Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
duh_sa_sjekirom

#26 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by duh_sa_sjekirom »

Haris.ba wrote: 05/12/2024 08:36 Losi su nam nastavnici i profesori. Od glave smrdi.

Nije poenta ni u ocjenjivanju. To baska.

Fazon je sto postoji skroz pogresan pristup u ucenju matematike u osnovnoj skoli. Vidim to na svojoj djeci.
Fakticki se desi da djeca dodju u srednju skolu a ne znaju osnovne matematicke operacije. Kako poloze prijemni je misterija.
To isto ko da instruktor voznje ne nauci vozaca gdje je volan i pedale.

Imam prijatelja, mislim da ima nekih vise od 20 godina covjek se samo bavi instrukcijama iz matematike.
Kaze da mu je najveci problem objasniti roditelju da mu dijete ne zna tablicu mnozenja, a hoce da upise masinstvo.
Glupa generalizacija.
Nastavnici su izvršitelji. Rade ono što im se naloži.
Da ima loših, zalutalih, izgubljenih...ima. Ali ima i kvalitetnih, baš kvalitetnih.
Uostalom, kao i svugdje
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#27 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by konektovan »

Velkoski wrote: 05/12/2024 02:42
Onda čovjek ode u Oslo, u Prag, u Amsterdam, u Berlin, u Beč, u Zagreb kao najbliži...Uđe u tramvaj u špici, učenici ideu u školu, pričaju o piramidama, o faronima, o šumi u Amazoniji, o tome kako žive Eksimi, o tehnologiji, o ekologiji, o muzici...
:lol:
Ja ne mogu vjerovvati sta ljudi pisu... :lol:
Haris.ba

#28 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:39 Glupa generalizacija.
Da ima loših, zalutalih, izgubljenih...ima. Ali ima i kvalitetnih, baš kvalitetnih.
Uostalom, kao i svugdje
Pa valjda im je u opisu izvrsenja posla da nauce djecu osnovne matematicke operacije?

Ili trebam ja sjesti i uciti po komsiluku?

I kako se procjenjuje taj kvalitetni nastavnik? Daj neka se ova testiranja vezu za nastavnike pa da znamo imenom i prezimenom ko valja ili ne valja. Hoce malo sutra.
dr_Evil

#29 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:39
Glupa generalizacija.
Uostalom, kao i svugdje
Ima odlicnih, ali imas dva problema, prvi nastavnike koji nisu u stanju shvatiti da djeca nemaju iste sposobnosti kao prije 40 godina te da se moraju prilagoditi, te sistem iz istog razloga.

Mozemo se smijati, ismijavati blesavog evila, ali cinjenicno stanje je da djeca dolaze u srednju i nisu spremna za gradivo pogotovo matematike, rupa se prenosi na fakultet. Nisu u stanju da prime znanje na isti nacin kao sto su to generacije prije radile.
dr_Evil

#30 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

DebelinJoe wrote: 04/12/2024 23:43

Onda čovjek ode u Oslo, u Prag, u Amsterdam, u Berlin, u Beč, u Zagreb kao najbliži...Uđe u tramvaj u špici, učenici ideu u školu, pričaju o piramidama, o faronima, o šumi u Amazoniji, o tome kako žive Eksimi, o tehnologiji, o ekologiji, o muzici...

Eto pišite o fenomenu bosanske gluposti.
Evo da pisem o fenomenu bosanske gluposti, ovaj tvoj pasus recimo, nisam vecu glupost u Bosni cuo odavno.

Sve ostalo je poprilicno na mjestu. Svjesno je unisteno znanje da bi se moglo lakse vladati masom, to je begovski projekat, ili sto bi Bake rekao vratimo omladinu na selo!
apsidejzi

#31 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by apsidejzi »

DebelinJoe wrote: 04/12/2024 23:43 Imamo mi taj mit da smo superiorni, da smo pametniji od ostatka svijeta...Naročito volimo da maštamo da su ovdašnja djeca pametnija od obe na zapadu...I onda 'ladan tuš.

...

Čudan smo narod.

Eto pišite o fenomenu bosanske gluposti.
Treba guzit cesce. Manje se razmislja.
duh_sa_sjekirom

#32 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Haris.ba wrote: 05/12/2024 08:46
duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:39 Glupa generalizacija.
Uostalom, kao i svugdje
Pa valjda im je u opisu izvrsenja posla da nauce djecu osnovne matematicke operacije?

Ili trebam ja sjesti i uciti po komsiluku?

I kako se procjenjuje taj kvalitetni nastavnik? Daj neka se ova testiranja vezu za nastavnike pa da znamo imenom i prezimenom ko valja ili ne valja. Hoce malo sutra.
Matematika jeste najteži predmet, odvijek i svugdje.
Oduvijek je bilo djece koja nisu mogli to savladati.
Možda ih danas ima više, ali ako misliš da je to krivica (samo) nastavnika, onda ne razumiješ problem.
Ozimician

#33 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Ozimician »

Matematika je uvijek bila lakmus papir za inteligenciju.

Najjace mi je kad kazu, ovaj je talenat za jezike, a matematika mu ne ide.
Na kraju ispadne da ovom sto ide matematika bolje idu i jezici i sve ostalo, ali eto ovi drugi moraju naci da su "u necemu dobri".
duh_sa_sjekirom

#34 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

dr_Evil wrote: 05/12/2024 08:47
Glupa generalizacija.
Uostalom, kao i svugdje
Ima odlicnih, ali imas dva problema, prvi nastavnike koji nisu u stanju shvatiti da djeca nemaju iste sposobnosti kao prije 40 godina te da se moraju prilagoditi, te sistem iz istog razloga.

Mozemo se smijati, ismijavati blesavog evila, ali cinjenicno stanje je da djeca dolaze u srednju i nisu spremna za gradivo pogotovo matematike, rupa se prenosi na fakultet. Nisu u stanju da prime znanje na isti nacin kao sto su to generacije prije radile.
Opet elementarno nerazumijevanje stvari...
Dakle, djeca prije 40 godina imala su upola manje nastavnih predmeta nego ih imaju danas na istom uzrastu.
Da nacrtamo:
u bivšem sistemu, npr. djeca od 10 godina imala su 7 nastavnih predmeta (4 su se ocjenjivala brojčano, tri opisno).
Danas djeca istog uzrasta imaju 13 predmeta i svi se ocjenjuju brojčano.
A to nije krivica nastavnika...
Mea_parvitas

#35 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Mea_parvitas »

Glupa generalizacija.
Uostalom, kao i svugdje

Djeca danas imaju 100x vece sposobnosti i mogucnosti nego prije 40 godina, slazem se da sistem treba takvima prilagoditi. A da je narod glup ko k. to svakako stoji, daleko gluplji od prosjeka evropskog
enko 1964
Grijem se na: južnu interkonekciju

#36 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by enko 1964 »

Velkoski wrote: 05/12/2024 02:42
:lol:
Moja iskustva su drugačija.
Sve što znam o piramidama, faraonima, Amazoniji, Eskimima a o tehnologiji, ekologiji i muzici da ne govorimo, naučio sam vozajući se sarajevskim tramvajima. :mrgreen:
Haris.ba

#37 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Haris.ba »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:52 Matematika jeste najteži predmet, odvijek i svugdje.
Možda ih danas ima više, ali ako misliš da je to krivica (samo) nastavnika, onda ne razumiješ problem.
Osnovne racunske operacije. Tablica mnozenja. Mnozenje i dijeljenje brojeva sa vise cifara. Redoslijed racunskih operacija. Jednacine sa jednom i dvije nepoznate.

To djeca ne znaju. Na tim stvarima se ispustaju. Ne pricam o necemu drugom.

Ako to prosjecno dijete ne moze savladati, onda koji je smisao toga da se uci? Sto onda mucimo djecu? Ili moze, ili ne moze.

Isto ko da raspravljam da li djecu treba nauciti da pisu i citaju, i da to bude nesta sto ce zapamtiti i usvojiti za citav zivot.
kokuz_sa

#38 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by kokuz_sa »

Sanjarko wrote: 05/12/2024 00:24 https://worldpopulationreview.com/count ... by-country
IQ (Lynn/Becker) 88.54
Source (True/Est.) T
ICI 2017 Grade C-
Prosjecni smo, ali glupi nismo. Istina imamo dosta staru populaciju koja je nepismena i bukvalno i informaticki. Pa meni mladzem relativno, srednje godine sve teze ici u korak s tehnologijom itd. A cupa me poznavanje Engleskog jezika.
Imamo mi neposmenu i mladu generaciju

Imam mobitel shop i jos radim u veleprodaji

Sto se tice mobitela
I da vidis sta tu dodje i srednjoskolaca i raje do 30tak godina
Koji ne znaju da aktiviraju telefon
Tj da naprave mail.
A da ne pricam o prevacivanju podataka sa jednog na drugi telefon, a tek o tome kako se pravi nalog za FB, Viber ili slicno.

Po meni je to cisto osnovna neka stvar kada je u pitanju “informaticka” pismenost
Znaci kako kreirati i koristiti Mail.

Sto se tice veleprodaje
Da samo znas koliko vlasnika radnji ne zna sracunati PDV kada mu posaljes cijenu iskazanu bez njega.

Kaze jedan koji bukvalno para kao blata ima kroz radnju, radi 99% robe kroz kes uzimanje i prodaju. Virman nepoznanica.
Sto da se ja BAKCEM tim fakturama, kalkulacijama, da drzavi dajem PDV i poreze. Jednom godisnje platim inspekciji 400KM kazne i ja rahat.

A sto se tice matematike, pa dovoljan je samo onaj klip kad otac uci kcerku da postavi zadatak iz matematike.
duh_sa_sjekirom

#39 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Haris.ba wrote: 05/12/2024 08:59
duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:52 Matematika jeste najteži predmet, odvijek i svugdje.
Osnovne racunske operacije. Tablica mnozenja. Mnozenje i dijeljenje brojeva sa vise cifara. Redoslijed racunskih operacija. Jednacine sa jednom i dvije nepoznate.

To djeca ne znaju. Na tim stvarima se ispustaju. Ne pricam o necemu drugom.

Ako to prosjecno dijete ne moze savladati, onda koji je smisao toga da se uci? Sto onda mucimo djecu? Ili moze, ili ne moze.

Isto ko da raspravljam da li djecu treba nauciti da pisu i citaju, i da to bude nesta sto ce zapamtiti i usvojiti za citav zivot.
Osnovne računske operacije velika većina djece savlada do kraja 5. razreda.
Da li će biti onih koji to neće ni do kraja školovanja savladati? Hoće, uvijek ih je i bilo.
Ali oni ne mogu biti reprezentativan uzorak, već izolovani slučajevi.
I na koncu, njihovo neznanje ne može biti posljedica samo "loših" nastavnika, već više faktora istovremeno...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#40 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

šampinjoni smo za burek ćevape, cigare, i palamuđenje svjetske politike po sistemu osoba (države doživljavamo kao žive ljude - jesi vidio šta je amerika uradila, što im je kina šuknula)

i naravno vjerujemo da sve znamo jesi vidio amerikanac ne zna u izjavi za ulični intervju ko graniči s hrvatskom
a znaš li ti dragi bosancu i hercegovcu ko graniči s venecuelom i gvatemalom
Truba

#41 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

Ozimician wrote: 05/12/2024 08:56 Matematika je uvijek bila lakmus papir za inteligenciju.

Na kraju ispadne da ovom sto ide matematika bolje idu i jezici i sve ostalo, ali eto ovi drugi moraju naci da su "u necemu dobri".
ne znam evo ja sam redovito dero u šahu matematičare, a ti matematičari što ih znam iz srednje nisu bas socijalno bili inteligentni...

inace ja 2 broja ne znam sabrati :D

jedini dio matematike koji volim je vjerovatnoca i statistika :D
dr_Evil

#42 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Mea_parvitas wrote: 05/12/2024 08:56
Glupa generalizacija.
Uostalom, kao i svugdje

Djeca danas imaju 100x vece sposobnosti i mogucnosti nego prije 40 godina, slazem se da sistem treba takvima prilagoditi. A da je narod glup ko k. to svakako stoji, daleko gluplji od prosjeka evropskog
Da, da, prije 60 godina smo poslali covjeka na mjesec sa kompjuterom ko najeftiniji smartphone. Gledaj, mogucnosti svakako, ali sposobnosti tesko. Mozemo reci da su potrebe se promijenile, to svakako. Ali generalno nisu u stanju da prate skolski plan i program.
cyprus

#43 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by cyprus »

Truba wrote: 05/12/2024 09:06a znaš li ti dragi bosancu i hercegovcu ko graniči s venecuelom i gvatemalom
Sa Venecuelom: Gvajana, Brazil i Kolumbija... Sa Gvatemalom: Meksiko, Beliz, El Salvador i Honduras :)
dr_Evil

#44 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:56
Dakle, djeca prije 40 godina imala su upola manje nastavnih predmeta nego ih imaju danas na istom uzrastu.
Da nacrtamo:
u bivšem sistemu, npr. djeca od 10 godina imala su 7 nastavnih predmeta (4 su se ocjenjivala brojčano, tri opisno).
Nismo u stanju primirisati tezini gradiva od prije rata, ni na fakultetu niti u srednjoj. Ima pajdo vise predmeta, ali je zato matematiku podijelio na matematika 1 i 2, fluide na fluide 1 i 2, da ne ulazim u dalje. Evo da uzmem da je tvoja izjava od 10 godina tacna, jer ne znam, sta se ucilo u tih 7, koliko je obimno gradivo, i hajde da uporedimo kontrolne.

Opet kazem, potrebe su potpuno drugacije onda i danas, vjerovatno tadasnja generacija ne bi bila u stanju pratiti danasnje potrebe, ali ako pratimo samo osnovu, danas kaskamo. Covjece meni dolaze inzinjeri na posao, iz Bosne i iz Skandinavije, pa nisu u stanju razlozit silu na komponente, to se cak iza rata ucilo u osnovnoj skoli. Ne kazem ja, ima likova izlaze sa fantasticnim znanjem i sposobnostima, ali generalno je individualno.
kokuz_sa

#45 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by kokuz_sa »

duh_sa_sjekirom wrote: 05/12/2024 08:56
Glupa generalizacija.
Uostalom, kao i svugdje

Da nacrtamo:
Prije 40 godina
Obrazovbi sistem je spremao generacije da budu radnici tipa poljoprevreda, baustela i tako sta
Zato si imao 7 osnovnih predmeta od toga 2 nepotrebna u kojima si ucio koliko goveda ima u Burkini Faso
I da li kolika je povrsina prasume u Amazoni, ili koliko ima kratera na Jupiteru.

Generacije se prije spremale da budu radnici i glasaci na izborima gdje su uceni da valja samo jedna stranka tj komunisticka i nista vise.

Samo u proslom aistemu je bilo sramota da ne znas tj da nisi bar prosjek
Bruka u familiji. Sada se porodice dice tim da imaju sina kriminalca ili kcerku prostitutku.
Sve je to doslo od obrazovnog sistema prekodrinskih televizijabi njihovih programa
Zadruga
Baka Prase
Desingerica
i slicno

Sada je kod nas to postalo opceprihvaceno
Jala i Buna
Omcho
Huda
Patak

Sto si veci debil, veci si uzor mladima i sto bi ucili kad mogu lajvat na tik toku
Truba

#46 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

cyprus wrote: 05/12/2024 09:12
Truba wrote: 05/12/2024 09:06a znaš li ti dragi bosancu i hercegovcu ko graniči s venecuelom i gvatemalom
Sa Venecuelom: Gvajana, Brazil i Kolumbija... Sa Gvatemalom: Meksiko, Beliz, El Salvador i Honduras :)
to ti znas ja bih mogao samo sistemom eliminacije
mnogo vise poznajem europu i aziju i naglavacke
znao sam lika koji je u 5.osnovne pobijedio na takmicenju sve države i svi glavni gradovi

zasto?
sta ce ti to kakvo je to takmicenje
dr_Evil

#47 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by dr_Evil »

Truba wrote: 05/12/2024 09:09
Ozimician wrote: 05/12/2024 08:56 Matematika je uvijek bila lakmus papir za inteligenciju.

ne znam evo ja sam redovito dero u šahu matematičare, a ti matematičari što ih znam iz srednje nisu bas socijalno bili inteligentni...

inace ja 2 broja ne znam sabrati :D

jedini dio matematike koji volim je vjerovatnoca i statistika :D
Upravo to, vecina matematicara se ne zna najesti posteno. Sa njihovim znanjem matematike svi bi trebali biti milioneri, i to posteno radeci, a oni hodaju po oblacima.

Razne vrste inteligencije rekli bi :)
Sanjarko

#48 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Sanjarko »

kokuz_sa wrote: 05/12/2024 09:03
Sanjarko wrote: 05/12/2024 00:24 https://worldpopulationreview.com/count ... by-country
IQ (Lynn/Becker) 88.54
Source (True/Est.) T
ICI 2017 Grade C-
Prosjecni smo, ali glupi nismo. Istina imamo dosta staru populaciju koja je nepismena i bukvalno i informaticki. Pa meni mladzem relativno, srednje godine sve teze ici u korak s tehnologijom itd. A cupa me poznavanje Engleskog jezika.
Imamo mi neposmenu i mladu generaciju

Imam mobitel shop i jos radim u veleprodaji

Sto se tice mobitela
I da vidis sta tu dodje i srednjoskolaca i raje do 30tak godina
Koji ne znaju da aktiviraju telefon
Tj da naprave mail.
A da ne pricam o prevacivanju podataka sa jednog na drugi telefon, a tek o tome kako se pravi nalog za FB, Viber ili slicno.

Po meni je to cisto osnovna neka stvar kada je u pitanju “informaticka” pismenost
Znaci kako kreirati i koristiti Mail.

Sto se tice veleprodaje
Da samo znas koliko vlasnika radnji ne zna sracunati PDV kada mu posaljes cijenu iskazanu bez njega.

Kaze jedan koji bukvalno para kao blata ima kroz radnju, radi 99% robe kroz kes uzimanje i prodaju. Virman nepoznanica.
Sto da se ja BAKCEM tim fakturama, kalkulacijama, da drzavi dajem PDV i poreze. Jednom godisnje platim inspekciji 400KM kazne i ja rahat.

A sto se tice matematike, pa dovoljan je samo onaj klip kad otac uci kcerku da postavi zadatak iz matematike.
:thumbup: E to nisam znao, ali opet je sistem kriv, nema škole od ovih da se tako izrazim pravih do večernjih škola itd.

Primjerice moj amiđa naučio u vojsci bivšoj JNA raditi na mašini nekoj, ne sjećam se imena mašine.

Sad toga nema. Evo ja sve sam samcat naučio. U školi imali u 8 razredu samo informatiku i nisu nam ni dali da upalimo kompjutere kad su došli pred kraj osnovne škole.

Ko je mene učio. Jedino što me je nastavnica Engleskog naučila kako da usavršim Engleski, a i njega sam sam naučio prije škole gledajući Cartoon network, TNT i sl kanale, tad su se oni emitirali ovdje normalno.

Kažem sistem nedostaje. Ima ga ali za ne za sve skoro. A pogoduje glavešinama. Oni su vidre u ovakvom sistemu.
cyprus

#49 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by cyprus »

Truba wrote: 05/12/2024 09:14
cyprus wrote: 05/12/2024 09:12
to ti znas ja bih mogao samo sistemom eliminacije
mnogo vise poznajem europu i aziju i naglavacke
znao sam lika koji je u 5.osnovne pobijedio na takmicenju sve države i svi glavni gradovi

zasto?
sta ce ti to kakvo je to takmicenje
Školska akmičenja iz geografije uopšte nisu takva... Niti globalno, niti kod nas :)
Truba

#50 Re: Glup smo narod...Sada i naučno dokazano...Leksikon bosanske gluposti

Post by Truba »

al generalno bolje u životu su prošli oni koji su znali matematiku

govorim o poslovima ljudi oko 45 god
Post Reply