Godišnjica smrti Džemala Bijedića i supruge
- iz dna duše
#1 Godišnjica smrti Džemala Bijedića i supruge
Džemal Bijedić, jedan od rijetkih BH političara, koji je u bivšoj nam državi visoko kotirao i smatran jednim od najbližih saradnika Josipa Broza, je pod misterioznim okolnostima poginuo, skupa sa svojm suprugom i još šest saputnika u avionskoj nesreći.
Današnja vlast ga se nije sjetila, te ni sa jednim buketom cvijeća na njegovom mezaru, obilježila ovu godišnjicu.
Današnja vlast ga se nije sjetila, te ni sa jednim buketom cvijeća na njegovom mezaru, obilježila ovu godišnjicu.
Last edited by iz dna duše on 18/01/2010 19:45, edited 1 time in total.
- to sam ja
#2 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
iz dna duše wrote:Džemal Bijedić, jedan od rijetkih BH političara, koji je u bivšoj nam državi visoko kotirao i smatran jednim od najbližih saradnika Josipa Broza, je pod misterioznim okolnostima poginuo, skupa sa svojm suprugom i još šest saputnika u avionskoj nesreći.
Sramota!
- slavkoimamodilera
#3 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Citava kanonada postova o "misterioznoj smrti" i "nerazjasnjenim okolnostima" za 3... 2... 1...
- Skyfox
#4 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Cesto kad prodem pored EI pomislim sta se zapravo desilo s tim avionom...
- vox-populi
#5 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Moj bivsi kolega koji je inace JNA pilot a za vrijeme rata i poslije bio u Sarajevu kaze da je vrlo vjerovatno ipak u pitanju bila obicna nesreca.
-
mostarac
#6 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Po meni licno je jedina misterija u svemu tome da li je Jovanka Broz znala da je u torti koju je predala Raziji Bijedic na ulasku u avion bila bomba.
Mislim da nema sumnje da je Dzemal ubijen na taj nacin, al ja licno mislim da Jovanka nije imala pojma da predaje bombu, jer da je jovanka to znala onda znaci da je bila u tom kolu, a ako je bila u tom kolu danas bi je vodali srbijom kao ikonu, a ne bi skapavala od gladi. Da je Jovanka znala danas bi bila slika draze mihajlovica i njena jedna pored druge u svakoj vidjenijoj cetnickoj kuci. Medjutim Jovanka je upravo u ovakvoj cetnickoj srbiji dozivila najvece ponizenje i katastrofu sto me navodi na misao da zena apsolutno nije imala pojma.
Mislim da nema sumnje da je Dzemal ubijen na taj nacin, al ja licno mislim da Jovanka nije imala pojma da predaje bombu, jer da je jovanka to znala onda znaci da je bila u tom kolu, a ako je bila u tom kolu danas bi je vodali srbijom kao ikonu, a ne bi skapavala od gladi. Da je Jovanka znala danas bi bila slika draze mihajlovica i njena jedna pored druge u svakoj vidjenijoj cetnickoj kuci. Medjutim Jovanka je upravo u ovakvoj cetnickoj srbiji dozivila najvece ponizenje i katastrofu sto me navodi na misao da zena apsolutno nije imala pojma.
- to sam ja
#7 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Baka mog supruga (i baka jedne forumasice
) bila je u tom avionu...navodno ta prica o torti je lako moguca
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#8 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
samo jedna stvar me drži u uvjerenju da ta "nesreća" nije bila nesreća...
naprasno su umrli Mehmed Spaho, Džemal Bijedić i Hamdija Pozderac. Spaho prvi u Bošnjaka-muslimana, ova dvojica prvi u Bosanaca...
a nemojmo zaboraviti ni tragediju Hakije Turajlića, mada bih prije rekao da ga je ubio neko "naš", al' eto. sve su to veliki ljudi. ljudi koji su mogli povesti i iznijeti teret liderstva i izliti temelje zdravijoj državi Bosni i Hercegovini.
naprasno su umrli Mehmed Spaho, Džemal Bijedić i Hamdija Pozderac. Spaho prvi u Bošnjaka-muslimana, ova dvojica prvi u Bosanaca...
a nemojmo zaboraviti ni tragediju Hakije Turajlića, mada bih prije rekao da ga je ubio neko "naš", al' eto. sve su to veliki ljudi. ljudi koji su mogli povesti i iznijeti teret liderstva i izliti temelje zdravijoj državi Bosni i Hercegovini.
- Better Man
#9 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Chmoljo wrote:samo jedna stvar me drži u uvjerenju da ta "nesreća" nije bila nesreća...
Za Turajlića, pa i Ljubjankića je javna tajna da ih je obojicu uklonila, odnosno atentat izvršila SDA, jer su oni otkrili neke mučke kadrova SDA.
- ljubav_aha
#10 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

prijedlog za promjenu nalsova teme : 32-ga godisnjica smrti dzemala bijedica i njegove supruge
"Naj za sva vremena
U anketi 1959. gradjani Mostara Dzemala skoro plebiscitarno proglasavaju "najpopularnijim gradjaninom svih vremena" u omjeru 80 glasova prema nekoliko koje su dobili tada fudbalski reprezentativac Muhamed Mujic, politicar Avdo Humo ili pjesnik Aleksa Santic. Strastveni je navijac "Veleza", "vaspitac i savjetnik" njegovih najboljih fudbalera. Ja sam ga pred utakmice sacekivao pred ulaznim vratima stadiona sa drugom sirotinjskom djecom da nas besplatno uvede na utakmice. Ljudi su ga zaustavljali na ulici i srdacno razgovarali sa njim. Imao je vremena i strpljenja za svakog. "
- kockica_kockica
#11 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
to sam ja wrote:Baka mog supruga (i baka jedne forumasice) bila je u tom avionu...navodno ta prica o torti je lako moguca
- Vozdra raja :-)
#12 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Ubila ga braca po partiji!
Steta sto tada nije bilo slobodnih medija, jer ne mogu ni zamisliti sta bi se u tim tadasnjim vremenima i prilikama moglo sve otkriti o onome sta je radila UDBA, komunistickim zavjerama, slanju ljudi na Goli Otok zbog zpora oko supruga ili politickog vica itd...
P.S. Njegova dva sina nose srpska imena! Toliko o borbi za pravdu i boosanske muslimane...
Nikada mi nece biti jasno zasto su nasi komunisti smatrali normalnim i pozeljnim jesti krmetinu, ne sunetiti dijete, nadijevati nemuslimanska imena itd...
...a za to vrijeme su drugi narodi itekako znali ko su i kako se cuva svoje!
Steta sto tada nije bilo slobodnih medija, jer ne mogu ni zamisliti sta bi se u tim tadasnjim vremenima i prilikama moglo sve otkriti o onome sta je radila UDBA, komunistickim zavjerama, slanju ljudi na Goli Otok zbog zpora oko supruga ili politickog vica itd...
P.S. Njegova dva sina nose srpska imena! Toliko o borbi za pravdu i boosanske muslimane...
Nikada mi nece biti jasno zasto su nasi komunisti smatrali normalnim i pozeljnim jesti krmetinu, ne sunetiti dijete, nadijevati nemuslimanska imena itd...
- rumenige_brajtner
#13 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
ti si fakat bolestanVozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
- kockica_kockica
#14 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Vozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
- nosara
#15 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Danasnja vlast predstavlja svoje biracko tijelo, ljude sklone amneziji, pljuvace svojih korijena i najsvjetlijih trenutaka i osoba svoje istorije.iz dna duše wrote:Džemal Bijedić, jedan od rijetkih BH političara, koji je u bivšoj nam državi visoko kotirao i smatran jednim od najbližih saradnika Josipa Broza, je pod misterioznim okolnostima poginuo, skupa sa svojm suprugom i još šest saputnika u avionskoj nesreći.
Oni koji su stvorili ovu drzavu prije 65 godina i odrzali je u zivotu do gasenja svjetla 1990. najomrazeniji su upravo od onih koji se najvise kunu u BiH i njenu drzavnost.
Primitivno...
Sto se Dzeme tice, neka mi neko, ko ima vise cinjenica, objasni bilo ciji motiv da se taj covjek ubije.
Dakle, ko je mogao imati interes i ko je mogao imati mogucnost da to izvede.
Nesreca (mislim da je to u pitanju) u svim elementima podsjeca na nesrecu makedonskog aviona sa predsjednikom Trajkovskim kod Trebinja...
Da dodam, do kada ce likovi poput ovog vozdra pameti, kontaminirati ovaj forum? On osim mrznje i papanluka ne nosi nista drugo...
#16 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Umjesto sto se sokirate, recite mi zar ne bi bilo dobro da su mediji bili slobodni pa da vidimo sta su to UDBA i Komunisti zaista radili? Sta je to u covijeku pa da od toiko lijepih imena dvojici sinova nadjebe srpska imena? Zasto su muslimani bili toliko zaludjeni i izgubljeni dok su drugi narodi znali svoje... itd...kockica_kockica wrote:Vozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
tebi fakat nisu sve ovce na broju....
A da ne govorimo o Pozdercevom udjelu u Sarajevskom procesu '83 godine kada su za ljubav Beograda na robiju poslali neduzne ljude itd...
- kockica_kockica
#17 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
U ono vrijeme niko nije bio izgubljen posebno ne muslimani ne pricaj kojesta svega ti... Dzemal Bijedic je bio covjek i po, i njegova je stvar kakva ce imena dati svojoj djeci, ko tebi brani da svojoj djeci dajes imena koja ti se svidjaju... NIKO.. e pa dragi moj o tome ne zelim polemisati... ako sam ja Fata i svidja mi se ime Darko ili sam Dragica pa mi se svidja ime Emir ja cu ga dati tebi se to svidjalo ili podrzavao ili ne... Niko nema pravo polemisati o tome koje je ko ime dao svom djetetu ....Vozdra raja wrote:Umjesto sto se sokirate, recite mi zar ne bi bilo dobro da su mediji bili slobodni pa da vidimo sta su to UDBA i Komunisti zaista radili? Sta je to u covijeku pa da od toiko lijepih imena dvojici sinova nadjebe srpska imena? Zasto su muslimani bili toliko zaludjeni i izgubljeni dok su drugi narodi znali svoje... itd...kockica_kockica wrote:Vozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
Tada bila UDBA a sada nacionalne stranke.. pa svaka TV stanica ima svoju partiju i svoja naredjenja...ne zna se sta je radila udba isto kao sto se ne zna sta rade nacionalisti na vrhu...
hajd zdravo
- rumenige_brajtner
#18 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
GONI!Vozdra raja wrote:Umjesto sto se sokirate, recite mi zar ne bi bilo dobro da su mediji bili slobodni pa da vidimo sta su to UDBA i Komunisti zaista radili? Sta je to u covijeku pa da od toiko lijepih imena dvojici sinova nadjebe srpska imena? Zasto su muslimani bili toliko zaludjeni i izgubljeni dok su drugi narodi znali svoje... itd...kockica_kockica wrote:Vozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
A da ne govorimo o Pozdercevom udjelu u Sarajevskom procesu '83 godine kada su za ljubav Beograda na robiju poslali neduzne ljude itd...
- Luke Perry
#19 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Pa i jesu bili malo srbofili, zasto to i ne reci 
- slavkoimamodilera
#20 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Chmoljo to fino "objasni" na jednoj drugoj temi...

- suncica24
#21 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
a njegov unuk Dzemalovo i ime i prezime... pih, koje odricanje sopstvenog, bosnjackog, identitetaVozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
#22 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
hahahhakockica_kockica wrote: njegova je stvar kakva ce imena dati svojoj djeci, ko tebi brani da svojoj djeci dajes imena koja ti se svidjaju
Ne vjerujem da bi tako pisao da je Alija svog Bakira nazvao Milosem. Tada bi rekao ih kakav je to on musliman, licemjer, dvolicnik itd itd...
Ovdje nije rijec samo o Bijedicu, nego inace o tadasnjim muslimanima koji su bili totalno izgubljeni! Slovenci su bili slovecni i imali su slovensko, Srbi su bili srbi i imali su srbsko, isto je i sa hrvatima, makedoncima, crnogorcima,..., a sta smo to mi muslimani bili i imali
Last edited by Vozdra raja :-) on 20/01/2009 09:44, edited 1 time in total.
#23 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Koji je usput receno rat proveo u Njemackoj, a mogao je konju rep iscupati! Gdje je ta borbena krv u njemu bila, zasto nije ostao u BiH i kao i djed mu borio se(ako je) za BiH??suncica24 wrote:
a njegov unuk Dzemalovo i ime i prezime... pih, koje odricanje sopstvenog, bosnjackog, identiteta
- rumenige_brajtner
#24 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
danas je valjda zaboravio uzet terapiju, pa je stekao utisak da zna mislit svojom glavomslavkoimamodilera wrote:Chmoljo to fino "objasni" na jednoj drugoj temi...
- nosara
#25 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića
Da se ne zavaravate, ovako razmislja vecina Bosnjaka u ovoj zemlji... Tuzno, ali nepobitno tacno...rumenige_brajtner wrote:danas je valjda zaboravio uzet terapiju, pa je stekao utisak da zna mislit svojom glavomslavkoimamodilera wrote:Chmoljo to fino "objasni" na jednoj drugoj temi...
Dokaz? Pogledajte rezultate izbora od 1990. naovamo...