Ratna odsteta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kloxi

#1 Ratna odsteta

Post by kloxi »

Sta vi mislite oko zrtava rata i njihovoj odsteti koju cekaju 23 godine? Da li ce dobiti skoro radi novog zakona o ratnim zlocinima koji treba da bude sproveden ili generalno oko diskusije u zadnje vrijeme po upravnim odborima i RS-u za finansijsko iscrpljenje i kako ''ne mogu isplatiti radi iscpljenja budzeta'' ali opet sudeci po ogromnim tuzbama, ce krajnije trebati? Po pricama advokata i uprava, treba da bude 2018. godine (sto je trebalo da bude 2008 pa 2012 radi opstih napora) i da cifre koje su bile presudene 50.000 KM za svakog roditelja recimo u Tuzli, ce prevazici cak 130.000 KM radi kamate koja je rasla zbog duhovnog bola i cekanja kroz vrijeme (23 punih godina). Po podacima Opstinskog suda, klasifikovali su kao ''zastarjel materijal dokaza'' sto je naravno cista glupost jer ratni zlocin ne moze da zastari negdje u 2013 pretpostavljam? Koje je vase misljenje? Smatram osobno da ce dobiti jer ipak dugo cekaju a i ako budu ukinuli, vecina roditelja ce se zaliti Trasburgu a ako dode do toga onda ce biti problem.
mehoxy

#2 Re: Ratna odsteta

Post by mehoxy »

.
Last edited by mehoxy on 02/09/2018 11:55, edited 1 time in total.
orinoco

#3 Re: Ratna odsteta

Post by orinoco »

Ne mogu da shvatim da neko može uzeti novac za smrt svog djeteta, majke, oca, i sl. i to još decenijama nakon smrti
dječak sa šibicama

#4 Re: Ratna odsteta

Post by dječak sa šibicama »

orinoco wrote:Ne mogu da shvatim da neko može uzeti novac za smrt svog djeteta, majke, oca, i sl. i to još decenijama nakon smrti
Neki su od toga biznis napravili, recimo ona sto kaze "imam 4000 mjesecno ja mogu zivjeti sa 2, a 2 ostavim u steku"
muminovic

#5 Re: Ratna odsteta

Post by muminovic »

da advoakt hrvacic (koji je sad u zatvoru) je od tog posla uzeo stotine hiljada KM, sve tuzio, medjutim zaboravio je na rok zastare (namjerno), pa je apsolutno sve sudske sporove izgubio i napravio im duplu stetu.

Prao je pare preko raznih Fondacija, oni njemu 100.000 KM da ih kolektivno zastupa, pa sve sporove izgubi.
hrle1976

#6 Re: Ratna odsteta

Post by hrle1976 »

Jel ikad ko dobio materialnu odstetu? To o poginulim je presmjesno pricati u kontekstu odstete, jer malo sasavo zamisliti da necij zivot moze zamjeniti par stotina ili hiljada para.
Tomahawk11
Globalni moderator

#7 Re: Ratna odsteta

Post by Tomahawk11 »

Naravno da ne može novac ili bilo kakva odšteta u tom kontekstu zamijeniti kad nekog izgubiš.
Ipak, oni koji su ostali iza trebaju nastaviti živjeti, s tim u vezi i naplatiti odštetu od onog ko ih je oštetio, tj. ko im je ubio nekog od rodbine.
Njemačka je godinama plaćala odštetu državama i narodima koje su oštećeni u drugom svjetskom ratu, koji su izgubili ko zna koliko ljudi u tom ratu.
Nemojmo generalizirati.
Naplatili su ljudi odštetu. Od RS, od Srbije. Neka su.
Jedan sin odveden u koncentracioni logor sa 17, drugi bio dijete od nekih 10 godina, pa nije.
Poslije rata, povratak u BiH. Treba nastaviti živjeti. Naravno da to nije nikakva satisfakcija i da nema neke pravde u tome, ali treba naplatiti odštetu.
muminovic

#8 Re: Ratna odsteta

Post by muminovic »

odsteta za smrt je 20.000,00 KM, jeste malo, ali ko god je imao priliku trebao je iskoristiti.

A novci ako mu ne trebaju moze ih dati u humanitarne svrhe kako bi se nekom drugom pomoglo.
triconja

#9 Re: Ratna odsteta

Post by triconja »

dječak sa šibicama wrote:
orinoco wrote:Ne mogu da shvatim da neko može uzeti novac za smrt svog djeteta, majke, oca, i sl. i to još decenijama nakon smrti
Neki su od toga biznis napravili, recimo ona sto kaze "imam 4000 mjesecno ja mogu zivjeti sa 2, a 2 ostavim u steku"
Mislim da je imam 4k mjesecno ali jebem mu mater more mi bit i 2k mjesecno :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#10 Re: Ratna odsteta

Post by Tomahawk11 »

muminovic wrote:odsteta za smrt je 20.000,00 KM, jeste malo, ali ko god je imao priliku trebao je iskoristiti.

A novci ako mu ne trebaju moze ih dati u humanitarne svrhe kako bi se nekom drugom pomoglo.
Ne znam šta je sve bilo, vjerovatno su uključeni i ostali aspekti, 80-100 k su naplatili u slučaju koji ja znam.
muminovic

#11 Re: Ratna odsteta

Post by muminovic »

Tomahawk11 wrote:
muminovic wrote:odsteta za smrt je 20.000,00 KM, jeste malo, ali ko god je imao priliku trebao je iskoristiti.

Ne znam šta je sve bilo, vjerovatno su uključeni i ostali aspekti, 80-100 k su naplatili u slučaju koji ja znam.
Moguce, vise bi mogao reci ako bih vidio presudu...
insomnia78

#12 Re: Ratna odsteta

Post by insomnia78 »

triconja wrote:
dječak sa šibicama wrote:
Mislim da je imam 4k mjesecno ali jebem mu mater more mi bit i 2k mjesecno :lol:
Bi l' bili na njenom mjestu, a?
triconja

#13 Re: Ratna odsteta

Post by triconja »

insomnia78 wrote:
triconja wrote: Mislim da je imam 4k mjesecno ali jebem mu mater more mi bit i 2k mjesecno :lol:
Nemam djece tako da nisam siguran jesu li te price o ljubavi prema djeci istinite, znaci ne mogu ni pokusati da odgovorim.
Henry Chinaski

#14 Re: Ratna odsteta

Post by Henry Chinaski »

Sve što se može uzeti, a da se ošteti fašistička i parazitska vlast mora se iskoristiti.
Šta će ko uraditi s parama, njegova je stvar.

Kakav je to rezon da ostaviš dodicku pare da kupuje helikoptere zbog nekog principa. S druge strane, svi roditelji mogu skupiti pare i otvoriti fondaciju za pomoć, obrazovanje ili sl...
insomnia78

#15 Re: Ratna odsteta

Post by insomnia78 »

triconja wrote:
insomnia78 wrote:
triconja wrote: Mislim da je imam 4k mjesecno ali jebem mu mater more mi bit i 2k mjesecno :lol:
Nemam djece tako da nisam siguran jesu li te price o ljubavi prema djeci istinite, znaci ne mogu ni pokusati da odgovorim.
Nemas ni roditelje?
kloxi

#16 Re: Ratna odsteta

Post by kloxi »

Pa ispade sad ako su zatezne kamate od Nove Banke RS 2.97%, onda roditelji kojima je presuda bila donesena ispod 100,000 KM bi trebala iznositi preko 79,770 KM + 50,000 KM trenutne osude za 23 godine cekanja, a kolika ce cifra tek biti onima koja je presuda donesena preko 100,000 KM...
seldzuk

#17 Re: Ratna odsteta

Post by seldzuk »

Može li jedno pitanje... Je li se neko tužio s RS-om i šta se realno može dobiti na sudu?
Razmišljam da natentam mamu da tuži radi imovine u stanu na Grbavici... mada bi to mogao biti težak zadatak, nije nikad išla po sudovima, a ima i godina...
Može li se realno očekivati presuda i šta bih trebao ponuditi kao dokaze?
kica

#18 Re: Ratna odsteta

Post by kica »

seldzuk wrote:Može li jedno pitanje... Je li se neko tužio s RS-om i šta se realno može dobiti na sudu?
Razmišljam da natentam mamu da tuži radi imovine u stanu na Grbavici... mada bi to mogao biti težak zadatak, nije nikad išla po sudovima, a ima i godina...
Gore ti sve pise.

Rok zastare 3 godine
seldzuk

#19 Re: Ratna odsteta

Post by seldzuk »

kica wrote:
seldzuk wrote:Može li jedno pitanje... Je li se neko tužio s RS-om i šta se realno može dobiti na sudu?
Gore ti sve pise.

Rok zastare 3 godine
Gore ne piše ništa, ali hvala na info...
Haris.ba

#20 Re: Ratna odsteta

Post by Haris.ba »

Pa piše. Pravobranioc RS se pozove na zastaru - i ti plačaš troškove suđenja.
Bodkin

#21 Re: Ratna odsteta

Post by Bodkin »

Cuj 3 godien zastara. Kakvo ludilo..
Maraschino

#22 Re: Ratna odsteta

Post by Maraschino »

kica wrote:
Gore ti sve pise.

Rok zastare 3 godine
:lol: :lol:
Post Reply