Razgovor za posao

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ramzess Veliki

#76 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

Mene nikad nisu odbili za posao pa sam znao upasti u problem da prodjem u konkursima u nekoliko firmi za finalni razgovor.

Suprotno od ovoga sto Serbet kaze, nikada se ne ponasam "pomalo ponizno", nego normalno a nekad i previse samouvjereno, pricam sa clanovima komisije kao da se znamo godinama, i nasalim se i nikada nisam napet. Kako sam i sam primao kandidate na razgovor potvrdit cu da je sminkanje CV-ja gubljenje vremena, posebno kad se kandidat pokusava predstaviti prepametnim i kad se pocne sicati sa naucenim modernim terminima. Karakter koji kandidat pokaze kao i stepen komunikacije presudit ce u vecini slucajeva u odnosu na CV jer poslodavcima je bitno i kakav ce biti kao uposlenik u odnosu sa drugim uposlenicima.
vjesticanametli

#77 Re: Razgovor za posao

Post by vjesticanametli »

:thumbup: tejk it or liv it :lol: ista sam :-)
Ramzess Veliki

#78 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

vjesticanametli wrote::thumbup: tejk it or liv it :lol: ista sam :-)
Ja znam okrenuti pricu nakon "upoznavanja", kazem "E, sad mozemo o bitnijim stvarima, koliko me mozete platiti?" :lol:
Tad utackaju ... a jedva cekam da me pitaju "Koliku biste platu ocekivali?" :lol: Kad odgovorim tad im se zamanta u glavi, potegnu za onom vodom sa stola. :lol:
vjesticanametli

#79 Re: Razgovor za posao

8) ja sam jednom rekla prvo da ja vama nesto kazem :lol: ako vam je ok mozemo nastavit razg ako nije da ja idem...nemam vremena.....firma u sa veca i danas postoji njih 3 sjede nakih sefova se igraju :lol: reko ne nosam pite da vam na pamet nije palo...radim opis pisla iz ug i nema i ostalo sto vam oadne na pamet....necu nista sluzbeno i ne pristajem dizat natalitet i mjenjat nake trudnjace pa da mi za za 1 god kazete et ona dosla :mrgreen: ako trazite zamjenu i tako ja odoh.....kaze ovaj sacekajte vani....ja izasla :lol: za 5 min me zvali da se dog....niposto biti seronja ali ni ponizavati se.....pa makar crkla :)
Ramzess Veliki

#80 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

Kazu meni u jednoj firmi na razgovoru, nakon "omeksavanja" kako je dobar perspektivan kolektiv - Znas, kod nas plate nisu velike ...

Rekoh - Posteno od vas, a da bude posteno i od mene pozovite me kad budu vece. :lol:

Za mladju raju - gledajte samo svoj interes. Ako je prvi posao u pitanju uzmite sta god, da se pocne raditi. Radite na sebi i ucite, sve je bitno, ne postoji nesto sto nije vazno za karijeru. Jezik je obavezan, bez njega ste osudjeni na ustajalu baru, bez jezika ne mozete nigdje ni kao inzinjeri ni kao zanatlije. Znam elektricara koji polazu kablove za 4000 eura mjesecno jer su znali strani jezik u pravom momentu.
Ako vam se ukaze sansa za "bildanjem CV-ja" - prihvatite iako ce zarada biti manja, dobit cete novo znanje i zvanje, a to ce se isplatiti dugorocno.
chombe trajla be

#81 Re: Razgovor za posao

Post by chombe trajla be »

Ramzess Veliki wrote:Mene nikad nisu odbili za posao pa sam znao upasti u problem da prodjem u konkursima u nekoliko firmi za finalni razgovor.

Suprotno od ovoga sto Serbet kaze, nikada se ne ponasam "pomalo ponizno", nego normalno a nekad i previse samouvjereno, pricam sa clanovima komisije kao da se znamo godinama, i nasalim se i nikada nisam napet. Kako sam i sam primao kandidate na razgovor potvrdit cu da je sminkanje CV-ja gubljenje vremena, posebno kad se kandidat pokusava predstaviti prepametnim i kad se pocne sicati sa naucenim modernim terminima. Karakter koji kandidat pokaze kao i stepen komunikacije presudit ce u vecini slucajeva u odnosu na CV jer poslodavcima je bitno i kakav ce biti kao uposlenik u odnosu sa drugim uposlenicima.
Pa kad si lud :lol: , a šta ćemo mi koji se zbunimo kad vidimo one kravataše i sekretarice? Ali valjda iskustvo čini svoje, pa i ja jednog dana ne baš tako, ali barem približno odem i "pokidam" 8)
Tomahawk11
Globalni moderator

#82 Re: Razgovor za posao

Post by Tomahawk11 »

Normalno da nije isto kad si na prvom i stoprvom razgovoru.
Ja sam to nekad gledao kao sticanje iskustva, poslije razgovora analiziraš gdje si se spetljao, šta si zabrljao, idući put popraviš.
Kad su počeli stizati pozitivni odgovori i pozivi za posao, onda skontam da je to baš za ozbiljno :D
vjesticanametli

#83 Re: Razgovor za posao

Ja otkako se samo zajebajem :mrgreen: imam ponuda i ev uskoro odlucujem hocel bit ogromna promjena :lol: da vidim sta nude jos :lol:
Warashii

#84 Re: Razgovor za posao

Post by Warashii »

Pa mozda najgora stvar, meni, na razgovoru za posao je pitanje "sta Vam se ne svidja na sadasnjem poslu i zasto zelite da promjenite?".
Imao neki dan razgovor od skoro sat vremena, nisam prosao, za jedno 20 dana do mjesec imam drugi pa budemo vidjeli.
Pored ovog gore najgora su mi ona neka pitanja tipa "sta ste uradili da poboljsate poslovanje u firmama kojima ste do sada radili?", pa jbte nisam bio na takvoj poziciji da ista mjenjam kao ni sto necu biti sada u ovoj za koju konkurisem, nije konkurs za menadzera il nekog direktora nego fizikanera.
Ramzess Veliki

#85 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

I ja sam u toj fazi napokon ... slucajno izletim sefu "... kad kcerka i ja odemo na ljeto ..." nisam ni zavrsio a on panici - "Neces nigdje, imas dvije godine do kraja ovog projekta ... :shock: " ...

Mislim se svoj ti pos'o ... ugovor mi je na dvije i taman isticu u decembru. 8-)
vjesticanametli

#86 Re: Razgovor za posao

Il DZe se vidim za 10 god....jednom sam rekla ako me kamion ne zgazi u toj vasoj stolici....naravno salila se :mrgreen:
Ramzess Veliki

#87 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

Warashii wrote:Pa mozda najgora stvar, meni, na razgovoru za posao je pitanje "sta Vam se ne svidja na sadasnjem poslu i zasto zelite da promjenite?".
Imao neki dan razgovor od skoro sat vremena, nisam prosao, za jedno 20 dana do mjesec imam drugi pa budemo vidjeli.
Pored ovog gore najgora su mi ona neka pitanja tipa "sta ste uradili da poboljsate poslovanje u firmama kojima ste do sada radili?", pa jbte nisam bio na takvoj poziciji da ista mjenjam kao ni sto necu biti sada u ovoj za koju konkurisem, nije konkurs za menadzera il nekog direktora nego fizikanera.
Kazes nisam je zapalio. :lol:
Ramzess Veliki

#88 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

vjesticanametli wrote:Il DZe se vidim za 10 god....jednom sam rekla ako me kamion ne zgazi u toj vasoj stolici....naravno salila se :mrgreen:
U prijevremenoj penziji. :lol:
Warashii

#89 Re: Razgovor za posao

Post by Warashii »

Ramzess Veliki wrote: Kazes nisam je zapalio. :lol:
:lol:
Dobar, to je i istina sto je najgore :lol:
Ramzess Veliki

#90 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

Ja sam promijenio petnaestak firmi, u nekima sam radio samo do prve plate ... ali sam uvijek izasao bez sukoba (osim sa jednim koji mi je prijetio kao ne znas ti ko sam ja, pa sam mu ruzno odgovorio, ali me i on ljubazno pozdravlja), kazem - imam zelju da se okusam negdje drugdje, imam ponudu sa boljim uslovima, da se dogovorimo oko mog odlaska ...
512MB

#91 Re: Razgovor za posao

Post by 512MB »

Ramzes šta si po struci?
vjesticanametli

#92 Re: Razgovor za posao

Nije it :P on je prof. Mjenjac firmi :thumbup:
512MB

#93 Re: Razgovor za posao

Post by 512MB »

Nisam pitao šta nije, nego šta je :mrgreen:
Ramzess Veliki

#94 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

512MB wrote:Nisam pitao šta nije, nego šta je :mrgreen:
Ing. gradjevine.
Bez obzira na struku i zvanje, gradjevina je danas takav posao da ljudi idu sa projekta na projekat, posla je dosta samo treba traziti.
moee

#95 Re: Razgovor za posao

Post by moee »

Ramo je najjači sa tim razgovorima. Samo oštro i samouvjereno. Ako je nekad ranije to i bio minus u BiH, sad poslodavci nemaju puno izbora i moraju platiti RADNIKA.

Nekoliko puta sam bio na nekim razgovorima i poslije priče o visini plate, nije bilo novih krugova :D To je najbolji test da se provjeri da li poslodavac traži radnika ili roba :izet:

Bilo je i nekoliko onih koji su nudili ugovor po uslovima koje sam tražio, ali mi je bilo žao napustiti svoju ''zonu komfora''.
Warashii

#96 Re: Razgovor za posao

Post by Warashii »

Meni je generalno razgovor za posao u velikom broju zanimanja relativno besmislen u onom obliku kako ga oni vode.
Pa mislim fizikanerski poslovi a on te pita kako se snalazis u timu jos pri tom ces sam raditi da terenu i to isto potvrdi ispitivac kad pokusas nesto da odgovoris na to pitanje.
Jbte u svakoj firmi sam bio minimalno 4 godine, nemam prijava i budalastina, bolovanja skoro da i nemam, izostanaka sa posla nemam, ne kasnim na posao, ostajem duze kad je frka, radio subote i nedjelje, nisam optuzivan za kradju i sl. Znam ja da oni to ne znaju al ni pitanja na razgovoru za posao nisu u tom formatu.
Ramzess Veliki

#97 Re: Razgovor za posao

Post by Ramzess Veliki »

Da, poslodavci se nauce da iskoristavaju na razne nacine.
Imao sam jednom razgovor u jednoj firmi za mjesto project managera (citaj direktora gradilista) u Libiji, kao od dvadeset kandidata ste najbolji kandidat blabla, reko kol'ko para ???
I onda krene - Eto mi smo mislili da vas posaljemo na menadzerski ugovor ( kako to seksi zvuci jalda ... :lol: )
Reko - Kakav tip ugovora?
- Pa na procenat od ostvarene dobiti ...
- A da li ja ucestvujem u kreiranju cijena za ponudu?
- Ne, vec smo dobili posao na osnovu nase ponude.
- Moze ali ako imam fiksni dio plate ...
- Ne, mislili smo cijelu platu od procenta dobiti ...

- ... Znaci da ste dali niske cijene da biste usli na trziste, niste sigurni da mozete ostvariti povrat, pa mislite naci zrtvu koja ce raditi dzabe i oguliti se da ostvari bilo kakvu zaradu, a u slucaju da ne ostvarite dobit bit ce zrtveno jagnje za Upravu. Hvala lijepo, drago mi je sto smo se upoznali ... :thumbup:

Ima i onih folova kad zaposle cetvericu, pa smanje na trojicu, pa kad vide da im ne fali onaj cetvrti onda izbace i onog treceg, a sad ona dvojica krepaju, trpe mobing i piju antidepresive, ali to upravu ne interesuje dokle god posao ne trpi.

Zato treba dobro procitati zakone, i pozivati se na njih tokom razgovora sa pretpostavljenima. Cim spomenete zakon, i navedete neki povezani clan, odmah im je jasno da pricaju sa nekim ko zna svoja prava i ko ce ih braniti i na sudu, a ni jedan se poslodavac ne voli vucarati po sudovima.
Ako vide da ne znas svoja prava, tad te mogu levatiti.
todd_smith

#98 Re: Razgovor za posao

Post by todd_smith »

ja razgovor tretiram vise u smislu

"okej CV kaze da si kvalifikovan i to se moze provjeriti referencama, nego deder da sjednemo i popricamo da vidimo kakva si osoba, da li te vrijedi trpiti u kancelariji ili kakav si ko insan"

i do sada mi se uvijek isplatio taj pristup
Haris.ba

#99 Re: Razgovor za posao

Post by Haris.ba »

moee wrote:Ramo je najjači sa tim razgovorima. Samo oštro i samouvjereno. Ako je nekad ranije to i bio minus u BiH, sad poslodavci nemaju puno izbora i moraju platiti RADNIKA.

Nekoliko puta sam bio na nekim razgovorima i poslije priče o visini plate, nije bilo novih krugova :D To je najbolji test da se provjeri da li poslodavac traži radnika ili roba :izet:

Bilo je i nekoliko onih koji su nudili ugovor po uslovima koje sam tražio, ali mi je bilo žao napustiti svoju ''zonu komfora''.
Nisam bio na razgovoru na posao za građevinara, ali jučer mi jedan direktor velike građevinske u Sarajevu kaže - prije me molili da rade za mene, sad se prave važni. Reko, kako se prave važni. Ih, kaže. Sada sami mi kažu koliko očekuju platu. :D
victom

#100 Re: Razgovor za posao

Post by victom »

Nisam bio na razgovoru na posao za građevinara, ali jučer mi jedan direktor velike građevinske u Sarajevu kaže - prije me molili da rade za mene, sad se prave važni. Reko, kako se prave važni. Ih, kaže. Sada sami mi kažu koliko očekuju platu. :D
Tako i treba. Štedi vrijeme, gorivo, resurse i sebi i poslodavcu.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:00, edited 2 times in total.
Post Reply