Ratovi pod krinkom religije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Tkd

#76 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Tkd »

Aham, sorry, nedostatak sna :D

E moj drug, razumijem ja tebe u potpunosti. I to im je neko hvalisanje i normalnost postala. Ismijavanje jednog Isusa (Isa a.s), nevjerovatno.
hrastov žižak

#77 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by hrastov žižak »

madner wrote:
hrastov žižak wrote:
madner wrote:Ne, ne moraju. Upravo oko religije imas primjere neracionalnog ponasanja motivisanim upravom vjerskim postulatima.
pa ne govorimo o racionalnosti, valjda govorimo o materijalizmu.
Neracionalno ponasanje = nema materijalnog opravdanja.
Dakle ponekad su se stvari stvarno radile iz vjerskih razloga i nisu imale nikakvu tajnu agendu.
Ne bih ja stavio znak jednakosti između to dvoje. Recimo, manijakalna želja za ubijanjem, za krvlju, za ratovanjem općenito, može biti stvarni motiv rata, pogotovo u prošlosti, ali iako ima materijalno opravdanje i dalje je iracionalan. Po ovom pitanju ja sam materijalist, smatram da uvijek postoje materijalni motivi rata, pa makar bio vođen od iracionalnih ljudi koji vjeruju da ga vode zbog nekog idealizma, mislim da su njihovi nesvjesni motivi zapravo materijalistički.
Zhurba

#78 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Zhurba »

Tkd wrote:Aham, sorry, nedostatak sna :D

E moj drug, razumijem ja tebe u potpunosti. I to im je neko hvalisanje i normalnost postala. Ismijavanje jednog Isusa (Isa a.s), nevjerovatno.
it s ok drug ...ovdje drugarica :lol: al san je u pitanju... :)
anway mnogi ce "umovi" sloziti da je to dovoljan razlog da jedni druge poubijamo....koliko nam malo za mrznju treba...a koliko puno da se volimo...sto li je to tako...ja sam sa starcima na ratnoj nozi zavrsila objasnjavajuci kako ismijavaju svakog "vjerskog namjesnika" tako da to nije nista neobicno...medjutim toliko je tesko gledati kako ismijavaju Muhameda a.s. nego Isa a.s. a sto ??!!
Tkd

#79 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Tkd »

Zhurba wrote:
Tkd wrote:Aham, sorry, nedostatak sna :D

it s ok drug ...ovdje drugarica :lol: al san je u pitanju... :)
anway mnogi ce "umovi" sloziti da je to dovoljan razlog da jedni druge poubijamo....koliko nam malo za mrznju treba...a koliko puno da se volimo...sto li je to tako...ja sam sa starcima na ratnoj nozi zavrsila objasnjavajuci kako ismijavaju svakog "vjerskog namjesnika" tako da to nije nista neobicno...medjutim toliko je tesko gledati kako ismijavaju Muhameda a.s. nego Isa a.s. a sto ??!!

Ja osuđujem svako ismijavanje bilo kojeg Poslanika, no svi poslanici su slani određenim narodima, no Muhammed s.a.v.s je poslat cijelom čovječanstvu. Zato i ovolike pobune. On je Idol za Muslimane. Samo da ovi "pokemoni" sada ne počnu sa citiranjem, umoran sam od njih :D
hrastov žižak

#80 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by hrastov žižak »

Za religijske mantre imaš milion tema o religiji. Ovdje se vodi diskusija o historiji.
Zhurba

#81 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Zhurba »

hrastov žižak wrote:Za religijske mantre imaš milion tema o religiji. Ovdje se vodi diskusija o historiji.
i ovo ce ti jednom biti *istorija :D uzivaj sad u njoj :wink:
madner

#82 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

hrastov žižak wrote:
madner wrote:
hrastov žižak wrote:pa ne govorimo o racionalnosti, valjda govorimo o materijalizmu.
Neracionalno ponasanje = nema materijalnog opravdanja.
Dakle ponekad su se stvari stvarno radile iz vjerskih razloga i nisu imale nikakvu tajnu agendu.
Ne bih ja stavio znak jednakosti između to dvoje. Recimo, manijakalna želja za ubijanjem, za krvlju, za ratovanjem općenito, može biti stvarni motiv rata, pogotovo u prošlosti, ali iako ima materijalno opravdanje i dalje je iracionalan. Po ovom pitanju ja sam materijalist, smatram da uvijek postoje materijalni motivi rata, pa makar bio vođen od iracionalnih ljudi koji vjeruju da ga vode zbog nekog idealizma, mislim da su njihovi nesvjesni motivi zapravo materijalistički.
Imamo mali nesporazum zbog pojmova. Imas Vizantiju koja vodi civilni rat u trenutku koji joj nimalo ne odgovara zbog teoloskih nesuglasica. Sa materijalne strane to je cisti gubitak. Sa neke post analiticke tacke imas pobjednike i gubitnike, ali ne mozes reci da je to bio tada glavni motiv. Ljudi su se stvarno krvili oko toga da li smijes predstavljati likove u crkvi.
hrastov žižak

#83 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by hrastov žižak »

madner wrote:
hrastov žižak wrote:
madner wrote: Neracionalno ponasanje = nema materijalnog opravdanja.
Imamo mali nesporazum zbog pojmova. Imas Vizantiju koja vodi civilni rat u trenutku koji joj nimalo ne odgovara zbog teoloskih nesuglasica. Sa materijalne strane to je cisti gubitak. Sa neke post analiticke tacke imas pobjednike i gubitnike, ali ne mozes reci da je to bio tada glavni motiv. Ljudi su se stvarno krvili oko toga da li smijes predstavljati likove u crkvi.
Ma da, očito različito poimamo pojam materijalizma.
AleksoMKD

#84 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by AleksoMKD »

Ja nekako jednostavno vidim razloge za rat. T.j sve je u nekom materijalnom interesu, bez razlike koji bio izgovor.

U sustini kao jedna studija koju sam odavno citao o plemenskim ratovim medju najzaostalijim plemenima u Africi i Papua-Novoj Gvineji.

Pitanje: "Dali znate razliku izmedju dobrog i loseg?"
Odgovor" Da, dobro je kad mi pobijemo ratnike neprijateljskog plemena i uzmemo im zene i koze, lose je kad oni to naprave nama."

I otprilike to je to. Duboko u sebi mi smo jos plemenski nastrojeni i nase je pleme uvek najbolje.

Ja jesam ateista ali mislim da su Muhamed, Isus, Buda i jos koji ne vec poslanici, proroci, sta god (ne vredjam ali posto ne vjerujem meni nisu ni jedno) imali za cilj opste poboljsanje zivota ljudi na nacin koji se njima cinio ispravnim ali eventualno ljudi sve iskrenu kako odgovara vladajucij eliti i od okretanja drugog obraza dobijes genocid.
Zato sam za apsolutno razdvajanje drzave i religije.
Tkd

#85 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by Tkd »

hrastov žižak wrote:Za religijske mantre imaš milion tema o religiji. Ovdje se vodi diskusija o historiji.

Imate mislio si napisati. ;-)
madner

#86 Re: Ratovi pod krinkom religije

Post by madner »

Ti koristis filozofsku definiciju, dok ja polazim od historijske.
Post Reply