RATNI ZLOČINI

Post Reply
Aulus Agerius

#1 RATNI ZLOČINI

Post by Aulus Agerius »

Draga rajo!

Svima nama je jako dobro poznato šta se sve događalo na ovim prostorima, koliko je civila pobijeno za vreme rata na najbrutalnije moguće načine, koliko ljudi je proterano iz svojih domova... Pored toga, svima nama je i upropašćeno više godina naših života. Ipak, to su stvari koje su iza nas, ali se još uvek osećaju tragovi. Na prošlost bih najviše voleo kada bismo svi mogli da zaboravimo. Međutim, to nažalost svih nas nije moguće. Sa prošlošću se treba suočiti, osuditi je i eksplicitno završiti s njom za uvek. Po mom mišljenju rasprava o tome ko je koga više proterivao i ubijao ne vodi nas nikuda i čini nas slepim. To smo jako lepo mogli da uočimo na podforumu “Politika” u vezi sa temom “Oluja”, ali ne vezujem ovu misao samo za tu temu, već za sve ratne zločine protiv civilnog stanovništva na teritoriji bivše Jugoslavije, dok sam nju uzeo samo za jedan od primera zbog toga što je to u ovom trenutku aktuelna. To je tema sa ogromnim brojem poruka, ali ako malo bolje pogledamo sve ove poruke zapravo nemaju nekog većeg smisla i mogle bi da se svedu na dve poruke – na kritiku i apologetiku ove akcije, a sve ostalo su u suštini niska prepucavanja koja su nažalost kod velikog broja ljudi još uvek prisutna u regionu (najtužnije je jer su sveprisutna i kod političara). Čemu sve to vodi? Zar ne bi bilo logičnije i humanije da svako od nas osudi svaki ratni zločin protiv civilnog stanovništva koji je počinjen od bilo koje stane prema bilo kome? Zar ne treba sve to posmatrati sa gledišta elementarnih ljudskih prava? Uveren sam u to da se od prošlosti ne živi, već da se sa njom treba suočiti i raskrstiti jednom zauvek. Zbog toga, radi nas, naše dece, naše budućnosti, svaka državna vlast po mom mišljenju mora da osudi sve zločine koji su počinjeni, da isporuči Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju sve zločince koji se nalaze na poternici tog suda, kao i da pred domaćim sudovima pravično sudi zločincima. Između ostalog, to su preduslovi bez kojih nema ulaska u NATO pakt, u EU, mnogobrojnih kredita, donacija itd…

Hoću bolju budućnost! Hoću deci da obezbedim bolji život! …………………………… i čemu sve to???

SUOČIMO SE SA PROŠLOŠĆU RADI NAS I RADI BUDUĆNOSTI NAŠE DECE!!!
manijak1

Post by manijak1 »

"Dragi" Auluse :oops: da li je Oluja proizvod agresije SCG na Republiku Hrvatsku i da li je ista ta zajednica izvršila agresiju na BiH ?
I ne vidim da se ne osuđuju ratni zločini protiv civilnog stanovništva i u BiH i u Hrvatskoj no vidim da se pod istu kapu stavljaju Oluja i Srebrenica što je jednostavno nezamislivo.
Po mom mišljenju rasprava o tome ko je koga više proterivao i ubijao ne vodi nas nikuda i čini nas slepim
Mene jednostavno zaobilaženje činjenice ko je upotrijebio vojnu silu da urami RAM :D čini bijesnim :D
pitt

Post by pitt »

Dragi authore teme....postedi nas vishe :D
da pamtis

Post by da pamtis »

pitt wrote:Dragi authore teme....postedi nas vishe :D
podpisujem!!
No_Comment

#5 Re: RATNI ZLOČINI

Post by No_Comment »

Aulus Agerius wrote:Draga rajo!

Svima nama je jako dobro poznato šta se sve događalo na ovim prostorima, koliko je civila pobijeno za vreme rata na najbrutalnije moguće načine, koliko ljudi je proterano iz svojih domova... Pored toga, svima nama je i upropašćeno više godina naših života. Ipak, to su stvari koje su iza nas, ali se još uvek osećaju tragovi. Na prošlost bih najviše voleo kada bismo svi mogli da zaboravimo. Međutim, to nažalost svih nas nije moguće. Sa prošlošću se treba suočiti, osuditi je i eksplicitno završiti s njom za uvek. Po mom mišljenju rasprava o tome ko je koga više proterivao i ubijao ne vodi nas nikuda i čini nas slepim. To smo jako lepo mogli da uočimo na podforumu “Politika” u vezi sa temom “Oluja”, ali ne vezujem ovu misao samo za tu temu, već za sve ratne zločine protiv civilnog stanovništva na teritoriji bivše Jugoslavije, dok sam nju uzeo samo za jedan od primera zbog toga što je to u ovom trenutku aktuelna. To je tema sa ogromnim brojem poruka, ali ako malo bolje pogledamo sve ove poruke zapravo nemaju nekog većeg smisla i mogle bi da se svedu na dve poruke – na kritiku i apologetiku ove akcije, a sve ostalo su u suštini niska prepucavanja koja su nažalost kod velikog broja ljudi još uvek prisutna u regionu (najtužnije je jer su sveprisutna i kod političara). Čemu sve to vodi? Zar ne bi bilo logičnije i humanije da svako od nas osudi svaki ratni zločin protiv civilnog stanovništva koji je počinjen od bilo koje stane prema bilo kome? Zar ne treba sve to posmatrati sa gledišta elementarnih ljudskih prava? Uveren sam u to da se od prošlosti ne živi, već da se sa njom treba suočiti i raskrstiti jednom zauvek. Zbog toga, radi nas, naše dece, naše budućnosti, svaka državna vlast po mom mišljenju mora da osudi sve zločine koji su počinjeni, da isporuči Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju sve zločince koji se nalaze na poternici tog suda, kao i da pred domaćim sudovima pravično sudi zločincima. Između ostalog, to su preduslovi bez kojih nema ulaska u NATO pakt, u EU, mnogobrojnih kredita, donacija itd…

Hoću bolju budućnost! Hoću deci da obezbedim bolji život! …………………………… i čemu sve to???

SUOČIMO SE SA PROŠLOŠĆU RADI NAS I RADI BUDUĆNOSTI NAŠE DECE!!!

E haj ti sada fino na Serbian cafe na svoj teren.... pa im fino izdiplaj nako u desetercu ovo shto si ovde napisao...pa mozda promjene retoriku tj. pokazu zelju da se odreknu guslanja... suoce sa proshloshcu i udju u,, mrski,, Nato i EU...Mislim da ti je tamo prava adresa za ovo shto si naveo ovde...

!
gavrilo

#6 Re: RATNI ZLOČINI

Post by gavrilo »

No_Comment wrote:E haj ti sada fino na Serbian cafe na svoj teren.... pa im fino izdiplaj nako u desetercu ovo shto si ovde napisao...pa mozda promjene retoriku tj. pokazu zelju da se odreknu guslanja... suoce sa proshloshcu i udju u,, mrski,, Nato i EU...Mislim da ti je tamo prava adresa za ovo shto si naveo ovde...

!
a ja mislim da bi ti to trebao svaki dan po tri puta da procitas...

kada smo vec kod serbiancafe-a... ti bi im vise odgovarao... :oops:
Maga

#7 Re: RATNI ZLOČINI

Post by Maga »

gavrilo wrote:
No_Comment wrote:E haj ti sada fino na Serbian cafe na svoj teren.... pa im fino izdiplaj nako u desetercu ovo shto si ovde napisao...pa mozda promjene retoriku tj. pokazu zelju da se odreknu guslanja... suoce sa proshloshcu i udju u,, mrski,, Nato i EU...Mislim da ti je tamo prava adresa za ovo shto si naveo ovde...

!
a ja mislim da bi ti to trebao svaki dan po tri puta da procitas...

kada smo vec kod serbiancafe-a... ti bi im vise odgovarao... :oops:
Pre pronalaska interneta Srbi su se obicno slali u PM ili 3 PM,
danas vidim jako moderno slati ih na SC!

Moderna vremena! ( Carli Caplin)
Cvako

Post by Cvako »

Cuj ovo ej, sad bi malo mir, mir, mir niko nije kric.prvo reci ko je do rata doveo i ko je pokrenuo agresiju, pa onda pricaj o ratnim zlocinima.Cinjenica je jedna, Srbija je 90/91/92 pokrenula masovnu pljacku i genocid na teritoriji Hrvatske i BiH, a sada bi najbolje bilo da plati ratnu odstetu i javno prizna ono sto se desilo.A za dobrobit nase djece, utalimo se i napravimo drinski zid visok 20 i sirok 30 metara...
praznina

Post by praznina »

Cvako wrote:Cuj ovo ej, sad bi malo mir, mir, mir niko nije kric. prvo reci ko je do rata doveo i ko je pokrenuo agresiju, pa onda pricaj o ratnim zlocinima.Cinjenica je jedna, Srbija je 90/91/92 pokrenula masovnu pljacku i genocid na teritoriji Hrvatske i BiH, a sada bi najbolje bilo da plati ratnu odstetu i javno prizna ono sto se desilo.A za dobrobit nase djece, utalimo se i napravimo drinski zid visok 20 i sirok 30 metara...

Zid!

Koje nebuloze!
Post Reply