Razbijanje kamena u bubregu
Moderator: anex
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#1 Razbijanje kamena u bubregu
Uskoro trebam ići na DIP radi ''pravljenja kamenoloma'' u lijevom bubregu.
Gromada je 25x20mm. Šta me čeka? Kako izgleda burbrežno kamenolomstvo?
Dok sam čekao dr. jedan od pacijenata došao da se žali, kao previše su mu dali ''udaraca'' (4 000), a on srčani bolesnik.
Nije mi bilo prijatno, isprepadan sam.
Gromada je 25x20mm. Šta me čeka? Kako izgleda burbrežno kamenolomstvo?
Dok sam čekao dr. jedan od pacijenata došao da se žali, kao previše su mu dali ''udaraca'' (4 000), a on srčani bolesnik.
Nije mi bilo prijatno, isprepadan sam.
- dinaraaa
#2 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Po pričama ...hmmmm kako kome
Zavisi to i od sastava kamena...ako je od mekan od sitnog pijeska ne bi trebalo biti većih problema.
A ja bih ovdje ubacio prevenciju koristiti
- maslinovo ulje u ishrani
- limun u ishrani
- 1,5 - 2 litra čiste ( možda flaširane...jer ova vodovodna je davno prestala biti pitka) vode dnevno
da bi bubrezi mogli izbaciti nakupljeni talog
- često piti čajeve za izmokravanje Uvin H čaj jako dobar ili žara kopriva
Manje koristiti
- mlijeka i mliječnih produkata
- manje soli
- manje kafe jer isušuje organizam
- manje crvenog mesa i roštilja
- manje masnoća životinjskog porijekla
- limun u ishrani
- 1,5 - 2 litra čiste ( možda flaširane...jer ova vodovodna je davno prestala biti pitka) vode dnevno
Manje koristiti
- manje soli
- Super Hik
#3 Re: Razbijanje kamena u bubregu
-ali onda nema dovoljno kalcijadinaraaa wrote:Po pričama ...hmmmm kako komeZavisi to i od sastava kamena...ako je od mekan od sitnog pijeska ne bi trebalo biti većih problema.
- limun u ishrani
Manje koristiti
- manje soli
-manjak joda, gušavost
-haj bez kafe može
-nedostatak željeza i nekih aminokiselina
-bez masnoća može
na mostu dobiješ a na ćupriji izgubiš, što bi rekli.
- osa
#4 Re: Razbijanje kamena u bubregu
mislim da postoje 4 vrste kamena, tj. dijele se po uzroku postanka, da li je mokraća prekisela, prelužnata itd., s obzirom na veličinu tvog kamena mislim, da ga ne treba dirati ako ti ne pravi smetnje( isti slučaj ima moja supruga 11mm), jer je prevelik da bi ušao u mokraćni kanal i da bi svojim kretanjem izazivao bol i upale, tada se troše razni lijekovi i čajevi za otapanje kamena, međutim ako ti zatvara mokraćni kanal onda ćeš morati ići na razbijanje, intenzitet valova zavisi od građe kamena, kad ga razbiju tek ćeš tada imati problema tj. kad komadići krenu kroz mokraćni kanal( kažu da je to jedna od najačih boli, uz porođaj, s kojim se ljudsko biće može sresti). ako je kamen pak pretvrd, onda se uklanja operacijom, ova solucija je vrlo rijetka i doktori je maksimalno izbjegavaju.
supruga mi inače troši čaj NEFROLEKS , 33 kune stoji 80 grama, dovoljno za tjedan dana, naravno uz propisanu prehranu i veliku količinu tekućine.
supruga mi inače troši čaj NEFROLEKS , 33 kune stoji 80 grama, dovoljno za tjedan dana, naravno uz propisanu prehranu i veliku količinu tekućine.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#5 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Pijelolit.
Ovaj prefiks, pijelo,...Da li govori o tvrdoći gormade ili o nečemu drugom?
@dinaraaa, hvala na savjetima, a i ostalim se zahvaljujem.
Nije utješno to što što me očekuje najjača bol (Hvala, @osa), ali je bolje od operacije.
Kupiću taj NEFROLEX čaj, neće li se u narednim danima smanjiti koji milimetar (Ne nadam se tome).
Ovaj prefiks, pijelo,...Da li govori o tvrdoći gormade ili o nečemu drugom?
@dinaraaa, hvala na savjetima, a i ostalim se zahvaljujem.
Nije utješno to što što me očekuje najjača bol (Hvala, @osa), ali je bolje od operacije.
Kupiću taj NEFROLEX čaj, neće li se u narednim danima smanjiti koji milimetar (Ne nadam se tome).
-
gaius
#6 Re: Razbijanje kamena u bubregu
kad ti razbiju dobro se pazi.. čeka te užasna bol.. kažu to i porod.. nema dalje..
ja sam to prošao prije 5 godina (bez razbijanja).. i zakletva ljudi koji su to prošli je riječ SPASMEX.. prije razbijanja otiđi u apoteku i ako te pođe boliti.. samo spasmex i ode ko rukom..
ja sam to prošao prije 5 godina (bez razbijanja).. i zakletva ljudi koji su to prošli je riječ SPASMEX.. prije razbijanja otiđi u apoteku i ako te pođe boliti.. samo spasmex i ode ko rukom..
- PipiDugaDevetka
#7 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Već sam dobio savjete putem PP (TNX @shuriken) da preduprijedim koliko je to moguće nesnosnu bol prilikom izbacivanja ''šute''.
Topla voda i sjesti u kadu uz kombinaciju SPASMEXA i bosaurina, tablete Rowlatinex, čaj NEFROLEX.
Ne znam samo hoće li mi ubacivati JJ stent (Pišem ovo, a ne znam o čemu se radi i jesam li dobro napisao)?
Dobio sam savjet da sačuvam par komada šute, pa da odnesem u laboratoriju sprat više na analizu za ubuduće, jer, očito je da sam sklon kamenju (Odstranjena žučna kesica).
Topla voda i sjesti u kadu uz kombinaciju SPASMEXA i bosaurina, tablete Rowlatinex, čaj NEFROLEX.
Ne znam samo hoće li mi ubacivati JJ stent (Pišem ovo, a ne znam o čemu se radi i jesam li dobro napisao)?
Dobio sam savjet da sačuvam par komada šute, pa da odnesem u laboratoriju sprat više na analizu za ubuduće, jer, očito je da sam sklon kamenju (Odstranjena žučna kesica).
- PipiDugaDevetka
#8 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Molim za pomoć, odnosno informaciju,...U kojim slučajevima se stavlja stent i šta je to?
- travar
- PipiDugaDevetka
#10 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Hvala, @travaru.travar wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Stent
Ma, nije mi jasno da li se stent stavlja prije intervencije na nekoliko dana ili neposredno prije razbijanja kamena. Takođe, nije mi jasno da li se stavlja u ''vezu'' od bubrega do mokraćnog mjehura ili možda idu dva stenta?
- dadoka84
#11 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Ima nas jos sklonih kamenju ;D
Ja sam prije malo vise od pola godine izvadio zucnu kesu, a prilikom UZ su mi pronasli u lijevom bubregu i 2 kamencica. Doduse po 6mm. Ne znam sta da radim sa tim jer se bojim zacepljenja mokracnih vodova...
Ja sam prije malo vise od pola godine izvadio zucnu kesu, a prilikom UZ su mi pronasli u lijevom bubregu i 2 kamencica. Doduse po 6mm. Ne znam sta da radim sa tim jer se bojim zacepljenja mokracnih vodova...
-
neretvaa
#12 Re: Razbijanje kamena u bubregu
ja sam radio razbijanje kamena na kosevu.
nije bolna procedura razbijanja kamena uopste,samo osjetis lagano bockanje.
kod mene je bila mokraca crvena nakon razbijanja, ( rekose sasvim normalno )
nakon toga sam pratio izmokravanje, mokrio u gazu.
izmokrio sam dosta kamcencica, hvala bogu.
otpusten iz bolnice sa par kamencica ka zrno rize, rekose da ce izmokriti.
samo piti tekucine, i povecaj kretanje - minimum 2 l.
ne boj se nista
nije bolna procedura razbijanja kamena uopste,samo osjetis lagano bockanje.
kod mene je bila mokraca crvena nakon razbijanja, ( rekose sasvim normalno )
nakon toga sam pratio izmokravanje, mokrio u gazu.
izmokrio sam dosta kamcencica, hvala bogu.
otpusten iz bolnice sa par kamencica ka zrno rize, rekose da ce izmokriti.
samo piti tekucine, i povecaj kretanje - minimum 2 l.
ne boj se nista
- dadoka84
#13 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Hvala na savjetima. Mislio sam svakako skoro uraditi uz da vidim da li se stanje promjenilo.
- Edmond
#14 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Kao prvo, kamen ti je "ogroman" tako se mogu desiti dvije stvari:
1. Pozitivna - kamen je velik i neće ga biti teško naciljati
2. Negativna - kamen ti je velik i trebaće dosta "udaraca" da se razbije
E sada, zavisi ko će ti raditi. Ja imam vrlo negativno iskustvo sa razbijanjem kamena na Koševu. Toliko me bolilo da sam mislio da ću se onesvjestiti, a sigurno sam naučio podnositi bol, pošto sam izmokrio 10ak kamenčića tokom 3-4 godine. Pojačali su mi intenzitet ultrazvučnih udara, pošto sam se "morao uklopiti u termin", ne vodeći računa o bolovima koje mi prave. Bila je to logika,pojačaj udare da prije završimo. Poslije toga sam mokrio krv,ne mokraću. Vrlo loše iskustvo. Ležiš na stolu, prislone ti sondu i uključe ultrazvuk.
Za usporedbu, radio sam razbijanje kamena u jednoj evropskoj državi:
1. Ležiš u kadi sa toplom vodom
2. Ultazvučni udari su mnogo manjeg intenziteta i i sporiji
3. Izmokrio sam sitni pijesak, ono što je ostalo od kamena
4. Nisam izmokrio ni kap krvi
Zamisli samo da će ti poslije toga biti bolje i pretrpi se. Sretno
1. Pozitivna - kamen je velik i neće ga biti teško naciljati
2. Negativna - kamen ti je velik i trebaće dosta "udaraca" da se razbije
E sada, zavisi ko će ti raditi. Ja imam vrlo negativno iskustvo sa razbijanjem kamena na Koševu. Toliko me bolilo da sam mislio da ću se onesvjestiti, a sigurno sam naučio podnositi bol, pošto sam izmokrio 10ak kamenčića tokom 3-4 godine. Pojačali su mi intenzitet ultrazvučnih udara, pošto sam se "morao uklopiti u termin", ne vodeći računa o bolovima koje mi prave. Bila je to logika,pojačaj udare da prije završimo. Poslije toga sam mokrio krv,ne mokraću. Vrlo loše iskustvo. Ležiš na stolu, prislone ti sondu i uključe ultrazvuk.
Za usporedbu, radio sam razbijanje kamena u jednoj evropskoj državi:
1. Ležiš u kadi sa toplom vodom
2. Ultazvučni udari su mnogo manjeg intenziteta i i sporiji
3. Izmokrio sam sitni pijesak, ono što je ostalo od kamena
4. Nisam izmokrio ni kap krvi
Zamisli samo da će ti poslije toga biti bolje i pretrpi se. Sretno
- PipiDugaDevetka
#15 Re: Razbijanje kamena u bubregu
@edmont, @dakoka84 i @neretvaa,
Hvala na javljanju, podjeljenom iskustvu i savjetima,
ali ja još ne mogu da skontam da li je nužno da tražim ubacivanje stenta (Ili stentova), a sve s obzirom na stjenčugu, gromadu takoreći, od 20x25mm u mom lijevom bubregu.
@dadoka84,
Nadam se da će i tebi neko stručan odgovoriti.
Hvala na javljanju, podjeljenom iskustvu i savjetima,
ali ja još ne mogu da skontam da li je nužno da tražim ubacivanje stenta (Ili stentova), a sve s obzirom na stjenčugu, gromadu takoreći, od 20x25mm u mom lijevom bubregu.
@dadoka84,
Nadam se da će i tebi neko stručan odgovoriti.
- Edmond
#16 Re: Razbijanje kamena u bubregu
To je već stručno pitanje, ali ne vidim potrebu, pošto ćeš ga razbiti i onda ga izmokriš. Problem je dok ne siđe u mokraćnu bešiku,onda ide lako. Max. širina kamena koji može proći kroz mokraćni kanal je cca. 6 mm. Ja sam izmokrio 5 mm i bilo je gadno, tri dana. 
- SANJAJ
#17 Re: Razbijanje kamena u bubregu
sto se mora mora se
nije toliko bolno uopce
a nije ni bezbolno
nije toliko bolno uopce
a nije ni bezbolno
-
Barak_Obama
#18 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Jel bolje onda pod noz nego razbijat? Po starinjski.SANJAJ wrote:sto se mora mora se
nije toliko bolno uopce
a nije ni bezbolno
- dedi
#19 Re: Razbijanje kamena u bubregu
E ovako posto se mogu gore na kosevu voditi ko inventar koliko sam puta bio na razbijanju da ti kazem par stvari.
Prvo ovisi od tebe sto se tice boli to jeste koliko podnosis bol i koliko mozes plitko disati
znam da zvuci glupo ali pojasnicu ti ono koliko podnosis bol jer ako si osjetljiv i ono peckanje te moze boliti a plitko disanje je vezano sa tim svaki put kad udises i izdises kamen se pomjera znaci sto mirnije stoji kamen to bolje jer kad pogadja kamen sve je ok kad profuli pogadja bubreg i boli.Savjet pusti price drugih e ovako je onako je kad legnes i pocne pokusaj se opustiti i sto laganije disi.
Drugo stent ako ti ga nisu stavili vjerovatno nece ga ni stavljati jer se on obicno stavi prije da bi rasirio malo kanal i omogucio laksi prolaz a ako u slucaj da ti se desi da tesko izbacujes (talog) mogu ga ubaciti i kasnije jeste neugodno ali sve to traje nekih 10 minuta u normali.
Trece oni savjeti za kojekakve ljekove i cajeve ne uzdaj se puno u njih ja sam probo neznam vise sta nisam slaba korist ali opet je do tebe tvog kamena i tvog organizma.
Cetvrto ti si ti i niko drugi ono sto pomogne drugom nemora tebi i obratno sto drugog boli tebe ne itd...
Nakon svega ovoga sto sam ti napiso mogu ti samo reci nadam se daces ga se rjesiti sto lakse u protivnom ces morati isprobavati sve i svasta isto kao i ja u nadi daces pronaci nesto sto ce ti pomoci.
P.S.nakon razbijanja pij dosta tekucine caja je naj preporucljivije
nek ti je sa srecom
Prvo ovisi od tebe sto se tice boli to jeste koliko podnosis bol i koliko mozes plitko disati
Drugo stent ako ti ga nisu stavili vjerovatno nece ga ni stavljati jer se on obicno stavi prije da bi rasirio malo kanal i omogucio laksi prolaz a ako u slucaj da ti se desi da tesko izbacujes (talog) mogu ga ubaciti i kasnije jeste neugodno ali sve to traje nekih 10 minuta u normali.
Trece oni savjeti za kojekakve ljekove i cajeve ne uzdaj se puno u njih ja sam probo neznam vise sta nisam slaba korist ali opet je do tebe tvog kamena i tvog organizma.
Cetvrto ti si ti i niko drugi ono sto pomogne drugom nemora tebi i obratno sto drugog boli tebe ne itd...
Nakon svega ovoga sto sam ti napiso mogu ti samo reci nadam se daces ga se rjesiti sto lakse u protivnom ces morati isprobavati sve i svasta isto kao i ja u nadi daces pronaci nesto sto ce ti pomoci.
P.S.nakon razbijanja pij dosta tekucine caja je naj preporucljivije
nek ti je sa srecom
- PipiDugaDevetka
#20 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Hvala @dedi,
Znači, može se stent postaviti i kasnije. Ta mi je informacija trebala.
Molim te, pomozi savjetom i @dadoka84:
Dobar ti avatar, nasmijah se, a registrovan si na forumu među prvih 5 članova, siguran sam.
Pozz.
Znači, može se stent postaviti i kasnije. Ta mi je informacija trebala.
Molim te, pomozi savjetom i @dadoka84:
dadoka84 wrote:Ima nas jos sklonih kamenju ;D
Dobar ti avatar, nasmijah se, a registrovan si na forumu među prvih 5 članova, siguran sam.
Pozz.
- SANJAJ
#21 Re: Razbijanje kamena u bubregu
kakve to veze ima sa zivotom???Barak_Obama wrote:Jel bolje onda pod noz nego razbijat? Po starinjski.SANJAJ wrote:sto se mora mora se
nije toliko bolno uopce
a nije ni bezbolno
da mi je znati kako si zakljucio da sam ja vise za noz nego za razbijanje, misterij...
kako god, nije strasno, ne boli toliko, i bolje je to odraditi nego poslije muke isusove okusiti kad kamen poraste, jelte
moj decko je to radio, i bol je bila manja nego kad je prvi put kamen sam krenuo.
- dedi
#22 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Ljudi ja sam i operiso obadva bubrega radi kamenja ljevi su mi izvadili jer je bio unisten od kamena i upala.
Pa da vam razjasnim par stvari posto imam iskustva nedo bog nikome.
Operacija se vrsi kada je kamen prevelik za razbijanje ili ako je veci i postoji mogucnost da se slomije na komade koji bi isjekli bubreg i kanale i treci razlog kad zavalis pa nema vremena cekati.
Ja sam invalid u kolicima i svaki od nas u kolicima imamo predispoziciju za kamen pjesak i ostale uroloske bolesti koliko boli tacno neznam jer nemam osjecaj ali dok sam lezo vidio sam ljude koje donose savijene placuci ko djete (neke od njih sam znao ili upozno) jedan je to ovako definiso uzmes pokvaren zub koji boli i u njega uguras cackalicu ili nesta drugo da te toliko zaboli da ti se zanesvjesta od bola e tako nesta ti i ovo dodje ukoci nemozes nista a dere te iznutra.
Savjet svakome ko ima ili sumnja da ima pregled vidi na cemu si i radi odma sta got kaze sta treba da nebi bio dospio u situaciju da se pokrene ili zaglavi sta god oni uradili lakse ce biti ako odes sam a ne sto moras a ako imas moraces 99% kad tad samo da nebi plako kasnije zao mi je ali to su cinjenice.
Pa da vam razjasnim par stvari posto imam iskustva nedo bog nikome.
Operacija se vrsi kada je kamen prevelik za razbijanje ili ako je veci i postoji mogucnost da se slomije na komade koji bi isjekli bubreg i kanale i treci razlog kad zavalis pa nema vremena cekati.
Ja sam invalid u kolicima i svaki od nas u kolicima imamo predispoziciju za kamen pjesak i ostale uroloske bolesti koliko boli tacno neznam jer nemam osjecaj ali dok sam lezo vidio sam ljude koje donose savijene placuci ko djete (neke od njih sam znao ili upozno) jedan je to ovako definiso uzmes pokvaren zub koji boli i u njega uguras cackalicu ili nesta drugo da te toliko zaboli da ti se zanesvjesta od bola e tako nesta ti i ovo dodje ukoci nemozes nista a dere te iznutra.
Savjet svakome ko ima ili sumnja da ima pregled vidi na cemu si i radi odma sta got kaze sta treba da nebi bio dospio u situaciju da se pokrene ili zaglavi sta god oni uradili lakse ce biti ako odes sam a ne sto moras a ako imas moraces 99% kad tad samo da nebi plako kasnije zao mi je ali to su cinjenice.
- PipiDugaDevetka
#23 Re: Razbijanje kamena u bubregu
Pošto je kod mene gromada 20x25mm, a uzimajući u obzir iskustva prezentirana na ovoj temi i moje porodične prilike pozvao sam sestru iz CG da ''sve drži pod kontrolom'' za slučaj da se nešto desi ili jednostavno, neću se moći brinuti za porodicu dok budem ''izbacivao šutu''.
Hvala svima, a posebno @dedi-ju na opisima i savjetima.
He he he,...Johny walked,...crnjak!
Volim crnjake i ljude koji se šale ''na svoj račun''.
Hvala svima, a posebno @dedi-ju na opisima i savjetima.
He he he,...Johny walked,...crnjak!
Volim crnjake i ljude koji se šale ''na svoj račun''.
- sffovac
#24 Re: Razbijanje kamena u bubregu
nisam imao problema s kamenjem, ali u zadnje 3 godine 2 put sam operisao isti bubreg na kosevu i svega sam se nagledao
pa da krenemo redom
ja ti bas ne bi preporucio da trcis i trazis da ti plasiraju stent, da zove se JJ i moze biti u organizmu do mjesec dana, imaju i druge vrste, ali to tebe ne zanima
meni su ga plasirali 7-8 puta (sto stavljali, sto vadili) i opet nekad sam izlazio pjevajuci, a nekad sam se po 2-3 dana kuci previjao od bolova i mokrio mokracu u krvi
znaci, sve ove stvari, cak i razbijanje su individualne i zavise od osobe do osobe, cak i od situacije do situacije
jedino sto ti mogu savjetovati, a univerzalno je pravilo, kada sve to pocne, konzumiraj sto vece kolicine caja
i ne mislim malo 1-2-3 litra, nego sto vise mozes
s tim sto ce ubrzati proces, ublazice ti bol prilikom izmokravanja, jer jaci mlaz, znaci nesto slabiju bol, bar je mene manje bolilo
i kreci se, mene su znali zezati da se pripremam za maraton
ali meni je pomoglo da se brze oporavim, a tebi ce, kao i caj, pomoci da ubrzas proces
mojaa parola je bila - kad vec boli, bolje sto krace da boli
sretno kolega
pa da krenemo redom
ja ti bas ne bi preporucio da trcis i trazis da ti plasiraju stent, da zove se JJ i moze biti u organizmu do mjesec dana, imaju i druge vrste, ali to tebe ne zanima
meni su ga plasirali 7-8 puta (sto stavljali, sto vadili) i opet nekad sam izlazio pjevajuci, a nekad sam se po 2-3 dana kuci previjao od bolova i mokrio mokracu u krvi
znaci, sve ove stvari, cak i razbijanje su individualne i zavise od osobe do osobe, cak i od situacije do situacije
jedino sto ti mogu savjetovati, a univerzalno je pravilo, kada sve to pocne, konzumiraj sto vece kolicine caja
i ne mislim malo 1-2-3 litra, nego sto vise mozes
s tim sto ce ubrzati proces, ublazice ti bol prilikom izmokravanja, jer jaci mlaz, znaci nesto slabiju bol, bar je mene manje bolilo
i kreci se, mene su znali zezati da se pripremam za maraton
mojaa parola je bila - kad vec boli, bolje sto krace da boli
sretno kolega
-
neko iz mase
#25 Re: Razbijanje kamena u bubregu
I ja sam prije dvije godine prosao kroz proces ultrazvucnog rabijanja kamenca, ali u Americi. Sam proces je trajao oko 45 minuta, dok sam ja licno bio oko 2 sata u snu pod punom narkozom. Ubacili su i stent radi lakseg odvodjenja kamencica i pijeska koji su izvadili nakon 14 dana. Nakon razbijanja nisam imao ni bolove ni mokracu u urinu sve dok se kamenac nakon godinu dvije nije obnovio. Jedini problem u proceduri koji sam imao je kako izdrzati neugodan osjecaj dok je stent bio u meni.
Kao sto svi rekose, pij dosta tekucine. Meni je preporuceno da pijem toliko da bi minimalno izmokrio 2L na dan. Uz to su mi preporucili da uzimam dosta limuna u ishrani, cak da kupim koncentrat od limuna koji bi pomogao da se kamenac i ostatak naslaga u bubregu otopi. Sam uvin caj pomaze pri izmokravanju i sprjecavanju infekcija u bubregu, vodovima i mokracnom mjehuru, tako da sto ga vise konzumiras, bolje je za tebe.
Sto se tice izmjene u ishrani, to sve zavisi od vrste kamenca koji se stvara. Kamenac koji se meni stvarao (i jos uvijek stvara) je napravljen od kalcium-oxalata. Taj oksalat se nalazi u svim zelenim biljkama (salata, persun, najvise u spinatu), kao i tamnim tekucinama tipa pepsi, kola i ledeni caj. U ovom slucaju se preporucuje konzumiranje dosta kalcijuma zajedno sa hranom koja sadrzi oksalat, jer se kalcijum spaja sa oksalatom u zeludcu i izlazi redovnim putem kroz crijeva. U slucaju da nema dovoljno kalcijuma, oksalat se absorbira u crijevima i prelazi u krv, gdje ga bubreg filtrira, i zajedno sa kalcijumom stvara kamenac. Cak sam citao da se kalcijum za stvaranje kamenca izvlaci iz ljudskih kostiju slabeci ih
Kao sto svi rekose, pij dosta tekucine. Meni je preporuceno da pijem toliko da bi minimalno izmokrio 2L na dan. Uz to su mi preporucili da uzimam dosta limuna u ishrani, cak da kupim koncentrat od limuna koji bi pomogao da se kamenac i ostatak naslaga u bubregu otopi. Sam uvin caj pomaze pri izmokravanju i sprjecavanju infekcija u bubregu, vodovima i mokracnom mjehuru, tako da sto ga vise konzumiras, bolje je za tebe.
Sto se tice izmjene u ishrani, to sve zavisi od vrste kamenca koji se stvara. Kamenac koji se meni stvarao (i jos uvijek stvara) je napravljen od kalcium-oxalata. Taj oksalat se nalazi u svim zelenim biljkama (salata, persun, najvise u spinatu), kao i tamnim tekucinama tipa pepsi, kola i ledeni caj. U ovom slucaju se preporucuje konzumiranje dosta kalcijuma zajedno sa hranom koja sadrzi oksalat, jer se kalcijum spaja sa oksalatom u zeludcu i izlazi redovnim putem kroz crijeva. U slucaju da nema dovoljno kalcijuma, oksalat se absorbira u crijevima i prelazi u krv, gdje ga bubreg filtrira, i zajedno sa kalcijumom stvara kamenac. Cak sam citao da se kalcijum za stvaranje kamenca izvlaci iz ljudskih kostiju slabeci ih