RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tigarsazapada
#1 RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Volio bih da neko malo strucniji napise kakva je u sustini razlika izmedju motora SDI i TDI iz VW koncerna.
Znam da TDI ima turbinu, ali sta ona tacno radi i kako sve to funkcionira.
Takodjer, koje se tehnike koriste da se iz diesel motora jednake zapremine 1,9 izvuku razlicite snage, od SDI koji ima 68 KS pa do obicnog TDI sa 90 KS pa do najjcih sa crvenim I i DI sa 110 ili 130 KS. To znaci skoro dupla razlika u snazi iz iste kubikaze...
Takodje, kakva je razlika izmedju klasicnog i pumpa-diza diesela, koje ovaj djelove ima koje obicni nema?
Znam da TDI ima turbinu, ali sta ona tacno radi i kako sve to funkcionira.
Takodjer, koje se tehnike koriste da se iz diesel motora jednake zapremine 1,9 izvuku razlicite snage, od SDI koji ima 68 KS pa do obicnog TDI sa 90 KS pa do najjcih sa crvenim I i DI sa 110 ili 130 KS. To znaci skoro dupla razlika u snazi iz iste kubikaze...
Takodje, kakva je razlika izmedju klasicnog i pumpa-diza diesela, koje ovaj djelove ima koje obicni nema?
- Karabaja
-
Ublehas
#3 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Razlika je sto je SDI "obicni" dizel, bez turbo kompresora a sa interkulerom, a TDI ima turbo kompresor, znaci SDI usisava zrak motorom na klasicni nacin, povlacenjem u motor, a turbo nabija zrak u cilindre pod pritiskom i dolazi do boljeg sagorijevanja, iskoristenosti i time vece snage motora. Turbinu u osnovi pogone izduvi gasovi, postoji jedna osovina sa dva recimo "ventilatora" (karikiram) s lopaticama, dakle kako motor radi i ispuhuje izduvne gasove, u stvari to ispuhivanje vrsi pokretanje lopatica turbine,tog jednog ventilatora, i to obrtanje se prenosi na drugi "ventilator" koji uvlaci svjez zrak s jedne strane a s druge ga ispuhuje pod odredjenim pritiskom ka motoru. Poznato je da motor sto ima vise zraka, kisika, bolje radi i bolje iskoristava energiju. E sad te turbine se prave u raznim varijantama, neke nabijaju veci neke manji pritisak, to je jedna, izmedju ostalih, od tehnika povecanja snage, i to moze biti fol onog crvenog DI. A razlike medju dizelima, imas dizel sa "klasicnim" ubrizgavanjem, sistem "bosh" pumpe i tzv. common rail (elektronska) ubrizgavanja, na prvom pumpa vrsi rezim ubrizgavanja goriva u motor (pumpa odredjuje kad ce ubrizgati gorivo u koji cilindar) a na common rail-u to se cini elektronski, nema ove bosh pumpe nego ima jedna druga pumpa koja nabija gorivo u taj "rail" (inace mozes prevesti ovo common rail kao zajednicka trasa, sina, komora), u tu komoru a iza komore postoje elekronske spravice, vecinom na samim diznama, koje vrse rezim ubrizgavanja u cilindre. Common rail inace ubrizgava gorivo pod vecim pritiskom nego bosh pumpa, mislim da bosh pumpa ubrizgava negdje oko 40-50 bara a common rail to radi i na oko 100 bara.
-
Lesli Eldridž
#4 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Tako nekako... 
- slavkoimamodilera
#5 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Razlika je u tome sto SDI tuce k'o cekic od nakovanj i ne ide nikako, a TDI tuce k'o cekic od nakovanj i ide nekako 
-
tigarsazapada
#6 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Svaka cast drug, ko zna-zna.Ublehas wrote:Razlika je sto je SDI "obicni" dizel, bez turbo kompresora a sa interkulerom, a TDI ima turbo kompresor, znaci SDI usisava zrak motorom na klasicni nacin, povlacenjem u motor, a turbo nabija zrak u cilindre pod pritiskom i dolazi do boljeg sagorijevanja, iskoristenosti i time vece snage motora. Turbinu u osnovi pogone izduvi gasovi, postoji jedna osovina sa dva recimo "ventilatora" (karikiram) s lopaticama, dakle kako motor radi i ispuhuje izduvne gasove, u stvari to ispuhivanje vrsi pokretanje lopatica turbine,tog jednog ventilatora, i to obrtanje se prenosi na drugi "ventilator" koji uvlaci svjez zrak s jedne strane a s druge ga ispuhuje pod odredjenim pritiskom ka motoru. Poznato je da motor sto ima vise zraka, kisika, bolje radi i bolje iskoristava energiju. E sad te turbine se prave u raznim varijantama, neke nabijaju veci neke manji pritisak, to je jedna, izmedju ostalih, od tehnika povecanja snage, i to moze biti fol onog crvenog DI. A razlike medju dizelima, imas dizel sa "klasicnim" ubrizgavanjem, sistem "bosh" pumpe i tzv. common rail (elektronska) ubrizgavanja, na prvom pumpa vrsi rezim ubrizgavanja goriva u motor (pumpa odredjuje kad ce ubrizgati gorivo u koji cilindar) a na common rail-u to se cini elektronski, nema ove bosh pumpe nego ima jedna druga pumpa koja nabija gorivo u taj "rail" (inace mozes prevesti ovo common rail kao zajednicka trasa, sina, komora), u tu komoru a iza komore postoje elekronske spravice, vecinom na samim diznama, koje vrse rezim ubrizgavanja u cilindre. Common rail inace ubrizgava gorivo pod vecim pritiskom nego bosh pumpa, mislim da bosh pumpa ubrizgava negdje oko 40-50 bara a common rail to radi i na oko 100 bara.
Znaci u tome sto turbina nabija zrak, je caka koja moze objasniti zasto TDI iako je jaci za 20%-50% trosi manje od SDI (vise toplog zraka, manje nafte u smjesi).
Kad smo vec na ovoj temi, zna li iko sto je razlog pa su diesel motori puno bucniji od benzinaca? Je li to zbog tri puta vece kompresije, samozapaljenja nafte ili neceg treceg?
-
RPM
#7 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
jedan od razloga je pritisak, prasak pod pritiskom na 200 bara (TDI PD) nije isti kao na 40 bara, recimo ... osim toga dizel motori usljed većeg pritiska zahtjevaju i veća ležišta što dodatno doprinosi buci. ... btw, eksplozija unutar dizel motora se dešava linearno, duže traje zato dizel motori imaju veći obrtni momenat naspram benzinskih motora gdje je eksplozija inicirana svjećicom, kraće traje i manje je bučna. ...tigarsazapada wrote: Kad smo vec na ovoj temi, zna li iko sto je razlog pa su diesel motori puno bucniji od benzinaca? Je li to zbog tri puta vece kompresije, samozapaljenja nafte ili neceg treceg?
-
Ublehas
#8 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
tigarsazapada wrote:Ublehas wrote: Svaka cast drug, ko zna-zna.
Znaci u tome sto turbina nabija zrak, je caka koja moze objasniti zasto TDI iako je jaci za 20%-50% trosi manje od SDI (vise toplog zraka, manje nafte u smjesi).
Kad smo vec na ovoj temi, zna li iko sto je razlog pa su diesel motori puno bucniji od benzinaca? Je li to zbog tri puta vece kompresije, samozapaljenja nafte ili neceg treceg?
Ne bas toplog zraka, u stvari hladnog zraka, zato postoji taj T D I, ovo I oznacava postojaje interkulera, uradjaja koji hladi zrak, lici onako kao mali hladnjak od sistema hladjenja motora, jer samim nabijanjem turbo kompresora zrak se dodatno zagrijava. Helem taj hladni zrak se salje u cilindre i u stvari tako ohladjen zrak daje bolji efekat, pospjesuje sagorijevanje i iskoristenost energije. Treba napomenuti da se ovo neodnosi samo na VW motore, isti slucaj je u manje-vise svih motora ove vrste.
-
Lesli Eldridž
#9 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Intercooler je ustvari izmjenjivač toplote. Ubrizgava se hladni zrak čija je zapremina manja, pa se može ubrizgati više zraka, a manje goriva, čime je sagorijevanje potpunije, a zbog manje goriva manja je i potrošnja. To je prvo urađeno kod stacionarnih, brodskih motora, a prvi auto sa intercoolerom je bio Fiat Croma 1988 godine. Sljedeće godine je VW koncern u svom modelu Audi 100 uradio isto... 
Last edited by Lesli Eldridž on 20/06/2009 00:16, edited 2 times in total.
-
ado-šampion
#10 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Svaka čast ljudi, tema je za 10
Iako većinu ovoga znam, dobro je pročitat ovako nešto na ovom forumu. Treba više ovakvih tema.
Iako većinu ovoga znam, dobro je pročitat ovako nešto na ovom forumu. Treba više ovakvih tema.
-
sadmird
#11 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Ako smijem da primjetim, TDI je akronim za Turbo-Direct-Injection iliti Turbocharged-Direct-Injection i odnosi se na motor sa direktnim ubrizgavanjem, potpomognut turbo punjacem. Sa druge strane, SDI je akronim za Suction-Direct-Injection iliti motor sa direktnim ubrizgavanjem, koji zrak "uvlaci" zrak u motor na "normalan" nacin.Ublehas wrote:... zato postoji taj T D I, ovo I oznacava postojaje interkulera...
Intercooler je prisutan nakon turbo punjaca, ali se akronim ne odnosi na njega.
http://en.wikipedia.org/wiki/Turbo_Direct_Injection
http://en.wikipedia.org/wiki/Suction_Diesel_Injection
-
ado-šampion
#12 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Tačno. TDI znači Turbo-Direct-Injection. Mnogi to (netačno) prevode kao Turbo-Diesel-Intercooler.sadmird wrote:Ako smijem da primjetim, TDI je akronim za Turbo-Direct-Injection iliti Turbocharged-Direct-Injection i odnosi se na motor sa direktnim ubrizgavanjem, potpomognut turbo punjacem. Sa druge strane, SDI je akronim za Suction-Direct-Injection iliti motor sa direktnim ubrizgavanjem, koji zrak "uvlaci" zrak u motor na "normalan" nacin.Ublehas wrote:... zato postoji taj T D I, ovo I oznacava postojaje interkulera...
Intercooler je prisutan nakon turbo punjaca, ali se akronim ne odnosi na njega.
http://en.wikipedia.org/wiki/Turbo_Direct_Injection
http://en.wikipedia.org/wiki/Suction_Diesel_Injection
-
Lesli Eldridž
#13 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Audi 100 iz 89/90 je imao oznaku TDI i ono I je označavalo intercooler. 100%
Inače DIN može da znači i Das ist Norm, ali i Deutsche industrie Standard, pa bi i TDI možda slično bilo... 
-
emko1234
#14 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
ublehas zar se koristi jos sistem s bosch pumpom?znam da je sad svugdje samo common rail,vw je presto pumpa dizna tehnikom..koliko znam razlozi su skupoca i buka koji imaju ti TDI motori..pumpa dizna sistem znaci da svaka dizna ima svoju pumpu koja ubrizgava gorivo direktno u cilindar pod prtiskom,ako grijesm ispravite me!!s tim sto common rail ima samo jednu pumpu kojom upravlja elektronika i koja je zaduzena za sve cilindre..to je razlog zbog kojeg tdi pd motori naprasno razvijaju snagu,u prevodu negdje do 2000 obrtaja su prilcno mrtvi onda eksplodiraju,dok common snagu razvija linearno od najnizih okretaja pa je max moment dostupan na nizim obrtajima nego kod tdi pd motora..iako ja vise volim pd motore,jer su mi ovi common rail nekako slinavi..nekako sam se navikao na pd

-
Lesli Eldridž
#15 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Može se još naći stare tehnike. To što ti nešto voliš ili ne voliš nije bitno, to tvoja stvar mahalašu... 
-
emko1234
#16 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
vjerovatno se radi o autima onda iz Agnellijeve grupacije,kako sam glup nisam se toga ranije sjetio..sorry lesli..Lesli Eldridž wrote:Može se još naći stare tehnike. To što ti nešto voliš ili ne voliš nije bitno, to tvoja stvar mahalašu...
-
Lesli Eldridž
#17 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Dobro je champione nadoveza. Ako ne skontaju da si klon, kad te isključe ostaje ti stari nick...emko1234 wrote:vjerovatno se radi o autima onda iz Agnellijeve grupacije,kako sam glup nisam se toga ranije sjetio..sorry lesli..Lesli Eldridž wrote:Može se još naći stare tehnike. To što ti nešto voliš ili ne voliš nije bitno, to tvoja stvar mahalašu...
-
emko1234
#18 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
kakav klon sta pricas ba???Lesli Eldridž wrote:Dobro je champione nadoveza. Ako ne skontaju da si klon, kad te isključe ostaje ti stari nick...emko1234 wrote:vjerovatno se radi o autima onda iz Agnellijeve grupacije,kako sam glup nisam se toga ranije sjetio..sorry lesli..Lesli Eldridž wrote:Može se još naći stare tehnike. To što ti nešto voliš ili ne voliš nije bitno, to tvoja stvar mahalašu...FIAT je izmislio i u Alfu 156 prvi ugradio common rail. Od tada ih nema više kod FIAT-a. I TDI je prva Croma imala (napisao sam to već). Vau-vau je tek od prije par mjeseci ukinuo pumpa dizna tehniku. Ustvari to još koristi Škoda. U svojoj prestižnoj limuzini Octavia
-
Lesli Eldridž
#19 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
emko1234 wrote: kakav klon sta pricas ba???![]()
![]()
da li to frustracije od ranije progovaraju iz tebe,evo je te javno pozivam da se vise ne svadjamo oko misljenja,jer nema smisla dosadni smo raji..uglavnom taj motor o kojem govoris je fiatu alfi i opelu koliko ja znam prodao isuzu davne 98/99 godine tako da mi ne pricas ni o tome..a koliko ti grupacija napreduje oko dizela najbolje pokazuje to sto dok reno i ostali imaju trolitrene dizel sestake i vau vau ih ima vec 9 god kao i bmw i merc tvoja faljenja a da ne kazem hvaljena grupacija je i dalje na JTD petaku koji ima 200 konja..pa to je sramota..cak vas je i hyundai prekucoo..korejanci ima 3.0crdi sa 240 konja hahahahhahaha,i sta da ti jos kazem..vau vau ima 2.0tdi s 204 ks cetri cilindra..toliko o komparaciji izmedju vau vau i velikog agnellia
-
Lesli Eldridž
#20 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
A ako ti fali konja u motoru, ima uvijek još jedan koji vozi...
-
emko1234
#21 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
hvatas se za slamku,to je isto govno moguce je da je i 97 upitanju..a ne taj motor se razvija od drugog sv rata,pa da li si normalan vise?najvise inovacija imaju talijani?pa zasto im auto industrija propada?zasto je fiat tako jadan?zasto si ti tako jadan?zasto si debil?jel te autcommerca placa da seres po forumima?FIAT NIJE AUTO NITI CE IKAD DA BUDE AUTO..A TI SI MRTVI IDIOT,i ja bi te volio naci samo da vidim bil mi se pravio tako pametan licem u lice??jade jadniLesli Eldridž wrote:emko1234 wrote: kakav klon sta pricas ba???![]()
![]()
da li to frustracije od ranije progovaraju iz tebe,evo je te javno pozivam da se vise ne svadjamo oko misljenja,jer nema smisla dosadni smo raji..uglavnom taj motor o kojem govoris je fiatu alfi i opelu koliko ja znam prodao isuzu davne 98/99 godine tako da mi ne pricas ni o tome..a koliko ti grupacija napreduje oko dizela najbolje pokazuje to sto dok reno i ostali imaju trolitrene dizel sestake i vau vau ih ima vec 9 god kao i bmw i merc tvoja faljenja a da ne kazem hvaljena grupacija je i dalje na JTD petaku koji ima 200 konja..pa to je sramota..cak vas je i hyundai prekucoo..korejanci ima 3.0crdi sa 240 konja hahahahhahaha,i sta da ti jos kazem..vau vau ima 2.0tdi s 204 ks cetri cilindra..toliko o komparaciji izmedju vau vau i velikog agnellia
![]()
![]()
Isuzu daje diesel motore Opelu. Ustvari davao je, ali su sada prešli na FIAT motore. Kažeš da je ISUZU to njima proda 98/99. E care taj je motor predstavljen 1997 u modelu Alfa Romeo 156. Odmah je počeo da se ugrađuje i u ostale FIAT modele (Bravo/Brava/Marea/Punto/Grande Punto/500) Taj motor je počeo da se razvija još od početka 90 tih u Torinu u FIAT-ovim institutu za inovacije, a sarađivali su sa stručnjacima sa Univetziteta u Bolonji, Rimu i Politehničlog univerziteta u Zürichu. Tako da izmišljaš. Da su te motore imali u Isuzuu uzeli bi ih od njih ranije, ali zbog zastarjele tehnike su prekinuli saradnju sa njima. Znači najviše inovacija u autoindustriji i mašinogradnji imaju Italijani i naročito FIAT grupacija.
- VR6
#22 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
emko1234 ohladi malo, ne vrijedjaj covjeka tim rijecima, dobit ces ban bezveze...
Ne znam sto se sekiras oko Leslija, covjek ima neke svoje promasene teorije, zar ga jos neko ozbiljno shvata
Ne znam sto se sekiras oko Leslija, covjek ima neke svoje promasene teorije, zar ga jos neko ozbiljno shvata
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#23 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
I like this one!emko1234 wrote:hvatas se za slamku,to je isto govno moguce je da je i 97 upitanju..a ne taj motor se razvija od drugog sv rata,pa da li si normalan vise?najvise inovacija imaju talijani?pa zasto im auto industrija propada?zasto je fiat tako jadan?zasto si ti tako jadan?zasto si debil?jel te autcommerca placa da seres po forumima?FIAT NIJE AUTO NITI CE IKAD DA BUDE AUTO..A TI SI MRTVI IDIOT,i ja bi te volio naci samo da vidim bil mi se pravio tako pametan licem u lice??jade jadniLesli Eldridž wrote:emko1234 wrote: kakav klon sta pricas ba???![]()
![]()
![]()
![]()
Isuzu daje diesel motore Opelu. Ustvari davao je, ali su sada prešli na FIAT motore. Kažeš da je ISUZU to njima proda 98/99. E care taj je motor predstavljen 1997 u modelu Alfa Romeo 156. Odmah je počeo da se ugrađuje i u ostale FIAT modele (Bravo/Brava/Marea/Punto/Grande Punto/500) Taj motor je počeo da se razvija još od početka 90 tih u Torinu u FIAT-ovim institutu za inovacije, a sarađivali su sa stručnjacima sa Univetziteta u Bolonji, Rimu i Politehničlog univerziteta u Zürichu. Tako da izmišljaš. Da su te motore imali u Isuzuu uzeli bi ih od njih ranije, ali zbog zastarjele tehnike su prekinuli saradnju sa njima. Znači najviše inovacija u autoindustriji i mašinogradnji imaju Italijani i naročito FIAT grupacija.
-
Lesli Eldridž
#24 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Imaš li ti šta konkretno? Dijete, najlakše je tako preko tastature prijetiti. Hajd' sad opet malo sa starim prema mostaru, pa se trkaj malo...emko1234 wrote:hvatas se za slamku,to je isto govno moguce je da je i 97 upitanju..a ne taj motor se razvija od drugog sv rata,pa da li si normalan vise?najvise inovacija imaju talijani?pa zasto im auto industrija propada?zasto je fiat tako jadan?zasto si ti tako jadan?zasto si debil?jel te autcommerca placa da seres po forumima?FIAT NIJE AUTO NITI CE IKAD DA BUDE AUTO..A TI SI MRTVI IDIOT,i ja bi te volio naci samo da vidim bil mi se pravio tako pametan licem u lice??jade jadniLesli Eldridž wrote:emko1234 wrote: kakav klon sta pricas ba???![]()
![]()
![]()
![]()
- Gile Šampion
#25 Re: RAZLIKA IZMEDJU VW MOTORA SDI I TDI
Upravo takoVR6 wrote:emko1234 ohladi malo, ne vrijedjaj covjeka tim rijecima, dobit ces ban bezveze...
K'o eto on da ih vadi iz mrtvi'...a ta auta najčešće možeš naći po otpadima.Rijetko koje možeš vidjeti da je 100% ispravno na cesti
Pusti ga nek vozi svog punta,kojem je lim kao karton od lanč paketa i nek se fura da je u fazonu