(Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
pustopoljina

#151 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by pustopoljina »

pravo volim svadbe,jer se tu na jednom mjestu okupe i prijatelji i rodbina, za koje ti inace treba sto godina da ih sve obidjes...i mislim da je super da se ljudi ne gube iz vida, zbog nebitnih stvari svakodnevice, gdje mjeseci prodju u posao-kuca i samo kad cujes da je neko umro,skontas otkad ga nisi vidio, i otkad planiras otici...neke stare tetke sa kojima nemas vise sta duze pricati, ali si kao dijete sto puta kod njih jeo,spavao,igrao se...
volim i nacifrane ljude, koji se maksuz za tu priliku malo dotjeraju...i ne misle na svoje kredite...
ne volim pucanje i najradije bih da im upadne SWAT tim (ili kako se vec zove) i sve ih razoruza, ali osim u tuzlanskom kantonu- nisam bila na svadbi na kojoj se puca :D .
ta u TK je imala veliku drzavnu zastavu- ove ostale (KS i USK) nisu imale nikakve zastave.
niti se sjecam kao dijete zastava. mislim da to i nije nas obicaj...
plesala sam u kolu :D taman kad naucim, prosla svadba :D. dva desno,stani, jedan lijevo :D
e sad BARIKADE...
ne kaze se barikada,nego BRKLJA :D
u krajini je to staaaaariiii obicaj, a danas se rjesava tako da kupis 2kg bombona i puno sitnih para i dajes djeci koja su postavila brklju. blam je ako to neko uradi u sred grada (ne znam da je to neko uradio),jer je to starinski,ali ako je mlada iz prigradskog naselja/periferija pa mahala nije prometna- to redovno neko uradi.
a kad ljudi nemaju para za svadbu ili im je glupo potrositi pare na svadbu- onda se mlada UKRADE. (tj.danas jednostavno ne naprave svadbu,ranije je bilo "ukrala se").
onda se roditelji mlade k'o fol ljute sto se ukrala, pa roditelji mladozenje idu na MIRDZIJE,pa se mire...a u stvari se niko nije ni posvadjao :D
osim ako je mlada otisla za skroz nepozeljnog mladozenju (tj. roditelji bili extra protiv)...onda mirdzije vrse svoju ulogu.
i znam puno ljudi kojima svadbe idu na zivce i nece da ih prave,ali znam i da svi koji su pravili svadbu da se nisu pokajali... moze kostati manje,moze vise...ali uglavnom se sve kroz poklone i vrati...tu je negdje...jedino je tesko kad je pola prijatelja i rodbine u dijaspori,pola u bosni.
sa muzicarima se moze dogovoriti sta ni u kojem slucaju ne smiju svirati i da takve narudzbe ne primaju.

ima i da kad se dodje po mladu da se otkupljuje i ima da se mladoj ukrade cipela (kum otkupljuje) i da se daje za one male cvjetice (na maramice),na kafu, na serbe...ali obicno ne ide sve to u jednu svadbu- nego se ljudi odluce sta ce od toga biti.
obicno se daje na maramice i ukrade se cipela,koju kum placa. ne znam kako je to prije bilo, ali sad je sve to manje-vise stvar dogovora.
jedino sto sam skontala- da danas mladozenja i mlada dobiju bruku para i poklona i nikad ne obidju te svoje goste...tj. ne uzvrate. ne jednaku vrijednost poklona- nego posjetu, sto je bezveze ako je neko potegao fin put da bi dosao na tvoju svadbu.
i kum se isprsi za svadbu, ali je onda taj red da se i kumu uzvrati pokolonom...ne da se gleda ista vrijednost, nego gesta.
ne kontam goste koji dodju i samo kuziraju okolo,slazu face,presjede 5-6 sati, krivo im sto su dali poklon, imaju zamjerku na muziku i hranu...nikako ne mogu skontati zasto jednostavno ne kazu da ne mogu doci...kao da ce neko primijetiti kad od 100 ljudi njih nekoliko ne dodje.
i savrsen kraj svadbe je kad ostanu oni najuzi prijatelji,svirka gitara i do sitnih sati...neki single prijatelj se spandjao sa nekom single rodjakom...novi par na obzorju :D nekom "starom" paru se govori "slijedeca (svadba) je vasa"...i tako... :D
p.s. mlade koje ja znam su same birale svoje frizure- i nijedna nije imala "sarmice",jedna je bila u haljini boje breskve, dvije u bijeloj vjencanici,jedna u dugoj haljini krem boje, jedna u maloj kratkoj haljinici boje sampanjca, sa preslatkom kratkom frizuricom...nije to bas tako...vasarski.
pustopoljina

#152 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by pustopoljina »

haha,vidi se da volim svadbe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ljubav_aha

#153 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by ljubav_aha »

xsk wrote:
ljubav_aha wrote: :lol: eh,kad bi se svi "zastavama" idnetificirali na jednoj svadbi,kako bi to tek izgledalo
starci su mene i sestru jednom prilikom namolili da idemo sa njima na tu rodjacku nekakavu crnu svadbu gdje se moglo ocekivati prisustvo izvjesnih zastava (po principu - hajd' nam jos ovo ucinite pa nikad vise ne morate i slicnim roditeljskom trikovima). posto moj tadasnji momak nije bio "predominantno zastupljene" nacionalnosti, kao ni sestrin muz (da bude sve u YU duhu, on je iz trece "grupe") - dobro smo se ismijali kontajuci sta li bi se desilo kad bi svi ponijeli STOKAKVIH zastava sa sobom! morbidno ali istinito.

ps - na kraju su svi iskulirali.
:lol: :-D :thumbup:

ma zamisli Islamska zastava u SAD na svadbi u centru grada :D eh,da mi je vidjeti tuuu ljubav ;-)

fazon je :posotje pravila koristenja zastava/drzava/religija u javnosti :-D
ljubav_aha

#154 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ljubav_aha »

pustopoljina wrote:niti se sjecam kao dijete zastava. mislim da to i nije nas obicaj...

p.s. mlade koje ja znam su same birale svoje frizure- i nijedna nije imala "sarmice",jedna je bila u haljini boje breskve, dvije u bijeloj vjencanici,jedna u dugoj haljini krem boje, jedna u maloj kratkoj haljinici boje sampanjca, sa preslatkom kratkom frizuricom...nije to bas tako...vasarski.
:lol:

eh,tako je,zastava nije bilo u doba nased djetinjstva na svadbama
gurabija78

#155 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by gurabija78 »

meni je najjace bilo kad se zenio jedan francuz koji i danas koliko znam zivi i radi u SA... izasla je fotka sa svadbe u novinama: on, supruga, i u pozadini SDA zastava....
ljubav_aha

#156 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by ljubav_aha »

gurabija78 wrote:meni je najjace bilo kad se zenio jedan francuz koji i danas koliko znam zivi i radi u SA... izasla je fotka sa svadbe u novinama: on, supruga, i u pozadini SDA zastava....
tip nije imao pojma,svadbeni poklon-fotka za francuza :D
callmethebreeeze

#157 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by callmethebreeeze »

ja moram priznati da nisam nikada bio na zajebanciji sa zastavama, doduse bio sam na cetiri svadbe ovdje. tri su bile "nase" i bilo je super i kulturno. jedino sto mi se ne svidja je sto se kod nas toliko forsira ta "teska" hrana, tipa jagnjetina, sudzuka, etc.
gurabija78

#159 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by gurabija78 »

callmethebreeeze wrote:ja moram priznati da nisam nikada bio na zajebanciji sa zastavama, doduse bio sam na cetiri svadbe ovdje. tri su bile "nase" i bilo je super i kulturno. jedino sto mi se ne svidja je sto se kod nas toliko forsira ta "teska" hrana, tipa jagnjetina, sudzuka, etc.
to da se moze vise popit :D
Ateista

#160 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Ateista »

JThomas wrote:
Ateista wrote:
No_oNe__ wrote:da ne vidjeh svojim ocima - ne bih ni ja vjerovala!!!!!!!!1

ali je to bila velika zelja mlade
mislim - ali samo mislim - da su iskesirali nekih 4-5000km!
I onda se otplacuje kredit da bi se zadoovljila "publika" zeljna veselja... :-)

Ako neko vec hoce da da tolike pare za tu priliku, pa bolje da to iskoristi za neko putovanje od mjesec dana i provede se ko covjek, a ne da hrani i opija 200 ljudi od kojih vise od pola sigurno i ne poznaje. :lol:
obučeš košulju i samo uletiš. niko nikad ne zna svakoga, a niko i ne pita "čiji si ti, ko je tebe zvao?"

:D
Samo ne smijes zaboraviti da je raskopcas, inace ce te skontati da si uljez. :lol: :lol:
high_volume

#161 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by high_volume »

Nekad davno svratio u Ostrožac da odmorim i ručam, tamo na putu za Buturović polje prije mosta ima jedan mali restorančić na obali jezera. Ne mogu ući – lokalna svadba.
Sretnem poznanika – šumara iz tog regiona i s njim nekako uspijem naći mjesto. Pitam gdje su mladenci, a on mi pokazuje dvoje šćućurenih kraj zida, jedno uz drugo, preplašeni oboje.
Nakon malo vremena u prolazu kraj nas, upoznaje me s njima, 30-35 im godina, idu ka vratima oboje. Meni čudno i pitam, a oni: “Odosmo raditi”.. ne znam...nešto. “A svatovi”? “Ma neće oni nigdje”, i odoše… Kako sam i ja poslom morao poći s tim šumarom u Buturović polje, u povratku kasnije ponovo svratih u taj restoran. Sve isto, muzika, stolovi krcati pićem, hranom… niko i ne primjećuje da mladenaca nema :D

Ne vjerujem da je ta "mlada" donijela jabuku... :D
callmethebreeeze

#162 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

gurabija78 wrote:
callmethebreeeze wrote:ja moram priznati da nisam nikada bio na zajebanciji sa zastavama, doduse bio sam na cetiri svadbe ovdje. tri su bile "nase" i bilo je super i kulturno. jedino sto mi se ne svidja je sto se kod nas toliko forsira ta "teska" hrana, tipa jagnjetina, sudzuka, etc.

buraz mi je nedavno bio na svadbi u regionu. kao predjelo su sluzili kuhana jaja. vani je bilo plus sto pedest. :-) :D
pustopoljina

#163 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by pustopoljina »

@callmethebreeze:
sanela,sanela zasto me nisi htjelaaa
sanela,sanela
odnijela te salmonelaaaaa :lol:
Ateista wrote: Samo ne smijes zaboraviti da je raskopcas, inace ce te skontati da si uljez. :lol: :lol:
priznaj da ti je ova scena iz "crna macka,beli macor" :lol: :-)
Ateista

#164 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by Ateista »

pustopoljina wrote:@callmethebreeze:
sanela,sanela zasto me nisi htjelaaa
sanela,sanela
odnijela te salmonelaaaaa :lol:
Ateista wrote: Samo ne smijes zaboraviti da je raskopcas, inace ce te skontati da si uljez. :lol: :lol:
priznaj da ti je ova scena iz "crna macka,beli macor" :lol: :-)
Nije fakat, nisam ni gledao taj film, cak nisam (na svu srecu) ni prisustvovao bilo kakvoj svadbi, ali mi je ta scena nekako standardna za svadbe. :lol:
gurabija78

#165 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by gurabija78 »

callmethebreeeze wrote:
gurabija78 wrote:

buraz mi je nedavno bio na svadbi u regionu. kao predjelo su sluzili kuhana jaja. vani je bilo plus sto pedest. :-) :D
e, al zato rakija 'sjeda' ko voda....
callmethebreeeze

#166 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

jel' ko bio na himbersvadbi?

kakva je tamo zadava?
pustopoljina

#167 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by pustopoljina »

callmethebreeeze wrote:jel' ko bio na himbersvadbi?

kakva je tamo zadava?
je li to serijatska?
prosle godine, dok sam bila na jednoj standardnoj, neki poznanici su bili u buzimu na serijatskoj...
kraj juna...sok,kolaci,pite...6 sati...bez muzike...pa se ti veseli...
i nije ljudima cak ni lose bilo, ali 6 sati se ne pomjeriti s mjesta... :-)

ali gledala sam na youtube jednu vehabijsku svadbu...cak su i pjevali...nesto o americi :lol: i sale zbijali .
callmethebreeeze

#168 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

pustopoljina wrote:

kakva je tamo zadava?
je li to serijatska?
prosle godine, dok sam bila na jednoj standardnoj, neki poznanici su bili u buzimu na serijatskoj...
kraj juna...sok,kolaci,pite...6 sati...bez muzike...pa se ti veseli...
i nije ljudima cak ni lose bilo, ali 6 sati se ne pomjeriti s mjesta... :-)

ali gledala sam na youtube jednu vehabijsku svadbu...cak su i pjevali...nesto o americi :lol: i sale zbijali .
e to je super. nema pica, nema muzike.
pustopoljina

#169 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by pustopoljina »

Ateista wrote: Nije fakat, nisam ni gledao taj film, cak nisam (na svu srecu) ni prisustvovao bilo kakvoj svadbi, ali mi je ta scena nekako standardna za svadbe. :lol:
necu komentarisati, necu... :)

@callmethebreeze:
nema zujanja u usima od razglasa :P
alibaba_i_30_godina

#170 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by alibaba_i_30_godina »

pustopoljina wrote:
Ateista wrote: Nije fakat, nisam ni gledao taj film, cak nisam (na svu srecu) ni prisustvovao bilo kakvoj svadbi, ali mi je ta scena nekako standardna za svadbe. :lol:
necu komentarisati, necu... :)

@callmethebreeze:
nema zujanja u usima od razglasa :P
:lol: :lol:

Mojoj sestri je na jednoj svadbi zvucnik pao na glavu. Srecom nije je puno udario. :lol: :lol:
slavkoimamodilera

#171 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by slavkoimamodilera »

Neko napisa da mu/joj je degutantno koliko se para na kraju daje na svadbama i da mnogi to samo zbog toga i rade. Naravno, kao i u većini slučajeva, radi se o "izvrnutom" starom običaju.
Nekada se, pogotovo u ruralnim sredinama, svadba smatrala jedinim pravim načinom da se mladencima omogući "start". Pa se zvalo sve i svakoga, od komšija, bližih i daljih, do tetki u trećem koljenu. Hranu i piće je bilo puno lakše (čitaj jeftinije) obezbijediti (držale se životinje, pravila se rakije, uzgajalo se svašta, prodavalo, razmjenjivalo...) za goste, pa ukupni trošak nije bio velik za "napojit i nadolmit" uzvanike. Svi su rado i obilno darivali. Da bi osigurali, između ostalog, da će se i u njihovu kuću isto tako doći i "pogurati".

Danas se troši višetruko više, plaćaju se ogromne cifre samo za najam kojekakvih "ekskluzivnih" lokacija, kvazi-ugostitelji deru po ušima za hranu, odraše po guzovima za piće... tako da se (osim u slučaju "bogataških" svadbi, gdje se iskompleksirani novopečeni takmiče ko će više dati) obično to svede na to da se mladenci (u slučaju da sami organiziraju svadbu i plaćaju je iz svog džepa, tj. ne parazitiraju kod roditelja kao i do tada u životu) zaduže do grla i plaćaju kredite za svadbu umjesto za stan.

O ostalim popratnim pojavama i "estetici" je dovoljno pisala bez ideje...

Ja sam, opet, druga krajnost... kod mene nije bilo NIKOGA... doslovno... i bilo mi je savršeno. Nije bilo ljudi o kojima sam morao brinuti, da li su se smjestili, valja li muzika, jel janjetina dovoljno pečena, da li ona strina priča ili je u zavadi sa ovom tetkom, ko pored koga sjedi i za kojim stolom, jesam li se sa svima pozdravio, uslikao. Sve smo podredili samo sebi, jer je to bilo NAŠE vjenčanje.

I dva dana smo uživali maksimalno opušteni, radili ono što se nama radilo, išli gdje smo mi isplanirali...

Niko od mojih prijatelja koji su imali "klasičnu" svadbu nije mogao sebi priuštiti tu privilegiju, jer su na svadbi mislili o svima OSIM o sebi. Na, kao, njihov dan.
S prijateljima smo prodernečili nekad kasnije, tako da ni tu vrstu veselja nismo propustili i za naše prijatelje smo se potrudili da i njima, zbog nas, jedan dan bude lijepo i veselo. Ali ne na NAŠ dan.
gurabija78

#172 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by gurabija78 »

kakva je tamo zadava?
jesam ja, i mogu ti reci da sam se prijatno iznenadio koliko ljudima moze biti lijepo i bez alc. samo ako su u takvom fazonu... sto se mene tice, respect! vise to cijenim nego da su poslije sherijatskog vjencanja raspalili po rakijestini! nije da mi nije falilo :D ali jbg, svakom svoje....
paloma

#173 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by paloma »

Dajte ba, sto ljudi, sto cudi/obicaja

http://roadtickle.com/wedding-rituals-f ... the-world/
http://www.leenks.com/gallery1224.htm

Manite se ljudi tudjih briga i problema, ako nekome nesto smeta (zamolio bih ako ko zna na brzaka definiciju "seljakluka" i ko je napisao istu) seljakluk, neka okrene glavu na drugu stranu.

Jel ovako treba da izgleda?
Last edited by paloma on 02/08/2010 16:10, edited 1 time in total.
1906

#174 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH

Post by 1906 »

slavkoimamodilera wrote: Ja sam, opet, druga krajnost... kod mene nije bilo NIKOGA... doslovno... i bilo mi je savršeno. Nije bilo ljudi o kojima sam morao brinuti, da li su se smjestili, valja li muzika, jel janjetina dovoljno pečena, da li ona strina priča ili je u zavadi sa ovom tetkom, ko pored koga sjedi i za kojim stolom, jesam li se sa svima pozdravio, uslikao. Sve smo podredili samo sebi, jer je to bilo NAŠE vjenčanje.

I dva dana smo uživali maksimalno opušteni, radili ono što se nama radilo, išli gdje smo mi isplanirali...

Niko od mojih prijatelja koji su imali "klasičnu" svadbu nije mogao sebi priuštiti tu privilegiju, jer su na svadbi mislili o svima OSIM o sebi. Na, kao, njihov dan.
S prijateljima smo prodernečili nekad kasnije, tako da ni tu vrstu veselja nismo propustili i za naše prijatelje smo se potrudili da i njima, zbog nas, jedan dan bude lijepo i veselo. Ali ne na NAŠ dan.

:)
Semiramida

#175 Re: Zasto zastave na svadbama?

Post by Semiramida »

Cyclone986 wrote:a fakat ni ja to ne kontam...zastave, sviranje...i jos milion nekakvih gluposti...mrzim vidjeti covjeka se okacenom kosuljom na ledjima, sta god da ona predstavljala...mrzim vidjeti kolo ispred opstine, ispred zgrade mladozenje, mlade ili bilo gdje...mrzim vidjeti kad ljudi odu na serijatsko, a nakon sat vremena ih ne mozes prepoznati koliko su se ubili od alkohola (nisam protiv alkohola, cugnem i ja :D )...to se radi ili serijatsko ili alkohol, bar koliko ja znam...mrzim vidjeti kad mlada dodje prvi put u kucu, pa ljubi mladozenjin prag, mrzim kad sprovode 50 nekih obicaja, te okreci musko dijete, te jedi pogacu, sad jedi nesto slatko da vam zivot bude slada, jedi govna radi muske djece...ma sve u svemu nidje veze...milion zvanica, dodju da se dobro najedu i napiju i odose kuci...boli njih ku*ac sto si se tu ozenio/udala...oni su popili, pojeli i vrijeme je da idu...u zadnje vrijeme sam jos jedan odvratan obicaj primijetio... :D znam da se na ono kicenje uvijek stavi 10, 20, 50 KM i to mi je na neki naci OK...al' ljudi moji, prodju ti s nekakvim sokicem (znam da je to serbe), pa da ti ko biva opet bacis tako koju paru (nista ispod cenera)...poceli ljudi sve naplacivati...odvratno i gladno :D jao kako cu to zaboraviti...znate li za obicaj kad krenete iz kuce mlade, da trebate nesto ukrasti?? hahahahaha...eto to je kao da mlada fol bude sretna bla bla... :D ako mi jos nesto naumpadne, napisat cu...jer mi nista od ovoga nije normalno... :D
Kod mene ništa od navedenog nije bilo, baš ništa, a svadba je bila za 10. Ono, nije da se hvalim. :-D
Locked