Ravnopravnost spolova

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Qwert

#1 Ravnopravnost spolova

Post by Qwert »

U Sarajevu će od 17. do 19. oktobra biti održana Regionalna konferencija "Integrisanje ravnopravosti polova u BiH: pozitivna iskustva i pregled u regionu", kojom se završava druga faza međudržavnog projekta BiH i Finske Jednakost i ravnopravnost polova u BiH, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava BiH.

Kako se navodi u saopštenju, projekt Džender jednakost i ravnopravnost u BiH je međudržavni projekt Republike Finske i BiH koji vode Agencija za ravnopravnost polova BiH pri Ministarstvu za ljudska prava BiH, Centar za ravnopravnost polova Fedracije BiH i Centar za ravnopravost polova Republike Srpske.

Opšti cilj projekta je postizanje situacije u kojoj postoje uslovi za jednakost i ravnospravnost polova, a koji predstavljaju preduslove za demokratiju i dobru upravu.

Projekat je počeo 2000. godine pilot fazom, a nastavljen drugom fazom koja traje do kraja 2005. godine

---------------------

Koliko je ovo potrebno BiH? Da li su Bosanke karijeristi?
Blahy

Post by Blahy »

apsurdno ;)
zlata

Post by zlata »

Blahy wrote:apsurdno ;)
Zasto apsurdno? Ceg'se bojite? Da vam zene zarade isto k'o vi...il'more bit' vise?
Nesferatu

Post by Nesferatu »

zlata wrote:
Zasto apsurdno? Ceg'se bojite? Da vam zene zarade isto k'o vi...il'more bit' vise?
Zarade vise, kad ih imam tri....
PR80.

Post by PR80. »

Do ravnopravnosti izmedju spolova bice posla sigurno, ne samo u Bosni, nego u cijelom svijetu.
Ali, evo da podjem od sebe... kad bi saznala da jedan muskarac koji ima isto godina kao ja, radno iskustvo kao ja, obrazovanje na istom nivou a vecu platu od mene... pa nema sanse da bih to prihvatila.
Vjerujem da ima takvih slucajeva i vrijeme je da se odvoji vremena i za toga u Bosni.

@Qwert
Ovo je mozda bitnije za Bosnu nego za dosta drzava. A ni bosanke nisu vise samo domacice kao sto su nekad bile.
zlata

Post by zlata »

Nesferatu wrote:
zlata wrote:
Pa je'l'ti nedna nebi bila... enough?
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Slucaj A.

Godina 25, muskarac, zavrsio ekonomski fakultet u Sarajevu, iskustva radnog 1-2 godine u OHR-u

Slucaj B

Godina 25 djevojka. zavrsila ekonomski fakultet na Palama. Iskustva radnog 1-2 godine u Sumariji.

Jel djevojka sa Pala treba da trazi istu platu kao momak iz Sarajeva?
Qwert

Post by Qwert »

PR80. wrote:Do ravnopravnosti izmedju spolova bice posla sigurno, ne samo u Bosni, nego u cijelom svijetu.
Ali, evo da podjem od sebe... kad bi saznala da jedan muskarac koji ima isto godina kao ja, radno iskustvo kao ja, obrazovanje na istom nivou a vecu platu od mene... pa nema sanse da bih to prihvatila.
Vjerujem da ima takvih slucajeva i vrijeme je da se odvoji vremena i za toga u Bosni.

@Qwert
Ovo je mozda bitnije za Bosnu nego za dosta drzava. A ni bosanke nisu vise samo domacice kao sto su nekad bile.
Ne tvrdim suprotno? Sada, kako je u dijaspori...vec treca prica, zbog uticaja zagovaraca novog svjetskog poredka. 8)
Nesferatu

Post by Nesferatu »

zlata wrote:
Nesferatu wrote:
zlata wrote:Zasto apsurdno? Ceg'se bojite? Da vam zene zarade isto k'o vi...il'more bit' vise?
Sto vise zaradujete, vise mi trebate.....
Blahy

Post by Blahy »

zlata wrote:
Vala moze i 5X

Samo se bojim da mi majku moje djece niko ne moze zamjeniti.

A apropo teme, prirodne razlike se nikada nece prevazici. Nismo i necemo nikada biti jednaki. Razliciti smo ali trebamo biti ravnopravni.

No sumnjam da ce ovo doprijeti do tebe, zato kratak prvi odgovor :zzzz:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ja fakat ne kontam koji je to fazon da se neko placa za isti posao vise samo zbog spola...svashta...po kom osnovu?
Nesferatu...primjer koji si naveo...nije mjerodavan za ovu temu...jer je tu razlika u radnom iskustvu, a i obrazovanju..medutim ako se razlika pravi samo na osnovu spola...e to je onda...diskriminacija..
naravno...i to zavisi od vrste posla...

osoba A / muskarac iz sarajeva - utovara cumur
osoba B / zena sa Pala - utovara cumur

za pretpostaviti je da bi on trebao da to radi bolje i efikasnije...stoga treba da trazi vecu platu...ali ukoliko se pokaze da ona utovara vise cumura...trebalo bi njoj platiti vise...

osoba A / muskarac iz sarajeva - administrator - recepcionist
osoba B / zena sa Pala - administrator - recepcionist

...u cemu je tu mjerodavno ranije iskustvo...
...da se nece mjeriti ko brze slaze files ili ko simpaticnije kaze "pls hold on"..
zlata

Post by zlata »

Nesferatu wrote:
zlata wrote:
Nesferatu wrote: Zarade vise, kad ih imam tri....
Sto vise zaradujete, vise mi trebate.....
Krevet kapitalista! Ho's moci izdurati...citavu noc. Jedna, dvi, tri........
danas

Post by danas »

Qwert wrote:
Ne tvrdim suprotno? Sada, kako je u dijaspori...vec treca prica, zbog uticaja zagovaraca novog svjetskog poredka. 8)
de pojasni... :? ovo zadnje... :-?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

Nesferatu wrote:Slucaj A.

Godina 25, muskarac, zavrsio ekonomski fakultet u Sarajevu, iskustva radnog 1-2 godine u OHR-u

Slucaj B

Godina 25 djevojka. zavrsila ekonomski fakultet na Palama. Iskustva radnog 1-2 godine u Sumariji.

Jel djevojka sa Pala treba da trazi istu platu kao momak iz Sarajeva?
Pa jel sad rade u istoj firmi na istim radnim mjestima?Normalna preduzeca imaju pravilnik po kojem se obracunavaju plate i nigdje ne pishe"Muskarac...plus 2% :D "
zlata

Post by zlata »

Blahy wrote:
zlata wrote:
Vala moze i 5X

A apropo teme, prirodne razlike se nikada nece prevazici. Nismo i necemo nikada biti jednaki. Razliciti smo ali trebamo biti ravnopravni.

Pa znam ja da nismo "jednaki". Ja perem, spremam, kuham, jos radim i ucim, vecinom sve sama oko djeteta...on radi, gleda televizor, dize tegove. Ja ocito..nejam kad raztezati tegove...kad "reztezem" citav dan!
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

zlata wrote:
Blahy wrote:
zlata wrote:Zasto apsurdno? Ceg'se bojite? Da vam zene zarade isto k'o vi...il'more bit' vise?
Vala moze i 5X

Pa znam ja da nismo "jednaki". Ja perem, spremam, kuham, jos radim i ucim, vecinom sve sama oko djeteta...on radi, gleda televizor, dize tegove. Ja ocito..nejam kad raztezati tegove...kad "reztezem" citav dan!
:roll: Sto si se udavala, ... kad si tako nejaka. :zzzz: :P
zlata

Post by zlata »

Zato se odudajemo!
pape

Post by pape »

zlata wrote:Zato se odudajemo!
Pametno, ... eto i ja sam ti saam. :roll: :P
Blahy

Post by Blahy »

..i tako u krug :)
danas

Post by danas »

pape wrote:
eki... :D ovih kombinacija.. :D :D :D
PR80.

Post by PR80. »

Pa pogledajte samo da su nase zene imale vece mogucnosti bilo bi sigurno 70 % razvoda brakova. A zasto? - Upravo zbog tih razloga sto je vec gore @zlata navela.
Ali nije vise niko budala. Brak prezivljava samo u slucajevima ako postoji respekt jedno prema drugom, a nije niko budala da bude neciji rob.

@Blahy, bolje i u krug nego trpiti jednu budalu.
pape

Post by pape »

danas wrote:
pape wrote:
eki... :D ovih kombinacija.. :D :D :D
:roll: Danas, ... molim te, .... upotrijebi malo diplomatske mudrosti, ... u suprotnom, .... crveni kandilji. :oops: :-)
zlata

Post by zlata »

Blahy wrote:..i tako u krug :)
Neja kruga! Nece biti kruga! Muskarac koji je kadar izrabljivati svog partnera nije partner, niti muz! Ako zeli sluskinju...nek'si nadje...a moj ce sin sigurno morati znati oprati svoje gace, ispeglati svoju kosulju. Ja ga necu poslat'u svi't...da trazi domacicu-jebacicu...nego zivotnog i duhovnog prijatelja-partnera!

Svi neravnopravni odnosi vode ka raspadu...kad-tad...zato toliko brakova "puca". Zene skolujemo za "muske" poslove...a muski ne znaju kako izgleda kuhaca! K'o fol..najbolji sefovi kuhinja...a ni jedan ne zna sebi skuhat! :lol:
danas

Post by danas »

pape wrote: :roll: Danas, ... molim te, .... upotrijebi malo diplomatske mudrosti, ... u suprotnom, .... crveni kandilji. :oops: :-)
pa sad... :D :D :D mozda sam ja pozelila kandilja... :D :D :D nemas pojma koje sam deal-ove tamo sredjivala... :D :D :D pa eto... :-) :-) :-)
Blahy

Post by Blahy »

:D
Post Reply