najlakse je tako, sve prebaciti na druge, jal na ameriku, tursku, Boga lično, samo da mi nismo krivi nizašta. naravno, ima toga što ti govoriš, ali ima i do nas.Kocka25 wrote:Mislim da se mnogo veci ljudi pitaju od lokalnih Bosnjackih politicara. To sto se u Bosni desava oko vojne industrije je planirana u Washingtonu, Ankari i Rijadu. Sitne su ribe ljudi poput Bakira.mehoxy wrote:Da je ovo normalna drzava bila bi prepoznata potreba za tim i ulozen novac u r/d i tvornice. Ovako ne moze, jer zoharima na vlasti nije stalo posto nece gurati vlastitu djecu u krvoprolice.
BH vojna industrija i naoruzanje
- Streptokok
#4901 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
mehoxy
#4902 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
@kocka To je istina, ali mislim da nas ne bi sprijecili u tom, kad bi se imalo volje naravno.
-
kockakockica
#4903 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Veteran iz Vitezita ! Džemo Bosanac radi kao Japanac
Dok je starih kvrga nema zime
Dok je starih kvrga nema zime
-
mehoxy
#4904 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Citam prvih par stranica teme i govori se o nekom clanstvu u NATO-u....sedam godina kasnije i mi mu nismo ni prismrdili.
- mO k3
#4905 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nigdje ne pise , barem prve dvije stranice , ali jednu stvar treba da znas a sigurno si propustio , crna gora je skoro primljena u nato zemlji u kojoj nije bilo rata koja nije bila razarata i sada dojdes ti i solis nam pamet ovdjemehoxy wrote:Citam prvih par stranica teme i govori se o nekom clanstvu u NATO-u....sedam godina kasnije i mi mu nismo ni prismrdili.
-
mehoxy
#4906 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pisali su pojedinci, bolje citaj. Nego, prosvijetli me, sta to meni treba da znaci sto je Crna Gora u NATO-u ?mO k3 wrote:nigdje ne pise , barem prve dvije stranice , ali jednu stvar treba da znas a sigurno si propustio , crna gora je skoro primljena u nato zemlji u kojoj nije bilo rata koja nije bila razarata i sada dojdes ti i solis nam pamet ovdjemehoxy wrote:Citam prvih par stranica teme i govori se o nekom clanstvu u NATO-u....sedam godina kasnije i mi mu nismo ni prismrdili.
- mO k3
#4907 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
..... sta da ti kazem , nisi svjestan kompleksne politicke situacije u bosnimehoxy wrote:Pisali su pojedinci, bolje citaj. Nego, prosvijetli me, sta to meni treba da znaci sto je Crna Gora u NATO-u ?mO k3 wrote:nigdje ne pise , barem prve dvije stranice , ali jednu stvar treba da znas a sigurno si propustio , crna gora je skoro primljena u nato zemlji u kojoj nije bilo rata koja nije bila razarata i sada dojdes ti i solis nam pamet ovdjemehoxy wrote:Citam prvih par stranica teme i govori se o nekom clanstvu u NATO-u....sedam godina kasnije i mi mu nismo ni prismrdili.
-
mehoxy
#4908 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma nemoj. Pa dobro onda, reci mi sta mislis pod tim "kompleksna politicka situacija" ?mO k3 wrote: ..... sta da ti kazem , nisi svjestan kompleksne politicke situacije u bosni
- mO k3
#4909 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kazem ti nisi svjestan , i da ti to objasnim neces razumjetimehoxy wrote:Ma nemoj. Pa dobro onda, reci mi sta mislis pod tim "kompleksna politicka situacija" ?mO k3 wrote: ..... sta da ti kazem , nisi svjestan kompleksne politicke situacije u bosni
-
mehoxy
#4910 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Drugim rijecima, pojma nemas/pravis se pametan i samo tracis i moje i svoje vrijeme. Aj vozdra.
- mO k3
#4911 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mehoxy wrote:Drugim rijecima, pojma nemas/pravis se pametan i samo tracis i moje i svoje vrijeme. Aj vozdra.
-
155_mm
#4912 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pored toliko politichih tema na ovom forumu .......

- mO k3
#4913 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote:pored toliko politichih tema na ovom forumu .......
zamolio bih moderaciju da zadnji par postova obrise ..
-
155_mm
#4914 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nemam nikakve konkretne podatke. ali ako jedna firma prije dvije godine najavi dva nova proizvoda i onda se u javnosti pojavi proizvod sa imenom H-155 iza kojeg se krije samohodna haubica na tockovima. sta bi se onda trebalo ocekivati kada se u jednom od saopstenja te firme pojavi naziv H-122.drndalo wrote:Kad vec prozivas kolegu @drndala, koji te ni na sta ne ubjedjuje jer nema konkretne podatke, nego logicno razmislja, ili barem pokusava... Pa de ti nama reci, da li ti imas mozda neke konkretne podatke o tome da pored prototipa 155 ima i slicaj takav 122, jer za to osim vlastitih vlaznih snova do sada nismo vidjeli nista... Za 155 smo barem stidljivo imali podatke da se sprema, zaista, za testiranje... Za 122 zasad nemamo nikakav konkretan pokazatelj, osim da je najavljeno pucanje, tj. testiranje necega od 122, ali ne znamo cega, nego samo lupamo...155_mm wrote:
mozda nam kolega kolega drndalo to moze objasniti. on nas pokusava ubijediti, ako neka firma svoje samohodno oruzje u kalibru 155 mm zove H-155, da nije moguce da bi ta firma svoje samohodno oruzje u kalibru 122 mm mogla nazvati H-122.
Mozda ja, mozda ti...
Meni nema logike istovremeno razvijati te 2 stvari, posebno ne jer vjerujem da 155 moze postici duplu cijenu od mozebitne takve 122... Naravno, logika kod nas cesto nema sta traziti...
televizor u boji?
-
Nuken
#4915 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
BNT je 2014. najavio "dva nova proizvoda koji će biti ponos BNT-a, pa možda i BiH". Jedan smo vidjeli, H-155. Drugi je tu samo na papiru, H-122. Postoji! Šta je? Ne znamo
Ovako je bilo i za AC-U. Spominjao se automat, kad ono kalašnjikov u nekoliko verzija, automat, pištolj, puška za patrone suzavca...
Ovako je bilo i za AC-U. Spominjao se automat, kad ono kalašnjikov u nekoliko verzija, automat, pištolj, puška za patrone suzavca...
-
155_mm
#4916 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mozda nema tebi logike, ali nekom ko zeli pokriti trenutno dva najtrazenija kalibra itekako ima logike. pogotovo sto se razvoj jedne stvari moze iskoristiti za ovo drugo oruzje. vjerujem da ce H-122 imati isti princip revolverskog autopunjaca kao i H-155 i isti nacin oslanjanja na tlo. znaci sve greske koje si radio vec jednom ne moras ponavljati na drugom. moguce da je i zatvarac isti.Meni nema logike istovremeno razvijati te 2 stvari, posebno ne jer vjerujem da 155 moze postici duplu cijenu od mozebitne takve 122... Naravno, logika kod nas cesto nema sta traziti...
Last edited by 155_mm on 23/07/2017 13:43, edited 1 time in total.
-
155_mm
#4917 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
po meni H-122 sa:
- cijevi od 52 kalibra
- zatvaracom koji ne koristi cahure
- moze ispaljivati sve vrste vec poznatih granata 122 mm
- uglom kretanja cijevi po vertikali max. 75-80° (trenutno max. 70°)
- po horizontali lijevo i desno nekih 70-90°
- na voznoj platformi nesto tipa NIMR 6x6
bi bio izvozni hit BNT-a
i kad bi PRETIS napravio granatu 122 tezine izmedju 25-30 kg dometa 20-25 km gore opisanom haubicom H-122, moglo bi se govoriti o revoluciji kalibra 122.
- cijevi od 52 kalibra
- zatvaracom koji ne koristi cahure
- moze ispaljivati sve vrste vec poznatih granata 122 mm
- uglom kretanja cijevi po vertikali max. 75-80° (trenutno max. 70°)
- po horizontali lijevo i desno nekih 70-90°
- na voznoj platformi nesto tipa NIMR 6x6
bi bio izvozni hit BNT-a
i kad bi PRETIS napravio granatu 122 tezine izmedju 25-30 kg dometa 20-25 km gore opisanom haubicom H-122, moglo bi se govoriti o revoluciji kalibra 122.
- supercali
#4918 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Naravno da ce H-122 imati isti autopunjac kao H-122155_mm wrote:mozda nema tebi logike, ali nekom ko zeli pokriti trenutno dva najtrazenija kalibra itekako ima logike. pogotovo sto se razvoj jedne stvari moze iskoristiti za ovo drugo oruzje. vjerujem da ce H-122 imati isti autopunjac kao i H-122 i isti nacin oslanjanja na tlo. znaci sve greske koje si radio vec jednom ne moras ponavljati na drugom. moguce da je i zatvarac isti.Meni nema logike istovremeno razvijati te 2 stvari, posebno ne jer vjerujem da 155 moze postici duplu cijenu od mozebitne takve 122... Naravno, logika kod nas cesto nema sta traziti...
-
155_mm
#4919 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
vec ispravljeno. hvala!supercali wrote:Naravno da ce H-122 imati isti autopunjac kao H-122155_mm wrote:mozda nema tebi logike, ali nekom ko zeli pokriti trenutno dva najtrazenija kalibra itekako ima logike. pogotovo sto se razvoj jedne stvari moze iskoristiti za ovo drugo oruzje. vjerujem da ce H-122 imati isti autopunjac kao i H-122 i isti nacin oslanjanja na tlo. znaci sve greske koje si radio vec jednom ne moras ponavljati na drugom. moguce da je i zatvarac isti.Meni nema logike istovremeno razvijati te 2 stvari, posebno ne jer vjerujem da 155 moze postici duplu cijenu od mozebitne takve 122... Naravno, logika kod nas cesto nema sta traziti...
- supercali
#4920 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ma nema na cemu ionako se ja u ovo sve ne razumijem nego eto zapade mi za oko ista oznaka
-
155_mm
#4921 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
svima mora biti jasno da ce bosnjo na ovim prostorima biti miran jedino kad bude u stanju da efektivno odgovori na pjesadijsko-oklopni napad vecih razmjera. mi smo se nadali da je "ono drugo oruzje" neki VBR 122 mm ali izgleda da nije.
znaci mora se traziti alternativa. ato bi mogla biti kasetna bojeva glava 122 mm dometa nekih 25 km. naravno sve u skadu sa konvencijom o zabrani kasetne municije. mislim da je njom ogranicen broj bombica u granati. e sad koliko je maksimalno dozvoljeno, ne znam. takodje treba imati na umu da se za cijenu jedne rakete grad 122 mm moze dobiti 15-20 granata 122 mm.
i naravno da bi se postigao taj efekat odvracanja potrebno je nekoliko stotina H-122. i onda bi mogli biti koliko toliko sigurni da niciji sinovi ni bosnjacki, ni hrvatski ni srpski ne moraju da ginu po bosanskim sumama i hercegovackom kamenju.
znaci mora se traziti alternativa. ato bi mogla biti kasetna bojeva glava 122 mm dometa nekih 25 km. naravno sve u skadu sa konvencijom o zabrani kasetne municije. mislim da je njom ogranicen broj bombica u granati. e sad koliko je maksimalno dozvoljeno, ne znam. takodje treba imati na umu da se za cijenu jedne rakete grad 122 mm moze dobiti 15-20 granata 122 mm.
i naravno da bi se postigao taj efekat odvracanja potrebno je nekoliko stotina H-122. i onda bi mogli biti koliko toliko sigurni da niciji sinovi ni bosnjacki, ni hrvatski ni srpski ne moraju da ginu po bosanskim sumama i hercegovackom kamenju.
-
mehoxy
#4922 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Mislim da bi bilo dobro i da su razvili kakvu 105 mm varijantu. To bi vec bilo znatno lakse od h 155 a i cini mi se da se taj kalibar generalno vise upotrebljava ( od 122 mm)
- jao_situacije
#4923 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
nema od toga ništa155_mm wrote:svima mora biti jasno da ce bosnjo na ovim prostorima biti miran jedino kad bude u stanju da efektivno odgovori na pjesadijsko-oklopni napad vecih razmjera. mi smo se nadali da je "ono drugo oruzje" neki VBR 122 mm ali izgleda da nije.
https://en.wikipedia.org/wiki/Conventio ... _Munitions
-
155_mm
#4924 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
a sto nema?jao_situacije wrote:nema od toga ništa155_mm wrote:svima mora biti jasno da ce bosnjo na ovim prostorima biti miran jedino kad bude u stanju da efektivno odgovori na pjesadijsko-oklopni napad vecih razmjera. mi smo se nadali da je "ono drugo oruzje" neki VBR 122 mm ali izgleda da nije.
- jao_situacije
#4925 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
155_mm wrote:a sto nema?jao_situacije wrote:nema od toga ništa155_mm wrote:svima mora biti jasno da ce bosnjo na ovim prostorima biti miran jedino kad bude u stanju da efektivno odgovori na pjesadijsko-oklopni napad vecih razmjera. mi smo se nadali da je "ono drugo oruzje" neki VBR 122 mm ali izgleda da nije.
kako ovo napraviti ?The treaty allows certain types of weapons with submunitions that do not have the indiscriminate area effects or pose the same unexploded ordnance risks as the prohibited weapons. These must contain no more than nine submunitions, and no submunition may weigh less than 4 kilograms (8.8 lb). Each submunition must have the capability to detect and engage a single target object and contain electronic self-destruct and self-deactivation devices. Weapons containing submunitions which each weigh at least 20 kg (44 lb) are also excluded.