volim i nacifrane ljude, koji se maksuz za tu priliku malo dotjeraju...i ne misle na svoje kredite...
ne volim pucanje i najradije bih da im upadne SWAT tim (ili kako se vec zove) i sve ih razoruza, ali osim u tuzlanskom kantonu- nisam bila na svadbi na kojoj se puca
ta u TK je imala veliku drzavnu zastavu- ove ostale (KS i USK) nisu imale nikakve zastave.
niti se sjecam kao dijete zastava. mislim da to i nije nas obicaj...
plesala sam u kolu
e sad BARIKADE...
ne kaze se barikada,nego BRKLJA
u krajini je to staaaaariiii obicaj, a danas se rjesava tako da kupis 2kg bombona i puno sitnih para i dajes djeci koja su postavila brklju. blam je ako to neko uradi u sred grada (ne znam da je to neko uradio),jer je to starinski,ali ako je mlada iz prigradskog naselja/periferija pa mahala nije prometna- to redovno neko uradi.
a kad ljudi nemaju para za svadbu ili im je glupo potrositi pare na svadbu- onda se mlada UKRADE. (tj.danas jednostavno ne naprave svadbu,ranije je bilo "ukrala se").
onda se roditelji mlade k'o fol ljute sto se ukrala, pa roditelji mladozenje idu na MIRDZIJE,pa se mire...a u stvari se niko nije ni posvadjao
osim ako je mlada otisla za skroz nepozeljnog mladozenju (tj. roditelji bili extra protiv)...onda mirdzije vrse svoju ulogu.
i znam puno ljudi kojima svadbe idu na zivce i nece da ih prave,ali znam i da svi koji su pravili svadbu da se nisu pokajali... moze kostati manje,moze vise...ali uglavnom se sve kroz poklone i vrati...tu je negdje...jedino je tesko kad je pola prijatelja i rodbine u dijaspori,pola u bosni.
sa muzicarima se moze dogovoriti sta ni u kojem slucaju ne smiju svirati i da takve narudzbe ne primaju.
ima i da kad se dodje po mladu da se otkupljuje i ima da se mladoj ukrade cipela (kum otkupljuje) i da se daje za one male cvjetice (na maramice),na kafu, na serbe...ali obicno ne ide sve to u jednu svadbu- nego se ljudi odluce sta ce od toga biti.
obicno se daje na maramice i ukrade se cipela,koju kum placa. ne znam kako je to prije bilo, ali sad je sve to manje-vise stvar dogovora.
jedino sto sam skontala- da danas mladozenja i mlada dobiju bruku para i poklona i nikad ne obidju te svoje goste...tj. ne uzvrate. ne jednaku vrijednost poklona- nego posjetu, sto je bezveze ako je neko potegao fin put da bi dosao na tvoju svadbu.
i kum se isprsi za svadbu, ali je onda taj red da se i kumu uzvrati pokolonom...ne da se gleda ista vrijednost, nego gesta.
ne kontam goste koji dodju i samo kuziraju okolo,slazu face,presjede 5-6 sati, krivo im sto su dali poklon, imaju zamjerku na muziku i hranu...nikako ne mogu skontati zasto jednostavno ne kazu da ne mogu doci...kao da ce neko primijetiti kad od 100 ljudi njih nekoliko ne dodje.
i savrsen kraj svadbe je kad ostanu oni najuzi prijatelji,svirka gitara i do sitnih sati...neki single prijatelj se spandjao sa nekom single rodjakom...novi par na obzorju
p.s. mlade koje ja znam su same birale svoje frizure- i nijedna nije imala "sarmice",jedna je bila u haljini boje breskve, dvije u bijeloj vjencanici,jedna u dugoj haljini krem boje, jedna u maloj kratkoj haljinici boje sampanjca, sa preslatkom kratkom frizuricom...nije to bas tako...vasarski.