Razlika između protestantske i katoličke crkve

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bosanac sa dna kace

#176 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Bosanac sa dna kace »

zonbirile wrote:
čim fuliš,odmah formalizam,u pravu si pišimo o crkvama.
sto se tice samih sija, medju njima postoji vise grupa; alevije, zejdije, dzaferije itd.
kod pojedinih turskih alevija imas slike hz.Husejna i Hasana, zejdije su takorec vhbije; slike, turbeta i slicne stvari ne dolaze u obzir ni pod razno
eto tolko o sunijama i sijama, bila je rasprava na tu temu, procaprkaj malo po ovom podforumu
a sad nazad, na temu jer nisam ja nista fulio vec ti
Gorštak

#177 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Gorštak »

Poznata stvar - materijalna osnova, pa duhovna nadgradnja :)
OK Borg, čekam ;)
zonbirile

#178 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

Bosanac sa dna kace wrote:
zonbirile wrote:
čim fuliš,odmah formalizam,u pravu si pišimo o crkvama.
sto se tice samih sija, medju njima postoji vise grupa; alevije, zejdije, dzaferije itd.
kod pojedinih turskih alevija imas slike hz.Husejna i Hasana, zejdije su takorec vhbije; slike, turbeta i slicne stvari ne dolaze u obzir ni pod razno
eto tolko o sunijama i sijama, bila je rasprava na tu temu, procaprkaj malo po ovom podforumu
a sad nazad, na temu jer nisam ja nista fulio vec ti
--------------------------------------------------------------
evo ti stav sunita skontaj,nema ljutnje samo više znanja.U literaturi su svugdje šiiti,e sad @gorštak ih zove šijama,može biti,šija ili vrat,svejedno su idolopoklonici

Home Islamske teme U fokusu Šiitske zablude kroz foto i video zapise
Šiitske zablude kroz foto i video zapise
srijeda, 07 januar 2009 15:50
Dok muslimani širom svijeta obilježavaju dan Ašure (10. Muharrem) postom i drugim ibadetima, šijje to rade na njima svojstven način. Video i slike koje slijede imaju za cilj da muslimane naših prostora pobliže upoznaju sa šiitskim zabludama i njihovim "ibadetima" koji su spoj židovsko-kršćansko-vatropokloničkih rituala i islama.
Krvava Ašura
Na dan Ašure, šijje izvode svoj rital Matam, koji je u stvari isto što i krščansko samokažnjavanje. Na ovaj dan, 10. Muharrem, pod blagoslovom njihovih imama, šijje masovno izlaze na ulice, gdje izvode ovaj ritual. Ovim ritualom sa kršćanskom pozadinom oni se, u stvari, samokažnjavaju zbog izdaje Huseina r.a. od strane njihovih predaka (kako to oni misle).
Evo šijja u ritualu Matam:

a evo i kršćana u istom ritualu ( tj. kultu samokažnjavanja ):

Zar se ne radi o istom činu?
Slike koje slijede su takođe na istu temu.
Napomena: Fotografije sadrže krvave scene.

Djeca oponašaju roditelje:

Ritual dobija posebnu "draž" uz krvavi ples:

Evo i video snimka krvavog plesa:

U sveopćem ludilu, ni jadne bebe nisu oslobođene "ibadeta":

Nema sumnje da nema razumnog čovjeka na zemlji koji se ne gnuša ovog šiitskog "ibadeta".
Ove i ovakve slike su otežale šiitskim misionarima u sunitskim mjestima pa su oni, kako bi olakšali svoj poziv u Vatru, počeli ljudima da govore kako šiitska ulema to ne dozvoljava, ali narod, eto, to praktikuje. Primjer ovoga su šiitski misionari u Bosni kada kažu da šiitska ulema ne dozvoljava Matam. Međutim, to je još jedna obmana kojom se služe šiitski licemjerni misionari, jer su Matam dozvolili i preporučili njihovi vrhovni autoriteti, među kojima i njihov imam Homeini.
Matam je naročito zaživio poslije takozvane Islamske revolucije u Iranu, 1979. godine.
Evo govora šiitskih najvećih autoriteta o dozvoljenosti kanibalskog rituala Matam:

Evo i kratkog video snimka rituala Matam:

Dok se mase šijja samokažnjava u krvavom ritualu, pogledajte kako šiitske mulle ispoljavaju licemjerstvo:

Evo i video zapisa o neviđenom licemjerstvu šiitskog imama. Zapazite šiitskog mullu koji, nakon što je primjetio da ga kamera snima, iznenada počinje da plače "iz sveg srca":

Pored krvavomg plesa i kasapljenja djece, šijje upražnjavaju još par rituala:
Ritual puženja do mesdžida Huseina r.a.

Evo i video snimka:

Zapazite kako učesnici ovog rituala dozivaju Husejna r.a.
Ritual obožavanja vatre
Ovaj ritual su šijje nasljedile od svojih predaka međusija - vatropoklonika. Šijje danas, kao i njihovi preci vatropoklonici ranije, ovom ritualu posvećuju posebnu pažnju:

A evo i video snimka na kome se vidi kako šije prelaze preko vatrene podloge (zaostavština predaka vatropoklonika):

Ljubav do ludila
Kako i na koji način šijje vole Huseina r.a. (zbog čije se izdaje samokažnjavaju) govori i slijedeći video snimak šiitskog imama koji čita stihove o Huseinu r.a. (sinu Alije r.a.):

Obožavanje kaburova i turbeta
Za vatropoklonika (međusiju) Ebu Lulua je čuo svaki iole pismen musliman. Ebu Lulu je ubica Omera r.a. No, za šijje je on mudžahid vrijedan svake hvale jer je ubio "kurejšiskog idola", kako šijje nazivaju Omera r.a. Za to svoje "junaštvo" Ebu Luluu su njegova braća šijje sagradile - turbe. Evo slika turbeta Ebu Lulua koje je za šijje jedno od najomiljenijih mjesta gdje oni čine širk Allahu:

Obožavanje turbeta i kaburova je, inače, ustaljena praksa šijja širom svijeta. Činjenje sedžde umrlom i moljenje umrlog da se zauzima kod Allaha, za šijje je vid ibadeta Allahu, i pored toga što Allah kaže:
"Oni pored Allaha, obozavaju one koji im ne mogu nauditi niti im mogu kakvu korist pribaviti, i govore: 'Ovo su naši zagovornici kod Allaha."' ( Junus, 18. );

"Čista vjera pripada samo Allahu! A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: 'Mi ih obožavamo samo zato da bi nas što više Allahu približili’ – Allah će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili. Allah nikako neće uputiti na Pravi put onoga ko je lažljivac i nevjernik." ( Ez-Zumer, 3. ).
Evo i video zapisa na kome vrhovni šiitski duhovni lider Hamenei ljubi, grli i čini sedždu kaburu (najvjerovatnije Homeinijevom). Ono što je u islamu širk (djelo koje izvodi iz vjere) - za šijje je ibadet (Allahu drago djelo):

Ako lideri to rade, što ne bi i "običan" narod:

Slijedeći video snimci će možda nekoga začuditi. Na njima su šijje i njihovi vjekovni prijatelji i pomagači - židovi i kršćani. Od nastanka šijja, šiitska historija je puna primjera savezništva šijja sa krščanima, židovima, Tatarima, Mongolima u borbi protiv muslimana i hilafeta. Kad god bi neko htio napasti islamsku državu (hilafet) prvo bi se obratio šijjama za savjet i pomoć.
Danas je situacija ista - šijje su najveći saveznici Amerikanaca i ostalih krstaških okupatorskih trupa u Iraku i Afganistanu. Ovo, zato što šijje nas smatraju murtedima (otpadnicima od vjere), pa im je zbog toga preča borba protiv sunija od borbe protiv ostalih.
Evo video zapisa:
Šijje vole naciste:

Šijje vole kršćane i židove:

Proklinjanje pravednih halifa Ebu Bekra i Omera, Allah bio njima zadovoljan
Pogledajte nevjerovatno proklinjanje pravednih halifa Ebu Bekra r.a. i Omera r.a. od strane šija:

Ovaj dokument je poznat pod imenom "Proklinjanje kurejšijskih idola" (Ebu Bekra i Omera)

Prevod jednog djela dokumenta:
„O Allahu, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu i prokuni dva kurejšijska idola (Ebu Bekra i Omera), dva kurejšijska sihirbaza (mađioničara), dva tirana, dva lažova, i njihove dvije kćerke (Aišu i Hafsu), koji su se oglušili o tvoju zapovijest..."
Bez sumnje, konsenzus svih muslimana svijeta je da su Ebu Bekr i Omer, Allah bio njima zadovoljan, najbolji muslimani poslije Poslanika, sallallahu alejhi we sellem. Aiša r.a. i Hafsa r.a. su bile žene Poslanika, sallallahu alejhi we sellem. Šijje ih proklinju jer su one ćerke Ebu Bekra i Omera r.a., redom.
Još da napomenemo da je ovo proklinjanje odobreno od strane njihove uleme. Samo neka od imena njihovih učenjaka koji su dozvolili proklinjanje Ebu Bekra i Omera r.a. su: Al-Kaf'ami, Al-Kashani, Al-Nouri Al-Tubrisi, Asadallah Al-Haeiri, Murtada Hussain, Mandhoor Hussain, Al-Karkey, Al-damad Al-Hussaini, Al-Majlisi, Al-Tasaturi, Abu Al-Hassan Al-Amily, Abdullah Shubbar, Al-Haeiri, Mirza Habeeballah.

Njihov imam Homeini je također dozvolio ovo proklinjanje.

U knjizi Tuhfat Al-Owam Maqbool, navedena su imena sljedećih šiitskih vrhovnih učenjaka – ajatollaha, koji su dozvolili proklinjanje Ebu Bekra i Omera:

1. Ayatulallah Sayyed Muhsin Hakeem Al-Tabtiba'ei

2. Ayatulallah Sayyed Abu Al-Qasim Al-Kho'ei

3. Ayatulallah Sayyed Rouhallah Khomenie

4. Ayatulallah Sayyed Mahmoud Al-Shamroudi

5. Ayatulallah Sayyed Muhamed Kazim Shari'atmdar

6. Ayatulallah Sayyed Ali Al-Naqi Al-Naqari

Umobolne fetve šiitskih učenjaka
Evo par bolesnih fetvi (od hiljade sličnih) od njihovih tzv. učenjaka:
Vjenčanje bez svjedoka
Autor: Abil Abbaas Al Himyary
Izdavač: Mu assasat Aalul Bayt
997: Šta misliš o čovjeku koji "vjenča" djevojku bez svjedoka i bez ikakve verifikacije braka, pa sam rekao da je to pokuđeno (ne i haram, nap.prev.)?
On mi reče: Naprotiv, "vjenčaj" je ovdje ili bilo gdje bez svjedoka i bez ikakve verifikacije.
Knjiga i fetva:

Fetva o incestu
Jedna žena piše šiitskom učenjaku o neprijatnostima koje doživljava sa svojim ocem: njen otac je uvijek dodiruje, ljubi među grudi i na usta. Ovaj tzv. učenjak kaže da je sve to u redu i da je činjenje toga dozvoljeno, uključujući i "sisanje njenog jezika"...

Šijje dozvoljavaju analni odnos (odnos u ženin čmar)
Nije nikakva tajna da šijje praktikuju analni odnos sa svojim ženama, a sve po blagoslovu njihovih učenjaka. Jedan od najvećih šiitskih autoriteta današnjice ajatollah Sistani dao je fetvu o dozvoljenosti ovog gnusnog čina.
Prva fetva:
Pitanje: Kada je žena u svom periodu (hajza, menstrualnog ciklusa, nap.prev.) može li upražnjavati analni odnos?
Odgovor: Ako se žena sa tim složi, dozvoljeno je, ali je krajnje nepoželjno.
Druga fetva:
Pitanje: Da li je dozvoljen analni odnos?
Odgovor: Dozvoljenost ovoga ovisi o ženin pristanak, ali je krajnje nepoželjno.
Fetve su objavljene na sajtu http://www.sistani.org - zvaničnom sajtu ovog šiitskog autoriteta, ali su fetwe uklonjene nakon što su se kafiri širom svijeta ismijavali, pripisujući to muslimanima (za njih su i šijje muslimani). Evo jedne televizijske emisije u kojoj se kafiri ismijavaju sa ovim fetvama:

A evo i screenshota (snimka) ovih fetvi sa sajta sistani.org:

Gore su prevedene samo prva i treća fetva.
Alija r.a. je mušica?
U Kur'anu postoji ajet (sura Beqara, 26. ajet):
"Allah se ne ustručava da za primjer navede mušicu ni ono veće od nje; oni koji vjeruju – ta oni znaju da je to Istina od Gospodara njihova; a oni koji ne vjeruju – govore: "Šta to Allah hoće sa ovim primjerom?" Tim On mnoge u zabludi ostavlja, a mnogima na pravi put ukazuje; ali, u zabludi ostavlja samo velike grešnike"
Pogledajte šta jedan od najvećih šiitskih autoriteta kaže o ovom ajetu u svojoj knjizi "The Tafseer of Al-Qummi" (Komentar Kur'ana od Al-Qummija).
On potvrđuje da je spomenuta mušica - Alija r.a., a "ono veće od nje" je Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi we sellem.
Zaista nevjerovatno.
Autor knjige: Abil Hasan Ali ibn Ebraaheem, Al Qummi.
Izdavač: Al a'alamy print press, Beirut, Lebanon.
Evo knjige i teksta u kojem autor potvrđuje ovo gore:

Šijje čine sedždu na kamenu ili zemljanom predmetu
Kamen ili glinena (zemljana) pločica se najčešće uzimaju sa svetišta (turbeta) njihovih "bezgrešnih" imama ili sa grobova njihovih umrlih autoriteta. Ovakva sedžda je, nama sumnje, neispravna jer se u njoj nosem ne dodiruje tlo, što je jedan od uslova ispravnosti sedžde.

Šiitski ezan
Šijje imaju svoj ezan u kojem svjedoče Alijinu vladavinu (koju su mu navodno oteli "kurejšijski idoli" Ebu Bekr i Omer r.a.).
Bosanac sa dna kace

#179 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

@zonbirile link na temu je:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... e+i+sunije i bilo bi lijepo da se tamo nastavi ta rasprava
zonbirile

#180 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

Bosanac sa dna kace wrote:@zonbirile link na temu je:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... e+i+sunije i bilo bi lijepo da se tamo nastavi ta rasprava
---------------------------------
pa začatavanje se brzo prekine,ili ne vučeš dalje,ili postaš adute.Jok ti svoje kažeš,onda pametuješ,e da se ne zaboravi,jesu li idolopoklonici,ili nisu-naravno po tebi,jebo druge što pišu.
Gorštak

#181 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Gorštak »

@zonbrile nakon što si pokazao zavidnu dozu samouvjerenosti u pogledu kategorijalnog tumačenja islamskih sljedbi i njihovih teoloških razlika, koristeći kombinaciju vlastitih predrasuda i googlanja, ne mogu a da (opet istine i samo istine radi) se kratko osvrnem na to što si rekao/napisao.
Prvo, prozvao si me za moju sugestiju da bi trebalo reći šiiJE, a ne šiiti ili šiti, jer je to jezički korektnije i bliže njihovom izvornom nazivu na arapskom i perzijskom jeziku. Šiiti ili šiti je došlo preuzimanjem transkripcije iz evropskih jezika, za čim nema potrebe, jer mi nomenklaturu možemo preuzeti od izvornog jezika. Oni koji imaju pojma o bilo kojoj (pogotovo istočnoj) religiji i koji su čitali barem jednu enciklopediju religiija (bilo kojeg izdavača) sigurno su "kolutali" očima kad su vidjeli kako su neki izrazi pogrešno preneseni u naš jezik. I ti insistirajući na šiitima (zašto?) insistiraš na pogrešnosti.
Isna ašerije ili duodecimalne šiije (nema kako ih pogrešno ne pišu u literaturi, naprimjer "dvanaestoimamci" :)) predstavljaju magistralni put šiizma. Kad kažem šiije, ja mislim na njih. Oni nemaju praktično ništa sa onim što si ti ctrl+c/ctrl+v sa nekog vehabijskog site-a, jer dugobradi su protiv svih osim protiv sebe samih. Unutar šiizma ima egzotičnih i neobičnih sljedbi, neke od njih su izvan šiizma i izvan islama, kao npr. alevije, koji imaju praktično novu vjeru sa kultom hz. Alije u centru učenja, itd.
Međutim, ti manji raskolnički pokreti nisu niti mogu biti reprezentativni predstavnici šiijskog religijskog genija.
To što ih ti idolopoklonišeš preko vehabija je kao kad bih ja sad preko pentekostalca govorio o katoličkom idolopoklonstvu i kultu Marije. To mi nije želja. Ja se interesiram za religiju želeći da je razumijem kao takvu, da mi je objasne oni koji je doživljavaju kao svoju, a ne da ja nekome objašnjavam njegovu vjeru.
I uvijek sam radostan kad iz prve ruke mogu nešto čuti.

Zato sam s pažnjom pročitao prvih skoro sedam stranica ovog topica, sa zanimanjem postavio pitanje @borgu jer vidim da sjajno vlada materijom, a onda se @zonbrille i @bosanac počnu prepucavati bez ikakvog ukusa, osjećaja i poštovanja za druge.
@borg, moje pitanje stoji, toliko potisnuto glupostima da ću ga izgleda morati kopirati :D
zonbirile

#182 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by zonbirile »

@gorštak

šija ili šiti,pogledaj kako sam napisao u odgovoru,nije važno za meritum teme,da li su idolopoklonici.Svi se uglavnom slažu da jesu,u čemu je problem.
Borg-Resistence is FUTILE

#183 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Borg-Resistence is FUTILE »

OK gorštak, izvini što se ovo oteglo.
Radionica porodica familijarni problemi, plus sama egzistencija, znaš več kako ide.
Čim mognem da odvojim par sati pišem odgovor.
Hvala za strpljenje :thumbup:

#184 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Gorštak wrote:
Borg-Resistence is FUTILE wrote:Koliko vas misli da RKC obožava svetce, te da ljude nakon odrđene istrage "čini" svetcima?

Da li je to tačno ili nije?
Koliko mi je poznato, kršćani razlikuju latriju (obožavanje) i duliju (poštovanje). Latrija se iskazuje samo Bogu, a dulija obuhvata poštovanje svetaca, relikvija... Oni služe kao neka "prečica" do Boga koja ga treba odobrovoljiti i zamišljeni su kao olakšica na putu do Njega.
Muslimanski teolozi to shvataju kao udar na same temelje monoteizma i idolatriju.
Mislim da ni protestanti nisu daleko od takvog shvatanja i da su zato "pomeli" kipove i slike iz svojih crkava. To je imalo i dobrih strana, jer se onda počela razvijati muzika kao izraz duhovnosti - i eto na Bacha naprimjer.

@Borg, ako si trazio laičko mišljenje od nekršćanina, evo to je to - zadržavam pravo na greške.

Btw, tema je pravo dobra, i žao mi je pravo što se odmiče od temelja.
Koliko je meni poznato, jedna od temeljnih odlika protestantizma je insistiranje na nečemu što bi se moglo nazvati "lični doživljaj Boga", i da je to, pored ostalog prouzrokovalo tako veliki broj sljedbi unutar protestantizma.
Zato je teško govoriti o protestantizmu općenito, ali @borg možeš li nam pokušati kratko sublimirati osnovne opće karakteristike protestantizma nekako pregledno, kao 1), 2), 3) ...
Kopirah pitanja pa odoh da sada malo radim, pa kasnije malo i pišem. :D
Gorštak

#185 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Gorštak »

OK @borg, strpljivo čekam :roll:
Gorštak

#186 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Gorštak »

@borg još vjerujem da držiš obećanja.
Rottweiler

#187 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Rottweiler »

Mrsko mi je citati sve od pocetka, ali jedno znam. Ovdje gdje ja trenutno zivim, pretezno su sela, jedno je katolicko, drugo je protestanzsko i tako u nedogled se redaju ta njihova sela, naselja i gradovi. I danas u 2009 godini ako se djevojka iz jednog sela uda u drugo selo, zbog vjere je se cesto i roditelji odricu, dolazi do sukoba. Ovo mozda zvuci kao da pisem o Afganistanu, ali ne, sve se to desava u srcu EU u Njemackoj.
Bosanac sa dna kace

#188 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Rottweiler wrote:Mrsko mi je citati sve od pocetka, ali jedno znam. Ovdje gdje ja trenutno zivim, pretezno su sela, jedno je katolicko, drugo je protestanzsko i tako u nedogled se redaju ta njihova sela, naselja i gradovi. I danas u 2009 godini ako se djevojka iz jednog sela uda u drugo selo, zbog vjere je se cesto i roditelji odricu, dolazi do sukoba. Ovo mozda zvuci kao da pisem o Afganistanu, ali ne, sve se to desava u srcu EU u Njemackoj.
:-) :-) :-) :-) :-) :-) pa u Evropi imas rat koji zbog toga traje vec godinama :wink: :wink:
Rottweiler

#189 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Rottweiler »

Bosanac sa dna kace wrote:
Rottweiler wrote:Mrsko mi je citati sve od pocetka, ali jedno znam. Ovdje gdje ja trenutno zivim, pretezno su sela, jedno je katolicko, drugo je protestanzsko i tako u nedogled se redaju ta njihova sela, naselja i gradovi. I danas u 2009 godini ako se djevojka iz jednog sela uda u drugo selo, zbog vjere je se cesto i roditelji odricu, dolazi do sukoba. Ovo mozda zvuci kao da pisem o Afganistanu, ali ne, sve se to desava u srcu EU u Njemackoj.
:-) :-) :-) :-) :-) :-) pa u Evropi imas rat koji zbog toga traje vec godinama :wink: :wink:
Ma znam ja za taj rat, ali je ovo fascinantno, bola ljudi se mrze, danasnja "moderna" omladina se prezire, a u biti im je vjera ista. Bas ko vehabije i nase dobre Bosnje. :D
dugacki

#190 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by dugacki »

arzuhal wrote:Meni se svidjelo zapažanje Sir Muhammeda Iqbala (jedan od najdražih mi muslimanskih mislilaca) koji je rekao da je jedna od najvećih grešaka Evrope ili kršćanstva (ne sjećam se tačno) pojava Martina Luthera i njegove ideje, jer je radzvajanje kršćana na katolike i protestante dovelo do stravičnih bratoubilačkih sukoba, pokolja, mržnje i netrpeljivosti...
A jel se to siiti i suniti nisu nikad ubijali medjusobno? Nekoj raji treba zabraniti da budu religiozni.
Rottweiler

#191 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by Rottweiler »

dugacki wrote:
arzuhal wrote:Meni se svidjelo zapažanje Sir Muhammeda Iqbala (jedan od najdražih mi muslimanskih mislilaca) koji je rekao da je jedna od najvećih grešaka Evrope ili kršćanstva (ne sjećam se tačno) pojava Martina Luthera i njegove ideje, jer je radzvajanje kršćana na katolike i protestante dovelo do stravičnih bratoubilačkih sukoba, pokolja, mržnje i netrpeljivosti...
A jel se to siiti i suniti nisu nikad ubijali medjusobno? Nekoj raji treba zabraniti da budu religiozni.
Pa nije covjek nigdje rekao da se nisu ubijali, ne da su se ubijali, oni se i danas ubijaju medjusobno, i to sve zbog svoje nepismenosti i zaglupljenosti.
Katolicka crkva je imala jedinstvo, koje su muslimani izgubili vec nakon preseljenja na Ahiret Bozijeg poslanika a.s., sve do razdvajanja na katolike i protestante. I zbog toga su krscani sa tim na velikom gubitku. To ti je cinjenica ili ti ga fakt :-D

#192 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Gorštak wrote:@borg još vjerujem da držiš obećanja.
Danas kada se vratim oko 2 sjednem i napišem barem dio, Promise :-D

#193 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

by Gorštak on 14/06/2009 22:30
Borg-Resistence is FUTILE wrote:

@Borg, ako si trazio laičko mišljenje od nekršćanina, evo to je to - zadržavam pravo na greške.

Btw, tema je pravo dobra, i žao mi je pravo što se odmiče od temelja.
Koliko je meni poznato, jedna od temeljnih odlika protestantizma je insistiranje na nečemu što bi se moglo nazvati "lični doživljaj Boga", i da je to, pored ostalog prouzrokovalo tako veliki broj sljedbi unutar protestantizma.
Zato je teško govoriti o protestantizmu općenito, ali @borg možeš li nam pokušati kratko sublimirati osnovne opće karakteristike protestantizma nekako pregledno, kao 1), 2), 3) ...

Slijedeče karakteristike bi bile opšte iz pogleda main stream protestanta. Varijacije su moguče u liberalnom, te neke i u konzervativnom smjeru.

OSNOVE:
1- Biblija je jedini autoritet za život i bogobojazan i skladan život u društvu.
2- Biblija se studira svakodnevno, tokom takozvanog “tihog časa” koji je predviđen za samostalno proučavanje i/ili meditaciju (razmišljanje o tekstu) i molitvu. On se obično obavlja ujutro, trajanje varira, od potreba i mogučnosti vjerika.
3- Studiranje se obavlja naviše načina, koji sam vjernik bira, da li če to biti tematski (tema iz Bibilije), lik (neki od karaktera) hronološka studija teksta (Knjiga poglavlje pasus) teološki (osnovni teološki opisi iz tekstova koji su relevantni za tu teološku granu – istorisku biblisku ili sistematsku teologiju i njihovu podjelu)
4- Isus Krist je Bog-Čovjek koji je žrtvovao samog sebe, samovoljno u skladu sa planom spasenja za čovječanstvo.
5- Nema centralizovanog oblika rukovodstva zajednicom ili skupomm zajednica, nego se primarno praktikuje kongregaciski model organizovanja.
6- Marija je velika žena i imala je veliku ulogu u Božijem planu ali je ipak samo žena i vjernica kao i svi mi ostali. Te je imala još djece sa Josipom nakon Isusa.
7- Ne vjerujem u molitvu svetcima, ali vjerujem da vjernici (duša) nakom smrti odlaze u Božije prisustvo, što ih stvalja u poseban, posvečen položaj.
8- Jedini posrednik i na zemlji i na nebu, te zagovornik (advokat bi bio najbliži termin koji mi poznajemo) za vjernika je Isus Krist koji je postavljen na poseban položaj „Bogu Ocu sa desne strane“ tj.Ima moč i autoritet za sve.
9- Pastor ima zadaću da obuči i opremi vjernike za svakodnevni rad i život u društvu, kako svjetovni tako duhovni, kako odgoj tako i savjetovanje. On ima obaveze i privilegije koje mi daje lokalna zajednica. Obično je plan da svaka lokalna zajenica plača svoga pastora, jer ga ista i unajmljuje za taj posao. A ako to nije u mogučnosti onda pokušavaju da nađu drugi način finasiranja (ovo zadnje je karakteristika Balkanskih i nekih srdnje i istočno evropskih zemalja radi istorisko političko ekonomskog mentaliteta koji je razvijen tokom vremena)
10- Bog je milostiv, pravedan, ljut, ljubomoran, pravedan, svet (bez grijeha), mrzi grijeh, mrzi nepravdu, mrzi razvod, ne voli naprasitost, voli blagost, pouzdanost, rad, mir, red, ljubav, predanje (commitement), odanost, lojalnost, bitna mu je nakana srca koliko i samo djelo, razlog i čin, cilj i stav sa kojim se djelo vrši, dozvoljava posljedicama da nam budu kazna iako nas može kazniti mnogo gore, suveren (slobodan da radi što želi)

Za sada oviliko. Nisam siguran da li si imao ovo u vidu, pa rekoh da provjerim prije nego li nastavim.
Ili ako želiš daj mi malo više detalja u kojem smjeru da idem, teološkom organizaciskom ili nekom drugom smjeru.

Mogao bih da prekucam i ugrubo dam neke karakteristike Baprističke crkve, ali nisam bio siguran da li to želiš.
FFBikerSa

#194 Re: Razlika između protestantske i katoličke crkve

Post by FFBikerSa »

Borg-Resistence is FUTILE wrote:
Kupalo wrote:Max Weber je rekao da bez protestanizma ne bi bilo ni kapitalizma, sve obrazložio u knjizi Protestantska etika i duh kapitalizma. Katolička crkva priznaje samo pravoslavnu crkvu imate još I grkokatolike i kopte , a sve protestantske smatra sektama.

1 - U II svjetskom ratu protestantska crkva je bila otvoreno na strani Hitlera. Protestantskih crkvi ima toliko da ih se ne može na prste prebrojati, u Sarajevu postoji: Evangelistička ili luteranska protestantska crkva, njihova crkva je bila sadašnja Umjetnička akademija, potom Baptistička, adventistička i 2 - da ne zaboravimo Jehovini svjedoci, u svijetu su poznate još Anglistička (engleska), Kalvinisti, Metodisti, Kvekeri......, meni su iskreno najsimpatičniji Kvekeri.
Uglavnom sve protetanske crkve slijede bibliju i smatraju se kršćanskim, i ovisi koji dio biblije najviše slijede.

Istina ono što povezuje protestante jest stav da što više materijalnih dobara imaju bog ih više voli. Protestanti vode svijet, primjer pravog protestanta je bio bivši američki predsjednik Georg Bush.

Naravno ovo nije odbrana katoličke crkve, koja je u doba inkvizicije spaljivala vještice (za što su se izvinuli nakon 500 godina) i nučnike koji su tvrdili da se zemlja okreće oko sunca.

Ah da i osnovna razlika je da se katolici osjećaju krivim za sve , 3 - a protestanti krive sve druge osim sebe:)

1 - Protestantska crkva nije bila na strani Hitlera u 2 Svj.ratu. Provjeri koliko je protestanata poginulo tokom tog rata. Holandija, Danska, Nizozemska, Njemačka, Austrija, Poljska, Mađarska, u svim tim zemljama, zajedno sa ostalim koji su učestvovali, protestanti su bilo dio poktera otpora.
A da ne spominjemo da su mnogi protestanti iz Engleske, Irske, SADa, Škotske, kao vojnici na strani alijanse položili živote za našu slobodu.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler
"Između 1942. i 1945., SS skupa s kolaboracionističkim vladama i regrutima u zemljama pod njemačkom okupacijom su sistematski ubili više od pet milijuna (vidi: Holokaust - broj židovskih žrtava Židova u koncentracijskim kampovima, ili kroz robovski rad, izgladnjivanjem, masovnim strijeljanjima, bolešću.. Osim Židova u ovo sistematsko ubijanje također su bili uključeni i sljedeći: komunisti, homoseksualci, Romi, hendikepirane osobe, mentalno zaostale osobe, psihički bolesne osobe, sovjetski ratni zarobljenici, pripadnici vjere Jehovinih svjedoka, poljski intelektualci, protivnici nacističkog režima, katolički i protestantski svećenici i redovnici, vođe radničkih sindikata i mnogi drugi. Ova eliminacija nepoželjnih od strane nacista naziva se Holokaust."
2 - Nažalost, ali Jehovini svedoci se ne mogu svrstati u grupu protestanata. Provjeri svoje informacije, i izvore, ako ih imaš.
3 - Ovo ne želim ni da komentarišem.

Image
The Protestants during World War II - http://www.museeprotestant.org/Pages/Sa ... 78&Lget=EN

Christian responses to the Holocaust - Obavezno pročitaj ovaj članak, koji govori o Protestantima i German Evangelical Reich Church.
By Donald J. Dietrich - http://books.google.com/books?id=-lLl0H ... t&resnum=6 -

A evo malo o protestantima za vrijeme Yugoslavije
"Manje vjerske zajednice
Iako su imale manje članova nego pravoslavne, katoličke i muslimanske zajednice, manje vjerske zajednice u Jugoslaviji – tradicionalne protestantske
općine, baptisti, adventisti, starokatolici, metodisti, pentekostalci, Jehovini svjedoci, nazarenci, Židovi i ostali – nisu bile izuzete od vjerskih progona,
međutim, bile su im manje izložene. Od njihove je spremnosti da se uklope u novu socijalističku državu ovisilo u kojoj će ih mjeri vlasti tolerirati."
http://www.google.com/search?q=Protesta ... =firefox-a
(treči link odozgo, PDF fajl, - podnaslov "Manje vjerske zajednice")

Za neke si u pravu, i to je dokazano i dokumentovano.
http://www.nobeliefs.com/nazis.htm

Image

Mass meeting of the German Christian Movement 13 Nov.1933
A radical wing of German Lutheranism and the main Protestant branch supporting Nazi ideology, the German Christian Movement reconciled Christian doctrine with German nationalism and antisemitism. (Source: Museum of Tolerance)

Ali, kao što sam več naveo, to ne znači da su svi protestanti bili na strani Hitlera.
Zna li ko slučajno gdje se nekad nalazila Starokatolička crkva Sv. Ćirila i Metoda u Sarajevu??? Na kojoj lokaciji?
Post Reply