Autoput Beograd - Sarajevo

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
155_mm

#176 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by 155_mm »

„To je nekih 60 km, za nas skupo, ali bi našli pare. To je oko 800 miliona evra i išao bi dalje preko Višegrada do Goražda, a dalje neka se oni dogovore da li će ići preko Rogatice, Sokoca do Sarajeva. Tako bi povezali Muslimane iz Raške u Srbiji sa Sarajevom, ali bi time povezali i srpsku Hercegovinu sa Srbijom“, rekao je Vučić.
pazi mu ovo povezati muslimane iz raske sa sarajevom i povezati SRPSKU hercegovinu sa srbijom.

:shock:

kao sto vec duze vremena govorim da je gorazde strateski vaznije za srbiju od brckog. taj vjekovni san o srpskom moru a sto ne i srpskom dubrovniku je zapeo jos samo na gorazdu.

nego zna li ko sta znaci ti da turci finansiraju prijekat. to na poklon ili zajam sa kamatom od 10%?
155_mm

#177 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by 155_mm »

ettakoto wrote:Novac će biti kineski za trasu u Srb.

Za trasu u RS, BiH turski ili .... to još uvijek nije definisano, koliko pratim. Suština priče je povezivanje dva centra, niko ne govori o povezivanju dva naroda.
Autoput će spajati Srbe i Bošnjake

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je sinoć da su veoma važni odnosi između Srba i Bošnjaka i da je zato nedavno predložio da se gradi autoput koji će biti mirovni projekat i koji bi spajao ljude. Vučić je u emisiji Upitnik u programu RTS rekao da Srbija mora voditi računa o Republici Srpskoj i Srbima u BiH.

bas niko? stvarno vjerujes u to sto si napisao?
spreca

#178 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Gojko Vasic je na RTRS rekao nema nista od toga...nek se jebe on......srpska nije za veze sarajeva i beograda :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#179 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

spreca wrote:Gojko Vasic je na RTRS rekao nema nista od toga...nek se jebe on......srpska nije za veze sarajeva i beograda :mrgreen:
Fascinantna je ta ludost režima u RS-u koji po svaku cijenu pokušava spriječiti pomirenje Srba i Bošnjaka, makar cijena za to bila i sukob sa Vučićem i Srbijom svojom maticom.
155_mm

#180 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by 155_mm »

El_comadante wrote:i ja sam za kako neki forumaši govore da se pravi autoput Sarajevo-Bihač pa dalje do Velike Kladuše i dalje u Hrvatsku. mislim i da bi se sa Hrvatima moglo nešto dogovoriti ali eto nepitam se ja. i prije če napraviti autoput SA-BG nego ovaj mada opet kažem meni je ovaj mnogo bitniji i važniji praviti po BiH nego ovaj
nazalost malo ih shvata znacaj povzivanja sarajevo - bihac a jos kad bi islo do kladuse to bio vrhunac. vjerujem da bi onda hrvati sami napravili onih 50-tak km od kladuse do karlovca.

pa cak i da dionica kroz varcar vakuf i ostane nedoradjena dugovremena nebi bilo lose. ali vodje u SA su okrenute istoku tako da od toga nema nista. mada ne vjerujem ni u ovaj projekat prema beogradu. ali vidjet ce mo.
spreca

#181 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
spreca wrote:Gojko Vasic je na RTRS rekao nema nista od toga...nek se jebe on......srpska nije za veze sarajeva i beograda :mrgreen:
Fascinantna je ta ludost režima u RS-u koji po svaku cijenu pokušava spriječiti pomirenje Srba i Bošnjaka, makar cijena za to bila i sukob sa Vučićem i Srbijom svojom maticom.
Dodig trazi zastitu od Grobara a geobar se isto hoce kandidirati za Predsednika na izborima....Vucic izgleda je odjebo Dodu...bice burno u srbiji ovih dva mjeseca....pomrenje bosnjaka i srba za dodu znaci dugotrajna robija i on je to nanjuho i mislim da je u teskoj depresi sta da radi
spreca

#182 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by spreca »

155_mm wrote:
El_comadante wrote:i ja sam za kako neki forumaši govore da se pravi autoput Sarajevo-Bihač pa dalje do Velike Kladuše i dalje u Hrvatsku. mislim i da bi se sa Hrvatima moglo nešto dogovoriti ali eto nepitam se ja. i prije če napraviti autoput SA-BG nego ovaj mada opet kažem meni je ovaj mnogo bitniji i važniji praviti po BiH nego ovaj
nazalost malo ih shvata znacaj povzivanja sarajevo - bihac a jos kad bi islo do kladuse to bio vrhunac. vjerujem da bi onda hrvati sami napravili onih 50-tak km od kladuse do karlovca.

pa cak i da dionica kroz varcar vakuf i ostane nedoradjena dugovremena nebi bilo lose. ali vodje u SA su okrenute istoku tako da od toga nema nista. mada ne vjerujem ni u ovaj projekat prema beogradu. ali vidjet ce mo.
posle izbora u srbiji toga se niko vise nece sjecati
El_comadante

#183 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by El_comadante »

155_mm wrote:

možda bi bilo pametno napraviti auto put Mostar-Bihač preko Livna da malo i hrvati to proguraju a Sarajevo brzom cestom nekako provući do Livna. evo ide brza cesta do Travnika onda od travnika do Vakufa pa onda Livno. valja li ova
Grean

#184 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Grean »

155_mm wrote:
ettakoto wrote:Novac će biti kineski za trasu u Srb.

Za trasu u RS, BiH turski ili .... to još uvijek nije definisano, koliko pratim. Suština priče je povezivanje dva centra, niko ne govori o povezivanju dva naroda.
Autoput će spajati Srbe i Bošnjake

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je sinoć da su veoma važni odnosi između Srba i Bošnjaka i da je zato nedavno predložio da se gradi autoput koji će biti mirovni projekat i koji bi spajao ljude. Vučić je u emisiji Upitnik u programu RTS rekao da Srbija mora voditi računa o Republici Srpskoj i Srbima u BiH.

bas niko? stvarno vjerujes u to sto si napisao?
Zbog ovog o putu preslusah cijeli intervju. Kad ga covjek slusa na ranu bi ga privio.

Dosta postavljenih dijelova je izvadjeno iz kontesta. Recimo za "Rasku" je rekao ili Sandzak "kako ga oni zovu". Rekao je da se sa ostalima mogu podijeliti ali ne i sa Bosnjacima i da je za Srbe to najvaznija relacija jer 250 do 300 hiljada Bosnjaka zivi u Srbiji a "da oni tamo imaju 1,2 miliona Srba u Bosni".
kamen spoticanja

#185 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by kamen spoticanja »

Hugo Chavez

#186 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Hugo Chavez »

155_mm wrote: nego zna li ko sta znaci ti da turci finansiraju prijekat. to na poklon ili zajam sa kamatom od 10%?
Ako pogledaš na kartu evropskih transportnih koridora (TEN-T), vidjećeš da se cestom Sarajevo - Višegrad - Užice, preko Bugarske ostvaruje najbrža cestovna veza Sarajeva i Istanbula, odnosno BiH i Turske.
zunazu

#187 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by zunazu »

Dodik i organizovana grupa rade o glavi Aleksandru Vučiću

https://youtu.be/WdS-t2MVvI8?t=39m46s
muzicar_iz_parka

#188 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by muzicar_iz_parka »

Teško ćemo preživiti bez Vučića ujedinitelja Srba i Bošnjaka.

Ja sam za to da se organizuju demonstracije na kojima bi izrazili protivljenje onima koji žele srušiti "jednog čoveka", nadu pomirenja i trajnog mira između BiH i Srbije.
radostan dan

#189 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by radostan dan »

Sad ce ga bake dat po gasu da se pravi put...
Maraschino

#190 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Maraschino »

Sve leti.
Kikibombona

#191 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Kikibombona »

Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote:Ako ga ikad i bude,

ovo nije put Sarajevo - Beograd, već Beograd - Republika Srpska.

Gledajte na ovo kao na inteligentno beogradsko ulaganje u infrastrukturu budućnosti. Jednog dana kad se podijelimo, da se oni lakše spoje.
Od Sarajeva do RS-a, par kilometara, i to je ono ''naše''. Sve ostalo je strateška investicija Beograda u dio koji hrli matici.
Tacan je naziv BG - SA, jer se fakticki "zaobilazi" RS...

Moze Dodik pricati da u ovoj Visegrad - Uzice varijanti 95% ide kroz RS, ali opet ide za Sarajevo... A na tih 95% jednostavno nema dovoljno stanovnistva, tj. put se radi da spaja centre.

Za spajanje uvezivanje gradova i regija u samoj RS, taj pravac ne znaci nista. Dosta vise stanovnistva RS bi bilo pokriveno varijantom koja bi uvezala Zvornik, Bijeljinu, Tuzlu i dalje prema Sarajevu.

Ali posto se radi o Tuzli i Bijeljini, svi znamo da od tog nema nista. :lol: Uostalom, Srbima u BiH je draze ono sto im narede iz Beograda nego sto je u njihovom vlastitom interesu...
Tacno 100%. Za RS bi isto tako bilo bolje da ide na BN. Al' kao sto kazes, Dodiku je sto puta vazniji interes Srbije nego RS. Jos pobunjena Bijeljina...

Al' ako Turci placaju, imaju neki svoj interes, dzaba nam pricati.

Mada, sumnjivo mi sve ovo...
Haris.ba

#192 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Haris.ba »

Lijepo je Bake u Begišu rekao da postoji pogrešna predstava o "turskom finansiranju" trase autoputa prema istoku, i da mu nije jasno odakle priča da će Turci pokloniti novac.

Te da će se raditi o "korektnom kreditu". :D

Ako nije totalno šuplja čitava ova priča (a bilo je takvih udica od Turske na nekim drugim projektima), onda postoji šansa da se krene istovremeno u dvije trase. I to bi otprilike izjednačilo udio RS i FBiH u projektu. RS bi pravila dvije trase preko VIšegrada i Bijeljine, a FBiH preko Žepča i Tuzle i nešta malo oko Sarajeva.

Time bi se svi zadovoljili. Pitanje je samo može li RS podnijeti to zaduživanje. Nije FBiH u bajnoj situaciji, ali RS je u dubiozi.
shake69

#193 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by shake69 »

Haris.ba wrote:Lijepo je Bake u Begišu rekao da postoji pogrešna predstava o "turskom finansiranju" trase autoputa prema istoku, i da mu nije jasno odakle priča da će Turci pokloniti novac.

Te da će se raditi o "korektnom kreditu". :D

Ako nije totalno šuplja čitava ova priča (a bilo je takvih udica od Turske na nekim drugim projektima), onda postoji šansa da se krene istovremeno u dvije trase. I to bi otprilike izjednačilo udio RS i FBiH u projektu. RS bi pravila dvije trase preko VIšegrada i Bijeljine, a FBiH preko Žepča i Tuzle i nešta malo oko Sarajeva.

Time bi se svi zadovoljili. Pitanje je samo može li RS podnijeti to zaduživanje. Nije FBiH u bajnoj situaciji, ali RS je u dubiozi.
Covjek je rekao ''radit ce se o jednom kvalitetnom i povoljnom kreditu'', a ne o ''korektnom'', kako imputiras, samo da se zna.
Napokon je jednostavno objasnio pro et contra pravca preko Tuzle i preko Visegrada pa bujrum, ''ko umije njemu dvije'!
mO k3

#194 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by mO k3 »

ostario sam i neznam sta znaci to kvalitetan kredit ...
Haris.ba

#195 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Haris.ba »

Nije bilo citiranje, već naglašavanje pod navodnicima.

"Korektni" kredit ili "kvalitetan i povoljan" kredit jeste upravo ista nebuloza.
Kredit može biti samo niži, isti ili viši od prosjeka koji se uglavnom ostvaruje na tržištu. A da se ne lažemo, Turci ne mogu dati niže kamatne stope i rok otplate ko evropske banke za investicije i razvoje.

Još ako uzmemo u obzir da takav kredit dolazi uz obavezu angažovanja tuskih firmi u određenom procentu - dobijemo onda čengiz koji će dovesti sve što može dovesti. Nešta slično ko Kinezi u Crnoj Gori (i paradajz za ishranu radnika haman uvoze iz Kine). I onda se dodatno otvara slična situacija za desiti ko u Makedoniji sa Kinezima, kao na Kosovu... (izbor skuplje firme, napuhavanje cijene koštanja).
Bodkin

#196 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Bodkin »

Kvalitetan kredit :lol:
uglavnomja

#197 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by uglavnomja »

malo off, sorry, vezano za ove kineske ili turske paradajze ...

jos i u jugi je bio taj sistem, recimo energoinvest radi u iraku - dobavljac svega sto se jede je bio mercator

i to su jos bile njihove-iracke pare, nikakav kredit, uslovljavanje ...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#198 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Truba »

ak se ne mogu dogovoriti što ne naprave dva kraka kroz BiH koji će se negdje spojiti u Srbiji :D :lol:
Banksy

#199 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Banksy »

Našim parama, a prema Vučićevim i Erdoganovim željama, RS se spaja s Beogradom. To je jasno od prvog dana.
Haris.ba

#200 Re: Autoput Beograd - Sarajevo

Post by Haris.ba »

Banksy wrote:Našim parama, a prema Vučićevim i Erdoganovim željama, RS se spaja s Beogradom. To je jasno od prvog dana.
Uopće nije problem da se naprave navedene trase (i preko Bjeljine, i preko Višegrada). Isto bi se moglo pričati sa koridor Vc - spajaju se hrvatski krajevi u BiH sa Hrvatskom.
Kad se hoće, u svemu se može vidjeti neka "strategija".

Usko finansijski gledano, jedine dionice u BiH koje su isplative jesu Zenica - Sarajevo, Travnik - Lašva. Više nema. Sve ostalo se gradi radi drugih stvari.

Ko ne vidi mogućnosti rasta ekonomije zbog povezivanja sa Srbijom - velika je šteta.

Ja sam za to da se Turcima ponude obje dionice. I da Turci ponude finansiranje za obje dionice. Jer evropljani iz više razloga neće dati pare za njih. I ako postoji i zrno šanse da se ovaj projekat pokrene - treba ga gurati.

I izgradnjom ovih dionica - samom koridoru Vc se diže isplativost.

Naše je samo da se izračunamo. Možemo li. I hoćemo li. Jer ovdje se ne radi samo o autoputu. Radi se o trasama, rutama, linijama razvoja.
Isto ko što je imbecilno da privredna kičma Mostar - Sarajevo - Zenica - Tuzla nije adekvatno povezana cestovno, željeznički, gasovodom, tako je imbecilno da Sarajevo nema adekvatnu vezu sa istokom Evrope. Jer naša šansa ne leži samo u izvozu polufabrikata u EU. Da, to nam treba biti jedan od ciljeva. Naš cilj jeste EU. Ali dok ne uđemo u EU, druga naša šansa jeste istok. Jer mi u EU nećemo ući do 2026., već ako se šta ne promjeni do 2033.
Post Reply