Godišnjica smrti Džemala Bijedića i supruge

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

iz dna duše

#1 Godišnjica smrti Džemala Bijedića i supruge

Post by iz dna duše »

Džemal Bijedić, jedan od rijetkih BH političara, koji je u bivšoj nam državi visoko kotirao i smatran jednim od najbližih saradnika Josipa Broza, je pod misterioznim okolnostima poginuo, skupa sa svojm suprugom i još šest saputnika u avionskoj nesreći.
Današnja vlast ga se nije sjetila, te ni sa jednim buketom cvijeća na njegovom mezaru, obilježila ovu godišnjicu.
Last edited by iz dna duše on 18/01/2010 19:45, edited 1 time in total.
to sam ja

#2 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by to sam ja »

iz dna duše wrote:Džemal Bijedić, jedan od rijetkih BH političara, koji je u bivšoj nam državi visoko kotirao i smatran jednim od najbližih saradnika Josipa Broza, je pod misterioznim okolnostima poginuo, skupa sa svojm suprugom i još šest saputnika u avionskoj nesreći.
Današnja vlast ga se nije sjetila, te ni sa jednim buketom cvijeća na njegovom mezaru, obilježila ovu godišnjicu.

Sramota!
slavkoimamodilera

#3 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by slavkoimamodilera »

Citava kanonada postova o "misterioznoj smrti" i "nerazjasnjenim okolnostima" za 3... 2... 1...
Skyfox

#4 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Skyfox »

Cesto kad prodem pored EI pomislim sta se zapravo desilo s tim avionom...
vox-populi

#5 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by vox-populi »

Moj bivsi kolega koji je inace JNA pilot a za vrijeme rata i poslije bio u Sarajevu kaze da je vrlo vjerovatno ipak u pitanju bila obicna nesreca.
mostarac

#6 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by mostarac »

Po meni licno je jedina misterija u svemu tome da li je Jovanka Broz znala da je u torti koju je predala Raziji Bijedic na ulasku u avion bila bomba.
Mislim da nema sumnje da je Dzemal ubijen na taj nacin, al ja licno mislim da Jovanka nije imala pojma da predaje bombu, jer da je jovanka to znala onda znaci da je bila u tom kolu, a ako je bila u tom kolu danas bi je vodali srbijom kao ikonu, a ne bi skapavala od gladi. Da je Jovanka znala danas bi bila slika draze mihajlovica i njena jedna pored druge u svakoj vidjenijoj cetnickoj kuci. Medjutim Jovanka je upravo u ovakvoj cetnickoj srbiji dozivila najvece ponizenje i katastrofu sto me navodi na misao da zena apsolutno nije imala pojma.
to sam ja

#7 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by to sam ja »

Baka mog supruga (i baka jedne forumasice :)) bila je u tom avionu...navodno ta prica o torti je lako moguca
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#8 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Chmoljo »

samo jedna stvar me drži u uvjerenju da ta "nesreća" nije bila nesreća...

naprasno su umrli Mehmed Spaho, Džemal Bijedić i Hamdija Pozderac. Spaho prvi u Bošnjaka-muslimana, ova dvojica prvi u Bosanaca...

a nemojmo zaboraviti ni tragediju Hakije Turajlića, mada bih prije rekao da ga je ubio neko "naš", al' eto. sve su to veliki ljudi. ljudi koji su mogli povesti i iznijeti teret liderstva i izliti temelje zdravijoj državi Bosni i Hercegovini.
Better Man

#9 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Better Man »

Chmoljo wrote:samo jedna stvar me drži u uvjerenju da ta "nesreća" nije bila nesreća...

naprasno su umrli Mehmed Spaho, Džemal Bijedić i Hamdija Pozderac. Spaho prvi u Bošnjaka-muslimana, ova dvojica prvi u Bosanaca...

a nemojmo zaboraviti ni tragediju Hakije Turajlića, mada bih prije rekao da ga je ubio neko "naš", al' eto. sve su to veliki ljudi. ljudi koji su mogli povesti i iznijeti teret liderstva i izliti temelje zdravijoj državi Bosni i Hercegovini.

Za Turajlića, pa i Ljubjankića je javna tajna da ih je obojicu uklonila, odnosno atentat izvršila SDA, jer su oni otkrili neke mučke kadrova SDA.
ljubav_aha

#10 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by ljubav_aha »

Image

prijedlog za promjenu nalsova teme : 32-ga godisnjica smrti dzemala bijedica i njegove supruge

"Naj za sva vremena
U anketi 1959. gradjani Mostara Dzemala skoro plebiscitarno proglasavaju "najpopularnijim gradjaninom svih vremena" u omjeru 80 glasova prema nekoliko koje su dobili tada fudbalski reprezentativac Muhamed Mujic, politicar Avdo Humo ili pjesnik Aleksa Santic. Strastveni je navijac "Veleza", "vaspitac i savjetnik" njegovih najboljih fudbalera. Ja sam ga pred utakmice sacekivao pred ulaznim vratima stadiona sa drugom sirotinjskom djecom da nas besplatno uvede na utakmice. Ljudi su ga zaustavljali na ulici i srdacno razgovarali sa njim. Imao je vremena i strpljenja za svakog. "
kockica_kockica

#11 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by kockica_kockica »

to sam ja wrote:Baka mog supruga (i baka jedne forumasice :)) bila je u tom avionu...navodno ta prica o torti je lako moguca

:) moja baka je jedna od poginulih... unuka Dzemala Bijedica je bila moja najbolja prijateljica kad smo bile djeca, stanovale smo u istom haustoru i po vazdan se igrale ... A on je cesto dolazio kod nje....
Vozdra raja :-)

#12 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Vozdra raja :-) »

Ubila ga braca po partiji!
Steta sto tada nije bilo slobodnih medija, jer ne mogu ni zamisliti sta bi se u tim tadasnjim vremenima i prilikama moglo sve otkriti o onome sta je radila UDBA, komunistickim zavjerama, slanju ljudi na Goli Otok zbog zpora oko supruga ili politickog vica itd...

P.S. Njegova dva sina nose srpska imena! Toliko o borbi za pravdu i boosanske muslimane... :oops:

Nikada mi nece biti jasno zasto su nasi komunisti smatrali normalnim i pozeljnim jesti krmetinu, ne sunetiti dijete, nadijevati nemuslimanska imena itd...
...a za to vrijeme su drugi narodi itekako znali ko su i kako se cuva svoje!
rumenige_brajtner

#13 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by rumenige_brajtner »

Vozdra raja wrote:Ubila ga braca po partiji!
Steta sto tada nije bilo slobodnih medija, jer ne mogu ni zamisliti sta bi se u tim tadasnjim vremenima i prilikama moglo sve otkriti o onome sta je radila UDBA, komunistickim zavjerama, slanju ljudi na Goli Otok zbog zpora oko supruga ili politickog vica itd...

P.S. Njegova dva sina nose srpska imena! Toliko o borbi za pravdu i boosanske muslimane... :oops:

Nikada mi nece biti jasno zasto su nasi komunisti smatrali normalnim i pozeljnim jesti krmetinu, ne sunetiti dijete, nadijevati nemuslimanska imena itd...
ti si fakat bolestan
kockica_kockica

#14 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

:shock: tebi fakat nisu sve ovce na broju....
nosara

#15 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by nosara »

iz dna duše wrote:Džemal Bijedić, jedan od rijetkih BH političara, koji je u bivšoj nam državi visoko kotirao i smatran jednim od najbližih saradnika Josipa Broza, je pod misterioznim okolnostima poginuo, skupa sa svojm suprugom i još šest saputnika u avionskoj nesreći.
Danasnja vlast predstavlja svoje biracko tijelo, ljude sklone amneziji, pljuvace svojih korijena i najsvjetlijih trenutaka i osoba svoje istorije.
Oni koji su stvorili ovu drzavu prije 65 godina i odrzali je u zivotu do gasenja svjetla 1990. najomrazeniji su upravo od onih koji se najvise kunu u BiH i njenu drzavnost.
Primitivno...

Sto se Dzeme tice, neka mi neko, ko ima vise cinjenica, objasni bilo ciji motiv da se taj covjek ubije.
Dakle, ko je mogao imati interes i ko je mogao imati mogucnost da to izvede.

Nesreca (mislim da je to u pitanju) u svim elementima podsjeca na nesrecu makedonskog aviona sa predsjednikom Trajkovskim kod Trebinja...

Da dodam, do kada ce likovi poput ovog vozdra pameti, kontaminirati ovaj forum? On osim mrznje i papanluka ne nosi nista drugo...

#16 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

kockica_kockica wrote:

Umjesto sto se sokirate, recite mi zar ne bi bilo dobro da su mediji bili slobodni pa da vidimo sta su to UDBA i Komunisti zaista radili? Sta je to u covijeku pa da od toiko lijepih imena dvojici sinova nadjebe srpska imena? Zasto su muslimani bili toliko zaludjeni i izgubljeni dok su drugi narodi znali svoje... itd...

A da ne govorimo o Pozdercevom udjelu u Sarajevskom procesu '83 godine kada su za ljubav Beograda na robiju poslali neduzne ljude itd...
kockica_kockica

#17 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Vozdra raja wrote:
kockica_kockica wrote:

Umjesto sto se sokirate, recite mi zar ne bi bilo dobro da su mediji bili slobodni pa da vidimo sta su to UDBA i Komunisti zaista radili? Sta je to u covijeku pa da od toiko lijepih imena dvojici sinova nadjebe srpska imena? Zasto su muslimani bili toliko zaludjeni i izgubljeni dok su drugi narodi znali svoje... itd...
U ono vrijeme niko nije bio izgubljen posebno ne muslimani ne pricaj kojesta svega ti... Dzemal Bijedic je bio covjek i po, i njegova je stvar kakva ce imena dati svojoj djeci, ko tebi brani da svojoj djeci dajes imena koja ti se svidjaju... NIKO.. e pa dragi moj o tome ne zelim polemisati... ako sam ja Fata i svidja mi se ime Darko ili sam Dragica pa mi se svidja ime Emir ja cu ga dati tebi se to svidjalo ili podrzavao ili ne... Niko nema pravo polemisati o tome koje je ko ime dao svom djetetu ....

Tada bila UDBA a sada nacionalne stranke.. pa svaka TV stanica ima svoju partiju i svoja naredjenja...ne zna se sta je radila udba isto kao sto se ne zna sta rade nacionalisti na vrhu...
hajd zdravo :run:
rumenige_brajtner

#18 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Vozdra raja wrote:
kockica_kockica wrote:

A da ne govorimo o Pozdercevom udjelu u Sarajevskom procesu '83 godine kada su za ljubav Beograda na robiju poslali neduzne ljude itd...
GONI!
Luke Perry

#19 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by Luke Perry »

Pa i jesu bili malo srbofili, zasto to i ne reci :?
slavkoimamodilera

#20 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by slavkoimamodilera »

Chmoljo to fino "objasni" na jednoj drugoj temi...

Image
:mrgreen:
suncica24

#21 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by suncica24 »

a njegov unuk Dzemalovo i ime i prezime... pih, koje odricanje sopstvenog, bosnjackog, identiteta :D

#22 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

kockica_kockica wrote: njegova je stvar kakva ce imena dati svojoj djeci, ko tebi brani da svojoj djeci dajes imena koja ti se svidjaju
hahahha

Ne vjerujem da bi tako pisao da je Alija svog Bakira nazvao Milosem. Tada bi rekao ih kakav je to on musliman, licemjer, dvolicnik itd itd... :-? 8)

Ovdje nije rijec samo o Bijedicu, nego inace o tadasnjim muslimanima koji su bili totalno izgubljeni! Slovenci su bili slovecni i imali su slovensko, Srbi su bili srbi i imali su srbsko, isto je i sa hrvatima, makedoncima, crnogorcima,..., a sta smo to mi muslimani bili i imali :?: Bili smo nista i imali smo nista :!: Tek su nam kasnije dodali veliko "M", koje su sustini nije znacilo nista! To je samo vjerska odrednica a ne nacionalna! I sta se podrazumijevalo pod tim velikim "M", sta :?: Jesmo li dobili jezik, naciju, sta?? NISTA!!
Last edited by Vozdra raja :-) on 20/01/2009 09:44, edited 1 time in total.

#23 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

suncica24 wrote:
a njegov unuk Dzemalovo i ime i prezime... pih, koje odricanje sopstvenog, bosnjackog, identiteta :D
Koji je usput receno rat proveo u Njemackoj, a mogao je konju rep iscupati! Gdje je ta borbena krv u njemu bila, zasto nije ostao u BiH i kao i djed mu borio se(ako je) za BiH??
rumenige_brajtner

#24 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

slavkoimamodilera wrote:Chmoljo to fino "objasni" na jednoj drugoj temi...

Image
danas je valjda zaboravio uzet terapiju, pa je stekao utisak da zna mislit svojom glavom :D
nosara

#25 Re: 32. godišnjica smrti Džemala Bijedića

Post by nosara »

rumenige_brajtner wrote:
slavkoimamodilera wrote:Chmoljo to fino "objasni" na jednoj drugoj temi...

Image
danas je valjda zaboravio uzet terapiju, pa je stekao utisak da zna mislit svojom glavom :D
Da se ne zavaravate, ovako razmislja vecina Bosnjaka u ovoj zemlji... Tuzno, ali nepobitno tacno...
Dokaz? Pogledajte rezultate izbora od 1990. naovamo...
Post Reply