Šta je bosanski jezik, ima li ga, kako ga definišete?
Ova tema ne treba da se pretvori u svađu nego iznošenje svog ličnog mišljenja i stava kako bi se stvorila slika o tome šta ljudi misle o ovome.
Moderator: Chloe
Mnogi ljudi govore o tom jeziku kao jedinstvenom jeziku Bošnjaka pa sam zato i pitao kako biste definisali bosanski jezik? U skladu sa tim odgovorom pišite dalje...bez_ideje wrote:BoŠnjacki jezik![]()
Eh, upravo takoSezam wrote:Bosanski jezik je onaj jezik koji je Vuk Karadzic uzeo kao osnovu onoga sto ce se kasnije nazvati srpskim jezikom. Da to nije uradio, Srbi bi danas jos uvijek pricali tursko-bugarski, kao sto su pricali prije 150 godina.
Ako ja kojim slucajem ''predjem'' u Arsenal(salim se) u katolicku ili islamsku vjeru , da li prestajem biti Srbinom ?bosna123 wrote:Ne moze Srbin biti neko ko nije svetosavac, u najmanju ruku pravoslavac. Ako ne bastini tu kulturu. Teorija vam pada u vodu... Mi se jednostavno sekunde tako ne osjecamo... Mesa Selimovic jeste bio veliki umjetnik, ali i on pise o svijetu koji vi bas ne volite... Dervis, tekija, carsija, Hasan, Ahmed... gdje su to Srbi, gdje je tu Srbija da se ne lazemo...
A da ste u nekim stvarima odmakli od ostalih...to stoji... Posljednja agresija, i Srebrenica kao epilog to zorno svjedoce...
Volio bih da me ne shvatis pogresno, apsolutno nemam zelju da te uvrjedim.bosna123 wrote:Ne bih da se ponavljam, odgovor na takva pitanja imas u mojim ranijim postovima. Poanta je da bi pripadao nekom narodu, moras imati osjecaj pripadanja. To Bosnjaci, a ni Hrvati svakako nemaju... Ti bi ostao Srbin, ali mozda samo u 1-2 naredne generacije, jer bi neminovno doslo do asimilacije, stoga sto su kod nas religije vezane za narode...
A da ne pricam, da govorimo o necemu sto se desilo prije pola milenija, dok je nacija sasvim moderan pojam koji se pocinje afirmirati u 19 stoljecu, sa pojavom gradjanskog drustva...
Hvala.oriental wrote:Razlika je u normi, bosanski jezik nema krutih pravila kao što imaju srpski i hrvatski. Rado u jezik uzimamo barbarizme, jer u tome nema ništa loše, barem je takav stav većine svjetskih lingvista. Engleski jezik je najbolji primjer takve prakse.
(Barbarizam u ovom slučaju nema negativnu konotaciju, već samo označava riječi stranih jezika koje postanu dio domaćega. Nije da kenjam, možda neko ne zna.)
Suštinske razlike između bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika zapravo ni nema, a najbanalnije objašnjenje je da se ljudi iz Bosne savršeno razumiju sa ljudima iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.
Ali narodni govor Bosne je za nijansu drugačiji od onoga u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, pa tako i između svih ostalih ovdje pomenutih.
Postoje tri norme, ali ne i tri narodna jezika. On je jedan. Bosanski.
A ovaj post koji nas ponovo ubjeđuje da smo svi mi zapravo Srbi i onda besmisleno glorifikuje isključivo pravoslavne Srbe i ponižava sve ostale navodne... toliko je glup i dosadan, da zaista ne vrijedi nikakvog komentara.
Ali helem, da ne ostanem dužan: porediti srpsku i grčku mitologiju je isto što i porediti drevnu Atinu sa Ravnom Gorom.
Sto se toga tice ,moja malenkost misli da je Meša na svoj nacin mnogo objasnio.oriental wrote:*Pajser:
Nema ti šta padati u oči riječ barbarizam kada ona označava riječi iz stranoga jezika koje postaju dio domaćeg. I sam sam rekao da u tome nema ništa loše, tako da ne vidim smisao u toj priči o nekakvoj ''staroj bosanskoj riječi barbarizam''...
Nisam ja pakostan, ja volim mitologiju, pa ni srpska mi uopće nije loša, čak sam iščitao mnogo o Milošu Obiliću, ili preciznije Kobiliću i njegovom duelu sa Muratom, te sukobu njega i Vuka Brankovića itd., da ne idem u detalje. Zanimljiva jedna epska priča, sasvim pristojna.[color=#000000]Eto, da li je bilo tesko ?(pajser)[/color]
Ali mene strašno nervira to svojatanje naroda i teritorija, pa onda podmuklo ''turčenje'' svega što ima muslimanski prefiks u Bosni i Srbiji, pa onda besmisleno ubjeđivanje kako smo svi mi zapravo Srbi, kako je Bosna srpska pokrajina i sve te ostale gluposti koje dolaze iz Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.
Zvuči glupo, kretenski i nimalo pismeno kada ti neko u jednom tekstu kaže kako si zapravo Srbin, pa te poslije etiketira kao Turčina, te sere o nekakvoj džamahiriji i sličnim bljuvotinama.
To više nema veze sa mitologijom, to je čista SANU šizofrenija.
Pajser wrote:Sto se toga tice ,moja malenkost misli da je Meša na svoj nacin mnogo objasnio.oriental wrote:*Pajser:
Nema ti šta padati u oči riječ barbarizam kada ona označava riječi iz stranoga jezika koje postaju dio domaćeg. I sam sam rekao da u tome nema ništa loše, tako da ne vidim smisao u toj priči o nekakvoj ''staroj bosanskoj riječi barbarizam''...
Nisam ja pakostan, ja volim mitologiju, pa ni srpska mi uopće nije loša, čak sam iščitao mnogo o Milošu Obiliću, ili preciznije Kobiliću i njegovom duelu sa Muratom, te sukobu njega i Vuka Brankovića itd., da ne idem u detalje. Zanimljiva jedna epska priča, sasvim pristojna.[color=#000000]Eto, da li je bilo tesko ?(pajser)[/color]
Ali mene strašno nervira to svojatanje naroda i teritorija, pa onda podmuklo ''turčenje'' svega što ima muslimanski prefiks u Bosni i Srbiji, pa onda besmisleno ubjeđivanje kako smo svi mi zapravo Srbi, kako je Bosna srpska pokrajina i sve te ostale gluposti koje dolaze iz Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.
Zvuči glupo, kretenski i nimalo pismeno kada ti neko u jednom tekstu kaže kako si zapravo Srbin, pa te poslije etiketira kao Turčina, te sere o nekakvoj džamahiriji i sličnim bljuvotinama.
To više nema veze sa mitologijom, to je čista SANU šizofrenija.
I mnogo se sere, i tu se slazem, ali brate , na svim stranama . Jebo te, ja sam Srbin,Srbin,Srbin...jesam!I moji zive ovdje od dolaska slavena na balkan ! Mozda i prije . Ne mogu me praviti nekakvim bosancem! A ako kazes da ne vidis , da se i ''pobosancivanje'' srpskog jezika koristi kao alat za ''pretapanje'',nisi iskren. I toliko je to providno da se gotovo cududim.
Ma ja ne sporim ničije pravo da nazove svoj jezik srpskim, hrvatskim ili bosanskim, boli me k***c ba.
He,he..
Pajser wrote:Ma ja ne sporim ničije pravo da nazove svoj jezik srpskim, hrvatskim ili bosanskim, boli me k***c ba.
Zovi ga pigmejskim, rekao sam ti, ali moj je bosanski i što bi to tebi ili bilo kome smetalo?!
Ti meni osporavaš pravo, ja tebi nisam niti ću.
A što se tiče mitologije, nema tu šta biti teško. Ja poštujem narodnu epiku jer sam se njome sasvim slučajno nekad bavio i istraživao istu. Onako studentski, priznajem, da ne bude da se kurčim.
Sere se i mnogo se izmišlja na svim stranama. Nekad mi se čini da sva tri naroda u Bosni uzimaju samo ono najbolje od sva tri i nazivaju svojim.
Paranoidni mali balkanski narodi koji ne znaju cijeniti ono što imaju i htjeli bi da budu veliki.
Đerzelez Alija i Marko Kraljević se prevrću u svojim grobovima.
He,he..