Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Vitezanin

#1 Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by Vitezanin »

Evo pade mi na pamet tema :D , zanima me kakva su iskustva onih koji su dosad imali intervju/e za posao? Kakva su pitanja bila, čudna, neobična, kako je sve prošlo? Neki od nas tek trebaju početi prolaziti kroz to :D pa bih volio čuti od vas.

Da li su vas pitali nešto što ne bi smjeli, jeste li imali tremu itd itd? Da li postoji razlika na intrevjuu organiziranom od strane privatnika, međunarodne firme ili državne firme?

Hvala. :thumbup:
blesava

#2 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by blesava »

Bila sam na mnogo razgovora za posao i mogu ti reci da nije jedan nije bio isti, i nema ti tu nekog pravila. Izetak su konkursi u Drzavnoj sluzbi cije sprovodjenje je regulisano propisima, i uvijek se svodi na pismeni ispit opčeg znjanja i stručni ispit (pismeni ili usmeni). Nakon dobijes odbijenicu, odnosno bude primljen onaj kome je mjesto namjenjeno prije nego je i objavljeno.

Sto se tice privatluka tu sam imala raznih situacija. Najcesce pitanje koje su meni postavljali, a koje je u stvari osnov diskiriminacije zene, je to kada se mislim udati i kada cu planirati porodicu i sl. Pa onda pitanja sta mi radi pola familije do petog koljena (sigurno su im trebale neke veze). Pa onda pitanja da li idem na fitnes, da li pusim, da li se drogiram.

Uglavnom, svaki put kada sam dobila posao, na razgovor nisam isla, vec mi je javljeno da dodjem na posao. TO je moje iskustvo.
kokuz_sa

#3 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by kokuz_sa »

od eto cudnijih itanja je bilo to

-imam li u planu da se zenim

-zasto necu da pricam o bivsim poslodavcima

-da nabrojim koje su osnovne boje :D

najprofesionalniji intervju sam imao sa jednom "tetom" koja je namjenski dosla da ispituje kandidate.
ona je imala zavrsen magistarski rad na temu izbora kandidata za posao i tamo ima otvorenu agenciju koja za poslodavca bira najbolje osobe..

bukvalno u minuti ti postavi toliko pitanja da ne znas gdje se nalazis..
a samim tim gleda kako se snalazi osoba u kriznim situacijama :-)
helnejse tad sam bio prosao od preko 200 kandidata do finala kako volim reci..ja i jos jedna osoba.

na par intervjua je bilo poslodavcu pozeljno da zna da li se konzumiraju cigarete, sta radim kad nisam na poslu..
gde idem na izlete i tako

eh da
kako je dosla era interneta i FB bogme poslodavci se dobro pripreme..
prije razgovora znaju lijepo pregledati FB profil :D
alanx

#4 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by alanx »

Moje iskustvo je da ako me pozovu na intervju, taj sam posao i dobio.
Bitno je da mi samo postavi prvo pitanje i ja kad razvezem ne dam mu manje vise ni da dodje do drugog pitanja. Obicno je prvo pitanje "Recite nam nesto o sebi?". Znam unaprijed sta ga zanima i samo udaram po standardnim pitanjima bez da mi ih osoba i postavi i onda on nema na kraju sta da me pita. Samo se smjeskaju jer sam slozio pricu momacki i da posao ne dobijem moze doci samo ako se oko plate ne dogovorimo. Opet, to ovisi od komunikativnosti osobe. Ja mogu veslat 2 sata bez prestanka, pa i to sigurno da ima udio. Pokazati zivost, poznavanje materije radi koje si dosao na posao i slicno igra kljucan efekat. Ako se ponasas mutavo i cinis da ovaj koji te intervjuise mora da na silu izvlaci informacije iz tebe logicno je da si sam sebi smanjio sanse za posao. Takodje, posao po preporuci nekoga ko zna poslodavca je gotovo 95% garant da ces dobiti posao - jer taj poznanik onda svoj kredibilitet stavlja kao garant.
alanx

#5 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by alanx »

Sto se tica pitanja oko pusenja, zenidbe i slicno. To sam sve stavio u CV - tako da sva ta personalna pitanja ima u CV-u bez da me mora ista pitat. Linkovi na profili na facebook, linkedin su takodje u CV-u da se covjek ne mora mucit. Tako izbjegnem sva ta personalna pitanja.
Vitezanin

#6 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by Vitezanin »

Npr mene je lik na intervjuu gdje se trebalo odlučiti tko će dobiti jednogodišnju praksu vani pitao šta mislim o svom gradu. Ja masno raspalio po svima redom tako da smo pola sata pričali o tome. :D
Kosato

#7 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by Kosato »

Ma vecina firmi ima svoj nacin predstavljanja i pitanja sto njih zanima.
ih kad se samo sjetim pitanja... :)
1. Koliko mogu dnevno uradtii sklekova? jer mi u firmi vrsimo prije pocetka rada neke vjezbe za dobro covjeka :)
2. Pusis li, Pijes li, Drogiras se...
3. PRicaj o firmama bivsim (zeli sve loshe) a ja sve najbolje :)
4. Znam li kAfu napraviti...itd...
5. Bil ja placao sam sebi usavrsavanje radnog mjesta...
6.jedno od najgorih pitanja mi je ovo: BIL RADIO NA CRNO.....
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#8 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by KatarinaKosaca »

Najbolje je ako razgovor obavlja vlasnik kapitala.. Ako to obavljaju priučene cure od 20 godina, katastrofa. Ili profesionalci kako je netko naveo, ali to je kod nas još uvijek rjetkost.
mali_balon

#9 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by mali_balon »

Uhhh cega je sve bilo, ne mogu sad pisati nemam zivaca za duge postove.
Ali evo ovdje nekih iskustava
http://www.klix.ba/forum/jadi-nas-nezap ... 5s525.html
lavorpunvode

#10 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by lavorpunvode »

zbog straha uglavnom od ovih iskustava koja mi sljeduju, javih se za sudjelovanje u radionicama na koje imaju pravo svi koji se nalaze na birou. obuka se odrzava u prostorijama CISO centra, za vise informacija i broj tel mozete mi se obratiti u poruci da sad ovdje ne promovisem nesto.
ugl, prvi cas u ovom centru je za mnoge obavezan, jer oni sami zovu ljude s biroa na predavanja, i svi koji su bili u mojoj grupi su dosli jer su pozvani.. ja sam odusevljena nakon prvog puta i svakako namjeravam nastaviti ici..
centar vrsi obuku kandidata kako sastaviti CV, dobro motivaciono pismo, ponude za posao, te se daju uputstva za razgovore sa poslodavcima.. takodjer to je jedan od centara koji predstavlja posrednika izmedju poslodavaca i kandidata i ukoliko ste clan, ulazite u njihovu bazu i samim tim mozda sebi povecavate sansu da sto prije nadjete posao..
i da.. takodjer nude besplatne kurseve engleskog jezika i informatike.
Vitezanin

#11 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by Vitezanin »

lavorpunvode wrote:zbog straha uglavnom od ovih iskustava koja mi sljeduju, javih se za sudjelovanje u radionicama na koje imaju pravo svi koji se nalaze na birou. obuka se odrzava u prostorijama CISO centra, za vise informacija i broj tel mozete mi se obratiti u poruci da sad ovdje ne promovisem nesto.
ugl, prvi cas u ovom centru je za mnoge obavezan, jer oni sami zovu ljude s biroa na predavanja, i svi koji su bili u mojoj grupi su dosli jer su pozvani.. ja sam odusevljena nakon prvog puta i svakako namjeravam nastaviti ici..
centar vrsi obuku kandidata kako sastaviti CV, dobro motivaciono pismo, ponude za posao, te se daju uputstva za razgovore sa poslodavcima.. takodjer to je jedan od centara koji predstavlja posrednika izmedju poslodavaca i kandidata i ukoliko ste clan, ulazite u njihovu bazu i samim tim mozda sebi povecavate sansu da sto prije nadjete posao..
Ako se ne varam, UNDP s lokalnim vlastima organizira taj program, je li tako?
lavorpunvode

#12 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by lavorpunvode »

Vitezanin wrote:
lavorpunvode wrote:zbog straha uglavnom od ovih iskustava koja mi sljeduju, javih se za sudjelovanje u radionicama na koje imaju pravo svi koji se nalaze na birou. obuka se odrzava u prostorijama CISO centra, za vise informacija i broj tel mozete mi se obratiti u poruci da sad ovdje ne promovisem nesto.
Ako se ne varam, UNDP s lokalnim vlastima organizira taj program, je li tako?
upravo tako :)
staradis

#13 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by staradis »

Ja nisam imao nekih previse negativnih iskustava, do sada sam.imao luksuz da na bahata pitanja ne odgovaram.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
Bascarsija1

#14 Re: Razgovori za posao, all about - osobna iskustva :O

Post by Bascarsija1 »

sherbett wrote: 19/11/2020 21:16 Kakva su vam iskustva s pitanjima?
Koje je bilo nagluplje, najteze, nazanimljivije
Kako ste se osjecali, pripremali?
Danas su HR metode prilicno napredovale, osjecas se kao da si provucen kroz skener, kako to nadvladati i ostati orurodan a ne u strahu da ces dati pogresaan odgovor?
1) Vrsta pitanja nisu ista za svaku struku. Druga pitanja idu za IT a druga za HR?
2) Nema glupih pitanja (netreba ni razmisljat tako). Pitanja mogu biti ilegalna ... onda netrebas ni nastaviti sa takvim idiotom.
3) Ja se ne pripremam. Ako me hoce vakog kakav sam onda je to poso za mene (uzme duze ali bar svi znamo na cemu smo).
4) Nije to osjecaj da si provucen kroz skener nego bukvalno je tvoj rezime prosao kroz program i dao ocijenu prije nego ga je neko pogledao.

Uglavnom pomaze ako nam reknes koju vrstu posla trazis.
Post Reply