Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Edin H.

#76 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Edin H. »

Bodkin wrote:
Edin H. wrote:Kao prvo neophodno je uvesti da prisustvovanje predavanjima nije samo forma, nego da formira i utice na konacnu ocjenu. Mora se prestati sa praksom da je konacna ocjena samo ono znanje koje student pokaze na dan ispita.

Zasto? Daj jedan razlog? Zasto samo sjedenje treba nagraditi? Kako ce to sutra uticati? Bitno je da znas i da si dobar u onome sto radis, a ne da znas biti prisutan
Vec sam na to ranije odgovorio, ali ukratko uloga univerziteta je i da te pripremi za posao, nauci radnoj disciplini, sto ukljucuje recimo pocesto sjedenje na sastancima ili prezentacijama za koje smatras da su nepotrebne ili dosadne. Zato na Zapadu i salju ljude u okviru studija da rade.
Kinaski

#77 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Kinaski »

Ma pusti co'jeka bolan. Druze asistente i ti si nekad bio student. Popricaj sa studentom, daj mu do znanja da znas sta je uradio. Cisto da vidi da nisi budala i da te ne moze folirati. Ali pusti ga, pa polozio je ispit na posten nacin... Bilo bi bezveze sa vase strane da ga sankcionisete. Da je ocjenu falsifikovao, pa okej bilo bi opravdano. Potpis nije toliko bitan
Havatar

#78 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Havatar »

Edin H. wrote:
Bodkin wrote:
Edin H. wrote:Kao prvo neophodno je uvesti da prisustvovanje predavanjima nije samo forma, nego da formira i utice na konacnu ocjenu. Mora se prestati sa praksom da je konacna ocjena samo ono znanje koje student pokaze na dan ispita.

Zasto? Daj jedan razlog? Zasto samo sjedenje treba nagraditi? Kako ce to sutra uticati? Bitno je da znas i da si dobar u onome sto radis, a ne da znas biti prisutan
Vec sam na to ranije odgovorio, ali ukratko uloga univerziteta je i da te pripremi za posao, nauci radnoj disciplini, sto ukljucuje recimo pocesto sjedenje na sastancima ili prezentacijama za koje smatras da su nepotrebne ili dosadne. Zato na Zapadu i salju ljude u okviru studija da rade.
A i zbog toga da bi lakse polagali ispite pa samim tim imali manji stres i ne bi im ucenje bilo mucenje nego zadovoljstvo.
Seoskivaralica

#79 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Seoskivaralica »

Bodkin znas zasto....
Jednostavno se tad zakuje u mozak ideJa da se mora biti poslusnik i da se mora ici po pamet.....
JohnnyS

#80 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by JohnnyS »

Ima milijun idiotskih zakona i pravilnika koji su nelogični i debilni. Možda je pravilnik o prisustvu predavanjima jedno od tih glupih, a možda nije, to je stvar za raspravu. Ali nema rasprave oko toga da je falsifikacija potpisa u službenom dokumentu (recimo, ako u Hrvatskoj izgubiš indeks to se mora objaviti u Narodnim novinama, baš kao kad se izgubi osobna ili putovnica) ozbiljno djelo koje treba prijaviti i oštro sankcionirati. Ako vi ne cijenite svoj potpis pa da ga svaka šuša može kopirati, to je vaša stvar, ja ne bih tek tako prešao preko toga...
drndalo

#81 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by drndalo »

Ma ne bi ni ovaj "asistent", bolje reci student koji je ispitivao javno mnijenje o tome kako to i da li uraditi, jer ga nema vec danima kao sto manekenka vec davno primjeti...
mefistofilis

#82 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by mefistofilis »

nebitno da li je ovaj lik asistent ili student mene nervira razmisljanje ovih ljudi koji zagovaraju suspenzije pa cak i dozivotni ban.
ja sam i sam na fakultetu izucio potpis jedne profesorice koja se pojavljivala svakih 15 dana na fakultetu i potpisao se nekolicini ljudi u index.

ovi hahari sto spominju njemacku i njihove kazne i slicne stvari vjerovatno tog obrazovnog sistema ocima nisu vidjeli. da vidim tamo profesora koji se nece pojaviti u terminu konsultacija, koji ce pomjeriti ispit pola sata prije nego sto isti pocne itd. da ne nabrajam sad
JohnnyS

#83 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by JohnnyS »

ne bi me iznenadilo da su svi ti naši profesori koji ne dolaze na konzultacije i predavanja počeli iskorištavati sistem upravo - falsificiranjem potpisa u studentskim danima :D

Reda mora biti, a ako pravila ne valjaju, nek se mijenjaju. Dotad se trebaju poštovati.
Bodkin

#84 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Bodkin »

Edin H. wrote:
Bodkin wrote:

uloga univerziteta je da prenese znanje. nista vise i nista manje. sjedenje na sastancima je u okviru opisa radnog mjesta. za to si placen. sjedenje na fakultetu je kontraproduktivno, pogotovo na nekim nasim fakultetima. slusao kako mi retard zenski prica na predmetu makroekonomije na primjeru pekare. PEKARE...
Bodkin

#85 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Bodkin »

Havatar wrote: A i zbog toga da bi lakse polagali ispite pa samim tim imali manji stres i ne bi im ucenje bilo mucenje nego zadovoljstvo.
znaci da im ne bi bilo mucenje nego zadovoljstvo, moras ih natjerati zakonski (aktom kaluteta ili pravilom profesora) da ti dolaze na predavanja. jebeno neko zadovoljstvo :D
Havatar

#86 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Havatar »

Bodkin wrote:
Havatar wrote: A i zbog toga da bi lakse polagali ispite pa samim tim imali manji stres i ne bi im ucenje bilo mucenje nego zadovoljstvo.
znaci da im ne bi bilo mucenje nego zadovoljstvo, moras ih natjerati zakonski (aktom kaluteta ili pravilom profesora) da ti dolaze na predavanja. jebeno neko zadovoljstvo :D
Ako bi se prisustvo uracunavalo u ocjenu onda bi bilo mnogo lakse da se polozi ispit i samim tim bi bio manji stres zbog straha od pada na ispitu. Osim toga smanjila bi se mogucnost onim profesorima kod kojih 90 % studenata pada na ispitu i koji svoj autoritet dokazuju na taj nacin. Sve to bi dovelo do vece prohodnosti pa samim tim i smanjenja korupcije na fakultetima.
Bodkin

#87 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Bodkin »

a zbog cega bi nagradjivao nekoga samo zato sto sjedi tu na predavanjima? kakva je to glupost. ja da naucim, a on da sjedi i da budemo isti. nikakva logika. a nagradjivanje za aktivnost vec postoji ali obicno je to 10% ocjene
Tesla10

#88 Re: Falsifikovanje potpisa za prisustvo predavanju u indexu

Post by Tesla10 »

Znam da su neki bili izbačeni sa fakulteta zbog takvog incidenta...
A ja da sam neko i nešto na tom fakultetu, ja bih ga izbacio skroz sa fakulteta i ne bi mu više ikad dao da se upiše na fakultet.
Post Reply