Bosanskohercegovacki pozdravi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kub lajkan

#1 Bosanskohercegovacki pozdravi

Post by kub lajkan »

Elem, zelim skrenuti paznju na jedan neistrazen fenomen :-) medju nasim zemljacima.

Najbolje kroz primjere. Komada dva...

Komad prvi:
========
Prije nekoliko sedmica gosti u Face To Face bili predsjednici udruzenja logorasa iz RS-a i iz Federacije (bosnjacka logoraska komponenta). Ovu drugu stranu zastupala neka hanuma, sve mi se cini da je bila iz Foce.
Sjeli oni i pozdravlja Senad sa "Dobro vece", a ona odgovara "Dobro, hvala, kako ste vi?"
:lol:

Komad drugi:
=========
Na jednom sarajevskom fakultetu radi kao asistent cura koju slucajno znam. Fakultet je... onako... ideoloski obojen... A ona je Hrvatica (bitno je samo radi ove zgode).
Na pozdrav "Dobar dan" dobila je (ozbiljan) odgovor "Hvala!" :lol:

Ma kazem vam, ti nasi pozdravi su cudo jedno... :D
bosniaque

#2 Re: Bosanskohercegovacki pozdravi

Post by bosniaque »

kub lajkan wrote:Elem, zelim skrenuti paznju na jedan neistrazen fenomen :-) medju nasim zemljacima.

Najbolje kroz primjere. Komada dva...

Komad prvi:
========
Prije nekoliko sedmica gosti u Face To Face bili predsjednici udruzenja logorasa iz RS-a i iz Federacije (bosnjacka logoraska komponenta). Ovu drugu stranu zastupala neka hanuma, sve mi se cini da je bila iz Foce.
Sjeli oni i pozdravlja Senad sa "Dobro vece", a ona odgovara "Dobro, hvala, kako ste vi?"

Komad drugi:
=========
Na jednom sarajevskom fakultetu radi kao asistent cura koju slucajno znam. Fakultet je... onako... ideoloski obojen... A ona je Hrvatica (bitno je samo radi ove zgode).
Na pozdrav "Dobar dan" dobila je (ozbiljan) odgovor "Hvala!" :lol:

Ma kazem vam, ti nasi pozdravi su cudo jedno... :D
cuj to hrvatica dosla u bosnu da radi! :-?
Engram::X

Post by Engram::X »

Abdurrahman

Post by Abdurrahman »

Amani ja Rabbi...

Meni kad nazove musliman, tj. neko islamske vjeroiposvijeti "dobar dan, vece"ili "dobro jutro" ja odgovorim sa: "Kako kome". :)

Helem nejse, naziva mi dobar dan a ovamo nesta struje, grmljavina, kisa, ili pak snijeg, katastrofa. Ama ljudi to je laz, kakav dobar dan. :lol:
violentjack

Post by violentjack »

Ja bih uvijek nazvao Dobar dan bez obzira da li je tip Katolik..Pravoslavan ili Musliman na cesti

Nazvao bih selam..ako bih vidio hodzu ili usao u dzamiju 8) :lol:
debela

Post by debela »

za mene je neistrazeni fenomen novopeceni pozdrav 'kako ste'. godinama cekam nece li mi neko objasniti kad i kako je to postalo pozdrav, ko je to ubacio, a posebno zasto se to toliko rasirilo.
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D Kako ste :? :?
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

imam ja jedan prijedlog

jel more vako: Jeste li zdravo? :D
manijak1

Post by manijak1 »

:D :D
Šta ima :D jes' dobro :D kako je :D kakav si :D vako nako , more i klimoglav :D
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Abdurrahman wrote: Meni kad nazove musliman, tj. neko islamske vjeroiposvijeti "dobar dan, vece"ili "dobro jutro" ja odgovorim sa: "Kako kome". :)

Helem nejse, naziva mi dobar dan a ovamo nesta struje, grmljavina, kisa, ili pak snijeg, katastrofa. Ama ljudi to je laz, kakav dobar dan. :lol:
...po tom se rezonu tek s pravom na "selam alejkum" moze odgovoriti sa "kako kome"...jedva sastavljamo kraj s krajem, svi nas da prostis jebu kako stignu, i malo se od Bozjeg spasa i blagoslova da vidjeti...

...kako si/ste je najgluplje sranje koje postoji...prosto zato sto, kad vas neko upita kako ste, njega uopste ne interesuje odgovor na to pitanje, pita se tek radi reda...koga zanima to sto sam prehladjen, sto me boli glava itditd...

...no, ipak, te floskule su sve rasprostranjenije, jer je to mozda jedini izlaz iz mulja u koji tonemo...na sta mislim?...pa evo npr. redovno mi se desava u sarajevu da udjem u prodavnicu, nazovem "dobar dan", i kao odgovor dobijem "alejkumussellam"...hajd' dobro, udjem ja u sledecu prodavnicu i, poucen iskustvom, nazovem selam...a kao odgovor dobijem "dobar dan"...kao da su se dogovorili! cini mi se da prodavcima pozdrav i nije toliko bitan, nego jednostavno ganjaju kontru i kazu uvijek suprotno...svijet se izopacio totalno...od tada ulazim u prodavnicu i promrljam nesto kao "pozdravljam"..ili udjem kao poslednji papak i ne kazem nista...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Abdurrahman wrote:Amani ja Rabbi...

Meni kad nazove musliman, tj. neko islamske vjeroiposvijeti "dobar dan, vece"ili "dobro jutro" ja odgovorim sa: "Kako kome". :)
A meni se cesto desi da kad nazovem nekog, bez obzira musliman/nemusliman, dobijem odgovor da je nedostupan i da nazovem kasnije...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

MRAVOJED wrote:imam ja jedan prijedlog

jel more vako: Jeste li zdravo? :D

A ako se dvoumis izmedju toga je li doticni/a katolik ili komunjara onda:

Drugarice Marija jeste li zdravo?
gorbacovka

Post by gorbacovka »

A pozdravi "Inače?" "Šta ima?" ?
Pravda30

Post by Pravda30 »

Jos jedna u nizu nasih "supljih tema".

Ovo mi licu na onu pricu kad su raspravljali teolozi da li muslimani trebaju koristi toalet papir ili vodu poslije nuzde. Oni raspravljau o tome, dok ne raspravljaju o stvarima koja su mnogo znacajnija . Pa prema tome se postavlja i i pitanje kad cemo mi izaci iz WC-a i poceti se baviti bitnim stvarima?

Mislim halo ba ljudi! Pa zar stvarno ne mislite da ima preca posla nego se smarati oko toga koji je "pozdrav" pravilniji?

No sto je jos gore mozda ce ovo procitati neki nas "novinar" i napisati jedan "clanak", a koji ce posluziti nasim nevinim politicarima za neko novo supljiranje. Zalosno ali ovo je vec videno.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Kurt_Kombajn wrote:
Abdurrahman wrote: Meni kad nazove musliman, tj. neko islamske vjeroiposvijeti "dobar dan, vece"ili "dobro jutro" ja odgovorim sa: "Kako kome". :)

...po tom se rezonu tek s pravom na "selam alejkum" moze odgovoriti sa "kako kome"...jedva sastavljamo kraj s krajem, svi nas da prostis jebu kako stignu, i malo se od Bozjeg spasa i blagoslova da vidjeti...

...kako si/ste je najgluplje sranje koje postoji...prosto zato sto, kad vas neko upita kako ste, njega uopste ne interesuje odgovor na to pitanje, pita se tek radi reda...koga zanima to sto sam prehladjen, sto me boli glava itditd...

...no, ipak, te floskule su sve rasprostranjenije, jer je to mozda jedini izlaz iz mulja u koji tonemo...na sta mislim?...pa evo npr. redovno mi se desava u sarajevu da udjem u prodavnicu, nazovem "dobar dan", i kao odgovor dobijem "alejkumussellam"...hajd' dobro, udjem ja u sledecu prodavnicu i, poucen iskustvom, nazovem selam...a kao odgovor dobijem "dobar dan"...kao da su se dogovorili! cini mi se da prodavcima pozdrav i nije toliko bitan, nego jednostavno ganjaju kontru i kazu uvijek suprotno...svijet se izopacio totalno...od tada ulazim u prodavnicu i promrljam nesto kao "pozdravljam"..ili udjem kao poslednji papak i ne kazem nista...
Izvrsno Kurt, izvrsno! :lol:
Toozla

Post by Toozla »

Evo jedan iz diaspore:

s'a majson!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Pravda30 wrote:Jos jedna u nizu nasih "supljih tema".

Ovo mi licu na onu pricu kad su raspravljali teolozi da li muslimani trebaju koristi toalet papir ili vodu poslije nuzde. Oni raspravljau o tome, dok ne raspravljaju o stvarima koja su mnogo znacajnija . Pa prema tome se postavlja i i pitanje kad cemo mi izaci iz WC-a i poceti se baviti bitnim stvarima?

Mislim halo ba ljudi! Pa zar stvarno ne mislite da ima preca posla nego se smarati oko toga koji je "pozdrav" pravilniji?

No sto je jos gore mozda ce ovo procitati neki nas "novinar" i napisati jedan "clanak", a koji ce posluziti nasim nevinim politicarima za neko novo supljiranje. Zalosno ali ovo je vec videno.
Drugi post za redom koji mi bas "sjeda" od tebe!

Zabrinjavas me Pravda! :)

Salim se, stvarno si u pravu!
Ali ako vec pricamo o tome, treba samo napomenuti, odnosno potcrtati to tvoje, da je i ta nasa nedoumica oko pozdrava upravo djelo nasih "nevinih politicara" kako ih ti nazva!

:x
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

Ja pozdravljam i sa dobar dan i sa selam, zavisi od osobe koju pozdravljam, medjutim ako na dobar dan dobijem ispravku ili obratno, necu vise pozdravljati tu osobu, ipak mi moj ponos ne dozvoljava da me bilo ko rikta...
Post Reply