Ratna odsteta
- kloxi
#1 Ratna odsteta
Sta vi mislite oko zrtava rata i njihovoj odsteti koju cekaju 23 godine? Da li ce dobiti skoro radi novog zakona o ratnim zlocinima koji treba da bude sproveden ili generalno oko diskusije u zadnje vrijeme po upravnim odborima i RS-u za finansijsko iscrpljenje i kako ''ne mogu isplatiti radi iscpljenja budzeta'' ali opet sudeci po ogromnim tuzbama, ce krajnije trebati? Po pricama advokata i uprava, treba da bude 2018. godine (sto je trebalo da bude 2008 pa 2012 radi opstih napora) i da cifre koje su bile presudene 50.000 KM za svakog roditelja recimo u Tuzli, ce prevazici cak 130.000 KM radi kamate koja je rasla zbog duhovnog bola i cekanja kroz vrijeme (23 punih godina). Po podacima Opstinskog suda, klasifikovali su kao ''zastarjel materijal dokaza'' sto je naravno cista glupost jer ratni zlocin ne moze da zastari negdje u 2013 pretpostavljam? Koje je vase misljenje? Smatram osobno da ce dobiti jer ipak dugo cekaju a i ako budu ukinuli, vecina roditelja ce se zaliti Trasburgu a ako dode do toga onda ce biti problem.
-
mehoxy
- orinoco
#3 Re: Ratna odsteta
Ne mogu da shvatim da neko može uzeti novac za smrt svog djeteta, majke, oca, i sl. i to još decenijama nakon smrti
- dječak sa šibicama
#4 Re: Ratna odsteta
Neki su od toga biznis napravili, recimo ona sto kaze "imam 4000 mjesecno ja mogu zivjeti sa 2, a 2 ostavim u steku"orinoco wrote:Ne mogu da shvatim da neko može uzeti novac za smrt svog djeteta, majke, oca, i sl. i to još decenijama nakon smrti
- muminovic
#5 Re: Ratna odsteta
da advoakt hrvacic (koji je sad u zatvoru) je od tog posla uzeo stotine hiljada KM, sve tuzio, medjutim zaboravio je na rok zastare (namjerno), pa je apsolutno sve sudske sporove izgubio i napravio im duplu stetu.
Prao je pare preko raznih Fondacija, oni njemu 100.000 KM da ih kolektivno zastupa, pa sve sporove izgubi.
Prao je pare preko raznih Fondacija, oni njemu 100.000 KM da ih kolektivno zastupa, pa sve sporove izgubi.
- hrle1976
#6 Re: Ratna odsteta
Jel ikad ko dobio materialnu odstetu? To o poginulim je presmjesno pricati u kontekstu odstete, jer malo sasavo zamisliti da necij zivot moze zamjeniti par stotina ili hiljada para.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#7 Re: Ratna odsteta
Naravno da ne može novac ili bilo kakva odšteta u tom kontekstu zamijeniti kad nekog izgubiš.
Ipak, oni koji su ostali iza trebaju nastaviti živjeti, s tim u vezi i naplatiti odštetu od onog ko ih je oštetio, tj. ko im je ubio nekog od rodbine.
Njemačka je godinama plaćala odštetu državama i narodima koje su oštećeni u drugom svjetskom ratu, koji su izgubili ko zna koliko ljudi u tom ratu.
Nemojmo generalizirati.
Naplatili su ljudi odštetu. Od RS, od Srbije. Neka su.
Jedan sin odveden u koncentracioni logor sa 17, drugi bio dijete od nekih 10 godina, pa nije.
Poslije rata, povratak u BiH. Treba nastaviti živjeti. Naravno da to nije nikakva satisfakcija i da nema neke pravde u tome, ali treba naplatiti odštetu.
Ipak, oni koji su ostali iza trebaju nastaviti živjeti, s tim u vezi i naplatiti odštetu od onog ko ih je oštetio, tj. ko im je ubio nekog od rodbine.
Njemačka je godinama plaćala odštetu državama i narodima koje su oštećeni u drugom svjetskom ratu, koji su izgubili ko zna koliko ljudi u tom ratu.
Nemojmo generalizirati.
Naplatili su ljudi odštetu. Od RS, od Srbije. Neka su.
Jedan sin odveden u koncentracioni logor sa 17, drugi bio dijete od nekih 10 godina, pa nije.
Poslije rata, povratak u BiH. Treba nastaviti živjeti. Naravno da to nije nikakva satisfakcija i da nema neke pravde u tome, ali treba naplatiti odštetu.
- muminovic
#8 Re: Ratna odsteta
odsteta za smrt je 20.000,00 KM, jeste malo, ali ko god je imao priliku trebao je iskoristiti.
A novci ako mu ne trebaju moze ih dati u humanitarne svrhe kako bi se nekom drugom pomoglo.
A novci ako mu ne trebaju moze ih dati u humanitarne svrhe kako bi se nekom drugom pomoglo.
- triconja
#9 Re: Ratna odsteta
Mislim da je imam 4k mjesecno ali jebem mu mater more mi bit i 2k mjesecnodječak sa šibicama wrote:Neki su od toga biznis napravili, recimo ona sto kaze "imam 4000 mjesecno ja mogu zivjeti sa 2, a 2 ostavim u steku"orinoco wrote:Ne mogu da shvatim da neko može uzeti novac za smrt svog djeteta, majke, oca, i sl. i to još decenijama nakon smrti
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#10 Re: Ratna odsteta
Ne znam šta je sve bilo, vjerovatno su uključeni i ostali aspekti, 80-100 k su naplatili u slučaju koji ja znam.muminovic wrote:odsteta za smrt je 20.000,00 KM, jeste malo, ali ko god je imao priliku trebao je iskoristiti.
- muminovic
#11 Re: Ratna odsteta
Moguce, vise bi mogao reci ako bih vidio presudu...Tomahawk11 wrote:Ne znam šta je sve bilo, vjerovatno su uključeni i ostali aspekti, 80-100 k su naplatili u slučaju koji ja znam.muminovic wrote:odsteta za smrt je 20.000,00 KM, jeste malo, ali ko god je imao priliku trebao je iskoristiti.
- insomnia78
#12 Re: Ratna odsteta
Bi l' bili na njenom mjestu, a?triconja wrote:Mislim da je imam 4k mjesecno ali jebem mu mater more mi bit i 2k mjesecnodječak sa šibicama wrote:Neki su od toga biznis napravili, recimo ona sto kaze "imam 4000 mjesecno ja mogu zivjeti sa 2, a 2 ostavim u steku"orinoco wrote:Ne mogu da shvatim da neko može uzeti novac za smrt svog djeteta, majke, oca, i sl. i to još decenijama nakon smrti
- triconja
#13 Re: Ratna odsteta
Nemam djece tako da nisam siguran jesu li te price o ljubavi prema djeci istinite, znaci ne mogu ni pokusati da odgovorim.insomnia78 wrote:Bi l' bili na njenom mjestu, a?triconja wrote: Mislim da je imam 4k mjesecno ali jebem mu mater more mi bit i 2k mjesecno
- Henry Chinaski
#14 Re: Ratna odsteta
Sve što se može uzeti, a da se ošteti fašistička i parazitska vlast mora se iskoristiti.
Šta će ko uraditi s parama, njegova je stvar.
Kakav je to rezon da ostaviš dodicku pare da kupuje helikoptere zbog nekog principa. S druge strane, svi roditelji mogu skupiti pare i otvoriti fondaciju za pomoć, obrazovanje ili sl...
Šta će ko uraditi s parama, njegova je stvar.
Kakav je to rezon da ostaviš dodicku pare da kupuje helikoptere zbog nekog principa. S druge strane, svi roditelji mogu skupiti pare i otvoriti fondaciju za pomoć, obrazovanje ili sl...
- insomnia78
#15 Re: Ratna odsteta
Nemas ni roditelje?triconja wrote:Nemam djece tako da nisam siguran jesu li te price o ljubavi prema djeci istinite, znaci ne mogu ni pokusati da odgovorim.insomnia78 wrote:Bi l' bili na njenom mjestu, a?triconja wrote: Mislim da je imam 4k mjesecno ali jebem mu mater more mi bit i 2k mjesecno
- kloxi
#16 Re: Ratna odsteta
Pa ispade sad ako su zatezne kamate od Nove Banke RS 2.97%, onda roditelji kojima je presuda bila donesena ispod 100,000 KM bi trebala iznositi preko 79,770 KM + 50,000 KM trenutne osude za 23 godine cekanja, a kolika ce cifra tek biti onima koja je presuda donesena preko 100,000 KM...
-
seldzuk
#17 Re: Ratna odsteta
Može li jedno pitanje... Je li se neko tužio s RS-om i šta se realno može dobiti na sudu?
Razmišljam da natentam mamu da tuži radi imovine u stanu na Grbavici... mada bi to mogao biti težak zadatak, nije nikad išla po sudovima, a ima i godina...
Može li se realno očekivati presuda i šta bih trebao ponuditi kao dokaze?
Razmišljam da natentam mamu da tuži radi imovine u stanu na Grbavici... mada bi to mogao biti težak zadatak, nije nikad išla po sudovima, a ima i godina...
- kica
#18 Re: Ratna odsteta
Gore ti sve pise.seldzuk wrote:Može li jedno pitanje... Je li se neko tužio s RS-om i šta se realno može dobiti na sudu?
Rok zastare 3 godine
-
seldzuk
#19 Re: Ratna odsteta
Gore ne piše ništa, ali hvala na info...kica wrote:Gore ti sve pise.seldzuk wrote:Može li jedno pitanje... Je li se neko tužio s RS-om i šta se realno može dobiti na sudu?
Rok zastare 3 godine
- Haris.ba
#20 Re: Ratna odsteta
Pa piše. Pravobranioc RS se pozove na zastaru - i ti plačaš troškove suđenja.
-
Bodkin
#21 Re: Ratna odsteta
Cuj 3 godien zastara. Kakvo ludilo..
- Maraschino
#22 Re: Ratna odsteta
kica wrote:Gore ti sve pise.seldzuk wrote:Može li jedno pitanje... Je li se neko tužio s RS-om i šta se realno može dobiti na sudu?
Rok zastare 3 godine