u jednoj banci i mjenjacnici su mi odbili razmjeniti ostecenih 20 dolara. Jedino ostecenje je sto fali mali dio u lijevom gornjem vrhu novcanice.
http://postimg.org/image/aklowpoyl/
Oni mjenjaju u Americi cvaju za cvaju, tj. svako je prihvata be zproblema.Jack Be Nimble wrote:Otidji u ambasadu i pitaj imali neko od Amera noviju novcanicu pa zamjeni kod njih.
To se meni desilo prije 8 godina, ali zadnji put sam preda izvakanu $20 i banka uzela. Trebali bi uzeti, nije sada da nemogu tu novcanicu ni zasta koristiti.
Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju!kojeime wrote:Mozda u Americi. U BiH nece da prihvate ostecene KM (ako su ostecene vise nego sto se banci svidja), a kamo li dolare. I sto je najtuznije, svaka banka bi morala prihvatiti i zamijeniti ostecene novcanice. Ali ako to ne uradi, nece joj se nista desiti. Agencija za bankarstvo je nece kazniti, a ici i tuziti ih, ne isplati se.
A koliko se sjecam, novcanica ostecena do 10% njene povrsine se moze koristiti kao legalno sredstvo placanja u BiH. Cini mi se da sam negdje procitao zakon koji to kaze.
Trebalo bi probati slijedece: Nedostaje recimo cosak novcanice i u radnji nece da vam prime tu novcanicu. Ako ste bas onako raspolozeni da ih zezate, nazovite inspekciju, recite u kojoj ste prodavnici, pa se dogovorite da sacekate inspektora u prodavnici. I to sve pred prodavacima i gazdom ako je tu. Pa onda da vidimo sta ce se desiti.
Zivjela BiH.
Zeni ispao novcanik u prirodi. Nadjen poslije nekoliko dana, u medjuvremenu padala kisa. Novcanice unutra slijepljene, uprljane blatom, itd. Ni jedna banka nije htjela da ih zamijeni. Centralna banka prihvata unistene ili u velikoj mjeri ostecene novcanice i mijenja ih citavim, jer Centralna banka izdaje i povlaci novcanice iz opticaja, ali za njih kao servis to rade komercijalne banke. Da ne bi ljudi isli u zgradu Centralne banke, Centralna banka ne radi sa fizickim licima, komercijanim bankama je dato u zadatak da to rade. Ni jedna nije htjela da uradi svoj posao. Ni strane ni domace.armin_jocker wrote:Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju!kojeime wrote:Mozda u Americi. U BiH nece da prihvate ostecene KM (ako su ostecene vise nego sto se banci svidja), a kamo li dolare. I sto je najtuznije, svaka banka bi morala prihvatiti i zamijeniti ostecene novcanice. Ali ako to ne uradi, nece joj se nista desiti. Agencija za bankarstvo je nece kazniti, a ici i tuziti ih, ne isplati se.
A koliko se sjecam, novcanica ostecena do 10% njene povrsine se moze koristiti kao legalno sredstvo placanja u BiH. Cini mi se da sam negdje procitao zakon koji to kaze.
Trebalo bi probati slijedece: Nedostaje recimo cosak novcanice i u radnji nece da vam prime tu novcanicu. Ako ste bas onako raspolozeni da ih zezate, nazovite inspekciju, recite u kojoj ste prodavnici, pa se dogovorite da sacekate inspektora u prodavnici. I to sve pred prodavacima i gazdom ako je tu. Pa onda da vidimo sta ce se desiti.
Zivjela BiH.
armin_jocker wrote:Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju!kojeime wrote:Mozda u Americi. U BiH nece da prihvate ostecene KM (ako su ostecene vise nego sto se banci svidja), a kamo li dolare. I sto je najtuznije, svaka banka bi morala prihvatiti i zamijeniti ostecene novcanice. Ali ako to ne uradi, nece joj se nista desiti. Agencija za bankarstvo je nece kazniti, a ici i tuziti ih, ne isplati se.
Zivjela BiH.
Dacu ti ja glanc novog cenera za tu ostecenu cvaju.lamijalamija wrote:Pozdrav,
u jednoj banci i mjenjacnici su mi odbili razmjeniti ostecenih 20 dolara. Jedino ostecenje je sto fali mali dio u lijevom gornjem vrhu novcanice.
http://postimg.org/image/aklowpoyl/
Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju![/quotearmin_jocker wrote:kojeime wrote:Mozda u Americi. U BiH nece da prihvate ostecene KM (ako su ostecene vise nego sto se banci svidja), a kamo li dolare. I sto je najtuznije, svaka banka bi morala prihvatiti i zamijeniti ostecene novcanice. Ali ako to ne uradi, nece joj se nista desiti. Agencija za bankarstvo je nece kazniti, a ici i tuziti ih, ne isplati se.
Zivjela BiH.
sema911s wrote:Nije istina da banke nece da mjenjaju ostecene novcanice, a posebno se to odnosi na KM (domacu valutu) Kod nas se KM mjenjanju bez provizije, ca i ako imas samo 60 % novcanice u jednom komadu ( na kojoj je vidljiv serijski broj) dobices novu novcanicu, znaci uopce ne mora biti citava novcanica, Ako je novcanica poderana na vise dijelova, i ljepljena, onda moras imati svaki dio kako bi se ista zamjenila. Znaci 60 % novcanice u jednom komadu, ili pocijepana novcanica pa lijepljena, dobices novu. Sto se tice strane valute, znam da kod nas neke banke mjenjaju EUR I USD uz 10% vrijednosti novcanice, ova gore navedena novcanice se bez problem moze zamjeniti kod nas uz proviziju![/quote
Hajde mi molim te kazi koja to Banka u BiH prima oštećene novčanice, 300KM mi je dobro nagorjelo u saobracajci ali su vidljivi detalji koji su vazni. U svim ovdasnjim bankama sam dobila odmahivanje glave i ono sazaljivo "Mislim da vam to niko nece zamijeniti, ali eto pokusajte u ..." i ja tako obisla sve i nista, ali nesto mi zao baciti. Sve kontam, jednom ce drzava stati iza svoje valute