Razgovor za posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

profi25

#26 Re: Razgovor za posao

Post by profi25 »

meni je glavno kada me neka zenska /psihologica ili pravnica :D / u minjaku ispituje i onako mjerka... pa pocne o privatnom zivotu i hobijima :D a oko nje 3 muskih kolega kolutaju ocima :roll: :roll: :roll:
onda je u pola frke prekinu pa meni postave neko zafrkantsko pitanje i kontaju "e da te vidimo mali" :lol:
ja bih rekao da je to bezveze na taj nacin obavljati razgovor 8-)
atko

#27 Re: Razgovor za posao

Post by atko »

V - veliki bokal od 10l
M-mali bokal od 7l

V sipamo u M u V ostane 3 u V
prospemo M i stavimo 3 iz V

Napunimo V i opet sipamo u M stane 4+3 od prije u V ostane 6 prospemo M i stavimo 6 iz V

opet sipamo iz V u M stane 1+6 od prije

u V ostalo 9 prospemo M i sipamo iz V stane 7 u V ostalo 2

:D
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#28 Re: Razgovor za posao

Post by mIRCerka »

profi25 wrote:meni je glavno kada me neka zenska /psihologica ili pravnica :D / u minjaku ispituje i onako mjerka... pa pocne o privatnom zivotu i hobijima :D a oko nje 3 muskih kolega kolutaju ocima :roll: :roll: :roll:
onda je u pola frke prekinu pa meni postave neko zafrkantsko pitanje i kontaju "e da te vidimo mali" :lol:
ja bih rekao da je to bezveze na taj nacin obavljati razgovor 8-)
Zamisli da apliciras za posao asistenta direktoru programa za ekonomski razvoj, i nakon tri minute razgovora o tvojim prijasnjim poslovima on te pita A STA MISLIS TI O NASOJ KANCELARIJI JE LI LIJEPA...
:x
karanana

#29 Re: Razgovor za posao

Post by karanana »

atko wrote:V - veliki bokal od 10l
M-mali bokal od 7l

Napunimo V i opet sipamo u M stane 4+3 od prije u V ostane 6 prospemo M i stavimo 6 iz V

gospodine atko,
pozivam vas da se pridruzite nasem uspjesnom poslovnom timu. molim vas da mi se u sto skorije vrijeme javite.

postovanje,
karanana
direktor
atko

#30 Re: Razgovor za posao

Post by atko »

U principu dobro je kad je firma ozbiljna i kada ima i psihologa koji te svasta pita, to nije bezveze.

Problem je kad se obicne shupe pocnu igrati zajebanih firmi i neko ko aplicira za servisera racunara i istovarivaca istih iz kamiona mora da odgovara na pitanja o Bahu, postmodernoj umjetnosti ... etc :roll: :-) A ispituje te direktor koji je i vlasnik i sef marketinga i poslovodja a njegova zena je sekretarica a braticna blagajnik :lol: :lol: :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#31 Re: Razgovor za posao

Post by KatarinaKosaca »

U principu ozbiljne firme uzmu agenciju specijaliziranu za kadrove. To je super. Uradiš neke psihotestove i zaista ti otkriju profil. Meni su i od takvih privatnika najgori oni koji završe neki kurs o ljudskim resursima, pa te stanu pitat glupa pitanja iz knjige. I oni su kao specijalisti. A o nekim direktorčićima tipa koji je mene ispitivao neki dan, da i ne govorim. Ipak, kad te intervjuiše vlasnik, to je ok. Zna šta pita i zanimaju ga konkretni rezultati koje si imao. Meni to najviše odgovara.
atko

#32 Re: Razgovor za posao

Post by atko »

S druge strane velika vecina kandidata smatra da ako ima diplomu njegovi problemi oko zaposljavanja su rjeseni ... diploma je kao garant da on mora imati dobru platu i dobro radno mjesto :-) A glavnim motiv je UVALITI SE :shock:
lamija_SA

#33 Re: Razgovor za posao

Post by lamija_SA »

atko wrote:V - veliki bokal od 10l
M-mali bokal od 7l

Atko, meni se čini da si ti upravo taj koji je postavljao ovo pitanje na intervju! :D

Interesantna je zagonetka, ali nisam sigurna kako nekome može pomoći da vidi je li upravo taj kandidat odgovarajući!?
Evo ja nisam znala odgovor, ali sada ga znam i da me neko to pita na intervju ispala bih pravo pametna, kada im ko iz rukava istresem odgovor!
Što neko reče, ako već hoće procjenu inteligencije, neka ti daju pravi test! Mada iskreno sumnjam i da je rezultat jednog takvog testa pokazatelj adekvatnosti kandidata za obavljanje nekog zadatka!
mIRCerka

#34 Re: Razgovor za posao

Post by mIRCerka »

atko wrote:S druge strane velika vecina kandidata smatra da ako ima diplomu njegovi problemi oko zaposljavanja su rjeseni ... diploma je kao garant da on mora imati dobru platu i dobro radno mjesto :-) A glavnim motiv je UVALITI SE :shock:
uhljebit se...
eto diplomirao je na PMFu sa ocjenom 10. Nude mu mjesto asistenta za 1200 KM mjesecno. Nece. Mala primanja.
:(
convict

#35 Re: Razgovor za posao

Post by convict »

karanana wrote:a sta je pisalo kod babyline-a?

i hoce li mi iko vise dati odgovor za ovo 7 i 10 litara ili niko nema pojma? mislim da je nemoguce sa buradima od 7 i 10 litara, bile su neke druge kolicine.
Cudno mi je da ovo pitanje toliko tesko. To je matematika iz drugog razreda. Rjesenje:
1. napunis bure od 10l i pretreses u ono od 7. Ostane ti puno ovo od 7l i 3l u buretu od 10l
2. prospes vodu iz bureta od 7l i u njega prelijes 3l iz veceg bureta. Ostane ti 3l u buretu od 7l i prazno bure od 10l
3. napunis bure od 10l i prelijes 4l u manje bure. Ostane ti puno bure od 7l i 6l u buretu od 10l
4. prospes vodu iz bureta od 7l i u njega prelijes 6l iz veceg bureta. Ostane ti 6l u buretu od 7l i prazno bure od 10l
5. napunis bure od 10l i prelijes 1l u manje bure. Ostane ti puno bure od 7l i 9l u buretu od 10l
6. prospes vodu iz bureta od 7l i u njega prelijes 9l iz veceg bureta. Ostane ti puno bure od 7l i 2l u buretu od 10l

Hajmo sad aplauz!
KatarinaKosaca

#36 Re: Razgovor za posao

Post by KatarinaKosaca »

Pa i govorimo o tome da je odgovor jednostavan, ali da ga valjda u tom momentu ne očekuješ, pa ne reagiraš. bar se meni tako desilo :(
lamija_SA

#37 Re: Razgovor za posao

Post by lamija_SA »

convict wrote:

i hoce li mi iko vise dati odgovor za ovo 7 i 10 litara ili niko nema pojma? mislim da je nemoguce sa buradima od 7 i 10 litara, bile su neke druge kolicine.
Cudno mi je da ovo pitanje toliko tesko. To je matematika iz drugog razreda. Rjesenje:
1. napunis bure od 10l i pretreses u ono od 7. Ostane ti puno ovo od 7l i 3l u buretu od 10l
2. prospes vodu iz bureta od 7l i u njega prelijes 3l iz veceg bureta. Ostane ti 3l u buretu od 7l i prazno bure od 10l
3. napunis bure od 10l i prelijes 4l u manje bure. Ostane ti puno bure od 7l i 6l u buretu od 10l
4. prospes vodu iz bureta od 7l i u njega prelijes 6l iz veceg bureta. Ostane ti 6l u buretu od 7l i prazno bure od 10l
5. napunis bure od 10l i prelijes 1l u manje bure. Ostane ti puno bure od 7l i 9l u buretu od 10l
6. prospes vodu iz bureta od 7l i u njega prelijes 9l iz veceg bureta. Ostane ti puno bure od 7l i 2l u buretu od 10l

Hajmo sad aplauz!
žao mi je :sad: ali atko je već pokupio aplauz! ali dobro, evo tebi tapšanje po ramenu jer si stigao drugi na finiš!
lamija_SA

#38 Re: Razgovor za posao

Post by lamija_SA »

mIRCerka wrote:
atko wrote:S druge strane velika vecina kandidata smatra da ako ima diplomu njegovi problemi oko zaposljavanja su rjeseni ... diploma je kao garant da on mora imati dobru platu i dobro radno mjesto :-) A glavnim motiv je UVALITI SE :shock:
uhljebit se...
eto diplomirao je na PMFu sa ocjenom 10. Nude mu mjesto asistenta za 1200 KM mjesecno. Nece. Mala primanja.
Ah da "mladi uhljebovići" su veoma česta pojava! Nerealna očekivanja...ko on bi odmah kakav ured na vrhu, službeno auto, plaćene sve troškove i Bogovsku platu, jer on Bože moj ima fakultet!
ernest

#39 Re: Razgovor za posao

Post by ernest »

lamija_SA wrote:
mIRCerka wrote:
uhljebit se...
Ah da "mladi uhljebovići" su veoma česta pojava! Nerealna očekivanja...ko on bi odmah kakav ured na vrhu, službeno auto, plaćene sve troškove i Bogovsku platu, jer on Bože moj ima fakultet!
a šta treba da rinta 45 godina pa da jedno pet godina pred smrt dobije službeno auto i dobru platu?? pa valjda bi bilo normalno da država kreditira mlade ljude kako bi im omogućila da žive dok su mladi, a kad pređu 60 ili 65 koji će im k tad auta i pare. kenjamo što penzioneri drže fotelje do iznemoglosti, a onda govorimo u prilog tome tezama poput "pa ne mogu mladi odmah sve imati". mi i naša logika i znanje. pih. do podne jedno, od podne drugo.
atko

#40 Re: Razgovor za posao

Post by atko »

ernest wrote: a šta treba da rinta 45 godina pa da jedno pet godina pred smrt dobije službeno auto i dobru platu?? pa valjda bi bilo normalno da država kreditira mlade ljude kako bi im omogućila da žive dok su mladi, a kad pređu 60 ili 65 koji će im k tad auta i pare.
Ma najbolje bi bilo da prvi 10 godina ne rade nista nego da se provode i da trose dok su mladi a kasnije ce malo i raditi :lol: :lol: :lol:

NeJma vise kredita vidis da je finansijski sistem u kolapsu :D :lol:
kockica_kockica

#41 Re: Razgovor za posao

Post by kockica_kockica »

ja isla na razgovor u jednu visoku instituciju.. docekalo me troje ljudi... dvoje koje je kolutalo ocima :roll: i jedna mladjahna teta koja me zapitkivala... 8-) od onoga gdje ste radili, sta ste radili, :o zasto sad studirate???, kako vam ide :shock: studij, do pitanja o tome kakvu platu zelite (minimalnu :evil: ) kad sam je pogledala samo se nasmijesila i rekla ovo nije eliminatorno pitanje :-) sta mislim o prekovremnim satima, elem, dosli smo do hobija, slobodno vrijeme, itd... neka pitanja o tome sta cu biti kad porastem za 5 ili 10 godina su mi bila smijesna, jer nisam djemila da gatam u karte ili ona azira sto gata u kasike... ali jesam odgovorila da sebe za 5 godina zelim vidjeti kao diplomiranog bla bla...
eh da jako su me puno zapitkivali o njihovoj instituciji... taj dan sam gledala na njihovom web site-u i pokusala dokuciti ko sta zasto kako i gdje, pa mi je na intervjuu poslo za rukom odgovoriti na neka pitanja koja barem ja tako smatram ipak neko iz opce kulture ne mora da zna... :shock: ili mora ali ja to ne znam....
ernest

#42 Re: Razgovor za posao

Post by ernest »

atko wrote:
ernest wrote: a šta treba da rinta 45 godina pa da jedno pet godina pred smrt dobije službeno auto i dobru platu?? pa valjda bi bilo normalno da država kreditira mlade ljude kako bi im omogućila da žive dok su mladi, a kad pređu 60 ili 65 koji će im k tad auta i pare.
Ma najbolje bi bilo da prvi 10 godina ne rade nista nego da se provode i da trose dok su mladi a kasnije ce malo i raditi :lol: :lol: :lol:

NeJma vise kredita vidis da je finansijski sistem u kolapsu :D :lol:
nema problema sinko. ti završi PMF desetkom pa radi za milju i dvjesto. niko ti ne brani. osim toga, kod nas velika većina mladih i obrazovanih ljudi prvih deset godina i ne radi ništa jer nema posla za njih. ako bi ih država kreditirala, tad bi istoj toj državi bilo u interesu da ih uposli. lijepo je nekada promisliti prije nego se odlučiš nešto komentarisat.
randooom

#43 Re: Razgovor za posao

Post by randooom »

lamija_SA wrote:
convict wrote:

Hajmo sad aplauz!
žao mi je :sad: ali atko je već pokupio aplauz! ali dobro, evo tebi tapšanje po ramenu jer si stigao drugi na finiš!
Ima jos jedno rjesenje :D :idea:
karanana

#44 Re: Razgovor za posao

Post by karanana »

prosvjetli nas pa cemo ti dati aplauz.
randooom

#45 Re: Razgovor za posao

Post by randooom »

Hahaha :lol:

Nije mi cilj nikog prosvijetli, ali evo ga :-)

1. Iz malog presuti u veliko 7 l
2. Ponovo iz malog presuti u velki jos 3, tako da u malom ostane 4l
3. onda isprazniti veliko i iz malog presuti 4l
4. iz malog presuti u veliko još 6, tako da u malom ostane 1l
5. ponovo isprazniti veliko i presuti iz malog 1l
6. Presuti iz malog 7l u veliko i tim dobijemo u velikom 8l
7. presuti iz malog u veliko 2l, tako da u malom ostane 5l
8. isprazniti veliko i presuti ovih 5 litara iz malog.
9. i konacno presuti iz malog 5l u veliko tako da u malom ostane 2l :zzzz:
randooom

#46 Re: Razgovor za posao

Post by randooom »

Zaboravih reci, ima i trece rjesenje... :lol:
KatarinaKosaca

#47 Re: Razgovor za posao

Post by KatarinaKosaca »

Vagu nemaš. Samo informaciju koliko je u kom. A mislim da bi po ovom rješenju trebao mjeriti
mIRCerka

#48 Re: Razgovor za posao

Post by mIRCerka »

randooom wrote:Hahaha :lol:

Nije mi cilj nikog prosvijetli, ali evo ga :-)

1. Iz malog presuti u veliko 7 l
2. Ponovo iz malog presuti u velki jos 3, tako da u malom ostane 4l
3. onda isprazniti veliko i iz malog presuti 4l
4. iz malog presuti u veliko još 6, tako da u malom ostane 1l
5. ponovo isprazniti veliko i presuti iz malog 1l
6. Presuti iz malog 7l u veliko i tim dobijemo u velikom 8l
7. presuti iz malog u veliko 2l, tako da u malom ostane 5l
8. isprazniti veliko i presuti ovih 5 litara iz malog.
9. i konacno presuti iz malog 5l u veliko tako da u malom ostane 2l :zzzz:
zaboravio si nam objasniti kako da odredimo tih JOS SEST litara...ti ko da radis u vladi kantona, bezze komplikujes :D
Lady Saray

#49 Re: Razgovor za posao

Post by Lady Saray »

pa nema odredjivanja vec samo dosipanje pa ako je unutra 4 a 10 stane znaci da ces usuti 6 do vrha 1 ti ostane u malom buretu
karanana

#50 Re: Razgovor za posao

Post by karanana »

randooom wrote:Zaboravih reci, ima i trece rjesenje... :lol:
Image

nemoj trece ziv bio.
Post Reply