Banksy wrote:Našim parama, a prema Vučićevim i Erdoganovim željama, RS se spaja s Beogradom. To je jasno od prvog dana.
Uopće nije problem da se naprave navedene trase (i preko Bjeljine, i preko Višegrada). Isto bi se moglo pričati sa koridor Vc - spajaju se hrvatski krajevi u BiH sa Hrvatskom.
Kad se hoće, u svemu se može vidjeti neka "strategija".
Usko finansijski gledano, jedine dionice u BiH koje su isplative jesu Zenica - Sarajevo, Travnik - Lašva. Više nema. Sve ostalo se gradi radi drugih stvari.
Ko ne vidi mogućnosti rasta ekonomije zbog povezivanja sa Srbijom - velika je šteta.
Ja sam za to da se Turcima ponude obje dionice. I da Turci ponude finansiranje za obje dionice. Jer evropljani iz više razloga neće dati pare za njih. I ako postoji i zrno šanse da se ovaj projekat pokrene - treba ga gurati.
I izgradnjom ovih dionica - samom koridoru Vc se diže isplativost.
Naše je samo da se izračunamo. Možemo li. I hoćemo li. Jer ovdje se ne radi samo o autoputu. Radi se o trasama, rutama, linijama razvoja.
Isto ko što je imbecilno da privredna kičma Mostar - Sarajevo - Zenica - Tuzla nije adekvatno povezana cestovno, željeznički, gasovodom, tako je imbecilno da Sarajevo nema adekvatnu vezu sa istokom Evrope. Jer naša šansa ne leži samo u izvozu polufabrikata u EU. Da, to nam treba biti jedan od ciljeva. Naš cilj jeste EU. Ali dok ne uđemo u EU, druga naša šansa jeste istok. Jer mi u EU nećemo ući do 2026., već ako se šta ne promjeni do 2033.