ravna gora u banja luci!

bosniaque

#1 ravna gora u banja luci!

Post by bosniaque »

Više od 15.000 ljudi na mitingu u Banjoj Luci
Piše: Orijana VUKOVIĆ (Foto: Besima KAHRIMANOVIĆ)
18/05/05

RS bi se mogao dogoditi ”5. oktobar”

BANJA LUKA - Štab za očuvanje ustavne pozicije RS uputio je u utorak sa mitinga na Trgu Krajine u Banjoj Luci “najozbiljnije upozorenje vlastima RS da bi se slučaju daljeg urušavanja vitalnih institucija RS i ovdje mogao dogoditi jedan 5. oktobar” po uzuru na rušenje Miloševićevog režima u Beogradu.

Mitingu je prisustvovalo više od 15.000 ljudi iz cijele RS, koji su autobusima u jutarnjim časovima pristigli u Banju Luku. Građani su, obučeni u majice sa likom Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Vojislava Šešelja, nosili transparente sa kojih su poručivali da “ne žele BiH bez RS”, “traže organizovanje referenduma o svim bitnim pitanjima”, dok predstavnike vlasti RS optužuju za izdaju i stvaranje zajedničke vojske i policije.

Narodni parlament

Portparol Štaba za očuvanje ustavne pozicije RS Slavko Jovičić istakao je da je jedina tačka dnevnog reda narodnog parlamenta, koji je juče organizovan u Banjoj Luci, očuvanje RS i srpskog naroda u BiH.

Jovičić je predstavnicima vlasti u RS i BiH poručio da je osnovni cilj očuvanje RS sa nadležnostima i ovlaštenjima utvrđenim Dejtonskim sporazumom.

“Ustavno preuređenje BiH i reformski procesi ka evroatlantskim integracijama mogući su samo u mjeri kako se to dogovore tri naroda u BiH, a uz očuvanje nacionalnih interesa srpskog naroda koji se o svim značajnim pitanjima mora opredijeliti na referendumu”, rekao je Jovičić.

On je naglasio da reforma policije mora biti sprovedena u skladu sa ustavima RS i BiH, dok se reforma odbrane mora implementirati u skladu sa rješenjima usvojenim u Narodnoj skupštini RS.

Okupljenim građanima obratili su se predstavnici svih 11 nevladinih organizacija, koje čine Štab za zaštitu ustavne pozicije RS, sa jedinstvenom porukom vlastima RS i međunarodnim zvaničnicima da neće prihvatiti eroziju institucija RS, uz insitiranje da se o svim značajnim pitanjima građani izjasne na referendumu.

“Niko nema prava da potpiše smrtnu presudu za RS. Zahtjev za brisanje entitetske granice u reformi policije kap je koja je prelila čašu”, rekao je predsjednik Štaba Savo Cvjetinović, upozorivši političare da će, u slučaju da nestane RS, nestati i njihove fotelje.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić je u ime 55.000 logoraša u RS najavio i mogućnost “novog proboja s ciljem očuvanja RS”.

“OHR mora shvatiti da je ustupcima koje je do sada davala RS došao kraj. Raduje nas činjenica da su političke stranke konačno shvatile ozbiljnost situacije u vezi sa ukidanjem policije. Nadamo se da će to učiniti i sve srpske stranke u RS”, istakao je Dukić.

Predsjednik Narodnog pokreta “Otpor” Laza Ristić je precizirao da je posljednji čas da se visokom predstavniku i OHR poruči da je u BiH i RS dosta reformi.

Unitarna BiH

“Reformama rušite institucije RS i stvarate unitarnu BiH. Nemojte nas vraćati u lažno bratstvo i jedinstvo u BiH. 1992. godine imali smo zajedničku i vojsku i policiju i sve smo to napustili”, poručio je Ristić.

Bez obzira na činjenicu da je u u Banjoj Luci juče zasjedala Narodna skupština RS, miting je, prema informacijama Centra javne bezbjednosti Banjaluka, prošao bez incidenata. Okupljeni građani su se nakon skoro dva časa mirno razišli i pored Banskog dvora i zgrade Parlamenta i Vlade RS, koje su obezbijeđivale jake snage policije iz svih krajeva RS, uputili ka autobusima koji su bili parkirani u udaljenim gradskim naseljima.

“Evropa nam ne treba ako je njen cilj nestanak RS”

Jovičić je predstavnicima političke vlasti još jednom ukazao na činjenicu da RS mora opstati i da narod više neće tolerisati rasprodaju i uništavanje njenih institucija.

“Danas, odlukom prisutnog naroda, štitimo ustavni poredak RS i BiH. RS je uređeniji dio BiH i nije prijetnja za ulazak u Evropsku uniju. Mi hoćemo u Evropu, ali Evropa nam ne treba ako je njen cilj nestanak RS”, kazao je Jovičić, dodavši da okupljeni narod hoće BiH sa RS u kojoj će se svi narodi osjećati sigurnim i ravnopravnim.

Foto: Mitingaši nosili majice sa likovima ratnih zločinaca

Image

hajmo sada da cujemo nase zemljake poput nenady-a i ostalih sta oni kaze na ovo, ako je zaista vecina gradjana manjeg bh-entiteta za jedinstvenu bosnu i hercegovinu zasto ne organizuju protiv-demose za jedinstvenu bosnu i hercegovinu ili radije po forumima solite pamet ljudima o vasoj multietnicnosti! :? :roll:
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Zavisi šta smatraš pod jedinstvenom BiH. Da li je to centralizovana tvorevina koju bošnjaci toliko priželjkuju? Pročitaj jedan od postova earth-simulatora tako je dobro opisao to. Ni ja ne želim pripajanje Srbiji(to sam toliko puta dosad spomenuo ali tebi nikako da dopre do mozga ali prije da ti čitaš ono tebi odgovara) ni centralizaciju ni dominaciju većine iz Sarajeva.
Stalno jedne te iste teme. Ima ovakvih teme barem još 3 na ovom forumu. Dupliranje je stvarno nepotrebno.
bosniaque

Post by bosniaque »

Nenadv24 wrote:Zavisi šta smatraš pod jedinstvenom BiH. Da li je to centralizovana tvorevina koju bošnjaci toliko priželjkuju? Pročitaj jedan od postova earth-simulatora tako je dobro opisao to. Ni ja ne želim pripajanje Srbiji(to sam toliko puta dosad spomenuo ali tebi nikako da dopre do mozga ali prije da ti čitaš ono tebi odgovara) ni centralizaciju ni dominaciju većine iz Sarajeva.
Stalno jedne te iste teme. Ima ovakvih teme barem još 3 na ovom forumu. Dupliranje je stvarno nepotrebno.

pa koliko je meni poznato svaka normalna drzava mora da ima svoju centralu i nikako dvije centrale, znaci jedan glavni grad jedna vlada jedna policija a bogami i vojska, to je za sve normalne ljude nesto normalno, osim za ovakve koji dolaze na ovakve proteste! :roll: :?
ne zelis pripajanje srbiji ali neces da priznas da je tvorevina RS samo smetnja na putu ka evropi! :roll:
znaci po svaku cijenu RS mora opstati! :-)
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Rekao sam da ne želim pripajanje ali želim decentralizaciju BiH i nikakvu dominaciju većinskog naroda a upravo tako se ponaša bošnjačka politička elita. Što se mene tiče i kantoni sa srpskom većinom ne bi bili loše rješenje.
Zadig

Post by Zadig »

Nenadv24 wrote:Rekao sam da ne želim pripajanje ali želim decentralizaciju BiH i nikakvu dominaciju većinskog naroda a upravo tako se ponaša bošnjačka politička elita. Što se mene tiče i kantoni sa srpskom većinom ne bi bili loše rješenje.
jeste, rekao si
Toozla

Post by Toozla »

..."taktika ganjam svoj rep da ga ugrizem"....
...pravljenje alibija za odbijanje reforme policije....kako da prihvatimo reformu kad je narod protiv......

...a ko je organizovao narod, odstampao transparente, majice i doveo ga u BL... :? ....isti koji ce se pozivati na volju naroda i odbiti reforme...
Zadig

Post by Zadig »

Toozla wrote:..."taktika ganjam svoj rep da ga ugrizem"....
...pravljenje alibija za odbijanje reforme policije....kako da prihvatimo reformu kad je narod protiv......

...a ko je organizovao narod, odstampao transparente, majice i doveo ga u BL... :? ....isti koji ce se pozivati na volju naroda i odbiti reforme...
kolege sa majica jarane, eto ko
CROCOP

Post by CROCOP »

Ma je li ono Neno s kapicom drzi zastavu?
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Ne ono CROCOP špijunira pa se je i prigodno obukao.
Rahat Lokum

Post by Rahat Lokum »

Nenadv24 wrote:Rekao sam da ne želim pripajanje ali želim decentralizaciju BiH i nikakvu dominaciju većinskog naroda a upravo tako se ponaša bošnjačka politička elita. Što se mene tiče i kantoni sa srpskom većinom ne bi bili loše rješenje.
He...he... :D
Kakav nagli zaokret :-)
Bice kantoni ili nazovimo to i ekonomske regije koje su davno izcrtane i koje su uvijek bile logicne i bice i u buducnosti.
B Luka,Tuzla,Zenica,Sarajevo i Mostar.
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Nisam rekao ekonomske regije nego kantoni. Na ovih 10 pridodati još 6-7 ali sa srpskom većinom. Onda će vam valjda biti lakše jer eto neće više biti "Republike Mrske" kako neki kažu. :D :D :D Nakon nestanka RS-a i ekonomija će procvjetati sustići ćemo i prestići Hrvatsku, ljubav će vladati među narodima, neće biti četnika, ustaša, vehabija ma milina jedna. Biće kao u raju.
Last edited by Nenadv24 on 18/05/2005 18:12, edited 5 times in total.
earth-simulator

Post by earth-simulator »

Rahat Lokum wrote:Kakav nagli zaokret
Bice kantoni ili nazovimo to i ekonomske regije koje su davno izcrtane i koje su uvijek bile logicne i bice i u buducnosti.
Ma bit ce sve onako kako ti kazes :-)
Bit ce "ekonomske" banovine u BiH, a granice banovina ce naravno odredjivati Bosnjaci. Eto sad smo svi zadovoljni :zzzz:

p.s.
Inace da si pratio Nenadovu diskusiju vidio bi da ovo nije nikakav zaokret. Naravno Srbi nikada nece pristati niti na ovo, a tvoja reakcija pokazuje kako bi reagirali na bilo kakav srpski ustupak. Osim toga Srbi na primjeru Hrvata mogu dosta nauciti, a i naucili su. Priznajem da su tu pametnije rukovodstvo imali!
Zadig

Post by Zadig »

, ljudi se ljube na svakom koraku, neće biti četnika, ustaša, vehabija ma milina jedna
8)
jebotenickname

Post by jebotenickname »

Banja Luka će se opet jednog dana zvati Banska Luka.

Joj kad krenu bljeskovi i oluje sa svih strana, joj,joj......joj
Zadig

Post by Zadig »

jebotenickname wrote:Banja Luka će se opet jednog dana zvati Banska Luka.

ne zakuhavaj ovdje!
:D
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

A Osijek bi se mogao opet zvati Osik a tek dogovorićemo se i za ostatak Srijema/Srema i Baranje možda čak i do Slavonskog Broda. :lol: :lol:
Zadig

Post by Zadig »

nenade, nenade, neki snovi tesko izumiru
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Vidim da bi neki ponovo oluju ali ovaj put bi ih mogao grom pogoditi.
jebotenickname

Post by jebotenickname »

Nenadv24 wrote:

A Osijek bi se mogao opet zvati Osik a tek dogovorićemo se i za ostatak Srijema/Srema i Baranje možda čak i do Slavonskog Broda. :lol: :lol:
Osijek se nikad nije zvao Osik. Banja Luka se do dolaska Turaka zvala Banska Luka ili ti Banove Njive. Mjesto je osnovano za vrijeme vladanja velikog vojvode bosanskog i hercega splitskog, Hrvoja Vukčića Hrvatinića.
Zadig

Post by Zadig »

Nenadv24 wrote:Vidim da bi neki ponovo oluju ali ovaj put bi ih mogao grom pogoditi.
ljudski je nadati se nenade
jebotenickname

Post by jebotenickname »

Povijesne činjenice su povijesne činjenice. :D
Rahat Lokum

Post by Rahat Lokum »

earth-simulator wrote:
Rahat Lokum wrote:Kakav nagli zaokret
Ma bit ce sve onako kako ti kazes :-)
Bit ce "ekonomske" banovina BiH, a granice banovina ce naravno odredjivati Bosnjaci. Eto sad smo svi zadovoljni :zzzz:

p.s.
Inace da si pratio Nenadovu diskusiju vidio bi da ovo nije nikakav zaokret. Naravno Srbi nikada nece pristati niti na ovo, a tvoja reakcija pokazuje kako bi reagirali na bilo kakav srpski ustupak. Osim toga Srbi na primjeru Hrvata mogu dosta nauciti, a i naucili su. Priznajem da su tu pametnije rukovodstvo imali!
Ne nece biti onako kako ja kazem ,nego onako kako kazu ONI sto odlucuju i o mojoj i tvojoj sudbini.
Mi smo samo pokusni kunici.
Kako ce se zvati kanton ili ekonomska regija nije ni bitno,vaznije je da taj kanton nece imati nacionalni prefiks u svom imenu zbog tebe a i zbog mene,da bi se ugodnije osjecali u svakom cosku zajednicke nam domovine.
Grijesis debelo ako mislis da likujem zbog napacenih BiH naroda .
Zbog kriminalaca i nacionalista nemogu da lazem.Radujem se :D
Zadig

Post by Zadig »

drug ratluk progovori!
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Osijek se zvao Osik ili tako nešto jer su Srbi bili većina čak i prije ovog rata. Sada ćeš reći da sam izvalio da su Srbi bili većina u Osijeku a to sam baš pročitao na jednom hrvatskom web site-u prije neke 3 godine. Osik se zvao mislim početkom 19.vijeka.
Rahat Lokum

Post by Rahat Lokum »

Zadig wrote:drug ratluk progovori!
Jos da prohodam :D
Post Reply