Carina!?!?Pomozite....
-
monitoring
#1 Carina!?!?Pomozite....
Imam P III, 128 MB RAM, 550 MHz, 15 GB memorije, + monitor ( 702B, LG godinu dana star) i trebam to unijeti u BiH !Nemam racuna ( polovnog kupio)...Nisam upucen u svu tu proceduru pa bih molio da mi odgovore oni koji imaju slicna iskustva...koji su vec to radili..
Jesam li obavezan platiti carinu?
Mogu li progurati pod "licna stvari"?
Ima li gdje na netu ista o tome?-Trazio sam bezuspjesno...
Neka e mail adressa kome se mogu obratiti?
Unaprijed zahvalni...
P.S. Trebao bih preko granicnog prijelaza Velika Kladusa ako sta vam to znaci
Jesam li obavezan platiti carinu?
Mogu li progurati pod "licna stvari"?
Ima li gdje na netu ista o tome?-Trazio sam bezuspjesno...
Neka e mail adressa kome se mogu obratiti?
Unaprijed zahvalni...
P.S. Trebao bih preko granicnog prijelaza Velika Kladusa ako sta vam to znaci
-
suse
ovako, ja sam prenjela svoj racunar iz njemacke u bosnu i nigdje nisam morala da platim carinu, cak niko nista nije ni pregledao, sto ne znaci da je to pravilo. mozda sam imala i srecu...uglavnom, vazno je da ga prijavis pri prelasku granice, da naglasis da su licne stvari koje vec duze posjedujes. ..u sloveniji i hrvatskoj, reci da si u prolazu(tranzitu) za bosnu i opet naglasi da prenosis samo licne stvari...to bi trebalo da bude dovoljno, jer oni po pravilu nemaju pravo da pregledaju tvoju prtljagu...i budi ljubazan..
puno srece
puno srece
- DaysleepeR
Mozes to definitivno unijeti pod licne stvari samo se obrati nekom od speditera na granici.
-
monitoring
veliko hvala, dosta si mi pomogla...suse wrote:ovako, ja sam prenjela svoj racunar iz njemacke u bosnu i nigdje nisam morala da platim carinu, cak niko nista nije ni pregledao, sto ne znaci da je to pravilo. mozda sam imala i srecu...uglavnom, vazno je da ga prijavis pri prelasku granice, da naglasis da su licne stvari koje vec duze posjedujes. ..u sloveniji i hrvatskoj, reci da si u prolazu(tranzitu) za bosnu i opet naglasi da prenosis samo licne stvari...to bi trebalo da bude dovoljno, jer oni po pravilu nemaju pravo da pregledaju tvoju prtljagu...i budi ljubazan..
puno srece
nisam bas siguran da nemaju prava da pregledaju prtljagu, jer su na kladusi bas rigorozni..
U svakom slucaju jos jednom HVALA
-
monitoring
Studenti su ugrozena kategorija!crazy wrote:Mislim da ce te ovi Babini opeljusitiAko nista uvijek ih mozes podplatiti, kod nas je to normalno, samo mu mahni novcanicom od 50 eura pred nosom.
![]()
Good luck!
Imam nekakv bad feeling u vezi svega toga
-
eto
mislim da bi u principu carinu trebao platit na to. al ja sam unijela kompjuter, nisam platila nista, ali rekla da mi treba preko ljeta dok sam u bosni i da ga nosim sa sobom natrag kad podjem. (sto je ok, jer to znaci da ga ne uvozis). upisali mi na zadnju stranicu pasosa rukom datum i 'kompjuter'
i nikad mi to nikad poslije nije pogledao kad sam ulazila/izlazila iz zemlje, a komp je naravno ostao u bosni. a drugi put, bez kompjutera, su mi htjeli naplatit carinu na garderobu, moju licnu, ocito nosenu, i nisu me pustili dok im nisam dala bombonjeru koja je trebala bit poklon
pa probaj tu pricu, al pripremi slatkise za carinike 
-
monitoring
Ma ja sam baksuz, jedan od onih "strogih cika" sa kapom me ne zaobilazi...samo se pitam koliko visoko cu morati ici..
Bice kako bude, hvala svima
Bice kako bude, hvala svima
-
tempora
Nisi ti baksuz, nego lijepo trebas da odbranis granicu !
Imas pravo da uneses taj comp bez carine, ali da ga prijavis, da ti se uredno uvede u pasos, te da ga ponovo izneses iz zemlje!
Ukoliko ga prijavis.
Svaki cent koji das cariniku bez pokrica znaci da ucestvujes u sveopstoj korupciji.
Imas pravo da uneses taj comp bez carine, ali da ga prijavis, da ti se uredno uvede u pasos, te da ga ponovo izneses iz zemlje!
Ukoliko ga prijavis.
Svaki cent koji das cariniku bez pokrica znaci da ucestvujes u sveopstoj korupciji.
-
mrak
Zadnji put kada sam putovao za Bec, na hrvatskoj granici (!?) su nas sve izbacili iz autobusa i pazi sad, svi smo morali pokazati sta imamo u torbi. Svasta. Ima li kakva medjunarodna konvencija o pravima djeteta koja zabranjuje ovakve malteretiranja?
-
jope ja
monitoring wrote:Studenti su ugrozena kategorija!crazy wrote:Mislim da ce te ovi Babini opeljusitiAko nista uvijek ih mozes podplatiti, kod nas je to normalno, samo mu mahni novcanicom od 50 eura pred nosom.
![]()
Good luck!Ma glupost bi mi bila da placamo jos i poreze na "licne stvari!"
Moramo teziti ka modernim krugovima, ne? PC je sad dio kozmetike...
Nesto bez cega se ne moze!
![]()
Imam nekakv bad feeling u vezi svega toga, a blizi se dan D-odlaksa kuci!
Eto ljudino ti se usra a nisi ni krenuo,kazes da imas neki racun (lazan) prijavis i platis carinu samo 113km ja sam takav racun imao za tv-plazma 8000 CHF kosta u racunu sam naveo samo 900CHF i upisao u racunu da je defekt i platio sam carinu nista manje nego 100€ u dzep normalno u Vel Kladusi posto sam iz CAZINA i to da su babini nisu nego nasi, babini nemaju svoju drzavu oni su ipak jos samo stranci kod nas i takvi ce i ostati