Pa onda je nasplain vanilla wrote:Sveti Nikola je rodjen u TurskojIt_is_a_Leclerc wrote:A đe je konkretno problem, ako i jest, a nije, Djed Mraz neka verzija Svetog Nikole ?!
Jel to Sveti Nikola bio neki raspikuća, lopov, kriminalac, član političke stranke ? Je li to bio inkivizitor, drumski razbojnik ?! Ili je bio zaštitnik siromaha ? I u čemu je problem ako bi djeca čula za čovjeka koji je umro mučeničkom smrću u zaštiti siromaha ?!
Uzrok svih nedoumica na ovom Balkanu je nepismenost !
Djed Mraz/Djed Bozicnjak
- bosan
#126 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
- fantom slobode
#127 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
ima se para, ima se s'cim...apple 'ducan"...to ti je kad se lose zivi u Bosni i Hercegovini...A vidi garavog sto je obrazovan....CVIKERASH wrote:Drug bio u Londonu prije par godina .Usao u Apple "ducan",malo se raspricao o proizvodima sa nekim crnjom sto tu radi.Rece drug da je iz Bosne a crnjo: ooo that country who wanna destroy santa clause.
- fantom slobode
#128 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
A zato ga vole u Srbiji...zbog duge federacije...jest' bas je nas!bosan wrote:Pa onda je nasplain vanilla wrote:
Sveti Nikola je rodjen u Turskoj![]()
Svjetsko a nase
-
Juvelandia
#129 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
jbga, tad nisi cool i mogo bi se ko uvrijedit a to je valjda bitnije od svega. Iako ti licno to ne zelis ti bi to trebao prihvatit jer cak i u reklami Coca Cole se Djed Mraz pojavljuje, stvarno je steta ako to "neispostujes".Nogatrans wrote:Uopste ne znam zasto je problem prihvatiti to da jedan dio Bosnjaka ne zeli da im djeca imaju dodira sa ovim likom. Oni koji zele da im djeca odrastu uz ovog lika nek to i rade,al nek nama ne sole pamet kako je to nesto normalno i kako "nasa" djeca propustaju nesto. U vrijeme komunizma nazalost mnoge krcanske stvari smo porimili koje tesko mozemo promjeniti. Uostalom ovo je Demokratska Drzava ,tako da ima svako pravo na ono sto mislim da je dobro za njega.
Budi cool
- fantom slobode
#130 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak

evo rjesenje prihvatljivo za sve, kakav Nikola, babbo Natale (cuj babo...pa zar nije turcizam...)
- fatamorgana
#131 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
Rješenje je više nego pri'vatljivo, pri'vatam objeručke,fantom slobode wrote: evo rjesenje prihvatljivo za sve, kakav Nikola, babbo Natale (cuj babo...pa zar nije turcizam...)
- fantom slobode
#132 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
ja bi je svaki dan raspakivao, ne samo za Novu godinu...fatamorgana wrote:Rješenje je više nego pri'vatljivo, pri'vatam objeručke,fantom slobode wrote: evo rjesenje prihvatljivo za sve, kakav Nikola, babbo Natale (cuj babo...pa zar nije turcizam...)
a nedostatak seksa, stvara frustracije....
- Perdita_Durango
#133 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
Nije tacno.skonto wrote:U Hrvatskoj djeca u decembru dobivaju darove:
6. 12. od svetog Nikole,
13. 12. od svete Lucije,
te ih ujutro 25.12. na sam Božuć dočekaju darovi ispod bora kojeg im donosi mali Isus....
Ne vidim kako lik kojega nazivaju djed mraz ima veze sa krščanstvom.
Čak štoviše logično je da djed mraz donosi djeci ateista darove jer kako će im darove donositi nepostojeći gore navedeni krščanski sveci
-
Scopio
#134 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
koliko je meni poznato u Dalmaciji, Bosni, Hercegovini i Zagorju se za Svetu Luciju sije pšenica, kakvi ba pokloni.. oš ti da bankrotiramo 
- Cracked
#135 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
cuj kaze ne diram vas. Eto religija kod prvacica se sama stvorila. U vrticima. Predlazem da se sva djecija radost ukine i krene u religijsko izucavanje. Pocnimo sa 4.-5. mjesecom trudnoce na megafon: Smrt Djeda mrazu, sloboda religiji.
talibanska posla
talibanska posla
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#136 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
nemojte zaboraviti i smrt VuckuCracked wrote:cuj kaze ne diram vas. Eto religija kod prvacica se sama stvorila. U vrticima. Predlazem da se sva djecija radost ukine i krene u religijsko izucavanje. Pocnimo sa 4.-5. mjesecom trudnoce na megafon: Smrt Djeda mrazu, sloboda religiji.
talibanska posla
- fatamorgana
#137 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
dodajmo i tri praseta,plain vanilla wrote:nemojte zaboraviti i smrt VuckuCracked wrote:cuj kaze ne diram vas. Eto religija kod prvacica se sama stvorila. U vrticima. Predlazem da se sva djecija radost ukine i krene u religijsko izucavanje. Pocnimo sa 4.-5. mjesecom trudnoce na megafon: Smrt Djeda mrazu, sloboda religiji.
talibanska posla
- plain vanilla
#138 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
oni su o'sli za Bozicfatamorgana wrote:dodajmo i tri praseta,plain vanilla wrote:nemojte zaboraviti i smrt VuckuCracked wrote:cuj kaze ne diram vas. Eto religija kod prvacica se sama stvorila. U vrticima. Predlazem da se sva djecija radost ukine i krene u religijsko izucavanje. Pocnimo sa 4.-5. mjesecom trudnoce na megafon: Smrt Djeda mrazu, sloboda religiji.
talibanska posla
- dale cooper
#139 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
Jel' ovoj gospođi trebaju kakvi pomoćnici?fantom slobode wrote:
evo rjesenje prihvatljivo za sve, kakav Nikola, babbo Natale (cuj babo...pa zar nije turcizam...)
- fatamorgana
#140 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
Molim, bez guranja,dale cooper wrote: Jel' ovoj gospođi trebaju kakvi pomoćnici?
- plain vanilla
#141 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
zato vas nema kod kuce 
- dale cooper
#142 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
Ma rekoh da ovoj dami pomognem da usreći djecu.plain vanilla wrote:zato vas nema kod kuce
- fatamorgana
#143 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
radi suspence-ta,plain vanilla wrote:zato vas nema kod kuce
-
ludacha
#144 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
da.da. za sv.luciju se sije 'Šenica
nema darova.
dok sam bila klinka ne sjecam se da je bilo ista za sv.nikolu.mama kaze da se to od 90ih pojavilo.
za bozic nam dolazi djed mraz/bozicnjak. tek odnedavna slusam o malom isusu i darivanju..
mislila sam da mi je familija katolickija hahahah :d
dok sam bila klinka ne sjecam se da je bilo ista za sv.nikolu.mama kaze da se to od 90ih pojavilo.
za bozic nam dolazi djed mraz/bozicnjak. tek odnedavna slusam o malom isusu i darivanju..
mislila sam da mi je familija katolickija hahahah :d
-
Aqua_S
#145 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
uhhh ja vidim da bi se moglo samo dodavati..Perdita_Durango wrote:Nema se sto dodati niti oduzeti
-
Forumerrer
#146 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
Zna li ko sta je ono na cengic vili pored vjetrenjace? I tamo sam vidio djeda mraza.
- insomnia78
#147 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
Dovuko se opet. Cuo da Alija nije vise glavni
- Edin H.
#148 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
sheilak wrote:zrelo za Southparka.CVIKERASH wrote:Drug bio u Londonu prije par godina .Usao u Apple "ducan",malo se raspricao o proizvodima sa nekim crnjom sto tu radi.Rece drug da je iz Bosne a crnjo: ooo that country who wanna destroy santa clause.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#149 Re: Djed Mraz/Djed Bozicnjak
Dosao sveti nikola i u istocnu ilidzu kod nas