad nisu htjeli prihvatiti prijedlog da se napravi primitivna zaštita od kolja i žice preko koje bi bilo prebačeno staro platno i zakljanjalo nas od pogleda neprijatelja, tu smo u kratkom vremenu imali dva mrtva borca i više ranjenih a sve zato što je njima bilo važnije da misle kako će otići roštiljati i napiti se. Poslije rata opet Srbi u RS daju svojim izbjeglicama zemljište i građevinski materijal kao pomoć a u federaciji zahtjevaju čak i plaćanje komunalija izbjeglicama, što je dokaz da se je izgubio svaki osjećaj za moral.
Mislim da ako hoćwmo da krenemo prema normalnom životu moraćemo prvo krenuti od ratnih vremena i sve po redu sankcionisati zakonski sve koji su se ogrešili o zakon i norme ponašanja. Pa dajući nekima i samo opomene za prošla dešavanja.
Ko ti je ovo slagao, poznajem to ratiste bolje nego svoju avliju, nikvog zida nije bilo. Sa koje strane?
Post Reply