Razlike izmedju Dženneta i Raja
- BSn
#1 Razlike izmedju Dženneta i Raja
Ako moze ikako bez prepucavanja, jefitnog potpucavanja i sl. stvari.
Zanimaju me neke razlike izmedju triju monoteistickih religija po pitanju Raja i Pakla / Dzenneta i Dzehenema.
Procitao sam da postoji i razlika u percipiranju samog mjesta gdje se nalazi, ali mene interesuje nesto drugo:
1. Po krscanstvu, da li svi krscani idu u Raj, tj. da li krscani idu i u Pakao?
2. Da li po islamu sljedbenici Knjiga i nevjernici (svih konfesija i ateisti) mogu uci u Dzennet?
3. Kakav je, uopce, stav jevreja o svemu ovome?
Naravno i sve druge razlike u stavovima i vjerovanjima su pozeljne za diskusiju.
Zanimaju me neke razlike izmedju triju monoteistickih religija po pitanju Raja i Pakla / Dzenneta i Dzehenema.
Procitao sam da postoji i razlika u percipiranju samog mjesta gdje se nalazi, ali mene interesuje nesto drugo:
1. Po krscanstvu, da li svi krscani idu u Raj, tj. da li krscani idu i u Pakao?
2. Da li po islamu sljedbenici Knjiga i nevjernici (svih konfesija i ateisti) mogu uci u Dzennet?
Naravno i sve druge razlike u stavovima i vjerovanjima su pozeljne za diskusiju.
-
theTruePath
#2 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
1.Po islamu svi muslimani idu u dzennet,ali kad otplate za grijehe u dzehenemu1. Po krscanstvu, da li svi krscani idu u Raj, tj. da li krscani idu i u Pakao?
2.Ne mogu zato sto to Allah kaze u kuranu
3.no idea
- SenQ
#3 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
1. Nisam siguran kako to ide po krscanstvu.
2.Nisam ni trazi neko posebno tumacenje ovoga ajeta pa ovo pucam po svome, ako neko zna neka me prepravi.
-* 62. One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci -
one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka
nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće
tugovati!
- ajet iz Kur'ana kaze da ce ici svi oni koji su vjerovali u onaj buduci svijet tj. prozivljenje i dobra dijela cinili
Ovdje se kao sto vidimo koristi proslo vrijeme. Znaci jeverejima dok im je objava dosla preko Musa a.s.-a i krscanima kojima je objava dosla preko Isa a.s. pa sve do Muhammeda s.a.v.s.
Znaci Islam je najispravniji sistem vjerovanja i zivljenja za covjeka, ali opet kazem da ce nas samo dobra dijela odvesti do dzeneta jer kako kaze Allah u Kur'anu: A kad bi
sljedbenici Knjige ispravno vjerovali, bilo bi bolje za njih; ima ih i pravih
vjernika, ali, većinom su nevjernici. Mislim da se sa ovim nedvojbeno kaze da medju krscanima i jevrejima ima onih koji ce zasluziti dzennet i nagradu od Gospodara ali kao sto se opet kaze na kraju ajeta vecina su ih nevjernici tj. vecina ih je zastranila i zalutala.
A ateisti..
hmm nek im je sretno
3. Nemam pojma, niti sam ikada cuo stav jevreja po tom pitanju.
2.Nisam ni trazi neko posebno tumacenje ovoga ajeta pa ovo pucam po svome, ako neko zna neka me prepravi.
-* 62. One koji su vjerovali, pa i one koji su bili jevreji, kršćani i sabijci -
one koji su u Allaha i u onaj svijet vjerovali i dobra djela činili - doista čeka
nagrada od Gospodara njihova; ničega se oni neće bojati i ni za čim neće
tugovati!
- ajet iz Kur'ana kaze da ce ici svi oni koji su vjerovali u onaj buduci svijet tj. prozivljenje i dobra dijela cinili
Ovdje se kao sto vidimo koristi proslo vrijeme. Znaci jeverejima dok im je objava dosla preko Musa a.s.-a i krscanima kojima je objava dosla preko Isa a.s. pa sve do Muhammeda s.a.v.s.
Znaci Islam je najispravniji sistem vjerovanja i zivljenja za covjeka, ali opet kazem da ce nas samo dobra dijela odvesti do dzeneta jer kako kaze Allah u Kur'anu: A kad bi
sljedbenici Knjige ispravno vjerovali, bilo bi bolje za njih; ima ih i pravih
vjernika, ali, većinom su nevjernici. Mislim da se sa ovim nedvojbeno kaze da medju krscanima i jevrejima ima onih koji ce zasluziti dzennet i nagradu od Gospodara ali kao sto se opet kaze na kraju ajeta vecina su ih nevjernici tj. vecina ih je zastranila i zalutala.
A ateisti..
3. Nemam pojma, niti sam ikada cuo stav jevreja po tom pitanju.
-
breuer
#4 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
:O :OtheTruePath wrote:1.Po islamu svi muslimani idu u dzennet,ali kad otplate za grijehe u dzehenemu1. Po krscanstvu, da li svi krscani idu u Raj, tj. da li krscani idu i u Pakao?
3.no idea
5. s. 72. ajet - jasno stoji da u dženet idu pravovjerni, krscani, jevreji pa i POKLONICI ZVIJEZDA!!!!! ako cine dobra djela...
prevod je Čauševićev usput
p.s. izvini, al vi g-dine muslimane vezze ne'ate
-
Max Bunker
#5 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Znaci i ateisti idu u dzenet ako to zasluze ?
- travar
#6 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Nada zadnja umire 
-
breuer
#7 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
ajet je veoma komplikovano tumaciti - kao naravno i sve u knjigama objaveMax Bunker wrote:Znaci i ateisti idu u dzenet ako to zasluze ?
ja sam svakako ateista pa se i ne brinem
- Ahmmed
#8 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
breuer wrote:ajet je veoma komplikovano tumaciti - kao naravno i sve u knjigama objaveMax Bunker wrote:Znaci i ateisti idu u dzenet ako to zasluze ?ali cini mi se da je za razliku od poklonika zvijezda ateista prilicno razumna osoba i stoga....
Oooo,đe si, tefsirdžijo, nismo te prepoznali
-
breuer
#9 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
alejkumu sintelan moj lijepiAhmmed wrote:breuer wrote:ajet je veoma komplikovano tumaciti - kao naravno i sve u knjigama objaveMax Bunker wrote:Znaci i ateisti idu u dzenet ako to zasluze ?ali cini mi se da je za razliku od poklonika zvijezda ateista prilicno razumna osoba i stoga....
Oooo,đe si, tefsirdžijo, nismo te prepoznali
-
theTruePath
#10 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
I ti kao ateista si nam nasao tumaciti vjeru? valjda muslimani imaju svoje alime koji su to protumacili vec!breuer wrote::O :OtheTruePath wrote:1.Po islamu svi muslimani idu u dzennet,ali kad otplate za grijehe u dzehenemu1. Po krscanstvu, da li svi krscani idu u Raj, tj. da li krscani idu i u Pakao?
3.no idea
5. s. 72. ajet - jasno stoji da u dženet idu pravovjerni, krscani, jevreji pa i POKLONICI ZVIJEZDA!!!!! ako cine dobra djela...
prevod je Čauševićev usput
p.s. izvini, al vi g-dine muslimane vezze ne'ate
-
theTruePath
#11 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
kakav poklonik zvijezda? sabijci su stari narod,slican jevrejima po vjerovanju.U arapskom svijetu ih ima i dan danas te kao narod knjige imaju dobra prava,u citavom svijetu ih ima samo oko 50 hiljada,,,jedna moja nekadasnja skolska prijateljica je sabijka iz Iraka.Ne obozavaju zvijezde ali vjeruju da se preko zvijezda moze tumaciti buducnostajet je veoma komplikovano tumaciti - kao naravno i sve u knjigama objaveali cini mi se da je za razliku od poklonika zvijezda ateista prilicno razumna osoba i stoga....
Mogu uci u dzennet pod uslovom da ne cine sirk,,za krscane je to danas manje vise nemoguce(sve oko trojstva,isusa i sl),za jevreje i sabijce dobrim dijelom moguce jer su striktni monoteisti
-
Bitte_Halt_ja_ja
#12 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Ja sam cuo da u raj/dzenet idu samo ateisti
- travar
#13 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Nije li malo
raspravljati ko će gdje?
Znate priču o prostitutki i žednom psu.
- HAVANA
#14 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Ja odo u TuČepe.
- BSn
#15 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Zna li iko za krscane pouzdano? Dakle, da li se Isus za njih zrtvovao, tako da oni idu direktno u raj, ili i oni mogu zavrsiti u paklu, kao sto mogu muslimani u dzehenemu?
- jedna tamo
#16 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
naravno da i kršćani mogu završiti u paklu....
raj je za ljude koji žive kršćanski, znači isto kao i kod drugih religija....ne ubij, ne ukradi, poštuj oca i majku, poštuj sve ljude, radi dobra djela, ne varaj i slično...
samo što u kršćanstvu postoji i čistilište....
raj je za ljude koji žive kršćanski, znači isto kao i kod drugih religija....ne ubij, ne ukradi, poštuj oca i majku, poštuj sve ljude, radi dobra djela, ne varaj i slično...
- nellington
#17 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Da li se u kršćanstvu može izaći iz pakla? Ako ne, onda je džehennem na određeno vrijeme = čistilište, džehennem na neodređeno vrijeme = pakaojedna tamo wrote:naravno da i kršćani mogu završiti u paklu....
- jedna tamo
#18 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
neznam
to treba pitati nekog teologa, iz čistilišta se može izaći, al iz pakla neznam....
to treba pitati nekog teologa, iz čistilišta se može izaći, al iz pakla neznam....
- BSn
#19 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
jedna tamo wrote:naravno da i kršćani mogu završiti u paklu....
Ok, hvala. Na tu temu sam cuo nekih stvari koje su mi bile malo klimave.
- BSn
#20 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Ja temu, opce, nisam postavio na taj nacin. A ko sebi daje za pravo da sudi, to je njegov problem.travar wrote:Nije li maloraspravljati ko će gdje?
-
#SemiR#
#21 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
"Onima koji dokaze Nase budu poricali ijedna tamo wrote:neznam![]()
prema njima se budu oholo odnosili - kapije
nebeske nece se otvoriti, i prijece Deva kroz
iglene usi proci nego sto ce oni u Dzennet uci.
Eto tako cemo Mi grijesnike kazniti."
-
Margita81
#22 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
obzirom da ste vjernici nije li logicno da kao ustvari i svi mi ostali nemate blage veze gdje ce ko i da li ce igdje iko...kako se samo usudite polemisat o tome i carkat u bozije..
Elem..ja cu u Rovinj ove godine dosadili Tucepi vala
Elem..ja cu u Rovinj ove godine dosadili Tucepi vala
- NIN
#23 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
Kad budete pitali nekog teologa ova pitanja pitajte ga i to da li zna nekog od povratnika.jedna tamo wrote:neznam![]()
I da, posto se svi sikiraju oko boravka u/na ova dva mjesta, pitam se, a da li se moze izaci iz raja, recimo, ako se co'jk predomisli itsl?
- arzuhal
#24 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
BSn wrote:Ako moze ikako bez prepucavanja, jefitnog potpucavanja i sl. stvari.

-
GaRGa
#25 Re: Razlike izmedju Dženneta i Raja
NIN wrote:Kad budete pitali nekog teologa ova pitanja pitajte ga i to da li zna nekog od povratnika.jedna tamo wrote:neznam![]()
I da, posto se svi sikiraju oko boravka u/na ova dva mjesta, pitam se, a da li se moze izaci iz raja, recimo, ako se co'jk predomisli itsl?
Kome se raj nebi svidjeo taj je svakako hajvan pa tamo nema sta ni trazit