razmišljanja o izgledu Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
gradjaninSa

#1 razmišljanja o izgledu Sarajeva

Post by gradjaninSa »

U današnjem (srijeda, 07.06.2006.) Avazu,
na 28. strani (rubrika: "Sarajevski kanton"),
ima kompjuterska slika budućeg trgovinskog centra "Palace Group"
koji će se graditi na Marindvoru "iznad" holideja (između holideja i crkve)...

već smo vidjeli slične sličice trećeg Unitic-ovog nebodera (iza ova dva gledano s ulaza u njih) i
nekog multimedijalnog centra "ispod" holideja (prema bivšoj kasarni)

pretvaranjem marindvora u poslovno-trgovačku zonu (što mi ne smeta),
zaboravljena tema (zaključena, za većinu),
lokacije Američke ambasade postaje,
za razliku od ranije borbe sa kampusom,
još besmislenija jer po mojim najnovijim razmišljanjima
trebalo bi sve do pofalića nastaviti graditi u tom poslovnom smislu,
znači, ambasada ali i kampus, za koji sam se ranije zalagao, na neke druge lokacije

ustvari, želim da podsjetim i na druge besmislene odluke kad je izgled Sarajeva u pitanju
(nije samo stvar izgleda ali eto, zvaću ga tako )

- nastavlja se graditi na mjestu bivše robne kuće
iako su mnogi uočili da bi im se trg svidio

- grade se ambasade na vilsonovom
umjesto da su sagradili dječija igrališta i slične zabavne sadržaje ...

- ulica i most umjesto Ars Aevi mostića potpuno bi upropastili vilsonovo

eto, sigurno sam svašta zaboravio pa dopunite

ili napišite ako mislite drugačije
Last edited by gradjaninSa on 22/12/2007 15:06, edited 1 time in total.
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Amerikanci mogu komotno tra¾iti da se izmjesti i zgrada predsjedni¹tva sa osobljem na Trebeviæ a oni da se usele. Dakle "mo¾e im se hoæe im se"...
micika

Post by micika »

Sarajlije se po obicaju kasno bude :-) :-) :?
zasto se nije reagovalo ranije prije nego su izdate dozvole i pocela gradnja.Sad mozete kukati koliko hocete.Nikakvog plana ni reda,uzas :? :sad:
vodoinstalater

Post by vodoinstalater »

Mislim da je trenutno u proceduri usvajanje nekog prostornog plana Kantona Sarajevo, do 2025 meni se čini. Sada je trenutak da se iznesu razmišljanja o budućnosti kantona pa i grada. Mada su i dalje glavne urbanističke nadležnosti skoncentrisane u opštini (barem u operativnom smislu).
A ovo dizanje prašine kada se stvari već dese stvarno nema smisla, ljudi očekuju da se tako nešto može napraviti tj promijeniti. Po meni se stvari tako ne mogu mijenjati mada mi se sviđaju razne ideje o tako reći naknadnoj promjeni uređenju pojedinih dijelova grada interesantno je da se one uvijek pojavljuju kada se krene u realizaciju nečega drugog.
karanana

Post by karanana »

jeli istina da je avazov neboder kupio sheraton?
hik-meta

Post by hik-meta »

grad je planski/prostorno nocna mora. u poredjenju sa usa gradovima, u sarajevu sve je nekako nabacano bez reda. IMO, treba sve poravnati pa poceti od nule.
gradjaninSa

Post by gradjaninSa »

izgled Marindvora s trećim Unitic-ovim neboderom
u današnjem oslobodjenju ( srijeda, 08 06 2006., strana 18 )

Image
gradjaninSa

Post by gradjaninSa »

nije srijeda nego četvrtak,
i nije strana 18 nego 19,
a i slika će se sad valjda vidjeti

Image
Last_one

Post by Last_one »

Ja jesam za to da grad "raste" al mi se cini da mi samo trpamo zgradu na zgradu al se ne ide u sirinu.....Ovo sa Vilsonovim je cista besmislica....pa to nam je jedina zona gdje mozemo trcati,rolati...a sad ambasade....pih!!!A eno vec se Turska gradi... :-? :-? :-?
tempora

Post by tempora »

hik-meta wrote:grad je planski/prostorno nocna mora. u poredjenju sa usa gradovima, u sarajevu sve je nekako nabacano bez reda. IMO, treba sve poravnati pa poceti od nule.
Grad je dovoljno puta paljen i rusen a i sve da nije, odvratna je i sama pomisao da bi se trebalo sve poravnati pa poceti od nule. :?
I kojeg li apsurda porediti americke gradove sa gradovima BiH! :? :oops:
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

hik-meta wrote:grad je planski/prostorno nocna mora. u poredjenju sa usa gradovima, u sarajevu sve je nekako nabacano bez reda. IMO, treba sve poravnati pa poceti od nule.
Bosna je u Evropi, a ne u Americi da se moze s njom porediti. Oni imaju drugciju kulturu, stil izgradnje, dok mi imamo svoj stil.
Po Evropi nije sve poredano onako ko po Americi, jer dobro znamo kad je Amerika nastala. Meni bas se i ne svidja da je sve skroz pod spagu. Ipak mislim da sad poslije rata dosta se objekata izgradilo bespravno, ne gledajuci uopste na objekte koji se nalaze u okolici - cisto odudaranje.
Irm@

Post by Irm@ »

ama ja cujem Bosmal propao vec 18 cm u zemlju...valjda popucale temeljne ploce...
pa hoce li se ikada kako treba nesto uraditi :roll:
libertyBiH

Post by libertyBiH »

Slagao te netko. :lol:
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Nekad kad zažmirim vidim "ružičasto" Sarajevo.... istina rijetko i samo kad žmirim, ali izuzetno volim takve trenutke.

No ti me trenutci opuštaju, zaista su divni tek tad vidim svu ljepotu rodnog mi grada. Tada vidim u bojama, sve je nekako super, ništa nije sivo i mračno.
Smeća nema ni u zraku nina ulicama, gradski rovovi su negdje nestali, žičara za Trebević naravno radi, čak je i ćiro na Bjelašnici u funkciji... Bosmal je helikopterima preseljen u novije djelove grada... skupa sa njim i neki "Roboti, Merkatori i ostale velike piljare"... divlje gradnje kao da i nema, svuda oko grada su divna izletišta sa stazama za biciklo, trčanje i sankanje naravno kad dođe zima. Gradske gužve nema, auto parkinzi su pusti u centru grada jer svi koriste javni prevoz od Marijinog Dvora... uži centar je pješačka zona puna cvjeća spomenika i veselih ljudi, turisti i lokalci konačno imaju priliku da zaista uživaju i definitivno grad kao da nije više onaj isti... nekako miriše i sjaji.... na Vrelu Bosne i Stojčevcu kao da je došlo do metamorfoze, nigdje "rominga" sve je na svom mjestu nema onih poznatih ruralnih teferiča i igranki, korida je preseljena gdje joj je i mjesto !
No sirena lokalnog kauboja me budi iz sna ,a iz druge sobe začuh glas "neka Vas ljudi popili ste malo............."

Živili !
mickyK

Post by mickyK »

uvjek dobar gost wrote:Nekad kad zažmirim vidim "ružičasto" Sarajevo.... istina rijetko i samo kad žmirim, ali izuzetno volim takve trenutke.

No ti me trenutci opuštaju, zaista su divni tek tad vidim svu ljepotu rodnog mi grada. Tada vidim u bojama, sve je nekako super, ništa nije sivo i mračno.
Smeća nema ni u zraku nina ulicama, gradski rovovi su negdje nestali, žičara za Trebević naravno radi, čak je i ćiro na Bjelašnici u funkciji... Bosmal je helikopterima preseljen u novije djelove grada... skupa sa njim i neki "Roboti, Merkatori i ostale velike piljare"... divlje gradnje kao da i nema, svuda oko grada su divna izletišta sa stazama za biciklo, trčanje i sankanje naravno kad dođe zima. Gradske gužve nema, auto parkinzi su pusti u centru grada jer svi koriste javni prevoz od Marijinog Dvora... uži centar je pješačka zona puna cvjeća spomenika i veselih ljudi, turisti i lokalci konačno imaju priliku da zaista uživaju i definitivno grad kao da nije više onaj isti... nekako miriše i sjaji.... na Vrelu Bosne i Stojčevcu kao da je došlo do metamorfoze, nigdje "rominga" sve je na svom mjestu nema onih poznatih ruralnih teferiča i igranki, korida je preseljena gdje joj je i mjesto !
No sirena lokalnog kauboja me budi iz sna ,a iz druge sobe začuh glas "neka Vas ljudi popili ste malo............."

Živili !
Ahhh, tako diivno receno.... Dodje mi da zaplacem... Ahhhh... :lol:
Dosta

Post by Dosta »

ztluhcs wrote:Amerikanci mogu komotno tražiti da se izmjesti i zgrada predsjedništva sa osobljem na Trebević a oni da se usele. Dakle "može im se hoće im se"...
Za tvoju informaciju Amerikancu su tu ambasadu namjeravali napraviti pored Vogosce na livadi, gdje nije naseljeno i gdje nikome ne bi smetali, ali su na prijedlog nasih vlasti, promijenili plan i preuzeli dio kampusa :-)
ins

Post by ins »

Last_one wrote:Ja jesam za to da grad "raste" al mi se cini da mi samo trpamo zgradu na zgradu al se ne ide u sirinu.....Ovo sa Vilsonovim je cista besmislica....pa to nam je jedina zona gdje mozemo trcati,rolati...a sad ambasade....pih!!!A eno vec se Turska gradi... :-? :-? :-?
E vidite, ovo za Vilsonovo je jedna od rijetkih pametnih ideja kantonalnih vlasti.
Zasto:
1. Ambasade ce imati automobilski prilaz sa straznje strane, novom ulicom koja ce se praviti izmedju Zmaja od Bosne i Vilsonovog. Nece imati ulaz sa Vilsonovog.
2. Prema Vilsonovom ce morati imati ogradu od zelenila, nikakve betonske zidove.
3. Vilsonovo ce se poplocavati i biti zatvoreno za saobracaj
Rezultat:
Setaliste u hladovini od Masinskog, pored ambasada, do muzeja Ars Aevi...
8)
LordRaven

Post by LordRaven »

Još u ratu je sklopljen dogovor sa istočnjačkim zemljama da će sve do jedne dobiti lokacije za ambasade na Vilsonovom!!TAko da će jednim dijelom vilsonovo postati diplomatski dio a drugim dijelom staro šetalište!!
Post Reply