BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

Streptokok

#4901 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Kocka25 wrote:
mehoxy wrote:Da je ovo normalna drzava bila bi prepoznata potreba za tim i ulozen novac u r/d i tvornice. Ovako ne moze, jer zoharima na vlasti nije stalo posto nece gurati vlastitu djecu u krvoprolice.
Mislim da se mnogo veci ljudi pitaju od lokalnih Bosnjackih politicara. To sto se u Bosni desava oko vojne industrije je planirana u Washingtonu, Ankari i Rijadu. Sitne su ribe ljudi poput Bakira.
najlakse je tako, sve prebaciti na druge, jal na ameriku, tursku, Boga lično, samo da mi nismo krivi nizašta. naravno, ima toga što ti govoriš, ali ima i do nas.
mehoxy

#4902 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

@kocka To je istina, ali mislim da nas ne bi sprijecili u tom, kad bi se imalo volje naravno.
kockakockica

#4903 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kockakockica »

Veteran iz Vitezita ! Džemo Bosanac radi kao Japanac

Dok je starih kvrga nema zime :thumbup:
mehoxy

#4904 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Citam prvih par stranica teme i govori se o nekom clanstvu u NATO-u....sedam godina kasnije i mi mu nismo ni prismrdili.
mO k3

#4905 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

mehoxy wrote:Citam prvih par stranica teme i govori se o nekom clanstvu u NATO-u....sedam godina kasnije i mi mu nismo ni prismrdili.
nigdje ne pise , barem prve dvije stranice , ali jednu stvar treba da znas a sigurno si propustio , crna gora je skoro primljena u nato zemlji u kojoj nije bilo rata koja nije bila razarata i sada dojdes ti i solis nam pamet ovdje
mehoxy

#4906 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

mO k3 wrote:
mehoxy wrote:Citam prvih par stranica teme i govori se o nekom clanstvu u NATO-u....sedam godina kasnije i mi mu nismo ni prismrdili.
nigdje ne pise , barem prve dvije stranice , ali jednu stvar treba da znas a sigurno si propustio , crna gora je skoro primljena u nato zemlji u kojoj nije bilo rata koja nije bila razarata i sada dojdes ti i solis nam pamet ovdje
Pisali su pojedinci, bolje citaj. Nego, prosvijetli me, sta to meni treba da znaci sto je Crna Gora u NATO-u ?
mO k3

#4907 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

mehoxy wrote:
mO k3 wrote:
Pisali su pojedinci, bolje citaj. Nego, prosvijetli me, sta to meni treba da znaci sto je Crna Gora u NATO-u ?
..... sta da ti kazem , nisi svjestan kompleksne politicke situacije u bosni
mehoxy

#4908 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

mO k3 wrote: ..... sta da ti kazem , nisi svjestan kompleksne politicke situacije u bosni
Ma nemoj. Pa dobro onda, reci mi sta mislis pod tim "kompleksna politicka situacija" ?
mO k3

#4909 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

mehoxy wrote:
mO k3 wrote: ..... sta da ti kazem , nisi svjestan kompleksne politicke situacije u bosni
Ma nemoj. Pa dobro onda, reci mi sta mislis pod tim "kompleksna politicka situacija" ?
kazem ti nisi svjestan , i da ti to objasnim neces razumjeti
mehoxy

#4910 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Drugim rijecima, pojma nemas/pravis se pametan i samo tracis i moje i svoje vrijeme. Aj vozdra.
mO k3

#4911 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

mehoxy wrote:Drugim rijecima, pojma nemas/pravis se pametan i samo tracis i moje i svoje vrijeme. Aj vozdra.
:thumbup: :mrgreen:
155_mm

#4912 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

pored toliko politichih tema na ovom forumu .......
:sad:
mO k3

#4913 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

155_mm wrote:pored toliko politichih tema na ovom forumu .......
:sad:
:thumbup:
zamolio bih moderaciju da zadnji par postova obrise ..
155_mm

#4914 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

drndalo wrote:
155_mm wrote:
mozda nam kolega kolega drndalo to moze objasniti. on nas pokusava ubijediti, ako neka firma svoje samohodno oruzje u kalibru 155 mm zove H-155, da nije moguce da bi ta firma svoje samohodno oruzje u kalibru 122 mm mogla nazvati H-122.
Kad vec prozivas kolegu @drndala, koji te ni na sta ne ubjedjuje jer nema konkretne podatke, nego logicno razmislja, ili barem pokusava... Pa de ti nama reci, da li ti imas mozda neke konkretne podatke o tome da pored prototipa 155 ima i slicaj takav 122, jer za to osim vlastitih vlaznih snova do sada nismo vidjeli nista... Za 155 smo barem stidljivo imali podatke da se sprema, zaista, za testiranje... Za 122 zasad nemamo nikakav konkretan pokazatelj, osim da je najavljeno pucanje, tj. testiranje necega od 122, ali ne znamo cega, nego samo lupamo...

Mozda ja, mozda ti...

Meni nema logike istovremeno razvijati te 2 stvari, posebno ne jer vjerujem da 155 moze postici duplu cijenu od mozebitne takve 122... Naravno, logika kod nas cesto nema sta traziti...
nemam nikakve konkretne podatke. ali ako jedna firma prije dvije godine najavi dva nova proizvoda i onda se u javnosti pojavi proizvod sa imenom H-155 iza kojeg se krije samohodna haubica na tockovima. sta bi se onda trebalo ocekivati kada se u jednom od saopstenja te firme pojavi naziv H-122.

televizor u boji?
Nuken

#4915 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

BNT je 2014. najavio "dva nova proizvoda koji će biti ponos BNT-a, pa možda i BiH". Jedan smo vidjeli, H-155. Drugi je tu samo na papiru, H-122. Postoji! Šta je? Ne znamo

Ovako je bilo i za AC-U. Spominjao se automat, kad ono kalašnjikov u nekoliko verzija, automat, pištolj, puška za patrone suzavca... :P
155_mm

#4916 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Meni nema logike istovremeno razvijati te 2 stvari, posebno ne jer vjerujem da 155 moze postici duplu cijenu od mozebitne takve 122... Naravno, logika kod nas cesto nema sta traziti...
mozda nema tebi logike, ali nekom ko zeli pokriti trenutno dva najtrazenija kalibra itekako ima logike. pogotovo sto se razvoj jedne stvari moze iskoristiti za ovo drugo oruzje. vjerujem da ce H-122 imati isti princip revolverskog autopunjaca kao i H-155 i isti nacin oslanjanja na tlo. znaci sve greske koje si radio vec jednom ne moras ponavljati na drugom. moguce da je i zatvarac isti.
Last edited by 155_mm on 23/07/2017 13:43, edited 1 time in total.
155_mm

#4917 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

po meni H-122 sa:

- cijevi od 52 kalibra
- zatvaracom koji ne koristi cahure
- moze ispaljivati sve vrste vec poznatih granata 122 mm
- uglom kretanja cijevi po vertikali max. 75-80° (trenutno max. 70°)
- po horizontali lijevo i desno nekih 70-90°
- na voznoj platformi nesto tipa NIMR 6x6

bi bio izvozni hit BNT-a

i kad bi PRETIS napravio granatu 122 tezine izmedju 25-30 kg dometa 20-25 km gore opisanom haubicom H-122, moglo bi se govoriti o revoluciji kalibra 122.
supercali

#4918 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by supercali »

155_mm wrote:
mozda nema tebi logike, ali nekom ko zeli pokriti trenutno dva najtrazenija kalibra itekako ima logike. pogotovo sto se razvoj jedne stvari moze iskoristiti za ovo drugo oruzje. vjerujem da ce H-122 imati isti autopunjac kao i H-122 i isti nacin oslanjanja na tlo. znaci sve greske koje si radio vec jednom ne moras ponavljati na drugom. moguce da je i zatvarac isti.
Naravno da ce H-122 imati isti autopunjac kao H-122 :mrgreen:
155_mm

#4919 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

supercali wrote:
155_mm wrote:
mozda nema tebi logike, ali nekom ko zeli pokriti trenutno dva najtrazenija kalibra itekako ima logike. pogotovo sto se razvoj jedne stvari moze iskoristiti za ovo drugo oruzje. vjerujem da ce H-122 imati isti autopunjac kao i H-122 i isti nacin oslanjanja na tlo. znaci sve greske koje si radio vec jednom ne moras ponavljati na drugom. moguce da je i zatvarac isti.
Naravno da ce H-122 imati isti autopunjac kao H-122 :mrgreen:
vec ispravljeno. hvala!
supercali

#4920 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by supercali »

Ma nema na cemu ionako se ja u ovo sve ne razumijem nego eto zapade mi za oko ista oznaka
155_mm

#4921 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

svima mora biti jasno da ce bosnjo na ovim prostorima biti miran jedino kad bude u stanju da efektivno odgovori na pjesadijsko-oklopni napad vecih razmjera. mi smo se nadali da je "ono drugo oruzje" neki VBR 122 mm ali izgleda da nije.

znaci mora se traziti alternativa. ato bi mogla biti kasetna bojeva glava 122 mm dometa nekih 25 km. naravno sve u skadu sa konvencijom o zabrani kasetne municije. mislim da je njom ogranicen broj bombica u granati. e sad koliko je maksimalno dozvoljeno, ne znam. takodje treba imati na umu da se za cijenu jedne rakete grad 122 mm moze dobiti 15-20 granata 122 mm.

i naravno da bi se postigao taj efekat odvracanja potrebno je nekoliko stotina H-122. i onda bi mogli biti koliko toliko sigurni da niciji sinovi ni bosnjacki, ni hrvatski ni srpski ne moraju da ginu po bosanskim sumama i hercegovackom kamenju.
mehoxy

#4922 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Mislim da bi bilo dobro i da su razvili kakvu 105 mm varijantu. To bi vec bilo znatno lakse od h 155 a i cini mi se da se taj kalibar generalno vise upotrebljava ( od 122 mm)
jao_situacije

#4923 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

155_mm wrote:svima mora biti jasno da ce bosnjo na ovim prostorima biti miran jedino kad bude u stanju da efektivno odgovori na pjesadijsko-oklopni napad vecih razmjera. mi smo se nadali da je "ono drugo oruzje" neki VBR 122 mm ali izgleda da nije.

znaci mora se traziti alternativa. ato bi mogla biti kasetna bojeva glava 122 mm dometa nekih 25 km. naravno sve u skadu sa konvencijom o zabrani kasetne municije. mislim da je njom ogranicen broj bombica u granati. e sad koliko je maksimalno dozvoljeno, ne znam. takodje treba imati na umu da se za cijenu jedne rakete grad 122 mm moze dobiti 15-20 granata 122 mm.

i naravno da bi se postigao taj efekat odvracanja potrebno je nekoliko stotina H-122. i onda bi mogli biti koliko toliko sigurni da niciji sinovi ni bosnjacki, ni hrvatski ni srpski ne moraju da ginu po bosanskim sumama i hercegovackom kamenju.
nema od toga ništa

https://en.wikipedia.org/wiki/Conventio ... _Munitions
155_mm

#4924 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

jao_situacije wrote:
155_mm wrote:svima mora biti jasno da ce bosnjo na ovim prostorima biti miran jedino kad bude u stanju da efektivno odgovori na pjesadijsko-oklopni napad vecih razmjera. mi smo se nadali da je "ono drugo oruzje" neki VBR 122 mm ali izgleda da nije.

nema od toga ništa

a sto nema?
jao_situacije

#4925 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by jao_situacije »

155_mm wrote:
jao_situacije wrote:

nema od toga ništa

a sto nema?
The treaty allows certain types of weapons with submunitions that do not have the indiscriminate area effects or pose the same unexploded ordnance risks as the prohibited weapons. These must contain no more than nine submunitions, and no submunition may weigh less than 4 kilograms (8.8 lb). Each submunition must have the capability to detect and engage a single target object and contain electronic self-destruct and self-deactivation devices. Weapons containing submunitions which each weigh at least 20 kg (44 lb) are also excluded.
kako ovo napraviti ?
Post Reply