Ratni tunel ulaz cener
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mrkalj
#1 Ratni tunel ulaz cener
Pošao da obidjem ratni tunel (D-B),kroz koji sam u toku rata prošao 10-15 puta i ostao iznenadjen.
Cijena ulaska za punoljetne osobe 10 KM,za učenike 5KM, a za djecu do 6 godina se ne plaća.
Pa ne mogu da vjerujem da je ulaz cener.Otišao familijarno rekoh da djeca vide i ostao više nego iznenadjen.Naravno da nisam ušao, samo se okrenuo i vratio odakle sam i pošao.
Pa se pitamo zašto muzeji propadaju.
Sad mi je sve jasno
Cijena ulaska za punoljetne osobe 10 KM,za učenike 5KM, a za djecu do 6 godina se ne plaća.
Pa ne mogu da vjerujem da je ulaz cener.Otišao familijarno rekoh da djeca vide i ostao više nego iznenadjen.Naravno da nisam ušao, samo se okrenuo i vratio odakle sam i pošao.
Sad mi je sve jasno
Last edited by mrkalj on 30/10/2013 07:24, edited 1 time in total.
- Država
#2 Re: Ratni tunel
Kako sam ja kvalitetno zdrm'o glavom u one šipke gore u tunelu '93...
Uh kad se sjetim, ocam...
Uh kad se sjetim, ocam...
-
PM72
#3 Re: Ratni tunel
Sin vlasnika kuće bioje na tunelu u vojnoj policiji koja je bukvalno pljačkala vojsku i civile.jedino su se sklanjali kad se naoružana vojska vraćala ili išla na teren.Pojedince su čerupali.dakle,naviklo je to da uzima "lopatom".
- Nekako s proljeća
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5 Re: Ratni tunel
ušo u sarajevo 1995
i dosta od mene što se tunela tiče

i dosta od mene što se tunela tiče
-
goran16v
#6 Re: Ratni tunel
Ako sam dobro upratio natezanje na relaciji Kanton - Kolari je sto je uslov Kantona da preuzme Tunel kao muzej da postavi svog kustosa dok je stari Kolar trazio da sin ostane kustos i samim time drzavni uposlenik.
- GandalfSivi
#7 Re: Ratni tunel
Imao jednom papire, cekao 12 sati i odustao. Bez papira hejbet puta prosao...
- fantom slobode
#8 Re: Ratni tunel
A tek kad poplavi...ja nosio uvijek tene, pa cizme u ruksak, a tene na noge...
potpis zbog visine...to je bio uvijek izazov...

-
VjecitiStudent
#9 Re: Ratni tunel ulaz cener
Ništa čudno, izvor profita bio i ostao.mrkalj wrote:Pošao da obidjem ratni tunel (D-B),kroz koji sam u toku rata prošao 10-15 puta i ostao iznenadjen.
Sad mi je sve jasno
Još nek zaposle Alemka kao kustosa i sve je došlo na svoje mjesto.
-
PM72
#10 Re: Ratni tunel ulaz cener
Gdje piše da se tokom rata naplaćivao prolaz?
- Repetitor
#11 Re: Ratni tunel ulaz cener
Znam samo da je tokom barbarske opsade Sarajeva,tunel bio korišten masovno za šverc Alemkove robe i onakvih sličnih Alemku.Ranjenici su znali čekati na transport dok se roba ne pronese/provuče.
Još jedna žalosna činjenica je ta,da sam prvu uniformu od Armije dobio,nakon što je moj otac pristao da cijelu jednu noć prenosi robu za Alemka,a za uzvrat dobije se uniforma.Nije mogao da gleda dijete(mene) kako ćamim u rovu bez uniforme,nego onako u tenama i nekoj civilnoj jaknici. Pošto sam bio ostao bez moje ''privatne'' uniforme,sa Krtelja,nakon ranjavanja...
Još jedna žalosna činjenica je ta,da sam prvu uniformu od Armije dobio,nakon što je moj otac pristao da cijelu jednu noć prenosi robu za Alemka,a za uzvrat dobije se uniforma.Nije mogao da gleda dijete(mene) kako ćamim u rovu bez uniforme,nego onako u tenama i nekoj civilnoj jaknici. Pošto sam bio ostao bez moje ''privatne'' uniforme,sa Krtelja,nakon ranjavanja...
-
PM72
#12 Re: Ratni tunel ulaz cener
Nosila se maskirna uniforma specijalne jedinice MUP-a iz Krtelja?Repetitor wrote:Znam samo da je tokom barbarske opsade Sarajeva,tunel bio korišten masovno za šverc Alemkove robe i onakvih sličnih Alemku.Ranjenici su znali čekati na transport dok se roba ne pronese/provuče.
Tunel jeste bio korišten za šverc Alemkove robe ali je imao regularne papire,što hoće reći,šverc pod pokroviteljstvom "države"
Običnoj raji i sirotinji su znali pretresati ruksake i uzimati što ko fol nije bilo dozvoljeno.
Ali,kao to već biva, nisu imali puno hajra od tolikih maraka.Znam ih nekoliko,jedva sastavljaju kraj s krajem.haram para.
-
goran16v
#13 Re: Ratni tunel ulaz cener
Ali su svi ko jedan bjezali pod crnu zemlju od kolone koja se vraca sa terena!
-
VjecitiStudent
#14 Re: Ratni tunel ulaz cener
Pijunima nije dugo trajalo, ali zato glavešinama ove kriminalne operacije i danas jako dobro ide.PM72 wrote: ...
Ali,kao to već biva, nisu imali puno hajra od tolikih maraka.Znam ih nekoliko,jedva sastavljaju kraj s krajem.haram para.
-
goran16v
#15 Re: Ratni tunel ulaz cener
Tacno, ali nazalost taj isti poduhvat je bio istovremeno jedan o najvecih ratnoprofiterskih obiljezja tadasnje be-ha politicke, vojne i poslovne elite i opet nazalost, njegovu prvobitnu i casnu namjenu i upotrebu nikad nece biti moguce odvojiti od te druge strane price.Sarajmen wrote:
Ne postoji ni jedan pojedinačni poduhvat na strani branilaca Sarajeva u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, u periodu 1992-1995, koji je planiran i izveden u potpunosti uspješno kao što je Objekat D-B. Nijedn sličan poduhvat ili projekat nije u konačnici dao toliki doprinos , kao ovaj o kojem ti naprđuješ i svodiš ga na nivo švercerske rute ratnih profitera.
Ako nije u pitanju tvoje neznanje, veliki si i zlonamjerni paćenik .
-
goran16v
#16 Re: Ratni tunel ulaz cener
Nisam tvrdio da su bare-bare nego da se taj negativni ratnoprofitersko-svercerski dio nikad nece moci odvojiti pod pojma tunel. Nazalost to je tako, a razmjer u kojem se to desavalo je toliki da je svako ko se priblizio tunelu svjedocio tome...Sarajmen wrote:Apsolutno pogrešno izbalansirana tvrdnja. Navedi mi sve te negativne primjere, preko kojih si došao do zaključka da su ''bare-bare'' . A ja ću ti navesti sve meni poznate pozitivnosti tog projekta.
- Repetitor
#17 Re: Ratni tunel ulaz cener
Sarajmen...
Prijatelju,jarane,brate...kako god hoćeš.
Dokazani si patriota što se tiče ovog foruma i ne bih želio da mi ni kojim slučajem ne daj Bože šta zamjeriš,ako moje i tvoje mišljenje dođe do suprotnosti.Znači imaš moj potpuni respekt što se tiče svega,što si uradio na ovom forumu i diskusijama koje vodimo.
Što se tiče tunela,ne znam da li sam ikada spominjao prije ovde,ali ja sam jedan od onih 12 ljudi iz Dobrinje koji su prvi izašli kroz taj tunel da branimo Igman.Mnoge neke stvari su u pravu što se tiče tunela.
Ali isto tako smatram da neke stvari nisi u pravu ili možda jednostavno nemaš te informacije,vezano za taj tunel.Svašta se tu negativnog izdešavalo,ali kažem ti,ne bih želio da ja sada iznosim sav prljavi veš ovde nakon toliko godina,jer koliko god ja pričao ili neko drugi o tom ''prljavom vešu'' oko tunela,ta ili te priče neće umanjiti vrijednost istog,a niti zasluge oko tog cijelog projekta D-B...
Ne zamjeri šta
Pozdrav domovini !
Prijatelju,jarane,brate...kako god hoćeš.
Dokazani si patriota što se tiče ovog foruma i ne bih želio da mi ni kojim slučajem ne daj Bože šta zamjeriš,ako moje i tvoje mišljenje dođe do suprotnosti.Znači imaš moj potpuni respekt što se tiče svega,što si uradio na ovom forumu i diskusijama koje vodimo.
Što se tiče tunela,ne znam da li sam ikada spominjao prije ovde,ali ja sam jedan od onih 12 ljudi iz Dobrinje koji su prvi izašli kroz taj tunel da branimo Igman.Mnoge neke stvari su u pravu što se tiče tunela.
Ali isto tako smatram da neke stvari nisi u pravu ili možda jednostavno nemaš te informacije,vezano za taj tunel.Svašta se tu negativnog izdešavalo,ali kažem ti,ne bih želio da ja sada iznosim sav prljavi veš ovde nakon toliko godina,jer koliko god ja pričao ili neko drugi o tom ''prljavom vešu'' oko tunela,ta ili te priče neće umanjiti vrijednost istog,a niti zasluge oko tog cijelog projekta D-B...
Ne zamjeri šta
Pozdrav domovini !
-
mrkalj
#18 Re: Ratni tunel ulaz cener
Ja postavih ovu temu u vezi cijene obilaska tunela,koja iznosi 10 KM .
Znam otprilike šta se dešavalo u toku rata u objektu D-B,ali to nijee ni bitno.
Mene zanima da li je bilo ko od vas dao cenera da obidje taj muzej ili da li će dati.
Znam otprilike šta se dešavalo u toku rata u objektu D-B,ali to nijee ni bitno.
Mene zanima da li je bilo ko od vas dao cenera da obidje taj muzej ili da li će dati.
-
goran16v
#19 Re: Ratni tunel ulaz cener
Da nisam tunel "obisao" i kao muzej i kad je trebalo cenera bih dao tek kad bi to bio zvanicni muzej. Trenutno ovo meni vise lici na privatni biznis u kome je neko iskoristio splet ratnih okolnosti za prihod.
-
mrkalj
#20 Re: Ratni tunel ulaz cener
Pa to je zvanični muzej.Njime upravlja kantongoran16v wrote:Da nisam tunel "obisao" i kao muzej i kad je trebalo cenera bih dao tek kad bi to bio zvanicni muzej. Trenutno ovo meni vise lici na privatni biznis u kome je neko iskoristio splet ratnih okolnosti za prihod.
-
goran16v
#21 Re: Ratni tunel ulaz cener
Nisam znao, zadnji put kad sam bi to je bio privatni, a natezanje je bilo na relaciji KS - Kolari koji su postavili uslov da ce predati muzej drzavi ako sin bude kustos. Zna se ko moze biti kustos...mrkalj wrote:Pa to je zvanični muzej.Njime upravlja kantongoran16v wrote:Da nisam tunel "obisao" i kao muzej i kad je trebalo cenera bih dao tek kad bi to bio zvanicni muzej. Trenutno ovo meni vise lici na privatni biznis u kome je neko iskoristio splet ratnih okolnosti za prihod.
EDIT Evo sad nadjoh da je prosle godine presao pod Fond Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje gorbalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida.
Dao bih cenera, ako nista znam da postoji bar sansa da dio ode za ocuvanje zbirke i muzeja, a ne da je privatni biznis