razgovor sa dzinom muslimanom

Rasprave o vjerskim temama.
ragib

#1 razgovor sa dzinom muslimanom

Post by ragib »

Muhamed Isa Davud

UVOD

Iz Kur'ana i sunneta Allahova Poslanika, Allah ga
blagoslovio i spasio, saznajemo da, pored ljudskog,
postoji još jedan svijet kome je upućena Objava, a to je
Džinski svijet ili svijet Džina ili duhova.

Za nas je on nevidljiv iako se njihov život odvija tu pored
nas, u našoj blizini, i umnogome je sličan ljudskom
svijetu.

Ponekad se čuje da su neki ljudi uspjeli da uspostave
posredni ili neposredni kontakt sa nekim od džina, da s
njim komuniciraju i razgovaraju. Muhammed, Allah ga
blagoslovio i spasio, je imao izravan kontakt s njima,
vidio ih je, razgovarao s njima i prenosio im i objašnjavao
Kur'an.

Mnogi su ashabi razgovarali sa džinima, aponekad su
ih viđali utjelovljene ipreobražene u ljudski oblik.

--------------------------------------------------------------------------------

6

Razgovor sa džinom muslimanom

Pisac ove knjige Muhammed Isa Davud, novinar po
profesiji, je, da li na posredan ili neposredan način,
uspostavio kontakt sa džinom muslimanom i obavio s
njim pravi novinarski razgovor. On je taj razgovor, kako
sam kaže, snimio na kasetu, a onda ga prenio na papir i
nama ga, jednim dijelom, predstavio u ovoj knjizi.

Drugi dio ovog razgovora je, kako autor sam ističe,
ostavio za drugu knjigu.

U ovoj knjzi iznesene su mnogobrojne i raznovrsne
zanimljivosti iz života džina.

Džin vjernik govori o njihovom stvarnom obliku, o
njihovom načinu življenja, o starosnoj dobi, o načinu
njihovog utjelovljenja, braku, porodu i mnogim drugim
zanimljivostima što će, nadam se, biti interesantno i
zanimljivo našem čitaocu.

Međutim, iako su to veoma interesantne stvari, za
mene to nije bio osnovni razlog koji me rukovodio da
ovu knjigu prevedem i učinim dostupnom našem
čitateljstvu. Više su me na toponukale neke praktične
stvari i pouke koje ona u sebi sadrži.

Zbog pomenutog razloga čitateljstvu preporučujem da
ovu knjigu pažljivo čita i prihvati savjete i preporuke koje
je džin vjernik kroz ovaj razgovor uputio ljudima, a koje
su, uglavnom, u skladu sa Allahovom Knjigom i sunnetom
Njegova Poslanika, Allah ga blagoslovio i spasio.

Prevodilac

--------------------------------------------------------------------------------

Muhamed Isa Davud

GOST KNJIGE

Gost ove knjige je džin musliman. On je porijeklom iz Indije,
tačnije iz Bombaja. Bio je kršćanin pa gaje Uzvišeni Allah
dž.š. počastio islamom i uputio u iman. On stalno upozorava
na veliku razliku između riječi musliman i mu'min, jer svaki
mu'min jeste muslim, a svaki musliman nije mu'min.

Ovaj džin musliman ima 180 godina. Njegovim prihvatanjem
islama, na islam je prešlo nekoliko desetina hiljada džina, koj i ga
sada štite i slušaju. Tako daje on sada postao veliki zapovjednik,
da ga Uzvišeni Allah dž.š. pomogne, i da njegovim sebebom
uputi još mnoge druge, a da njega učvrsti u islamu i imanu.

SVIJET DŽINA

Džini su poseban svijet, za nas nevidljiv. Riječ džin je
množina arapske riječi "džinij" što znači prekriven, nevidljiv.
Otuda je ovaj svijet nazvan "džinima" što znači nevidljivi,
dok su ljudi nazvani "insanima", što znači vidljivi.

Džini su stvoreni kudikamo prije ljudi. Uzvišeni Allah dž.š. kaže:
"Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog a još
prije smo stvorili džine od vatre užarene." (El-Hidžr, 26. i 27.)

Za razliku od ljudi, koji su kako Uzvišeni Allah u Kur'anu
kaže, stvoreni od zemlje, džini su stvoreni od vatre o čemu
nedvosmisleno govore i Kur'an i Hadis.

"On je čovjeka od sasušene ilovače, kao stoje grnčarija,
stvorio a džina od plamena vatre". (Er-Rahman, 14. i 15.)

"Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije
melekima rekli: 'poklonite mu se!' i oni su se poklonili, a
Iblis nije htio da se pokloni. 'Zašto se nisi poklonio kad
sam ti naredio?', upita On. 'Ja sam bolji od njega; mene si
od vatre stvorio, a njega od ilovače', odgovori on".

Muslim u Sahihu bilježi od Aiše koja je kazala: -Allahov
poslanik, Allah ga blagoslovio i spasio, je rekao: "Meleki su
stvoreni od svjetla, džini od vatre užarene, a Adem je stvoren
od onoga kako vam je već opisano."

ovu knjigu mozete procitati na ovoj stranici
http://www.islambih.net/knjige/book_raz ... dm_03.html
Leonid Breznjev

#2 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by Leonid Breznjev »

citah ovu knjigu ragibe, evo ne znam sta da ti kazem... :) malo mi sumnjivi ti razgovori sa dzinima i slicno..
ragib

#3 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by ragib »

Arslan wrote:citah ovu knjigu ragibe, evo ne znam sta da ti kazem... :) malo mi sumnjivi ti razgovori sa dzinima i slicno..
jeste samo sto ima dosta stvari sto je istinito jer postoje dokazi iz Kur'ana i hadisa.
beautyfool

#4 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by beautyfool »

Wonderful book ! 8)
RIZVA

#5 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by RIZVA »

ima toga na youtube dosta,mogu vam reci da sam prisustvovao jednom lijecenju kur anom,nije bas jednostavno gledati sve to,kad se covjek deformise ispred tebe i krivi sav,cudne glasove ispusta
mojgrad

#6 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by mojgrad »

RIZVA wrote:ima toga na youtube dosta,mogu vam reci da sam prisustvovao jednom lijecenju kur anom,nije bas jednostavno gledati sve to,kad se covjek deformise ispred tebe i krivi sav,cudne glasove ispusta
Kako si mogao prisustvovati tome, zar to nije privat? Zar te nije bilo strah da ce isti taj dzin uci u tebe?
RIZVA

#7 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by RIZVA »

mojgrad wrote:
RIZVA wrote:ima toga na youtube dosta,mogu vam reci da sam prisustvovao jednom lijecenju kur anom,nije bas jednostavno gledati sve to,kad se covjek deformise ispred tebe i krivi sav,cudne glasove ispusta
Kako si mogao prisustvovati tome, zar to nije privat? Zar te nije bilo strah da ce isti taj dzin uci u tebe?
igrom slucaja sam prisustvovao,da sad ne objasnjavam detalje "kako,sta",znam da je ovaj sejh rekao da napravimo krug oko njega i da stalno u sebi ucimo fatihu dok on uci odredzene odlomke iz kur ana,to je trajalo nekih tri i po sata,vrlo iscrpljujuce,a strah me nije bilo,uglavnom sto je najbitnije taj momak se izljecio.
mojgrad

#8 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by mojgrad »

RIZVA wrote:
mojgrad wrote:
igrom slucaja sam prisustvovao,da sad ne objasnjavam detalje "kako,sta",znam da je ovaj sejh rekao da napravimo krug oko njega i da stalno u sebi ucimo fatihu dok on uci odredzene odlomke iz kur ana,to je trajalo nekih tri i po sata,vrlo iscrpljujuce,a strah me nije bilo,uglavnom sto je najbitnije taj momak se izljecio.
Prvi put cujem da to radi sejh.. Ne bi mu ja puno vjerovala. Ali mozda je to do mene, ipak sam ja skepticna kad se radi o ovakvim stvarima, a u slucaju ovoga zna se kome se ide..
Leonid Breznjev

#9 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

ragib wrote:
Arslan wrote:citah ovu knjigu ragibe, evo ne znam sta da ti kazem... :) malo mi sumnjivi ti razgovori sa dzinima i slicno..
jeste samo sto ima dosta stvari sto je istinito jer postoje dokazi iz Kur'ana i hadisa.
ne rekoh da postavljam u pitanje postojanje dzinna, nego sumnjam u kontakte ovakog karaktera sa njima, razumijes? :)
travar

#10 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by travar »

Davno sam ovo čitao, i još uvijek sam skeptičan po pitanju ovoga!

Anyhow knjiga se nalazi na više linkova
Počinjući od:
http://www.imavecpostavljenlink.html

Ovo je sadržaj sa linkovima na ostale stranice!
zalizani

#11 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by zalizani »

Ja nisam skeptik u ovom slučaju iz razloga,što jednostavnom vjerujem u nadprirodne fenomene,čitao sam da je negdje u Srbiji neka baba vračala i sad mi se nesto nepise nadugo i nasiroko...uglavnom otisla do vode tu nesto mumljala i dozvala neke utvare ili nesto slicno,a cuo sam i pricu sad za Ramazan dvije djevojcice prelazile neki mostic kod Visokog,prilikom prelaza jedna je presla dok je ova druga zaustavljena necim sto ni sama nije mogla da opise i bila izgrebana po licu.....spominje se kako se Dzini najvise koncentrisu na dijelove uz rijeke,vodu,prljavstinu
ajdinq

#12 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by ajdinq »

Procitao sam "Razgovor sa dzinom" i meni je ovo sve OK....Dosta sam citao na ovu temu i mislim da uopste ovo nije ni saljivo niti smijesno...
travar

#13 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by travar »

Ma nisam ni ja skeptik, kao što Arslan reče, po pitanju postojanja Džinna, ali ovakvi razgovori... :-? , mislim ono, ideš ulicom i pitaš džinna "jel može intervju" :D , i još sve to snima!
U krajnjem slučaju ovo bi trebalo smatrati kao knjigu urađenu kao "dijalog", čisto radi dramatizacije i književnog utiska!
Ali Jopet, to je moje mišljenje!
xfacktor

#14 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by xfacktor »

Dzin ,sejtan, dzavo jel to ista stvar?.. Ja mislim da je stvar u praznovjerstvu i vjerovanju u nesta sto se ne moze objasniti logikom. Jednom prilikom sam isao kod hodze d aistjera iuz mene djina.. I nesta je ucio mi pored uha i pitao me da li kroz mene prolaze nekakvi trnci na sta sam odrgovorio da..(nidje veze). I kad sam izlazio rekao sam prijatelju da preuzme to sto mi je dap "nekakav papiric" posto sam ja isti stavio u djep pored nezgodnog mjesta sto je i hodja primijetio. To sam uradio na ocigled tog hodje koji je nakon mog izlaska ocijenio mene kao da sam dobar sto je isto nidje veze bilo u trenutku. Sta hocu da kazem.. Nasluso sam se mnogo mahalskih prica fol sjedio po svu noc doso mu melek i prico sa njm.. djin ga posjetio i sa njim prico po svu noc itd.. Suplja za mene, i takvi ljudi za mene su odvratni koji tako supljiraju..
Ahmmed

#15 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by Ahmmed »

xfacktor wrote:Dzin ,sejtan, dzavo jel to ista stvar?.. Ja mislim da je stvar u praznovjerstvu i vjerovanju u nesta sto se ne moze objasniti logikom. Jednom prilikom sam isao kod hodze d aistjera iuz mene djina.. I nesta je ucio mi pored uha i pitao me da li kroz mene prolaze nekakvi trnci na sta sam odrgovorio da..(nidje veze). I kad sam izlazio rekao sam prijatelju da preuzme to sto mi je dap "nekakav papiric" posto sam ja isti stavio u djep pored nezgodnog mjesta sto je i hodja primijetio. To sam uradio na ocigled tog hodje koji je nakon mog izlaska ocijenio mene kao da sam dobar sto je isto nidje veze bilo u trenutku. Sta hocu da kazem.. Nasluso sam se mnogo mahalskih prica fol sjedio po svu noc doso mu melek i prico sa njm.. djin ga posjetio i sa njim prico po svu noc itd.. Suplja za mene, i takvi ljudi za mene su odvratni koji tako supljiraju..

U pravu si ti, ne treba tebi hodža :D Tebi treba škola, hitno :-) :-)
Ja_Ja

#16 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by Ja_Ja »

Vjerujem da su dzini neupitni ali ovaj "intervju" je uveliko upitan!
ja.neron

#17 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by ja.neron »

ovdje ima knjiga

ko jos jednom postavi link od stranice, ja cu ga trajno odstraniti.. jel jasno?
arslan
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#18 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by Nosferatu »

Moze li meni neko ovo da kaze...

Kad se govori o tome sve sta covjek mora da vjeruje da bi bio musliman, pa vjerujes u bozije poslanike, pa u citabe, pa u ovo i ono, i na kraju u dzine...

E sad.

Sto je toliko to bitno da se u dzine vjeruje, mozel mi neko dati svoju interpretaciju od ovih ljudi koji to malo bolje znaju materiju. Mislim gdje ces porediti vjeru u poslanika i u musaf, s nekim dzinom? To mi je nejasno, odkud toliko dzin kredibilnost da dobije?

I nije mi jasno - sta je dzin a sta melek. Navodno jel, Muhamedu a.s. je melek saopstio objavu, a dzin je jel, "los duh"? Ili kako li to ide...

Dzin zivi u covjeku jel, ili moze se nastaniti u covjeku a meleci su neka paralelna bica paralelnog univerzuma?

Nesto mi nije najjasnije...
lord-executioner

#19 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by lord-executioner »

* Association for Skeptical Enquiry is offering a £13,000 prize.
* Australian Skeptics offers AUD $100,000 for proof of psychic or paranormal powers.
* Abraham Kovoor's challenge, an award of Rs. 100,000 for proof of supernatural or miraclous powers.
* The Independent Investigations Group offers $50,000 to anyone who can show, under proper observing conditions, evidence of any paranormal, supernatural, or occult power or event.
* Indian Skeptic 100,000 Paranormal Challenge Indian Rupees 100,000 ($2,500). Sponsored by Basava Premanand.
* Prabir Ghosh of India is offering $50,000.
* Tampa Bay Skeptics $1,000 Challenge US $1,000.
* North Texas Skeptics Paranormal Challenge US $12,000.
* The late Philip J. Klass offered US $10,000 for proof of an extraterrestrial visit to the Earth.
* After investigating psychic phenomena in 1922, Scientific American made two US $2,500 offers: (1) for the first authentic spirit photograph made under test conditions, and (2) for the first psychic to produce a "visible psychic manifestation." (Christopher 1975:180).
* The Swedish Humanist Association is offering a prize of SEK 100,000 that will be awarded to anyone who can demonstrate beyond doubt that they possess a paranormal or supernatural talent that cannot be explained by conventional science.

Ovdje je lista nagrada koje se nude za izazivanje bilo kakvog paranormalnog fenomena, pocev od pomicanja stvari umom do lijecenja. Ja predlazem, u ime siromasnog i nesretnog dijela populacije, kako u BiH, tako i u svijetu, da neki od tih samozvanih cudotvoraca, medija, itd itd, konkuriše za neku od nabrojanih nagrada, demonstrira svoje sposobnosti i "veze" sa onim svijetom, te osvojenim novcem usreci sirotinju. To bi vjerovatno bio prvi posteno upotrijebljen novac ugrabljen preko neke "veze" :-p Pored toga, postoji najmanje milion ljudi na svijetu sa tumorom na nekom organu. Domaci zadatak: pljunuti u shake, mahnuti rukama, prozboriti koju i izlijeciti to! A ne zatucan svijet plasiti čirevima i uzimati im penziju za osmi dio Harry Potter-a!
Leonid Breznjev

#20 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Nosferatu wrote:Moze li meni neko ovo da kaze...

Kad se govori o tome sve sta covjek mora da vjeruje da bi bio musliman, pa vjerujes u bozije poslanike, pa u citabe, pa u ovo i ono, i na kraju u dzine...

E sad.

Sto je toliko to bitno da se u dzine vjeruje, mozel mi neko dati svoju interpretaciju od ovih ljudi koji to malo bolje znaju materiju. Mislim gdje ces porediti vjeru u poslanika i u musaf, s nekim dzinom? To mi je nejasno, odkud toliko dzin kredibilnost da dobije?

I nije mi jasno - sta je dzin a sta melek. Navodno jel, Muhamedu a.s. je melek saopstio objavu, a dzin je jel, "los duh"? Ili kako li to ide...

Dzin zivi u covjeku jel, ili moze se nastaniti u covjeku a meleci su neka paralelna bica paralelnog univerzuma?

ma treba se vjerovati u postojanje istih, nosferatu.. Uzviseni ih je dao.. i ne zive u ljudima, zive pokraj nas, nema paralelnog svijeta, samo sto ih mi nismo kadar vidjeti.. i njih ima mumina (vjernika) kao i nevjernika.. onih koji su podcinjeni sejtanu.. imas na forumu hiljadu objasnjenja, jako interesantnih stiva..
Ahmmed

#21 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by Ahmmed »

Nosferatu wrote:Moze li meni neko ovo da kaze...

E sad.

Nije stvar u kredibilnosti džina, već u činjenici da se u musafu koji si pomenuo, nalaze ajeti koji jasno potvrđuju postojanje džina. E sad, ako čovjek vjeruje u Kur an, kao Božiju riječ, automatski vjeruje i u postojanje džina :) Jedna Kur anska sura, nosi naziv Džini, ima 28 ajeta.

Džini i meleki nisu isto. Meleki su, kako muslimani vjeruju, duhovna , nevidljiva bića,sazdana od svjetlosti, ne griješe, ne razmnožavaju se,ne treba im hrana i kao takvi, po vokaciji su dobročinitelji :) Zaduženja su im različita, od dostavljanja Objave, preko čuvanja čovjeka, do rastavljanja duše od tijela......

Džini su, po islamskome vjerovanju, sazdani od vatre i stvoreni su prije čovjeka. Nevidljivi su, no, za razliku od meleka, mogu biti dobri i manje dobri. 8-) Među njima ima onih koji vjeruju, onih koji ne vjeruju, a bezbeli ima i agnostika. :-) Razmnožavaju se,imaju uređene međusobne odnose, umiru....Islamski se teolozi razilaze u stavovima o pespektivi džina u budućem svijetu,no to nije tema večerašnje emisije ;-)
ragib

#22 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by ragib »

ok slazem se sa konstantacijom da dzini sigurno postoje a da ova knjiga ne mora biti tacna.
ko je makar jednom gledao kako se lijeci Kur'anom ne samo da vjeruje vec je i osjetio samo sto je to tabu tema i niko ne zeli pa ni ja da nesto pisem o tome. A ako je hodza ne znaci da lijeci ispravno i u skladu sa propisima.
Bosanac sa dna kace

#23 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by Bosanac sa dna kace »

knjiga mi doodje vise ko naucna fantastika, a u dzine of skroz vjerujem... :wink:
Neelix

#24 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by Neelix »

Ahmo, a palatalizacija :? :P
Ahmmed

#25 Re: razgovor sa dzinom muslimanom

Post by Ahmmed »

Neelix wrote:Ahmo, a palatalizacija :? :P

U pravu si, naravno. Nema niti jednog razloga da meleci budu meleKi :)

Ali, ja onako, po inerciji....tradicijski ;-) I nekako mi ljepše zvuči, iako je nepravilno :)
Locked