Carina!?!?Pomozite....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
monitoring

#1 Carina!?!?Pomozite....

Post by monitoring »

Imam P III, 128 MB RAM, 550 MHz, 15 GB memorije, + monitor ( 702B, LG godinu dana star) i trebam to unijeti u BiH !Nemam racuna ( polovnog kupio)...Nisam upucen u svu tu proceduru pa bih molio da mi odgovore oni koji imaju slicna iskustva...koji su vec to radili..
Jesam li obavezan platiti carinu?
Mogu li progurati pod "licna stvari"?
Ima li gdje na netu ista o tome?-Trazio sam bezuspjesno...
Neka e mail adressa kome se mogu obratiti?
Unaprijed zahvalni...
P.S. Trebao bih preko granicnog prijelaza Velika Kladusa ako sta vam to znaci
dinash

Post by dinash »

-
-
krava

Post by krava »

ovo sam definitivno procitala kao Karina

:D
monitoring

Post by monitoring »

Kako vi unosite te mashine? brodom? :D
crazy

Post by crazy »

Mislim da ce te ovi Babini opeljusiti :D Ako nista uvijek ih mozes podplatiti, kod nas je to normalno, samo mu mahni novcanicom od 50 eura pred nosom. :D

Good luck!
suse

Post by suse »

ovako, ja sam prenjela svoj racunar iz njemacke u bosnu i nigdje nisam morala da platim carinu, cak niko nista nije ni pregledao, sto ne znaci da je to pravilo. mozda sam imala i srecu...uglavnom, vazno je da ga prijavis pri prelasku granice, da naglasis da su licne stvari koje vec duze posjedujes. ..u sloveniji i hrvatskoj, reci da si u prolazu(tranzitu) za bosnu i opet naglasi da prenosis samo licne stvari...to bi trebalo da bude dovoljno, jer oni po pravilu nemaju pravo da pregledaju tvoju prtljagu...i budi ljubazan..

puno srece
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Mozes to definitivno unijeti pod licne stvari samo se obrati nekom od speditera na granici.
crazy

Post by crazy »

DaysleepeR wrote:Mozes to definitivno unijeti pod licne stvari samo se obrati nekom od speditera na granici.
Happy Birthday to you!
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Hvala :D
monitoring

Post by monitoring »

suse wrote:ovako, ja sam prenjela svoj racunar iz njemacke u bosnu i nigdje nisam morala da platim carinu, cak niko nista nije ni pregledao, sto ne znaci da je to pravilo. mozda sam imala i srecu...uglavnom, vazno je da ga prijavis pri prelasku granice, da naglasis da su licne stvari koje vec duze posjedujes. ..u sloveniji i hrvatskoj, reci da si u prolazu(tranzitu) za bosnu i opet naglasi da prenosis samo licne stvari...to bi trebalo da bude dovoljno, jer oni po pravilu nemaju pravo da pregledaju tvoju prtljagu...i budi ljubazan..

puno srece
veliko hvala, dosta si mi pomogla...
nisam bas siguran da nemaju prava da pregledaju prtljagu, jer su na kladusi bas rigorozni.. :x ...sve prevrnu!
U svakom slucaju jos jednom HVALA :)
monitoring

Post by monitoring »

crazy wrote:Mislim da ce te ovi Babini opeljusiti :D Ako nista uvijek ih mozes podplatiti, kod nas je to normalno, samo mu mahni novcanicom od 50 eura pred nosom. :D

Good luck!
Studenti su ugrozena kategorija! :D Ma glupost bi mi bila da placamo jos i poreze na "licne stvari!" :x Moramo teziti ka modernim krugovima, ne? PC je sad dio kozmetike... :D Nesto bez cega se ne moze! :D
Imam nekakv bad feeling u vezi svega toga :sad: , a blizi se dan D-odlaksa kuci! :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

sigurno nemaš račun s datumom kada si to kupio :(

u svakom slučaju na kraju daj 50 km na carini ako počnu peglati
tempora

Post by tempora »

E vidis, sve ti to zavisi, na koje sluzbeno lice ces naletjeti. A posto kod nas vazi pravilo mita, nikoga nije briga za zakon pa stoga svako po svojim mogucnostima isti moze i da odmjeri.
eto

Post by eto »

mislim da bi u principu carinu trebao platit na to. al ja sam unijela kompjuter, nisam platila nista, ali rekla da mi treba preko ljeta dok sam u bosni i da ga nosim sa sobom natrag kad podjem. (sto je ok, jer to znaci da ga ne uvozis). upisali mi na zadnju stranicu pasosa rukom datum i 'kompjuter' :) i nikad mi to nikad poslije nije pogledao kad sam ulazila/izlazila iz zemlje, a komp je naravno ostao u bosni. a drugi put, bez kompjutera, su mi htjeli naplatit carinu na garderobu, moju licnu, ocito nosenu, i nisu me pustili dok im nisam dala bombonjeru koja je trebala bit poklon :) pa probaj tu pricu, al pripremi slatkise za carinike :)
tempora

Post by tempora »

Znaci i ti ucestvujes u mitu? Bombonjerama??? :-)
eto

Post by eto »

i to na njihovu inicijativu tempora :) bukvalo, dok su mi tako rovili po stvarima, naisli na bombonjeru i rekli "evo mi cemo uzet ovu bombonjeru za kolege da se pocastimo pa ti necemo naplatit carinu":)
monitoring

Post by monitoring »

Ma ja sam baksuz, jedan od onih "strogih cika" sa kapom me ne zaobilazi...samo se pitam koliko visoko cu morati ici.. :sad:
Bice kako bude, hvala svima
tempora

Post by tempora »

Nisi ti baksuz, nego lijepo trebas da odbranis granicu ! :D
Imas pravo da uneses taj comp bez carine, ali da ga prijavis, da ti se uredno uvede u pasos, te da ga ponovo izneses iz zemlje!
Ukoliko ga prijavis. :shock:
Svaki cent koji das cariniku bez pokrica znaci da ucestvujes u sveopstoj korupciji.
mrak

Post by mrak »

Zadnji put kada sam putovao za Bec, na hrvatskoj granici (!?) su nas sve izbacili iz autobusa i pazi sad, svi smo morali pokazati sta imamo u torbi. Svasta. Ima li kakva medjunarodna konvencija o pravima djeteta koja zabranjuje ovakve malteretiranja?
jope ja

Post by jope ja »

monitoring wrote:
crazy wrote:Mislim da ce te ovi Babini opeljusiti :D Ako nista uvijek ih mozes podplatiti, kod nas je to normalno, samo mu mahni novcanicom od 50 eura pred nosom. :D

Good luck!
Studenti su ugrozena kategorija! :D Ma glupost bi mi bila da placamo jos i poreze na "licne stvari!" :x Moramo teziti ka modernim krugovima, ne? PC je sad dio kozmetike... :D Nesto bez cega se ne moze! :D
Imam nekakv bad feeling u vezi svega toga :sad: , a blizi se dan D-odlaksa kuci! :)

Eto ljudino ti se usra a nisi ni krenuo,kazes da imas neki racun (lazan) prijavis i platis carinu samo 113km ja sam takav racun imao za tv-plazma 8000 CHF kosta u racunu sam naveo samo 900CHF i upisao u racunu da je defekt i platio sam carinu nista manje nego 100€ u dzep normalno u Vel Kladusi posto sam iz CAZINA i to da su babini nisu nego nasi, babini nemaju svoju drzavu oni su ipak jos samo stranci kod nas i takvi ce i ostati :-D :-D
Post Reply