Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
lamijalamija

#1 Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by lamijalamija »

Pozdrav,

u jednoj banci i mjenjacnici su mi odbili razmjeniti ostecenih 20 dolara. Jedino ostecenje je sto fali mali dio u lijevom gornjem vrhu novcanice.
Image

http://postimg.org/image/aklowpoyl/
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#2 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by trimi68 »

И шта сад ... фолираш се да имаш долара ...
Jack Be Nimble

#3 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by Jack Be Nimble »

Otidji u ambasadu i pitaj imali neko od Amera noviju novcanicu pa zamjeni kod njih.

To se meni desilo prije 8 godina, ali zadnji put sam preda izvakanu $20 i banka uzela. Trebali bi uzeti, nije sada da nemogu tu novcanicu ni zasta koristiti.
Edin H.

#4 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by Edin H. »

Jack Be Nimble wrote:Otidji u ambasadu i pitaj imali neko od Amera noviju novcanicu pa zamjeni kod njih.

To se meni desilo prije 8 godina, ali zadnji put sam preda izvakanu $20 i banka uzela. Trebali bi uzeti, nije sada da nemogu tu novcanicu ni zasta koristiti.
Oni mjenjaju u Americi cvaju za cvaju, tj. svako je prihvata be zproblema.
kojeime

#5 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by kojeime »

Mozda u Americi. U BiH nece da prihvate ostecene KM (ako su ostecene vise nego sto se banci svidja), a kamo li dolare. I sto je najtuznije, svaka banka bi morala prihvatiti i zamijeniti ostecene novcanice. Ali ako to ne uradi, nece joj se nista desiti. Agencija za bankarstvo je nece kazniti, a ici i tuziti ih, ne isplati se.

A koliko se sjecam, novcanica ostecena do 10% njene povrsine se moze koristiti kao legalno sredstvo placanja u BiH. Cini mi se da sam negdje procitao zakon koji to kaze.

Trebalo bi probati slijedece: Nedostaje recimo cosak novcanice i u radnji nece da vam prime tu novcanicu. Ako ste bas onako raspolozeni da ih zezate, nazovite inspekciju, recite u kojoj ste prodavnici, pa se dogovorite da sacekate inspektora u prodavnici. I to sve pred prodavacima i gazdom ako je tu. Pa onda da vidimo sta ce se desiti.

Zivjela BiH.
armin_jocker

#6 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by armin_jocker »

kojeime wrote:Mozda u Americi. U BiH nece da prihvate ostecene KM (ako su ostecene vise nego sto se banci svidja), a kamo li dolare. I sto je najtuznije, svaka banka bi morala prihvatiti i zamijeniti ostecene novcanice. Ali ako to ne uradi, nece joj se nista desiti. Agencija za bankarstvo je nece kazniti, a ici i tuziti ih, ne isplati se.

A koliko se sjecam, novcanica ostecena do 10% njene povrsine se moze koristiti kao legalno sredstvo placanja u BiH. Cini mi se da sam negdje procitao zakon koji to kaze.

Trebalo bi probati slijedece: Nedostaje recimo cosak novcanice i u radnji nece da vam prime tu novcanicu. Ako ste bas onako raspolozeni da ih zezate, nazovite inspekciju, recite u kojoj ste prodavnici, pa se dogovorite da sacekate inspektora u prodavnici. I to sve pred prodavacima i gazdom ako je tu. Pa onda da vidimo sta ce se desiti.

Zivjela BiH.
Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju!
kojeime

#7 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by kojeime »

armin_jocker wrote:
kojeime wrote:Mozda u Americi. U BiH nece da prihvate ostecene KM (ako su ostecene vise nego sto se banci svidja), a kamo li dolare. I sto je najtuznije, svaka banka bi morala prihvatiti i zamijeniti ostecene novcanice. Ali ako to ne uradi, nece joj se nista desiti. Agencija za bankarstvo je nece kazniti, a ici i tuziti ih, ne isplati se.

Zivjela BiH.
Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju!
Zeni ispao novcanik u prirodi. Nadjen poslije nekoliko dana, u medjuvremenu padala kisa. Novcanice unutra slijepljene, uprljane blatom, itd. Ni jedna banka nije htjela da ih zamijeni. Centralna banka prihvata unistene ili u velikoj mjeri ostecene novcanice i mijenja ih citavim, jer Centralna banka izdaje i povlaci novcanice iz opticaja, ali za njih kao servis to rade komercijalne banke. Da ne bi ljudi isli u zgradu Centralne banke, Centralna banka ne radi sa fizickim licima, komercijanim bankama je dato u zadatak da to rade. Ni jedna nije htjela da uradi svoj posao. Ni strane ni domace.

Ne pricam napamet.
lamijalamija

#8 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by lamijalamija »

armin_jocker wrote:

Zivjela BiH.

U kolju banku da se obratim pa da mi to zamjene uz proviziju :) ? Glupo mi malo zbog 20$ igdje drugo da se obracam...
XXS

#9 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by XXS »

lamijalamija wrote:Pozdrav,

u jednoj banci i mjenjacnici su mi odbili razmjeniti ostecenih 20 dolara. Jedino ostecenje je sto fali mali dio u lijevom gornjem vrhu novcanice.
Image

http://postimg.org/image/aklowpoyl/
Dacu ti ja glanc novog cenera za tu ostecenu cvaju.
zara79

#10 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by zara79 »

armin_jocker wrote:

Zivjela BiH.
Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju![/quote

Hajde mi molim te kazi koja to Banka u BiH prima oštećene novčanice, 300KM mi je dobro nagorjelo u saobracajci ali su vidljivi detalji koji su vazni. U svim ovdasnjim bankama sam dobila odmahivanje glave i ono sazaljivo "Mislim da vam to niko nece zamijeniti, ali eto pokusajte u ..." i ja tako obisla sve i nista, ali nesto mi zao baciti. Sve kontam, jednom ce drzava stati iza svoje valute :roll:
sema911s

#11 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by sema911s »

Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju![/quote

Hajde mi molim te kazi koja to Banka u BiH prima oštećene novčanice, 300KM mi je dobro nagorjelo u saobracajci ali su vidljivi detalji koji su vazni. U svim ovdasnjim bankama sam dobila odmahivanje glave i ono sazaljivo "Mislim da vam to niko nece zamijeniti, ali eto pokusajte u ..." i ja tako obisla sve i nista, ali nesto mi zao baciti. Sve kontam, jednom ce drzava stati iza svoje valute :roll:[/quote]

za vas problem i 300km,. banke koje posluju u BIH su duzene da domacu ostecenu valutu mijenjaju bez provizije, tako nalaze centralna banka a ako rade suprotno obratite se centralnoj banic i sa sluzbenikom centralne banke koji ce rado sa vama poci da ispita slucaj,.
unicredit od kada su se opekli mijenjaju novcanice KM,.

a pitanje za dolare sve banke c vam stranu valutu promjenit uz nakanadu od 1-5%,.,.

a moze zamjenit i na otoci kod merkura,. sverceraa
kojeime

#12 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by kojeime »

sema911s wrote:Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju![/quote

Hajde mi molim te kazi koja to Banka u BiH prima oštećene novčanice, 300KM mi je dobro nagorjelo u saobracajci ali su vidljivi detalji koji su vazni. U svim ovdasnjim bankama sam dobila odmahivanje glave i ono sazaljivo "Mislim da vam to niko nece zamijeniti, ali eto pokusajte u ..." i ja tako obisla sve i nista, ali nesto mi zao baciti. Sve kontam, jednom ce drzava stati iza svoje valute :roll:

za vas problem i 300km,. banke koje posluju u BIH su duzene da domacu ostecenu valutu mijenjaju bez provizije, tako nalaze centralna banka a ako rade suprotno obratite se centralnoj banic i sa sluzbenikom centralne banke koji ce rado sa vama poci da ispita slucaj,.
unicredit od kada su se opekli mijenjaju novcanice KM,.

a pitanje za dolare sve banke c vam stranu valutu promjenit uz nakanadu od 1-5%,.,.

a moze zamjenit i na otoci kod merkura,. sverceraa[/quote]

Nece. U primjeru koji sam ja napisao osoba je otisla u Centralnu banku. Tamo su joj rekli da u Centralnoj banci to ne rade sa fizickim licima )pojedinsima), da to rade u njohovo ime komercijalne banke, i da znaju da komercijalne banke to nece da rade, ali, nazalost, ne moze im se nista. Nije posao Centralne banke da provjerava rad banaka, to radi Agencija za bankarstvo, ali nema koristi od Agencije.

Ovo je jos jedan primjer onoga sto je u BiH opste poznato. Propisi postoje, niko ih se ne pridrzava, niko nije kaznjen zbog nepridrzavanja propisa.
Officer Crabtree

#13 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by Officer Crabtree »

Na jednoj novčanici dolara pri vrhu ima malo tinte i smatraju je "uništenom" i neće da zamjene... Zna li neko banku koja će uzeti te dolare za marke?
dobojlija81

#14 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by dobojlija81 »

ma kako nece da zamjene,meni eure zamjenili isto oprane u novčaniku,nisu se dali malte ne prepoznat,kaže ženska na salteru nema problema 10 posto ti je to,bitno je samo da ostane ona nit ili bar dio niti,doduše Bobar banka,ne znam u FBiH kako to ide
Officer Crabtree

#15 Re: Gdje razmjeniti ostecene dolare?

Post by Officer Crabtree »

Hoce i kod nas eure i marke... dolare ne. :/
Post Reply