Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#51 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

kokuz_sa wrote: 05/12/2024 09:14
Prije 40 godina
Obrazovbi sistem je spremao generacije da budu radnici tipa poljoprevreda, baustela i tako sta
Zato si imao 7 osnovnih predmeta od toga 2 nepotrebna u kojima si ucio koliko goveda ima u Burkini Faso
I da li kolika je povrsina prasume u Amazoni, ili koliko ima kratera na Jupiteru.

Generacije se prije spremale da budu radnici i glasaci na izborima gdje su uceni da valja samo jedna stranka tj komunisticka i nista vise.

Samo u proslom aistemu je bilo sramota da ne znas tj da nisi bar prosjek
Bruka u familiji. Sada se porodice dice tim da imaju sina kriminalca ili kcerku prostitutku.
Sve je to doslo od obrazovnog sistema prekodrinskih televizijabi njihovih programa
Zadruga
Baka Prase
Desingerica
i slicno

Sada je kod nas to postalo opceprihvaceno
Jala i Buna
Omcho
Huda
Patak

Sto si veci debil, veci si uzor mladima i sto bi ucili kad mogu lajvat na tik toku
OK, postujem post, ali prije 40 godina je bila 1984, doba najvece industrijalizacije na nasim prostorima, ne poljoprivrede. Malo se ko spremao za poljoprivrede, ali jeste za fabrike, masinstvo, gradjevina, i po planskoj potrebi tog podrucja. Nase zgrade ne padaju cak ni kad su jaki hercegovacki potresi, jer ebi ga neko je ucio statiku! POloziti nacrtnu geometriju je bila misaona imenica, nama su je izbacili jer eto navodno nije bilo potrebe, a zapravo da bi studenti mogli ici dalje bez tolikog padanja.

https://bljesak.info/kolumna/kolumne/sv ... jak/471981
cyprus

#52 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by cyprus »

dr_Evil wrote: 05/12/2024 09:15Upravo to, vecina matematicara se ne zna najesti posteno. Sa njihovim znanjem matematike svi bi trebali biti milioneri, i to posteno radeci, a oni hodaju po oblacima.

Razne vrste inteligencije rekli bi :)
Auf... Ovaj post je solidan pokazatelj (jer takav stav dijele stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca) zašto nam ne ide baš matematika... Prvo i prvo, zato što nije baš društveno ni poželjno da ide :) Puno veća šansa da će te neko okarakterisat kao čudaka, nego da će ti se divit :)

Kudikamo je bolje imati "muzičku inteligenciju" :)
Last edited by cyprus on 05/12/2024 09:23, edited 1 time in total.
duh_sa_sjekirom

#53 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by duh_sa_sjekirom »

dr_Evil wrote: 05/12/2024 09:14
duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:56
Opet elementarno nerazumijevanje stvari...
Dakle, djeca prije 40 godina imala su upola manje nastavnih predmeta nego ih imaju danas na istom uzrastu.
Da nacrtamo:
u bivšem sistemu, npr. djeca od 10 godina imala su 7 nastavnih predmeta (4 su se ocjenjivala brojčano, tri opisno).
Danas djeca istog uzrasta imaju 13 predmeta i svi se ocjenjuju brojčano.
A to nije krivica nastavnika...
Nismo u stanju primirisati tezini gradiva od prije rata, ni na fakultetu niti u srednjoj. Ima pajdo vise predmeta, ali je zato matematiku podijelio na matematika 1 i 2, fluide na fluide 1 i 2, da ne ulazim u dalje. Evo da uzmem da je tvoja izjava od 10 godina tacna, jer ne znam, sta se ucilo u tih 7, koliko je obimno gradivo, i hajde da uporedimo kontrolne.

Opet kazem, potrebe su potpuno drugacije onda i danas, vjerovatno tadasnja generacija ne bi bila u stanju pratiti danasnje potrebe, ali ako pratimo samo osnovu, danas kaskamo. Covjece meni dolaze inzinjeri na posao, iz Bosne i iz Skandinavije, pa nisu u stanju razlozit silu na komponente, to se cak iza rata ucilo u osnovnoj skoli. Ne kazem ja, ima likova izlaze sa fantasticnim znanjem i sposobnostima, ali generalno je individualno.
Ja sma uzeo primjer osnovnoškolski uzrast. Gradivo iz npr matematike, koje su nekad učilo sa 10 godina, uči se i danas u istom obimu i sadržaju. Isto je i za ostale predmete koje su djeca nekad imala. Samo što pored tih nekadašnjih 7 (s malim izmjenama u nazivu, ali skoro identičnih po sadržaju i obimu) imaš još dodatnih 6 predmeta. A ako je isi obim i sadržaj gradiva, ne mogu ni kontrolni radovi biti bitno drugačiji. Logično je da će u takvoj situaciji ("povećanje opterećenja na istu osnovu") djeca imati problema i sa usvajanjem i sa trajnošću naučenog, pa se posljedično svemu tome javi i neko kaskanje...
Sanjarko

#54 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

Matematika vam je osnovna radnja. Jedino jesil dobar ili nisi, prevedeno + i - 😂 znači ko od djece ne zna da je 6x8=48, s + i - može lako da dođe do tog skora/rezultata.

Iako se 6x8=48 rimuje i zbog toga lako pamti.
dr_Evil

#55 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

cyprus wrote: 05/12/2024 09:21
dr_Evil wrote: 05/12/2024 09:15Upravo to, vecina matematicara se ne zna najesti posteno. Sa njihovim znanjem matematike svi bi trebali biti milioneri, i to posteno radeci, a oni hodaju po oblacima.

Razne vrste inteligencije rekli bi :)
Auf... Ovaj post je solidan pokazatelj (jer takav stav dijele stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca) zašto nam ne ide baš matematika... Prvo i prvo, zato što nije baš društveno ni poželjno da ide :) Puno veća šansa da će te neko okarakterisat kao čudaka, nego da će ti se divit :)

Kudikamo je bolje imati "muzičku inteligenciju" :)
Slagao nesto?

Ne pricamo o inzinjerima(bilo koje vrste), ovakvo ispitivanje bi zapravo trebalo da pokaze koliki potencijal imamo za STEM, nego pricamo o matematicarima doslovno, ljudi nemaju socijalnih vjestina.

Inace kad se razvija nesto, i zaglavimo, nismo u stanju da se pomaknemo sa mjesta u razvoju, e onda uvijek vrijedi pravilo zovi matematicara oni mogu sve, da, da.. ali hajd pronadji jednog da mu glava nije u dupetu, kad ga nadjes placas ga zlatom.
dr_Evil

#56 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Ozimician

#57 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

Truba wrote: 05/12/2024 09:09
Ozimician wrote: 05/12/2024 08:56 Matematika je uvijek bila lakmus papir za inteligenciju.

Najjace mi je kad kazu, ovaj je talenat za jezike, a matematika mu ne ide.
Na kraju ispadne da ovom sto ide matematika bolje idu i jezici i sve ostalo, ali eto ovi drugi moraju naci da su "u necemu dobri".
ne znam evo ja sam redovito dero u šahu matematičare, a ti matematičari što ih znam iz srednje nisu bas socijalno bili inteligentni...

inace ja 2 broja ne znam sabrati :D

jedini dio matematike koji volim je vjerovatnoca i statistika :D
Svako ko odudara od prosjeka ce biti malo slabije "socijalno inteligentan", pogotovo u tim godinama, kasnije se kroz poslove to izbazdari.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#58 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

sve to stoji s dobrom diplomom i parama koje idu uz to dolaze i prijatelji i žene :D
hehehe
Ozimician

#59 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 09:22
dr_Evil wrote: 05/12/2024 09:14
duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:56
Opet elementarno nerazumijevanje stvari...
Dakle, djeca prije 40 godina imala su upola manje nastavnih predmeta nego ih imaju danas na istom uzrastu.
Da nacrtamo:
u bivšem sistemu, npr. djeca od 10 godina imala su 7 nastavnih predmeta (4 su se ocjenjivala brojčano, tri opisno).
Danas djeca istog uzrasta imaju 13 predmeta i svi se ocjenjuju brojčano.
A to nije krivica nastavnika...
Nismo u stanju primirisati tezini gradiva od prije rata, ni na fakultetu niti u srednjoj. Ima pajdo vise predmeta, ali je zato matematiku podijelio na matematika 1 i 2, fluide na fluide 1 i 2, da ne ulazim u dalje. Evo da uzmem da je tvoja izjava od 10 godina tacna, jer ne znam, sta se ucilo u tih 7, koliko je obimno gradivo, i hajde da uporedimo kontrolne.

Opet kazem, potrebe su potpuno drugacije onda i danas, vjerovatno tadasnja generacija ne bi bila u stanju pratiti danasnje potrebe, ali ako pratimo samo osnovu, danas kaskamo. Covjece meni dolaze inzinjeri na posao, iz Bosne i iz Skandinavije, pa nisu u stanju razlozit silu na komponente, to se cak iza rata ucilo u osnovnoj skoli. Ne kazem ja, ima likova izlaze sa fantasticnim znanjem i sposobnostima, ali generalno je individualno.
Ja sma uzeo primjer osnovnoškolski uzrast. Gradivo iz npr matematike, koje su nekad učilo sa 10 godina, uči se i danas u istom obimu i sadržaju. Isto je i za ostale predmete koje su djeca nekad imala. Samo što pored tih nekadašnjih 7 (s malim izmjenama u nazivu, ali skoro identičnih po sadržaju i obimu) imaš još dodatnih 6 predmeta. A ako je isi obim i sadržaj gradiva, ne mogu ni kontrolni radovi biti bitno drugačiji. Logično je da će u takvoj situaciji ("povećanje opterećenja na istu osnovu") djeca imati problema i sa usvajanjem i sa trajnošću naučenog, pa se posljedično svemu tome javi i neko kaskanje...
S ovim se itekako mogu sloziti, gradivo je vremenom postalo obimnije, mozda su nekad kriteriji bili stroziji, ali gradivo je zasigurno obimnije.

Razlog obaranja kriterija je visestruk, nije se realno podrucje BiH nikad u historiji moglo pohvaliti visokom (prosjecnom) pismenoscu, nijedan historijski podatak nam ne ide na ruku.
mali_balon

#60 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by mali_balon »

Ozimician wrote: 05/12/2024 08:56 Matematika je uvijek bila lakmus papir za inteligenciju.

Najjace mi je kad kazu, ovaj je talenat za jezike, a matematika mu ne ide.
Na kraju ispadne da ovom sto ide matematika bolje idu i jezici i sve ostalo, ali eto ovi drugi moraju naci da su "u necemu dobri".
Najveci problem je sto nastavnici naprave bauk ok matemateike i fizike......kao odma ono u drugom osnovne zna ko je dobar matematicar.....matematiku treba znati prenijeti ..matematika je ekzatna nauka bukvalno je crno bijelo nema sivila izmedju......
Treba znati djeci objasniti matematiku u ne prepadati ih sa tim, hajd da kazem predmetima gdje se koriate racunske operacije.....

Druga stvar o nastavnicima se prica kao da su vanzemaljci ......i ti ljudi dolaze iz mase u kojoj smo i mi tj nastavnici su nasi rodjaci komsije sugradjani nisu vanzemaljci.....
Last edited by mali_balon on 05/12/2024 09:45, edited 1 time in total.
dr_Evil

#61 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Pa dobro, hocemo li sad reci da je socijalna inteligencija samo znati pokupiti ljepoticu, i okruziti se rajom. Pricamo i o snalazljivosti, prepoznavanju situacija opasnosti, radosti, shvatiti sta je dobra prilika, a sta treba izbjeci.

A naravno, gdje su pare dolaze i zene i razni "prijatelji", "srecom" nemam takvih probLJema :D to jest, pare nisu problem para nemaa :D
broj dva

#62 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by broj dva »

DebelinJoe wrote: 04/12/2024 23:43 Imamo mi taj mit da smo superiorni, da smo pametniji od ostatka svijeta...Naročito volimo da maštamo da su ovdašnja djeca pametnija od obe na zapadu...I onda 'ladan tuš.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ucenici ... /241204094
Učenici iz BiH najgori u regiji na TIMSS istraživanju iz matematike, u prirodnim naukama ispod prosjeka
Pa kaže...
Drugi put, 2019. godine, u istraživanju su sudjelovali učenici četvrtih razreda osnovne škole, a ostvareni rezultati pokazali su kako 24 posto testiranih učenika ne može doseći čak ni nisku razinu postignuća u oblasti matematike te kako samo 1 posto učenika, ili svaki stoti, ostvaruje rezultat u naprednoj referentnoj vrijednosti iz matematike i prirodnih nauka.
Ima još...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/realnos ... /241112154
Realnost domaćeg obrazovanja: Računarska i informacijska pismenost bh. učenika je ispod svjetskog nivoa
Kako su saopćili APOSO-a, istraživanja za Bosnu i Hercegovinu pokazuju:

Da učenici posjeduju samo osnovne vještine računarske i informacijske pismenosti, s niskim postignućima, ispod ICILS prosjeka za 2023.;

Da uprkos velikoj upotrebi uređaja informaciono-komunikacijske tehnologije, nisu razvili potrebne vještine za učinkovito korištenje digitalnih informacija, bilo kao korisnici ili kao njihovi potrošači;

Da ne posjeduju dovoljno vještina potrebnih za samostalno korištenje digitalnih informacija i donošenje procjena o njihovoj vjerodostojnosti, relevantnosti i korisnosti;

Da nastava u online režimu, za vrijeme pandemije koronavirusa, kada je evidentno bila pojačana upotreba informaciono-komunikacijskih uređaja, nije značajno doprinijela računarskim kompetencijama učenika;
Ma kažu, naša djeca razvaljuju, rasturaju, nema im ravnih...Sve sami genijalci...

Uđe čovjek, to jest ja, jednom u tramvaj, pun tramvaj učenika Gimnazija Obala, prepoznam im po priči. O čemu razgovaraju:

- Došli Kemo i Dženo pred školu...On njega nogom, ovaj njega nožem, bode ga ba, ono pravo ga bode, svega ga izbode...Mi se smijemo ba, ono nam šega pravo

- On meni ovako, ja njemu šta hoš ba, on na mene nešto šakom, on na mene ovako nešto glumi, nož izvadi, kažem ja njemu, pičko saš ti vidt, odem do kuće, uzmem pištolj od babe, dođe pred školu, utoku mu ( učenik pokazuje kako je u glavu drugog učenika repetirao pištolj ja ovako stavi, kažem šta je sad pičko...On se usro alahami...

Pa učenice od 14, 15, 16 godina izgledaju i pričaju kao ženetine...Slušam jednu, također učenica neke od sarajevskih gimnazija, kako priča kako "on2 mora biti frajer, kako mora imati novo i skupo auto, noviji Iphone (max ili plus) i skup sat i skup parfem i imati para...Da ona neće ni da čuje za muškarca koji nema bijesan auto, noviji iphone ili skupi sat sat tipa Fossil ili Phillip Patek...

Onda čovjek ode u Oslo, u Prag, u Amsterdam, u Berlin, u Beč, u Zagreb kao najbliži...Uđe u tramvaj u špici, učenici ideu u školu, pričaju o piramidama, o faronima, o šumi u Amazoniji, o tome kako žive Eksimi, o tehnologiji, o ekologiji, o muzici...

Djeca su nam katastrofa, ali nisu ona kriva, nisu čak ni škole krive toliko...Koliko je krivo društvo koje odbija da radi na sebi, da uči, da se trudi, da se mijenja...Koje prezire intelektualce i pametne ljude, a favorizira budale, prostake, nasilnike i nitkove svih vrsta...

Recimo

https://n1info.ba/wp-content/uploads/20 ... 0x422.jpeg

Image

https://n1info.ba/vijesti/a121562-ko-je ... zvao-esed/

Samo patološki glup narod mogao je ovakve ljude birati za svoje predstavnike. Bolje taj narod nije ni zaslužio.

Prošetajte recimo tokom lijepih dana recimo centrom Sarajava tokom lijepih dana, zagledajte malo ljude koji hodaju okolo, pogledajte im gestikulacije, mimiku, poslušajte šta i kako pričaju...Neće vam biti teško skontati da baš nismo okruženi sa mnogo iole pametnih ljudi. Jok, većina stanovnika ove zemlje je oholo, bezobrazno, nevaspitano i bogami poglupo. Ko misli da pišem gluposti, neka se okrene okolo i skonta kako živimo u zemlji u kojoj ništa ne funkcioniše. Zbog ljudi koji žive i rade u njoj. Ima li boljeg primjera od slučaja pruge u Donjoj Jablanici.

Nismo mi kao narod daleko od Muje i Sulje iz viceva, sviđalo se to nama ili ne.

Volio bih da ova tema bude neka vrsta antologije bosanske gluposti, ono što ste čuli. Evo recimo nekih primjera...

Jarana na faksu maltretirao profa jer nije htio da kupi njegovu knjigu, govorio mu pred 150 ljudi i urlao na njega da je debil i da je glup. Jaran magistrirao i doktorirao i predaje danas na fakultetu...

Drugaricu iz srednje šikanirali na prijemnom na ASU za glumu, rekli joj da je glupa. Otišla na Veterinu, postala student generacije, zlatna značka univerziteta, doktorirala, žena danas živi na Zapadu, priznata naučnica, član akademija nauka i umjetnosti u pola zemalja EU, naučni članci joj izlaze u najpriznatijim časopisima u svijetu...

Ne zaboravimo da je domaća "pamet" jednom Danisu Tanoviću rekla da nema pojma, pa čovjek otišao na zapad, pa htio da ovdje snimi Ničiju zemlju, pa mu niko nije htio ništa pomoći, pa onda uz pomoć francuskih, belgijskih, kanadskih para i pameti snimio film i dobio Oskara.

Ne zaboravimo da je domaća pamet Edina Džeku zvala "šljivotresom". Znamo šta je čovjek postigao. I da je domaća pamet odbila Zlatana Ibrahimovića kada je htio igrati za Bosnu. I da je sarajevski Diskoton odbio Bijelo dugme, a i Merlina, Pušenje, Plavi orkestar, Crvenu Jabuku, da su ovi bendovi svoje prve albume i pjesme snimali u Beogradu i Zagrebu.

Jednom sam radio za jednu firmu i negdje na nagradnoj igri osvojim paket Red Bulla, kojeg ne pijem. Donesem te sokove u firmu, podijelim kolegama, ali ne lezi vraže. Sutra me zovu na raport u HR, kažu podnesena prijava protiv mene od strane kolega. Pitam šta piše u prijavi i doslovce čitam: "On ima sokove a ja nemam."

Sa ekipom iz iste firme jednom krenuli na tim bilding na Vlašić, krenuli autima. Na dogovoreno mjesto u dogovoreno vrijeme na Vlašić nije stigla ni trećina onih koji su pošli. Jedni javljaju zalutali u Tarčin?!!, drugi na Fojničkom raskršću skrenuli lijevo, završili kod Prokoškog jezera, ne znaju kuda, ovi drugi se pola dana vrtili po kružnim tokovima u Zenici, jedni nisu znali kako da izađu iz Travnika...Po školskoj spremi skoro svi ili inžinjeri mašinstva ili ekonomisti, mnogi čak i magistri, a nisu znali čitati saobraćajne znakove.

Evo mog omiljenog privatnog primjera koliko smo glup narod i to iz moje familije. Moji roditelji imali običaj da na ručak pozovu jednog rođaka. Ručak je bio dobar, ugođaj na nivou. Sretnem ja tog rođaka, čovjek bijesan i kao pomahnitao, hoće se tuče sa mnom...Smirim ga malo, onako dvije tri vaspitne i pitam šta je problem: Onda čovjek udari u plač, krivo mu jer moja mati kuha bolje od njegove, krivo jer lijepo ugošćen, jer on tako nikad nije doživio, ni takva serviranja, ni te salvete, pa trpezarija mojih roditelja bila ljepša od trpezarije kod njegovih...Pa se rođo odlučio fizički obračunati sa mnom zbog ručka i ugođaja koji su mu kao gostu priredili moji roditelji. Bilo mu previše lijepo.

Čudan smo narod.

Eto pišite o fenomenu bosanske gluposti.

Kada otvoris usta da pljujes, pazi gdje, koga i kako pljujes. Da, ima nas svakakvih. Ima nas sto smo glupi, ima nas sto smrdimo ili smo krezubi, ima nas sto smo bez skole.Nema takvih engleza, amerikanaca, francuza ? Samo bosanci su kolektivno glupi ?
Mi hercegovci definitivno nismo kolektivno glupi, kod nas se zna ko je glup ko nije, ne mozes sakrit od naroda...
Ozimician

#63 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

Naravno, sam naziv teme je uzasan na vise nivoa. :-)
dr_Evil

#64 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Ozimician wrote: 05/12/2024 09:47 Naravno, sam naziv teme je uzasan na vise nivoa. :-)
Iskreno dugo radim sa strendzerima, znam da ih ima odlicnih, i ti pojedinci vuku kompanije, ali generalno nikad nisam primjetio da su nesto bolji od nas ako se uzima prosjek znanja, cak cesto imam drugaciji osjecaj. Da je kod nas znanje uruseno to nije sporno, ali ja bih ovdje ipak pogledao malo planove i programe te sistem.

Kod nas se ponavljaju primjeri i knjige sta je moj babo ucio iz njih, dok svijet ide naprijed, da li su nasi ucenici spremni za takve postavke zadataka. Iskreno ne znam kako izgledaju ovi testovi. Mozda je vakat da knjige, vjezbe, i kontrolne dovedemo u 21, stoljece.

Lupam ali evo da pitamo struku, jesam li fulio, @Laplace
Trappist

#65 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Trappist »

Znalo se to i prije ovih rezultata, samo ima ona dobra izreka, kad umres ti ni ne znas da si umro, nego je svima oko tebe tesko, e isto vazi i kad si glup.
Najgore sto mi nesto mislimo da smo pametniji, ona prica nasi odu vani i budu najbolji i najpametniji, pogotovo u ameriku i njemacku.
:bih:
Haris.ba

#66 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 09:03
Haris.ba wrote: 05/12/2024 08:59
duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:52 Matematika jeste najteži predmet, odvijek i svugdje.
Oduvijek je bilo djece koja nisu mogli to savladati.
Možda ih danas ima više, ali ako misliš da je to krivica (samo) nastavnika, onda ne razumiješ problem.
Osnovne racunske operacije. Tablica mnozenja. Mnozenje i dijeljenje brojeva sa vise cifara. Redoslijed racunskih operacija. Jednacine sa jednom i dvije nepoznate.

To djeca ne znaju. Na tim stvarima se ispustaju. Ne pricam o necemu drugom.

Ako to prosjecno dijete ne moze savladati, onda koji je smisao toga da se uci? Sto onda mucimo djecu? Ili moze, ili ne moze.

Isto ko da raspravljam da li djecu treba nauciti da pisu i citaju, i da to bude nesta sto ce zapamtiti i usvojiti za citav zivot.
Osnovne računske operacije velika većina djece savlada do kraja 5. razreda.
Da li će biti onih koji to neće ni do kraja školovanja savladati? Hoće, uvijek ih je i bilo.
Ali oni ne mogu biti reprezentativan uzorak, već izolovani slučajevi.
I na koncu, njihovo neznanje ne može biti posljedica samo "loših" nastavnika, već više faktora istovremeno...
E ja ti kazem da savladati i zapamtiti, da ne spominjem razumjevanje je ono gdje se napravi lom.

I nije neki nali dio djece. Ogroman dio djece se propusti a da ne izadju sa tim znanjima. To pokazuju i ova testiranja.
dr_Evil

#67 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Trappist wrote: 05/12/2024 09:54 Znalo se to i prije ovih rezultata, samo ima ona dobra izreka, kad umres ti ni ne znas da si umro, nego je svima oko tebe tesko, e isto vazi i kad si glup.
Najgore sto mi nesto mislimo da smo pametniji, ona prica nasi odu vani i budu najbolji i najpametniji, pogotovo u ameriku i njemacku.
Hoces da kazes da nasa djeca nisu preskakala razrede kada su isla vani? Ne vjerujem da je to bilo do neke inteligencije koliko do obrazovnog sistema koji je ocitao isao malo brze nego na zapadu.

Nasih vani ima svasta, od lopova, taksista, pa do vrha. Tu se ne razlikujemo mnogo od ostalih. ALi cinjenicno dobro plivamo u uredjenom sistemu.

Recimo prosjecan bosanac i hercegovac u Norveskoj je u prosjeku bolje obrazovan i bolje zaradjuje od prosjecnog Norvezanina. Njihova zvanicna statistika. Da li to znaci da smo mi nesto bolji od njih, ili su jednostavno pokupili kajmak kad se uvozili izbjeglice, a zatim postavili uslove za dolazak novih, prije da su pokupili kajmak.
elcaliente

#68 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by elcaliente »

Nisu ljudi u BiH nista gljuplji ili pamentniji od evropskog prosjeka, problem je sto ih nema ko usmjeriti nema sistema i veliki problem su vrijednosti koje se gaje u drustvu kao i mentalitet.

To se najbolje vidi u BH industriji , ne postoje visokomoplicirani produkti koji BH industrija proizvodi jer nazalost nismo u stanju iskolovati strucnjake, patentirati izuum, producirati, napraviti marketing i prodati skupo.

Nazalost kada pogledamo istoriju citavog regiona, sta je 26 miliona Jugoslovena izmislilo, patentiralo, produciralo i prodalo svijetu sto je ostalo upamceno, sto je prihvaceno i sto ljudi koriste.

Meni pada na pamet samo kravata ali i nju su francuzi doradili i napravili je modnim detaljem.
Sanjarko

#69 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

Ja sam u ovom trenutku timeline živ, u jednom sam mlad, u drugom sam mrtav, a niko se nije rodio učen, i niko ne zna sve, ja pogotovo, ni učen, nit znam.

Znam nešto, nešto ne znam, a za to se nađe neko ko zna umjesto mene da mi pripomogne ili me nauči.

Ali kako starim, sve manje znam.
Trappist

#70 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Trappist »

dr_Evil wrote: 05/12/2024 09:58
Trappist wrote: 05/12/2024 09:54 Znalo se to i prije ovih rezultata, samo ima ona dobra izreka, kad umres ti ni ne znas da si umro, nego je svima oko tebe tesko, e isto vazi i kad si glup.
Hoces da kazes da nasa djeca nisu preskakala razrede kada su isla vani? Ne vjerujem da je to bilo do neke inteligencije koliko do obrazovnog sistema koji je ocitao isao malo brze nego na zapadu.

Nasih vani ima svasta, od lopova, taksista, pa do vrha. Tu se ne razlikujemo mnogo od ostalih. ALi cinjenicno dobro plivamo u uredjenom sistemu.

Recimo prosjecan bosanac i hercegovac u Norveskoj je u prosjeku bolje obrazovan i bolje zaradjuje od prosjecnog Norvezanina. Njihova zvanicna statistika. Da li to znaci da smo mi nesto bolji od njih, ili su jednostavno pokupili kajmak kad se uvozili izbjeglice, a zatim postavili uslove za dolazak novih, prije da su pokupili kajmak.
sve dok prosjecan bosanac i hercegovac ide u norvesku da ima normalan zivot, stanovnistvo BiH je gluplje od stanovnistva norveske, kraj price.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#71 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

možda ponajbolji građani bih idu u norvešku
a ostaje talog i prosjek?
:mrgreen:
iz zadnje klupe

#72 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by iz zadnje klupe »

Nevezano za Bosnu, prije par godina izašao članak , ne znam koji su uzrast mjerili, da se prvi put desilo, od kada se prave mjerenja IQ
da današanja djeca imaju manji IQ od roditelja
rast IQ djece u odnosu na roditelje je išao gore skoro po istom procentu linearno decenijama ,a sada prvi put pad IQ-a u istoriji čovječanstva, e sad je li čovječanstvo dostiglo vrhunac u rastu IQ, il su krivi internet, društvene mreže i sl. što ljudi više ne čitaju knjige, istražuju i sl., već se služe gotovim podacima, ne znam...
duh_sa_sjekirom

#73 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by duh_sa_sjekirom »

Haris.ba wrote: 05/12/2024 09:56
duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 09:03
Haris.ba wrote: 05/12/2024 08:59

Osnovne racunske operacije. Tablica mnozenja. Mnozenje i dijeljenje brojeva sa vise cifara. Redoslijed racunskih operacija. Jednacine sa jednom i dvije nepoznate.

To djeca ne znaju. Na tim stvarima se ispustaju. Ne pricam o necemu drugom.

Ako to prosjecno dijete ne moze savladati, onda koji je smisao toga da se uci? Sto onda mucimo djecu? Ili moze, ili ne moze.

Isto ko da raspravljam da li djecu treba nauciti da pisu i citaju, i da to bude nesta sto ce zapamtiti i usvojiti za citav zivot.
Osnovne računske operacije velika većina djece savlada do kraja 5. razreda.
Da li će biti onih koji to neće ni do kraja školovanja savladati? Hoće, uvijek ih je i bilo.
Ali oni ne mogu biti reprezentativan uzorak, već izolovani slučajevi.
I na koncu, njihovo neznanje ne može biti posljedica samo "loših" nastavnika, već više faktora istovremeno...
E ja ti kazem da savladati i zapamtiti, da ne spominjem razumjevanje je ono gdje se napravi lom.

I nije neki nali dio djece. Ogroman dio djece se propusti a da ne izadju sa tim znanjima. To pokazuju i ova testiranja.
A ja ti kažem da većina djece to savlada do kraja 5. razreda.
I ako i ti smatraš (kao i pokretač ove teme) da su rezultati ovog istraživanja mjerodavan pokazatelj gluposti cijele nacije, onda nema smisla raspravljati. Posebice ako se uzme u obzir samo testiranje, s kojim sam u određenoj mjeri upoznat
elcaliente

#74 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by elcaliente »

Najbolji i najpametniji po Evropi, zato i radi vecina po nisko do srednje placenim poslovima.
Ozimician

#75 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

dr_Evil wrote: 05/12/2024 09:58

Iskreno koliko ih ima da su preskakali razred, ima barem 10x vise onih koji su zaostali razred-dva - ovo govorim za Njemacku.
Post Reply