Razmisljanje o vjeri

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
travar

#126 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by travar »

glade wrote:
SenQ wrote:E ovako haberu.. Neko ce da se obuce kulturno i po Islamu radi ljudi, samo da bi ljudi rekli: evallahi ovoga muslimana.. a dok ce drugi da postuju te propise oblacenja samo zbog toga sto je to naredio Allah dz.s. tj. prihvatice to sa srcem samo Allaha radi.
Nisi shvatio na sta hocu da pitam. Mislio sam na to ako vec Allah ne gleda u tijela i likove vec u srca, zbog cega postoje propisi o oblacenju?
K'o i sve ostalo: radi nas samih.
Njemu ne trebaju naša djela, jedine koristi i/ili štete od njih imamo samo mi.
manki

#127 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by manki »

Manite se vjere vise, vidjeli ste sta se u Bugojnu desilo. Nista dobro do sad od vjere bili koje nije doslo. :twisted:
Bajro Harmonikaš

#128 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Bajro Harmonikaš »

statix wrote:Poenta je da eugenika vuce korijene iz Amazonske prasume i njihove religije... :D
Poenta je kako ce nasi potomci posmatrati sadasnja religiozna drustva (ili njihove ostatke) za 2000-3000 godina?

Svi smo mi nekad bili gologuzi ili u gacama, po drvecu i pecinama, u strahu od duhova, vatre, i groma. Jedina razlika danas je u tome sto su "neki" to malo usavrsili i prodaju za muda pod bubrege..
sammo

#129 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by sammo »

Vjernika raznih religija ima dosta, nekima manipuliraju njihove duhovne vođe, manji dio ekstremista je spreman ratovati i ubijati u to ime. Vjera je sirok pojam. Svima fali ona druga vjera...vjera u covjeka, vjera da ce napraviti nesto dobro, vjera u njegov dobar karakter, u njegove sposobnosti...to je nije vezano za religiju...ali je vezano za postovanje i samopostovanje...
Đevojka

#130 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Đevojka »

Nemojte vjerovati u ono za šta nema REALNOG dokaza, i progledat ćete.

Sta za tebe ima REALAN dokaz za postojanje boga kojeg spominjes? prosvjetli nas :-D
murat arslan

#131 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by murat arslan »

albert007 wrote:Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju, međutim, kada sebe pokušaju pitati šta je istina, u njima se javi strah od sumnjanja i tzv. božije kazne. To ih spriječava da se dalje pitaju ko su i šta su, zašto su na ovome svijetu.
Evo jedan primjer: kaže se da je bog stvorio ljude da bi mu "robovali". A ja se pitam "Kakav je to bog koji hoce da mu ja budem rob?" Očigledno da to nije taj bog, ali neko je sjeo i napisao Kur'an, Bibliju, Toru, razna evandjelja i to tako opisao... a zašto bih mu ja vjerovao kad ne znam da li je to napisano istina. Znam, sada će muslimani reći da Kur'an nije izmjenjen nikada... a ko vam garantuje da je to "božija" riječ? Da li ste 100% sigurni? Možda i niste, ali vas strah od neke više kazne ipak tjera da vjerujete u to. Samo se zapitajte zašto slijepo vjerujete u boga od kada znate za sebe, a mnogi od vas nisu čak ni pročitali svoje svete knjige. Moje mišljenje je da BOG POSTOJI, ali da su religije napravljene da se manipuliše ljudima. Po meni bog nije ono što religije predstavljaju i nije nešto što od nas nešto zahtjeva. Ustvari izvucite se iz "tzv monoteistickih religija" pa ćete sami stvoriti svoju predstavu o bogu i ostalim pitanjima. Ovako ste samo zombiji koji slijepo slijede ono što im se kaže a da se uopće ne smiju usuditi pitati se bilo šta. Nemojte vjerovati u ono za šta nema REALNOG dokaza, i progledat ćete.

Znam da ću biti :evil: za mnoge koji me ne razumiju... uostalom takve je i sama crkva spaljivala 1000 godina... a između ostalog tako su i bosanski bogumili nestali jer su razmišljali ovako... Ipak vjerujte mi nisam :evil: jer on i ne postoji... ili ga je neko vidio?? :D
Dijete!
od godine!
3 mjeseca, dvije godine ... dijete
ne mora biti ni tvoje
Njegove oči, obrazi, ruke, noge ... sve
Kad govori, smije se, igra se, gledaš ga, srce ti treperi, ne možeš ga se nagledati, toliko ti je drago da bi samo u njega gled'o i igrao se s njim.
A postoje ljudi koji su u stanju to dijete baciti u zrak i dočekati na nož?

Kada čovjek putuje kroz pustinju, i izgubi se, nestane mu vode, usta se osuše, toliko da bi mogao šibicu upalit' na jeziku, i na kraju iscrpljen nađe izvor. Pa onda se napije...
E još ljepšu vodu piju neki ljudi, još se ljepše osjećaju, dok slušaju kako je Bog stvorio Adema, pa naredio melekima da mu se poklone, Iblis odbio ... ili kako je Ibrahim bačen u vatru ... kako su sinovi Israilovi prošli morskim dnom, a voda sa strana ...

Svaki čovjek posumnja u svoju vjeru, ali ako ga ta sumnja natjera da potraži dokaze onome što slijedi, on samo postane bolji vjernik. Dokaza je bezbroj, ali neće te oni spasiti od sumnje, niti ćeš sa njima postići spas, dok ne počneš da praktikuješ ono što vjera traži.
Vjera je stvar srca, a ne razuma, i zove se vjera, a ne dokaz. Jednostavno, vjernik osjeća da je istina ono u što vjeruje i ne bi to mijenjao ni zašto na svijetu. A ovi dokazi koje može shvatiti i dokučiti samo ga učvršćuju u toj vjeri.
Pametnim je dovoljan jedan dokaz.

Ja sam posjetio jednom, slučajno, jednu stranicu na kojoj se blati i na sve načine nastoji ukaljati ime posljednjeg božijeg Poslanika. I više nikad' nisam posjetio tu strnicu.
Hoću da kažem, ako me nešto ne zanima i frustrira, uopće se neću time bavit.
Ovdje je na desetine onih koji nastoje da dokažu da oni sa vjerom nemaju ništa, i da su neposlušni Bogu. Zašto uopće posjećuju ovu stranicu gdje se govori o vjeri? Ne da je posjećuju - oni vise na njoj.
Neka se malo preispitaju, zašto će ovdje, da možda, ipak, ne traže sebe.
Ako ti, kao biće osjećaš da si podređen nekoj višoj sili, koja svim upravlja i iz dna srca se obratiš Toj sili, jednom u životu, sigurno te neće ostaviti na cjedilu, i pokazat će ti šta je prava vjera i pravac u životu.

A evo jedno pitanje za Glade-a:
Da sam ja evoluir'o od majmuna, i da je život nast' sam od sebe, i da su jači preživljavali, i da sam nast'o prirodnim odabirom - selekcijom:
1. Što bih ja volio tvoje dijete
2. Što bi mi bilo žao starog čovjeka kada vidim da se pati da pređe ulicu, noseći nekoliko "kesa"
3. Što ne bih ubio svog komšiju, da mu otmem zemlju i kuću ...
A volim svako dijete, žao mi je slabih, ne mogu zamisliti da nekog ubijem.
KotromanichII

#132 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by KotromanichII »

Evo jedan primjer: kaže se da je bog stvorio ljude da bi mu "robovali". A ja se pitam "Kakav je to bog koji hoce da mu ja budem rob?" Očigledno da to nije taj bog, ali neko je sjeo i napisao Kur'an, Bibliju, Toru, razna evandjelja i to tako opisao... a zašto bih mu ja vjerovao kad ne znam da li je to napisano istina.
Ma Allahu nije potrebno ni moje i ni tvoje robovanje, ni klanjanje moze on lahko bez nas, Allah je Sam sebi dovoljan

Allah kaze u kuranu:

"A onaj ko se bori – bori se samo za sebe, jer Allah sigurno može bez svih svjetova biti!"

znaci ti sto radis, tvoje klanjanje ili robovanje Allahu je samo radi sebe samog, da se spasis na sudnjem danu. Znaci boris se samo za sebe. A rob u arapskom svijetu je malo drukcije poimanje nego u zapadnom, u arapskom i islamskom svijetu robovi su bili sluzavci, oni koji sluze, dok na zapadu znamo kako su crnjci robovi iz afrike tretirani.

Ovaj zivot je test, iskusenje, da se vidi kako cemo postupiti, pa ko ga polozi blago se njemu na sudnjem danu.
Josip

#133 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Josip »

"Svim ljudima vjera u Boga usađena je u srce. Lažu oni koji kažu da ne vjeruju u Božje postojanje; jer noću i u samoći sumnjaju."
(Lucije Enej Seneka mlađi, 4. pr. Kr. - 65 po.Kr., rimski pjesnik, filozof i političar)

"Tko poriče Boga, sličan je onomu koji poriče sunce; nema smisla, ono i dalje sja."
(Julius Langbehn, 1851-1907, njemački pisac, kritičar kulture)

"Ako umujete dosta ozbiljno, prirodne nauke ce vas prisiliti da priznate Boga"
(Sir William Thomson-Kelvin, 1824-1907)
nosara

#134 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by nosara »

Vjera je big "big business" i to treba postovati... 8-)

Nije zajebancija ako se u "vjeri" obrcu desetine milijardi dolara godisnje... :-)

Inace, da sam faktor, uveo bih porez vjernicima kojim bi se finansirale vjerske institucije... Ubijedjen sam da bi broj vjernika visestruko porastao... :D

Neophodno je vjeru razdvojit od drzave i politike, ako nam je do opstanka...
yaskoo

#135 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by yaskoo »

murat arslan wrote:
albert007 wrote:Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju, međutim, kada sebe pokušaju pitati šta je istina, u njima se javi strah od sumnjanja i tzv. božije kazne. To ih spriječava da se dalje pitaju ko su i šta su, zašto su na ovome svijetu.
Evo jedan primjer: kaže se da je bog stvorio ljude da bi mu "robovali". A ja se pitam "Kakav je to bog koji hoce da mu ja budem rob?" Očigledno da to nije taj bog, ali neko je sjeo i napisao Kur'an, Bibliju, Toru, razna evandjelja i to tako opisao... a zašto bih mu ja vjerovao kad ne znam da li je to napisano istina. Znam, sada će muslimani reći da Kur'an nije izmjenjen nikada... a ko vam garantuje da je to "božija" riječ? Da li ste 100% sigurni? Možda i niste, ali vas strah od neke više kazne ipak tjera da vjerujete u to. Samo se zapitajte zašto slijepo vjerujete u boga od kada znate za sebe, a mnogi od vas nisu čak ni pročitali svoje svete knjige. Moje mišljenje je da BOG POSTOJI, ali da su religije napravljene da se manipuliše ljudima. Po meni bog nije ono što religije predstavljaju i nije nešto što od nas nešto zahtjeva. Ustvari izvucite se iz "tzv monoteistickih religija" pa ćete sami stvoriti svoju predstavu o bogu i ostalim pitanjima. Ovako ste samo zombiji koji slijepo slijede ono što im se kaže a da se uopće ne smiju usuditi pitati se bilo šta. Nemojte vjerovati u ono za šta nema REALNOG dokaza, i progledat ćete.

Znam da ću biti :evil: za mnoge koji me ne razumiju... uostalom takve je i sama crkva spaljivala 1000 godina... a između ostalog tako su i bosanski bogumili nestali jer su razmišljali ovako... Ipak vjerujte mi nisam :evil: jer on i ne postoji... ili ga je neko vidio?? :D
Dijete!
od godine!
3 mjeseca, dvije godine ... dijete
ne mora biti ni tvoje
Njegove oči, obrazi, ruke, noge ... sve
Kad govori, smije se, igra se, gledaš ga, srce ti treperi, ne možeš ga se nagledati, toliko ti je drago da bi samo u njega gled'o i igrao se s njim.
A postoje ljudi koji su u stanju to dijete baciti u zrak i dočekati na nož?

Kada čovjek putuje kroz pustinju, i izgubi se, nestane mu vode, usta se osuše, toliko da bi mogao šibicu upalit' na jeziku, i na kraju iscrpljen nađe izvor. Pa onda se napije...
E još ljepšu vodu piju neki ljudi, još se ljepše osjećaju, dok slušaju kako je Bog stvorio Adema, pa naredio melekima da mu se poklone, Iblis odbio ... ili kako je Ibrahim bačen u vatru ... kako su sinovi Israilovi prošli morskim dnom, a voda sa strana ...

Svaki čovjek posumnja u svoju vjeru, ali ako ga ta sumnja natjera da potraži dokaze onome što slijedi, on samo postane bolji vjernik. Dokaza je bezbroj, ali neće te oni spasiti od sumnje, niti ćeš sa njima postići spas, dok ne počneš da praktikuješ ono što vjera traži.
Vjera je stvar srca, a ne razuma, i zove se vjera, a ne dokaz. Jednostavno, vjernik osjeća da je istina ono u što vjeruje i ne bi to mijenjao ni zašto na svijetu. A ovi dokazi koje može shvatiti i dokučiti samo ga učvršćuju u toj vjeri.
Pametnim je dovoljan jedan dokaz.

Ja sam posjetio jednom, slučajno, jednu stranicu na kojoj se blati i na sve načine nastoji ukaljati ime posljednjeg božijeg Poslanika. I više nikad' nisam posjetio tu strnicu.
Hoću da kažem, ako me nešto ne zanima i frustrira, uopće se neću time bavit.
Ovdje je na desetine onih koji nastoje da dokažu da oni sa vjerom nemaju ništa, i da su neposlušni Bogu. Zašto uopće posjećuju ovu stranicu gdje se govori o vjeri? Ne da je posjećuju - oni vise na njoj.
Neka se malo preispitaju, zašto će ovdje, da možda, ipak, ne traže sebe.
Ako ti, kao biće osjećaš da si podređen nekoj višoj sili, koja svim upravlja i iz dna srca se obratiš Toj sili, jednom u životu, sigurno te neće ostaviti na cjedilu, i pokazat će ti šta je prava vjera i pravac u životu.

Da sam ja evoluir'o od majmuna, i da je život nast' sam od sebe, i da su jači preživljavali, i da sam nast'o prirodnim odabirom - selekcijom:
2. Što bi mi bilo žao starog čovjeka kada vidim da se pati da pređe ulicu, noseći nekoliko "kesa"
Selam ,

Da te Allah nagradi ! :bih:
piupiu

#136 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by piupiu »

murat arslan wrote:
Uh, pitanja! Je l' mislis da majmuni nemaju osjecanja za mladuncad, starije, zajednicu??? Pa, ti nikada nisi pogledao dokumentarac o zivotinjskom svijetu! :wink: :D

A, od majmuna nisi postao svakako, ne ide to bas tako jednostavno. :)
jarancuga

#137 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by jarancuga »

selam alejkum

ako se zagledamo u oblik prstiju gornje strane nase desne sake, otkrit cemo nesto zacudjujuce, prsti su poredani tako da svojim oblikom i rasporedom predstavljaju rijec Allah na arapskom jeziku.

na arapskom se broj 8 pise kao obrnuto slovo V a broj 1 kao I. prema tome, na lijevoj ruci imamo imamo dva znaka: obrnuto V i I koji zajedno cine arapski broj 81.
na desnoj ruci se ta dva broja ponovo pojavljuju ali obrnutim redom, sto kao rezultat daje broj 18.
kada se ta dva broja saberu dobiva se broj 99- broj Allahovih subhanehu we te'ala, lijepih imena.

kad se od 81 oduzme 18 dobije se 63. Poslanik s.a.w.s je zivio 63 godine i tad je islam upotpunjen.

sve ovo slucajnost!!!????

oni koji poricu i ne vjeruju nek se zagledaju u svoje dlanove i i vidjet ce da na svojim rukama nose znake svjedocenja o Allahovoj jednistvenosti i moci.

dokaz da su svi ljudi rodjeni u islamu....
nosara

#138 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by nosara »

jarancuga wrote:selam alejkum

ako se zagledamo u oblik prstiju gornje strane nase desne sake, otkrit cemo nesto zacudjujuce, prsti su poredani tako da svojim oblikom i rasporedom predstavljaju rijec Allah na arapskom jeziku.

na arapskom se broj 8 pise kao obrnuto slovo V a broj 1 kao I. prema tome, na lijevoj ruci imamo imamo dva znaka: obrnuto V i I koji zajedno cine arapski broj 81.
na desnoj ruci se ta dva broja ponovo pojavljuju ali obrnutim redom, sto kao rezultat daje broj 18.
kada se ta dva broja saberu dobiva se broj 99- broj Allahovih subhanehu we te'ala, lijepih imena.

kad se od 81 oduzme 18 dobije se 63. Poslanik s.a.w.s je zivio 63 godine i tad je islam upotpunjen.

oni koji poricu i ne vjeruju nek se zagledaju u svoje dlanove i i vidjet ce da na svojim rukama nose znake svjedocenja o Allahovoj jednistvenosti i moci.

:lol:

Ja sam rodjen u porodilistu... Pije l' to vode...?

Nego, generalno pitanje za sve vjernike... Kad neko umre, zasto se njegova smrt ne slavi uz dernek i zasto se izjavljuje saucesce, a ne cestita smrt, kad vec umrli ide na "bolje mjesto"...? Dakle, zasto ljudi placu kad neko odapne, ako je istina da postoji "onaj" svijet na kojem su svi u brendiranoj odjeci...?
jarancuga

#139 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by jarancuga »

nosara wrote:

Nego, generalno pitanje za sve vjernike... Kad neko umre, zasto se njegova smrt ne slavi uz dernek i zasto se izjavljuje saucesce, a ne cestita smrt, kad vec umrli ide na "bolje mjesto"...? Dakle, zasto ljudi placu kad neko odapne, ako je istina da postoji "onaj" svijet na kojem su svi u brendiranoj odjeci...?

koliko ljudi, toliko cudi...neko place, neko jeca, neko mirno podnosi smrt svog najbljiznjeg....
al de nam ti napravi anketu pa nam javni...
nosara

#140 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by nosara »

jarancuga wrote:
nosara wrote:

koliko ljudi, toliko cudi...neko place, neko jeca, neko mirno podnosi smrt svog najbljiznjeg....
al de nam ti napravi anketu pa nam javni...
Ali niko ne slavi... Zasto...?
Garden of illusion

#141 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Garden of illusion »

@nosara - ljudi plaču i žale(većina ne svi) jer sam prestanak postojanja nekog njima dragog bića u njima izaziva tugu,prazninu,plaču nad sobom a ne nad umrlim, ali prije svega budi se iskonska svjesnost da ćemo svi to dočekati a većina nas nije sigurna šta je sa druge strane i ima li išta.Smrt nam ukazuje da smo prolazni, bili mi vjernici ili ne ,vjerovali da tamo postoji drugi svijet ili ne, bojimo se prolaznosti kao takve.Ona je neminovna i apsolutno sigurna. I tako teško prihvatljiva. A samo poimanje religije i odlaska na možda bolje mjesto ne može nikoga natjerati da slavi smrt. Jer je za ljude smrt kraj, religija je samo nadanje da ćemo ipak živjeti vječno.
KotromanichII

#142 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by KotromanichII »

Ali niko ne slavi... Zasto...?
pa polahko slavlje je ostavljeno za sudnji dan kad bude zavrseno sa polaganjem racuna, tek kad se polozi racun na sudnjem danu i da ti se knjiga djela u desnu ruku , onda mozes da skaces od srece, i udaras u prsa ponosno
a za neke je ono bolji svijet a za neke Bogami najveca nesreca koja moze covjeka pogoditi, otici tamo pa u dzehennem zaglaviti, takvima nije onaj svijet bolji svijet.

tek kad se nogom zakoraci u dzennet, tek onda pravi dernek nastaje da se izrazim ovodunjaluckim zargonom :thumbup:
ljubav_aha

#143 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by ljubav_aha »

KotromanichII wrote:Allah kaze u kuranu:

"A onaj ko se bori – bori se samo za sebe, jer Allah sigurno može bez svih svjetova biti!"

NELOGICNO

razumljiviji tekst je :

A ko se bori, pa samo se bori za dušu svoju. Uistinu! Allah je Neovisan od svjetova
ponizni

#144 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by ponizni »

Ovo što si napisao o bogumilima ja čista laž.Oni su imali itetekakvu organizaciju krstjane,savršene,goste starce,djeda bosanske crkve itd.i prije svega im je bilo stalo do duhovne i materijalne ekspanzije.Drugo ONAJ KOJEMU JA VJERUJEM NA TRAŽI OD MENE SACRIFITIO INTELECTUS,baš naprotiv,rečeno je da se provjerava-čak i duhovi-istražuje,napreduje itd.
HZArnel

#145 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by HZArnel »

ponizni wrote:albert007 je napisao/la:Ovako... ubjeđen sam da svi vjernici (bilo koje monoteističke religije) imaju neke sumnje (pa makar i najmanje nelogičnosti) o vlastitom vjerovanju, međutim, kada sebe pokušaju pitati šta je istina, u njima se javi strah od sumnjanja i tzv. božije kazne. To ih spriječava da se dalje pitaju ko su i šta su, zašto su na ovome svijetu.
pozdrav svima prvo,
ja sam vjernik,musliman i ako pocnes razmisljati u pravcu da svaka bozija naredba ima i prakticni razlog bit' ce ti puno lakse...recimo ne ubij-da se ocuva red,klanjaj-sabah namaz pomaze da se razbudis,podna,ikindija,aksam-odmor,jacija da se opustis,ne lazi-nastace zbrka medju ljudima itd itd...svaka naredba osim sto zapovijeda odnos prema bogu ima i drugu stranu odnos prema ovom svijetu,samom sebi...
ponizni wrote:Evo jedan primjer: kaže se da je bog stvorio ljude da bi mu "robovali". A ja se pitam "Kakav je to bog koji hoce da mu ja budem rob?"
bog moze bez nas,a vecini ljudi treba bog i ne vjerujem da je to u smislu,ono,radi 20 sati,kopaj njivu,ako uzmes daha dobices 50 udaraca bicem...vise sam misljenja da je to u smislu radi dobro,cuvaj "boziji red na zemlji"
ponizni wrote:Znam, sada će muslimani reći da Kur'an nije izmjenjen nikada...
i to je tacno sto kazes...svijet boriji 10 milijona hafiza(osobe koje znaju kuran napamet)...bar po onim podacima koje sam ja procitao
ponizni wrote:. Moje mišljenje je da BOG POSTOJI, ali da su religije napravljene da se manipuliše ljudima.
religije nisu,institucije nazalost vecinom jesu,u vrijeme poslanika a.s nije bilo hodza koji bi radili za platu,vec iz zadovoljstva
ponizni wrote:Ustvari izvucite se iz "tzv monoteistickih religija" pa ćete sami stvoriti svoju predstavu o bogu i ostalim pitanjima. Ovako ste samo zombiji koji slijepo slijede ono što im se kaže a da se uopće ne smiju usuditi pitati se bilo šta. Nemojte vjerovati u ono za šta nema REALNOG dokaza, i progledat ćete.
koji imeprativ :D
realnog dokaza ima,reci za sta zelis realan dokaz,dokazacu ti :wink:
ponizni wrote:Znam da ću biti :evil: za mnoge koji me ne razumiju... uostalom takve je i sama crkva spaljivala 1000 godina... a između ostalog tako su i bosanski bogumili nestali jer su razmišljali ovako... Ipak vjerujte mi nisam :evil: jer on i ne postoji... ili ga je neko vidio?? :D
ja sam ga vidio na trebevicu :D
zar ako vec tako razmisljas,nezelis uzeti nista iz dualzima u svemu ovome?
postoji bog,kazes,dobro,nepostoji niko sa suprotne strane,sejtan,djavo,vrag...nazovi ga kako hoces
onda dodje nesto kao...
blago nama jer bog postoji,ne mozemo pogrijesiti,sve sto radimo radimo u ime boga,on je pravedan i nemoguce je uciniti lose djelo :D
a ako i radimo na vlastitu odgovornost,zlo nepostoji,pa ga je nemoguce i uciniti :-D
ubij,sta te briga...to je samo dio naseg zivotinjskog nagona... :P
HZArnel

#146 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by HZArnel »

saso mange wrote:
albert007 wrote: I ja sam vjerovao dugo u sve to... i izucavao sam to sto sam vjerovao...
Hajd objasni mi... svi cemo biti ozivljeni na tzv "sudnjem danu" ... kako?? Covjek kad umre raspadne se, iz njega se npr hrani biljka koju pojede zivotinja... dodje drugi covjek i pojede tu zivotinju.. i tako milionima godina... i tvoje tjelo sadrzi materiju od nekog pretka... kako vas oziviti u isto vrijeme? da ti mozda ne bude falilo pola noge na sudnjem danu?

Ili sta imas reci o dokazima evolucije? Svi fosili majmuna koji milionima godina trag za tragom dokazuju da su se evoluirali u covjeka kojeg danas znamo.. A sta su adam/adem i eva/hava ? majmuni mozda? malo nelogicnosti??

Nazolost ono sto mi nude te "knjige" postalo mi je nedovoljno...
to oko sudnjeg dana sto se cudis i pitas kako kako?...sta mislis sta bi npr prvi ljudi i plemena mislila kad bi im reko
"300 ljudi ce letjeti u velikom zeljeznom cudovistu teskom 100 tona" ili "otici cemo na mjesec, da onaj mjesec koji vi smatrate bozanstvom, hodacemo po njemu, zabijat zastave i udarat loptice za golf"

ko kaze da cemo, kada budemo ozivljeni, imati tijela? pa cak su i naucnici dokazali da covjek ima dusu, cak su je i izmjerili, istrazi malo to. glavni dio covjeka nije tijelo nego dusa
da se nadovezem...
naucno je dokazano da dusa ima tezinu :D
a saso mange ti je dao objasnjenje,niko nije ni rekao da cemo imati tijela,a ako budemo imali,bude bozija volja,imacemo ih,tijelo ide u zemlju,iz koje je napravljeno i ne mora "novo"biti napravljeno od iste :D
i niko neiskljucuje mogucnost da su adam i eva bili "majmuni",sigurno nisu bili obrijani i prali zube svaki dan,cesljali se i jeli u McDonaldu,tako da im je samo preostao onaj famozni zivotinjski nagon za razmnozavanje i sirenje svoje rase ,sto se ubiti ne razlikuje puno od zivotinje,al imali su razum,koliki toliki:thumbup:
Jack Be Nimble

#147 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Jack Be Nimble »

Je li yoga OK sto se tice Islama?

Neki Kriscani u Americi misle da nije u redu sto se tice njihove religije.

http://seattletimes.nwsource.com/html/l ... ga09m.html
Shoshana

#148 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Shoshana »

HZArnel wrote:
saso mange wrote:
albert007 wrote: I ja sam vjerovao dugo u sve to... i izucavao sam to sto sam vjerovao...
Hajd objasni mi... svi cemo biti ozivljeni na tzv "sudnjem danu" ... kako?? Covjek kad umre raspadne se, iz njega se npr hrani biljka koju pojede zivotinja... dodje drugi covjek i pojede tu zivotinju.. i tako milionima godina... i tvoje tjelo sadrzi materiju od nekog pretka... kako vas oziviti u isto vrijeme? da ti mozda ne bude falilo pola noge na sudnjem danu?

Ili sta imas reci o dokazima evolucije? Svi fosili majmuna koji milionima godina trag za tragom dokazuju da su se evoluirali u covjeka kojeg danas znamo.. A sta su adam/adem i eva/hava ? majmuni mozda? malo nelogicnosti??

Nazolost ono sto mi nude te "knjige" postalo mi je nedovoljno...
to oko sudnjeg dana sto se cudis i pitas kako kako?...sta mislis sta bi npr prvi ljudi i plemena mislila kad bi im reko
"300 ljudi ce letjeti u velikom zeljeznom cudovistu teskom 100 tona" ili "otici cemo na mjesec, da onaj mjesec koji vi smatrate bozanstvom, hodacemo po njemu, zabijat zastave i udarat loptice za golf"

ko kaze da cemo, kada budemo ozivljeni, imati tijela? pa cak su i naucnici dokazali da covjek ima dusu, cak su je i izmjerili, istrazi malo to. glavni dio covjeka nije tijelo nego dusa
da se nadovezem...
naucno je dokazano da dusa ima tezinu :D
a saso mange ti je dao objasnjenje,niko nije ni rekao da cemo imati tijela,a ako budemo imali,bude bozija volja,imacemo ih,tijelo ide u zemlju,iz koje je napravljeno i ne mora "novo"biti napravljeno od iste :D
i niko neiskljucuje mogucnost da su adam i eva bili "majmuni",sigurno nisu bili obrijani i prali zube svaki dan,cesljali se i jeli u McDonaldu,tako da im je samo preostao onaj famozni zivotinjski nagon za razmnozavanje i sirenje svoje rase ,sto se ubiti ne razlikuje puno od zivotinje,al imali su razum,koliki toliki:thumbup:

Ha :? :shock: :shock:

Sta je ba naucno dokazano :? :?
PalaSa Marsa

#149 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by PalaSa Marsa »

nosara wrote:Vjera je big "big business" i to treba postovati... 8-)

Nije zajebancija ako se u "vjeri" obrcu desetine milijardi dolara godisnje... :-)

Inace, da sam faktor, uveo bih porez vjernicima kojim bi se finansirale vjerske institucije... Ubijedjen sam da bi broj vjernika visestruko porastao... :D

Neophodno je vjeru razdvojit od drzave i politike, ako nam je do opstanka...
Ne znam jesil' cuo za Zekat, faktor koji postoji otkako postoji i Kur'an, nije niko bio toliko domisljat' k'o sto tvrdis te ga je neko uveo naknadno, nego je od prvog dana objave Kur'ana stavljen na obavezu.

Ps: A to sto se obrce ili ne obrce desetine milijardi dolara godisnje na neki tamo nacin (koji ti pretpostavljas), i eto recimo nek' je tako i kao tako ako stoji da jes', svi cemo bit' pitani za svoja djela na oposob. Ne beri tudje brige, nes' imat' vakta pobrat' svoje.
Cyber-harambashica

#150 Re: Razmisljanje o vjeri

Post by Cyber-harambashica »

Ja sam sa 10 godina prestala da verujem...
majka me slala na veronauku,,,pop dodje i da nam nesto da obojimo,,,neke andjele...kuci mi majka objasnila kako je to devica Marija zatrudnela....kad sam je pitala da li je moguce da je Josif otac Isusa, pocela je da pali svece po kuci. Prekrsti se sine, onda ce ti bog oprostiti....

Ne verujem i srecna sam zbog toga. Ne znam kako i kad dodje do tog preokreta tacno, mozda se to desi u detinjstvu, ako imas oca koji ne bi smeo da bude otac, ako ne prihvatas svaku njegovu rec, ako preispitas...ako sumnjas..onda si na putu odricanja.
Ne volim dupli moral, ne volim kad drze predavanja a taj njihov soton cuci u njima. Ne voli da se nadaju oprostaju grehova da bi usli u raj....budi posten covek dok si na ovom svetu.

Ako je ikada Bog postojao, onda je davno digao ruke od nas.
Post Reply