Razgovor za posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

profi25

#1 Razgovor za posao

Post by profi25 »

mene zanima kakva su vasa iskustva na razgovorima.. sta sve pitaju i sta je po vama bitno.. :dance:
ja sam juce bio na jednom razgovoru za asistenta menadzera i direktor mi postavio milion nekih cudnih pitanja...
zaista ne znam zasto to pita i ima li potrebe sve odgovoriti :-)
evo npr.pitao me za hobije...ja rekao da idem na fitness i u slobodno vrijeme da se druzim sa prijateljima :D kaze on dobro, ali ima li konkretno neki hobi kojim se bavite :shock: pojma nemam na sta je mislio i bas me zanima cime se on to bavi :lol:
zatim me pitao koju muziku slusam, konkretno da mu navedem neku omiljenu pjesmu :-)
jesam li se vozio u avionu i koliko puta :-)
sta bih uradio da me direktor bez razloga napadne i baci mi papire u smece, pa da naredi sve ponovo :-)
sta ja licno namjeravam uraditi da unaprijedim njihovu firmu :shock:
zasto sam nezaposlen :-)
da kazem ukratko 10 recenica o sebi...da se opisem :-)

zaista je bilo tako nekih pitanja das mu odgovor i on te gleda i pita "a zasto" "objasnite"... :-)
Skyfox

#2 Re: Razgovor za posao

Post by Skyfox »

@profi25

shlepo ti se ba :D

salim se vecina ih postavlja x pitanja neka su naizgled nebulozna, ali imaju smisla onome koji ih postavlja. Ja sam jednom pola sata racunao kako da sa buradima od 10 i 7 litara odvadim 2 litra vode mislim hello
Duhovni Vođa

#3 Re: Razgovor za posao

Post by Duhovni Vođa »

profi25 wrote:mene zanima kakva su vasa iskustva na razgovorima.. sta sve pitaju i sta je po vama bitno.. :dance:
ja sam juce bio na jednom razgovoru za asistenta menadzera i direktor mi postavio milion nekih cudnih pitanja...
zaista ne znam zasto to pita i ima li potrebe sve odgovoriti :-)
evo npr.pitao me za hobije...ja rekao da idem na fitness i u slobodno vrijeme da se druzim sa prijateljima :D kaze on dobro, ali ima li konkretno neki hobi kojim se bavite :shock: pojma nemam na sta je mislio i bas me zanima cime se on to bavi :lol:
zatim me pitao koju muziku slusam, konkretno da mu navedem neku omiljenu pjesmu :-)
jesam li se vozio u avionu i koliko puta :-)
sta bih uradio da me direktor bez razloga napadne i baci mi papire u smece, pa da naredi sve ponovo :-)
sta ja licno namjeravam uraditi da unaprijedim njihovu firmu :shock:
zasto sam nezaposlen :-)
da kazem ukratko 10 recenica o sebi...da se opisem :-)

zaista je bilo tako nekih pitanja das mu odgovor i on te gleda i pita "a zasto" "objasnite"... :-)
bio bih ti zahvalan da znam gdje su te ovo pitali. moze i na pp
d2

#4 Re: Razgovor za posao

Post by d2 »

ne bi vjerovali kakve gluposti ljudi prave u svojim aplikacijama za posao...
d2

#5 Re: Razgovor za posao

Post by d2 »

tip je recimo aplicirao za jedan posao a u aplikaciji navodi (s visine) kako je on toliko sjajan da uskoro zavrsava fakultet sasvim suprotnog smjera cime je odmah eliminisan za prvi posao jer je logicno da ce cim zavrsi fakultet otici na neki drugi posao za koji je zavrsio fakultet a poslovdavcu ostaje da se ceska po glavi sto ga je zaposlio, sto ga je obucio i da raspise konkurs za nekog novog te da potom njega obuci ponovo...
Skyfox

#6 Re: Razgovor za posao

Post by Skyfox »

istina jednom sam na vrhu necijeg CV vidio velikim boldiranim slovima AUTOBIOGRAFIJA :shock:

Medjutim poslodavci isto znaju biti seronje svoje klase. Vise puta sam se razocarao, I dozivio ponizenja. Samo cu rec kako me je jedan pitao nakon svih mogucih testova i razgovora znaci ostali su otpali ostao samo ja - Sta ako JA u vas ulozim 3mj treninga a vi odete :shock: Ja reko da je takav zakon ponude i potraznje. Kaze dobili ste posao. Da bi me zvao iduci dan da kaze da se predomislio :shock:

Kud' ces dalje?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#7 Re: Razgovor za posao

Post by KatarinaKosaca »

Najbolje je kad te intervjuira vlsanik kapitala. On zna šta hoće i šta mu treba. Dobre su i agencije specijalizirane za odabir kadra, jer imaju programe koje im daju profil. Najgori su mi oni priučeni za ljudske resurse sa pitanjima iz knjiga... gdje sebe vidite za 5 godina (Na ovo nikad nisam znala odgovoriti). Mene je skoro intervjuisao lik da bi voljela da sam nogu slomila nego tamo otišla. Jedno 4 puta me je pitao isto pitanje i to tako nekoliko različitih pitanja. Onda se zakačio nekih potpuno nebitnih stvari, a nije pitao baš ono što bi bilo bitno za taj posao. Ukratko, ima svega, pa nemoj da te išta iznenadi.
profi25

#8 Re: Razgovor za posao

Post by profi25 »

pa vidis da traze nekoga savrsenog... cesto se mjere prema testovima ili gledaju ko je vizuelno sarmantan, pa zaposle pogresnu osobu :D
ja sam u svojoj staroj firmi bio svjedok tih zaposljavanja, jako los odabir, a misle da su najbolje primili :-)

meni se desio prosle godine jedan kiks...trazili saradnika sa visom spremom i ja to imam, ali studiram i dalje...
onda su pitali sta imas u planu kada zavrsis?
kazem da cu vidjeti tada, jer ne mogu nista planirati, zavisi kakva bude situacija...
onda pita da zamislim da je sada ta situacija i sta bih ja :-)
pa reko radio bih ovdje ako bih bio zadovoljan ili bih se trudio jos nesto unutar firme postici...
onda je ovaj zakolutao ocima :-)

ne znam zasto pitanja "sta bi bilo - kada bi bilo" jer ko zna kako ce biti za 2-3 godine :skoljka:
karanana

#9 Re: Razgovor za posao

Post by karanana »

Skyfox wrote:@profi25

salim se vecina ih postavlja x pitanja neka su naizgled nebulozna, ali imaju smisla onome koji ih postavlja. Ja sam jednom pola sata racunao kako da sa buradima od 10 i 7 litara odvadim 2 litra vode mislim hello
evo ja se sad ubih racunajuci. daj mi odgovor svega ti. imao sam slicno pitanje sa bokalima u eki-ju, ali sam ga brzo skontao, ali ovo tvoje sa 10 i 7 litara nikako ne mogu da skontam.
KatarinaKosaca

#10 Re: Razgovor za posao

Post by KatarinaKosaca »

I ja sam imala to pitanje u jednoj banci i isto nisam znala :( . Poslije kad su mi rekli imaš li ti šta pitati tražila sam odgovor i kad su mi rekli, mrzila sam sebe. Sad se ne sjećam tačno, pitanje je kako da u svakoj bude isto, onda u jednu odliješ, pa u drugu dodaš. Iako, meni su to glupa pitanja za intervju. Ili neka rade ozbiljan psihotest kojih ima, ozbiljan test znanja ili slično. Lik koji je mene neki dan intevjuisao, ja sam sigurna da mu je to bio prvi intervju u životu. Direktor je, a ne zna zakonsku proceduru tendera, jer je u Americi radio cijeli život. A mene je pitao koliko spratova ima firma u kojoj radim (????)
lamija_SA

#11 Re: Razgovor za posao

Post by lamija_SA »

Meni je ubjedljivo najgluplje pitanje "Gdje sebe vidite za 5-10 godina?", dodje mi da puknem i pitam ih "A Boga vam milog, gdje to vi sebe vidite za 5-10 godina?"!

To je ono glupo pitanje iz udžbenika, ali na koje 99,9% ljudi nema iskren i suvisao odgovor!
rumenige_brajtner

#12 Re: Razgovor za posao

Post by rumenige_brajtner »

lamija_SA wrote:Meni je ubjedljivo najgluplje pitanje "Gdje sebe vidite za 5-10 godina?", dodje mi da puknem i pitam ih "A Boga vam milog, gdje to vi sebe vidite za 5-10 godina?"!

To je ono glupo pitanje iz udžbenika, ali na koje 99,9% ljudi nema iskren i suvisao odgovor!
tacan odgovor na ovo pitanje je; "na vasem mjestu"
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#13 Re: Razgovor za posao

Post by gentoo »

Ja to prekinem odma i postavim im pitanje: Gospodo hoce te li vi mene pitati sta znam raditi ili da ja izadjem ? :-)
lamija_SA

#14 Re: Razgovor za posao

Post by lamija_SA »

rumenige_brajtner wrote:
lamija_SA wrote:Meni je ubjedljivo najgluplje pitanje "Gdje sebe vidite za 5-10 godina?", dodje mi da puknem i pitam ih "A Boga vam milog, gdje to vi sebe vidite za 5-10 godina?"!

tacan odgovor na ovo pitanje je; "na vasem mjestu"
hahah jeste, ali malo sutra, onda te sigurno nece zaposliti, jer ce misliti da ces mu postati prijetnja!
Ma blentavo je pitanje, kako god okreneš! Ko da sam dotad radila u Džemila i suradnici d.o.o. pa sad eto znam gdje cu biti za 10 godina!
vjesticanametli

#15 Re: Razgovor za posao

Post by vjesticanametli »

:lol: :lol: :lol: babyline nikako nije moglo :lol: :lol: :lol:
profi25

#16 Re: Razgovor za posao

Post by profi25 »

a ko je od vas imao razgovor u nekoj banci...
zanima sta tamo pitaju, aplicirao sam par njih...
Skyfox

#17 Re: Razgovor za posao

Post by Skyfox »

karanana wrote:
Skyfox wrote:@profi25

evo ja se sad ubih racunajuci. daj mi odgovor svega ti. imao sam slicno pitanje sa bokalima u eki-ju, ali sam ga brzo skontao, ali ovo tvoje sa 10 i 7 litara nikako ne mogu da skontam.
to je to iz EKI-a al prije nekih 3g pa sam pobrkao sa burad i bokale :D
karanana

#18 Re: Razgovor za posao

Post by karanana »

a sta je pisalo kod babyline-a?

i hoce li mi iko vise dati odgovor za ovo 7 i 10 litara ili niko nema pojma? mislim da je nemoguce sa buradima od 7 i 10 litara, bile su neke druge kolicine.
KatarinaKosaca

#19 Re: Razgovor za posao

Post by KatarinaKosaca »

gentoo wrote:Ja to prekinem odma i postavim im pitanje: Gospodo hoce te li vi mene pitati sta znam raditi ili da ja izadjem ? :-)
Subota rana zora. Intervju. jedna poluvladina polustrana organizacija traži direktora. Iz Sarajeva ili Banja Luke, jer imaju kanclarije u oba grada. Nas 5 tamo i drže nas tako jedno sat bez da iko išta kaže. Neka starija gospođa nervozna i tu nervozu ispoljava kroz ludi smijeh, jedan "dečko". On je bitan u cijeloj priči. Na web stranici je pisalo da je predsjednik nadzornog odbora A,Ž. I sad ga ova nervozna pita.... a gdje nam je Až? Misleći na predsjednika N.O. On kaže... ja sam. Ja onako naivno mislim kako nam tu pravi društvo i kako nas psihoanalizira prije intervjua :D :D :D (Glupa sam priznajem). Onda ga ona opet pita nešto i on kaže kako je dao ostavku juče na mjesto predsjednika N.O, i kako hoće da bude direktor, pa je na intervjuu. a bira ga N.O. Onda ta žena kaže,,,, pa da sam znala ne bi ni došla. On kaže, nema veze biće još prilika :D :D :D
Ja sam tad htjela ići svojoj kući, ali mi nekako bilo glupo pobjeći. Uglavnom intervju kao ozbiljan, svako od njih 7 ti postavlja neka pitanja i naravno nakon 7 dana pismo da je izabran AŽ, pa ako hoćeš žali se.
Skyfox

#20 Re: Razgovor za posao

Post by Skyfox »

gentoo wrote:Ja to prekinem odma i postavim im pitanje: Gospodo hoce te li vi mene pitati sta znam raditi ili da ja izadjem ? :-)
to ti mangup :-)
vjesticanametli

#21 Re: Razgovor za posao

heheheh karanano nije nista :mrgreen: razmisljala je naglas.............mada ako se ono malo prekonta mozda i dobijemo rjesenje
Skyfox

#22 Re: Razgovor za posao

Post by Skyfox »

karanana wrote:a sta je pisalo kod babyline-a?

i hoce li mi iko vise dati odgovor za ovo 7 i 10 litara ili niko nema pojma? mislim da je nemoguce sa buradima od 7 i 10 litara, bile su neke druge kolicine.
:lol:

relax treba bolan bit spremana na sve :D
vjesticanametli

#23 Re: Razgovor za posao

da je 4 l pa hajde ali 2 ni ja ne mogu da skontam :? :lol:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#24 Re: Razgovor za posao

Post by mIRCerka »

Mene upitase -gdje si do sad radila, sta si radila bla bla

Ja sam rekla POSLALA SAM VAM CV I SVI IMATE KOPIJU MOJE BIOGRAFIJE ISPRED SEBE TAKO DA GUBIMO VRIJEME PRICAJUCI O TOME OPET, A VRIJEME JE NOVAC ZAR NE?

To pitanje GDJE VIDIS SEBE ZA 10 GODINA sam imala na psiho testu kad sam upisivala fakultet.
Rekla sam psihologu "ne znam da li cu danas ziva doci kuci, a ne gdje cu biti za 10 godina" i rekao mi je da sam normalna i da nisam udarena u glavu >D
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#25 Re: Razgovor za posao

Post by gentoo »

Skyfox wrote:
to ti mangup :-)
Ne nego ko te zajebava tako na pocetku,zajebavace te i kasnije. ja znam sta znam,oni znaju sta im treba.. ukoliko se ne slazemo bolje se pozdraviti na pocetku (osim ako je plata 3 milje :D )
Post Reply