Godišnjica smrti Džemala Bijedića i supruge

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kockica_kockica

#26 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by kockica_kockica »

Vozdra raja wrote:
kockica_kockica wrote: njegova je stvar kakva ce imena dati svojoj djeci, ko tebi brani da svojoj djeci dajes imena koja ti se svidjaju
hahahha

Ne vjerujem da bi tako pisao da je Alija svog Bakira nazvao Milosem. Tada bi rekao ih kakav je to on musliman, licemjer, dvolicnik itd itd... :-? 8)

Ovdje nije rijec samo o Bijedicu, nego inace o tadasnjim muslimanima koji su bili totalno izgubljeni! Slovenci su bili slovecni i imali su slovensko, Srbi su bili srbi i imali su srbsko, isto je i sa hrvatima, makedoncima, crnogorcima,..., a sta smo to mi muslimani bili i imali :?: Bili smo nista i imali smo nista :!: Tek su nam kasnije dodali veliko "M", koje su sustini nije znacilo nista! To je samo vjerska odrednica a ne nacionalna! I sta se podrazumijevalo pod tim velikim "M", sta :?: Jesmo li dobili jezik, naciju, sta?? NISTA!!

Sta je mene briga kako ce neko svom djetetu dati imeeee...haallloooo cooovvvjjeeeccceeee cujes li ti sebe ????? Mojoj nani ni jedna udba nije zabranila da svojoj djeci da ime bajro, fata itd...

znas sta mi je dvolicno... ovo na*eravanje kako je neko veci musliman, srbin ili hrvat ako ima ime odredjeno po toru, dvolicno mi je ovo sad lizanje dzamijskih i crkvenih pragova, hodanje pokrivenih glava dok su prije u minjacima na stolu plesale po kafanama, dvolicno mi je to sto kukamo i placemo kako smo jadni, kako drzava ne valja a onda odemo pa zaokruzimo mamlaze koji su nas doveli u to stanje .. E to mi je dvolicno...

kakva nacija... kakvi jezici ... vazno ti imati naciju i jezik.. imas jarane sad i naciju i jezik i konstituivnost ali nemas hljeba da jedes... stavi tu naciju i jezik u usta pa zvaci i ne jadikuj kako nam drzava losa i kako Brankovic treba dat ostavku.. ne treba mi smo ga izabrali pa nek nas da oprostis *ebe u zdrav mozak sami smo krivi...

i ja nisam musko vec zensko ...

p.s. kaze se srpsko a ne srbsko...
suncica24

#27 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by suncica24 »

Vozdra raja wrote:
suncica24 wrote:
a njegov unuk Dzemalovo i ime i prezime... pih, koje odricanje sopstvenog, bosnjackog, identiteta :D
Koji je usput receno rat proveo u Njemackoj, a mogao je konju rep iscupati! Gdje je ta borbena krv u njemu bila, zasto nije ostao u BiH i kao i djed mu borio se(ako je) za BiH??
Ma bravo, vozdra pameti, ti bi svoje dijete ostavio ovdje s puskom u ruci, da brani cast i domovinu, prolivsi krv junacku...
Bi, bi, da si imao i sam gdje zbrisati, zbrisao bi, ako ne prvi, onda ko drugi u redu.
Mada, ko moze tvrditi da i nisi?
:oops:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#28 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by mIRCerka »

Vozdra raja wrote:
kockica_kockica wrote:
Vozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
Steta sto tada nije bilo slobodnih medija, jer ne mogu ni zamisliti sta bi se u tim tadasnjim vremenima i prilikama moglo sve otkriti o onome sta je radila UDBA, komunistickim zavjerama, slanju ljudi na Goli Otok zbog zpora oko supruga ili politickog vica itd...

P.S. Njegova dva sina nose srpska imena! Toliko o borbi za pravdu i boosanske muslimane... :oops:

Nikada mi nece biti jasno zasto su nasi komunisti smatrali normalnim i pozeljnim jesti krmetinu, ne sunetiti dijete, nadijevati nemuslimanska imena itd...
...a za to vrijeme su drugi narodi itekako znali ko su i kako se cuva svoje!

:shock: tebi fakat nisu sve ovce na broju....
Umjesto sto se sokirate, recite mi zar ne bi bilo dobro da su mediji bili slobodni pa da vidimo sta su to UDBA i Komunisti zaista radili? Sta je to u covijeku pa da od toiko lijepih imena dvojici sinova nadjebe srpska imena? Zasto su muslimani bili toliko zaludjeni i izgubljeni dok su drugi narodi znali svoje... itd...

A da ne govorimo o Pozdercevom udjelu u Sarajevskom procesu '83 godine kada su za ljubav Beograda na robiju poslali neduzne ljude itd...
Priznaj iskreno kada si promijenio svoje ime u neko bosnjackije?
popajic

#29 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by popajic »

@vozdra raja
Umjesto sto se sokirate, recite mi zar ne bi bilo dobro da su mediji bili slobodni pa da vidimo sta su to UDBA i Komunisti zaista radili? Sta je to u covijeku pa da od toiko lijepih imena dvojici sinova nadjebe srpska imena? Zasto su muslimani bili toliko zaludjeni i izgubljeni dok su drugi narodi znali svoje... itd...

A da ne govorimo o Pozdercevom udjelu u Sarajevskom procesu '83 godine kada su za ljubav Beograda na robiju poslali neduzne ljude itd...
Sta kaze SDA- kakva se danas imena moraju NADJEBAVAT :D :D :D

boze sacuvaj,u kakvom ti mraku i neznaju zivis !
callmethebreeeze

#30 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by callmethebreeeze »

da se vratimo na ovu interesantnu temu:

zna li neko da je li napisana neka ozbiljna studija politike dzemala bijedica, ili mozda cak kakva fina biografija?

p.s evo jedna sjajna epizoda iz zivota bijedica:

"”Uvijek isto. Onih poratnih godina postave me za predsjednika Narodnog odbora sreza. Najavi mi se grupa Mostaraca, Muslimana. Hoće mejtef. Te se ja pripremim. Evo ih zorom, 5-6, stariji ljudi, sve ih znam. Kako na vrata, ustanem, pozdravljam: Dobro jutro drugovi, izvolite. Odzdravljaju, recitatorski, uglas: Sabahajrolus, Đemaga. Gdje me nađoše, nikad me niko nije zvao Đemaga. Rukujem se sa svima, ponudim da sjednu, pitam je li kafa po ćeifu? Vele da su prvu već popili ali može jedna ”Predsjednikova, na državni trošak.” E sad ću i ja malo po njihovu pa se pravim nevješt, pitam: kojim hairom, drugovi? Kažu. Pa ja počnem. O novim vremenima, o obnovi i socijalističkoj izgradnji, o prioritetu obdaništa, osnovnih i srednjih škola, a nakon finih dvadesetak minuta poentiram s bratstvom i jedinstvom. Ćute. Mislim: evo ih, legli. Na to će najstariji: ”Dina ti, Đemaga, jesi li ti išao u mejtej?” Opet me nađe. Zna da sam mu sa sinom išao, te šta ću, kažem: jesam. Dočeka me na prvu: ”Pa šta ti fali, eto bi dva dobra Vlaha od tebe mogli napraviti. ”Propade mi priča. Eto vas tamo, velim... Ne možeš ti ništa narodu na silu nametnuti, a Mostarcima pogotovo.”...

:D :D :D :D :D

citav tekst na:
http://www.most.ba/082/015.aspx
Last edited by callmethebreeeze on 20/01/2009 10:33, edited 1 time in total.
MuaDib

#31 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by MuaDib »

Vozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
Steta sto tada nije bilo slobodnih medija, jer ne mogu ni zamisliti sta bi se u tim tadasnjim vremenima i prilikama moglo sve otkriti o onome sta je radila UDBA, komunistickim zavjerama, slanju ljudi na Goli Otok zbog zpora oko supruga ili politickog vica itd...

P.S. Njegova dva sina nose srpska imena! Toliko o borbi za pravdu i boosanske muslimane... :oops:

Nikada mi nece biti jasno zasto su nasi komunisti smatrali normalnim i pozeljnim jesti krmetinu, ne sunetiti dijete, nadijevati nemuslimanska imena itd...
...a za to vrijeme su drugi narodi itekako znali ko su i kako se cuva svoje!
Bosanski Muslimani, odnosno Bošnjaci ni dan danas tačno ne znaju ni ko su ni šta su! :x
Pa se nemoj čuditi i kukati što ih se dugo vremena osporavalo. :shock:

Za vrijeme Austrougarske muslimanski predstavnici su govorili kako nisu Bošnjaci već Muslimani, jer gdje će tobože s Vlasima biti jedan narod. Što je bilo slučaj i sa Srbima i Hrvatima.
Muslimanski političari nisu osnivali nikakve bošnjačke stranke, nego su postojale Muslimanska narodna organizacija i Muslimanska napredna stranka. One su imale većinu u "bošnjačkom" biračkom tijelu. Poslije su podržali su Srpsku narodnu organizaciju i srpsku nacionalnu ideju, u poznatoj borbi za prosvjetnu i vjersku autonomiju. Koja je nažalost dala smrtonosni udarac građanskom razvoju društva u BiH do 1945. godine.
U Kraljevini Jugoslaviji su masovno podržavali Jugoslavensku muslimansku organizaciju, koja se zalagala za integralno Jugoslovenstvo. U socijalističkoj Jugoslaviji su kao narodnost priznati 1971. godine, i to ponajviše zahvaljujući Džemalu Bijediću i Hamdiji Pozdercu.

A pošto si ti poklonik laži SDA i lika i djela Alije, tvoj problem, kao što je to općenito problem bošnjačkog naroda. :-)

Činjenica je da Bošnjaci:
- nikada nisu htjeli preuzeti odgovornost za sebe i svoju sudbinu,
- da ih razdire zavist i mržnja prema uspješnijim Bošnjacima,
- da ih vode mahalanderi sa mindera, a ne školovani ljudi,
- da za sve svoje neuspjehe krive druge,
- i da će radije prihvataju lijepo upakovanu laže, nego istinu.

Jedina istina koja može osloboditi Bošnjake takvog mentaliteta je da dok su SDA, SBiH i njihovi sataliti na vlasti, od Bosne nema ništa. Jer oni koji su žrtvovali vlastiti narod, izdali vlastu državu, opljačkali vlastiti narod i državu i dalje pljačkaju ne mogu ništa dobro donjeti. :x :x :x

P.S. Ali kada treba lajati po komunistima, koji su od polufeudalne zemlje, napravili srednjerazvijenu državu tu su prvi. A pisati hvalospjeve onima koju su je vratili u feudalno doba, je tako patriotski.
vox-populi

#32 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by vox-populi »

Nemojte se uzbudjivati zbog vozdra_zlaje, danas nije uzeo terapiju. Inace kad je uzme, onda je ok, samo prosjecni nacionalista pun mrznje i nesrece pa to mora iskaljivati i na ovaj nacin. Dobar je on meni.
popajic

#33 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by popajic »

OPROSTAJ

"Da znate kako tutnji i odzvanja tuga pregolema i bol u srcima ljudskim u dolovima i u visinama kojima ste hodili", kazuje Branko Mikulic na grobovima Raze i Dzemala Bijedica i dodaje: "Stali su ljudi i mladi i stari, i djeca, stalo je sve sto se kretalo. I zaplakalo. Placimo, imamo za kim."

Bila ga je puna ulica, kao da ga i sad gledam kako ide uz Brankovac, uvijek veseo i raspolozen, sjeca ga se brico Salko Begovic. "Bio je izrazito samostalna, naglaseno humanisticki izrazena licnost, zato on nije bio samo moj prijatelj, vec nas prijatelj", zapisao je Todo Kurtovic.

"Ima ljudi koji su sa cijelim svijetom na ti, takav je bio Dzema. Nije se gromova bojao, kao da ih je izazivao da osvijetle njegov put od gnijezda do zvijezda... Sta je njemu bilo, onolikom covjeku da zagrli cio svijet...", zabiljezio je Enver Mehmedbasic.

Objavljeno u broju 99 DANA, 12. APRIL / TRAVANJ 1999.
Fair Life

#34 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Fair Life »

Malo je bilo onih koji su se smjeli pred Starim ovako razmahati...

Image
Banksy

#35 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Banksy »

Odlična slika, mnogi je koriste ovih dana.
nosara

#37 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by nosara »

Fair Life wrote:Malo je bilo onih koji su se smjeli pred Starim ovako razmahati...

Image
Koje licnosti, koja drzava, koja lijepa i sretna vremena...
popajic

#38 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by popajic »

DANI
br. 240
Šaćir Filandra

Džemal Bijedić: Zaboravljeni oblici identiteta
Građanin BiH

Džemal Bijedić je bio "odmah do Tite", njegova supruga Raza je bila ljepša od Jovanke. "Džemo i Raza, Tito i Jovanka", tako se govorilo. Na Džemu i Razu Bošnjaci su bili beskrajno ponosni. A kako se znalo da su reis Kemura i Džema prijatelji, te da počesto kahvenišu s Titom, krug najvećeg i najpozitivnijeg simboličkog predstavljanja i osjećaja sigurnosti time je bio zatvoren. Džamije su se mogle graditi, i tih šezdesetih godina su se doista i gradile.

Gospodin Džema Ako vrednovanju Džemala Bijedića priđemo sa, recimo, te strane, a slično je i sa svakom drugom, odmah upada u oči činjenica da je on bio netipičan Bošnjak, netipičan komunista i netipičan političar. U čemu se ta netipičnost sastojala i koliko je ona utjecala na ukupnu recepciju života i djela?
Džema je bio jedan od rijetkih, ako ne i jedini savremeni bošnjački političar koji se u javnosti redovno pojavljivao sa suprugom. To, naravno, nije bilo odraz nekakve njihove vanserijske ljubavi, već građanske kulture. I ta građanska kultura je ono što je Bijedića odvajalo i kvalitativno razlikovalo od svih bosanskih političara.
Bijedić je bio gospodin, svoje gospodstvo, uglađenost i uljudnost znao je nositi i svjedočiti. To gospodstvo nije se izražavalo salonski, već se manifestiralo u svim aspektima njegovog života. Jedan od njih je možda i najbitniji.
Naime, Bijedić nije bio ideolog, nego državnik.
Retrospektivno analizirajući pedeset godina našeg socijalističkog življenja, a imajući posebno na umu prvih dvadeset godina nakon samoga rata kada se Bijedić politički uzdizao, danas je skoro teško i predočiti činjenicu kako je jedan neideološki um, iz tako maloga mjesta kakav je bio Mostar, uspio postati predsjednik savezne vlade, biti druga ličnost države, i to u dva mandata, pored tolikih Slovenaca, Hrvata i Srba.
Better Man

#39 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Better Man »

Vozdra raja wrote:
kockica_kockica wrote: njegova je stvar kakva ce imena dati svojoj djeci, ko tebi brani da svojoj djeci dajes imena koja ti se svidjaju
hahahha

Ne vjerujem da bi tako pisao da je Alija svog Bakira nazvao Milosem. Tada bi rekao ih kakav je to on musliman, licemjer, dvolicnik itd itd... :-? 8)

Ovdje nije rijec samo o Bijedicu, nego inace o tadasnjim muslimanima koji su bili totalno izgubljeni! Slovenci su bili slovecni i imali su slovensko, Srbi su bili srbi i imali su srbsko, isto je i sa hrvatima, makedoncima, crnogorcima,..., a sta smo to mi muslimani bili i imali :?: Bili smo nista i imali smo nista :!: Tek su nam kasnije dodali veliko "M", koje su sustini nije znacilo nista! To je samo vjerska odrednica a ne nacionalna! I sta se podrazumijevalo pod tim velikim "M", sta :?: Jesmo li dobili jezik, naciju, sta?? NISTA!!

Vidi ovo ja djetetu nikad nebih dao ime zato što je islamsko, katoličko itd., već bi prvenstveno gledao da je lijepo kratko i da nije starinsko, odnosno kad ga izgovoriš da nemisliš da se radi o nekoj staroj osobi.
Prozor

#40 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Prozor »

@vozdra_raja
Ja sam, cini mi se na ovom forumu, jednom cuo da su imena njegovih sinova imena dvojice njegovih suboraca koji su poginuli a on prezivio. Ne znam moze li i biti da su ga spasili. A i da nije tako, ti nemas nikakvo pravo pametovati mrtvom covjeku o imenima njegove djece! Sto se tice lika i djela rahmetli Dzemala Bijedica, ona govore koliko je itekako bio svjestan svog porijekla a i domovine, odnosno Bosne...
Vozdra raja :-)

#41 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Vozdra raja :-) »

suncica24 wrote:
Vozdra raja wrote:
suncica24 wrote:
a njegov unuk Dzemalovo i ime i prezime... pih, koje odricanje sopstvenog, bosnjackog, identiteta :D
Koji je usput receno rat proveo u Njemackoj, a mogao je konju rep iscupati! Gdje je ta borbena krv u njemu bila, zasto nije ostao u BiH i kao i djed mu borio se(ako je) za BiH??
Ma bravo, vozdra pameti, ti bi svoje dijete ostavio ovdje s puskom u ruci, da brani cast i domovinu, prolivsi krv junacku...
Bi, bi, da si imao i sam gdje zbrisati, zbrisao bi, ako ne prvi, onda ko drugi u redu.
Mada, ko moze tvrditi da i nisi?
:oops:
Dakle po tebi je sasvim u redu sto su neki vojno sposobni bjezali iz drzave i ostavljali svoj narod iza sebe?
A sta da smo svi tako uradili, sta bi danas bilo od Bosne?
Predpostavljam da ti dobro razumijes Aliju sto je svog Bakira krio u trezoru i nije ga slao na loniju!?

Jesu li po tebi isti oni koji su ostali da brane svoju drzavu i narod i oni sto su bili u Prvoj Berlinskoj??
Last edited by Vozdra raja :-) on 20/01/2009 17:35, edited 1 time in total.

#42 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Better Man wrote:

Vidi ovo ja djetetu nikad nebih dao ime zato što je islamsko, katoličko itd., već bi prvenstveno gledao da je lijepo kratko i da nije starinsko, odnosno kad ga izgovoriš da nemisliš da se radi o nekoj staroj osobi.
Dakle za tebe tradicija, kultura i naslijedje nisu nista!?

#43 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Prozor wrote:@vozdra_raja
Ja sam, cini mi se na ovom forumu, jednom cuo da su imena njegovih sinova imena dvojice njegovih suboraca koji su poginuli a on prezivio. Ne znam moze li i biti da su ga spasili. A i da nije tako, ti nemas nikakvo pravo pametovati mrtvom covjeku o imenima njegove djece! Sto se tice lika i djela rahmetli Dzemala Bijedica, ona govore koliko je itekako bio svjestan svog porijekla a i domovine, odnosno Bosne...
Ma da, uvijek se prinalazio neki razlog zasto je uredu nadjenuti srpsko/hrvatsko ime, jesti krmetinu itd...

Dok su jugoslovenski muslimani svojoj djeci masovno nadjevali srpsko/hrvatska imena kako bi se ulizali svojoj partiji, za to vrijeme se nikada nisu zapitali zasto srbi i hrvati svojoj djeci nikda nisu nadijevali muslimanska imena! Bilo je pozeljno pa cak i ocekivano da musliman svom dijetu nadjene srpsko ime itd...
Prozor

#44 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Prozor »

I sta sad? Ne nadiva se vise...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#45 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Chmoljo »

Vozdra raja wrote:
Ma da, uvijek se prinalazio neki razlog zasto je uredu nadjenuti srpsko/hrvatsko ime, jesti krmetinu itd...

Dok su jugoslovenski muslimani svojoj djeci masovno nadjevali srpsko/hrvatska imena kako bi se ulizali svojoj partiji, za to vrijeme se nikada nisu zapitali zasto srbi i hrvati svojoj djeci nikda nisu nadijevali muslimanska imena! Bilo je pozeljno pa cak i ocekivano da musliman svom dijetu nadjene srpsko ime itd...
a reci mi zašto Nurija Pozderac ne može dobiti ulicu u Sarajevu? a može recimo, Aziza Šaćirbegović...
ljubav_aha

#46 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by ljubav_aha »

Vozdra raja wrote:

Prozor :thumbup:

vozdra_raja,sta tebi toliko znaci ime,prije svega ,zna li koliko hriscana u ujedinjneim emiratima "nose" tzv. "muslimanska " imena,halo,ohladi malo

imena ima samo iz razlictih kultura,civilizacija, a u religijama su spomeuta imena u svetim knjigama ,a vec sam napisala,mnogima ne se ponavljaju u svi svetim knjigama,i molim te objasni zasto se npr. ime benjamin,spominje u svim religijama :mrgreen:

znas li onaj par sto im je zlejko komsic pomogao,dali su malom ime zeljko :-D

tzv,srbi i hrvati jesu davali tzv. musllimanska imena,ali ne tipicna arpaska ,kod nas poznata kao starodmodna imena

menije jedna kolega davno u sali pokusao promjeniti ime u muslimansko,ah da sam znas sto sam mu sve rekla :mrgreen:
ljubav_aha

#47 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by ljubav_aha »

nosara wrote:
Fair Life wrote:Malo je bilo onih koji su se smjeli pred Starim ovako razmahati...

Image
Koje licnosti, koja drzava, koja lijepa i sretna vremena...
dzemal bijedic i tito su imali vlro blizak licni odnos,jer je tito imao zategnute relacija sa sinom zarkom,a dzemal je bio vrsta komunikatora,posrednika,inace bili su prijatelji prije svega :thumbup:

#48 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Mozda zato sto je Hamdija Pozderac ucestvovao u nepravednom i nezakonitom slanju neduznih ljudi na robiju '83 godine...
ljubav_aha

#49 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by ljubav_aha »

Vozdra raja wrote:Mozda zato sto je Hamdija Pozderac ucestvovao u nepravednom i nezakonitom slanju neduznih ljudi na robiju '83 godine...
molim izvor informacija
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#50 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Chmoljo »

Vozdra raja wrote:Mozda zato sto je Hamdija Pozderac ucestvovao u nepravednom i nezakonitom slanju neduznih ljudi na robiju '83 godine...
:-) :-) :-) a po čemu je Aziza zaslužna? hranila i njegovala te zatvorenike... kosovka djevojka, šta li? :roll: :roll: :roll:

prije će kamen krečnjak razumjeti ono što ljudi ovdje argumentovano iznose, ali jok ti si dosljedniji.

ja samo imam dilemu da li si na platnoj listi onih koje braniš ili si toliko tvrdoglav pa nećeš da priznaš da braniš ljude nedostojne toga. ne mogu da vjerujem da ovo radiš iz nekog ubjeđenja.
Post Reply