Ratko Mladić u Haagu!

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#976 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by PipiDugaDevetka »

Perdita_Durango wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Perdita_Durango wrote: Smijurija od sudjenja.
Svoj ti pos'o gledaj, a suđenje je kvalitetno, samo da sRatko IZDRŽI do kraja suđenja. Sve mi je ljepši i rumeniji, k'o da se oporavio od 2 x MU.

U interesu srpskog naroda je da ga osude za genocid i tako bude imenovan krivac za zločin genocida, a ne da čitav jedan narod ostane genocidan.

Kasnije, uvijek taj narod može reći da su pojedinci genocidisali i izvršavali sudski utvrđen genocid.
A ne kao svejedno nece ostati , kako kazes , genocidan narod.
Ako ti tako kažeš, onda je tako. Da čujemo šta ima Sud za reći.
Fule_sa

#977 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by Fule_sa »

Koji ste vi dusmani, ja bih ga ipak pustio da umre, da dodje pred pravi sud, pred dragog ALLAHA
Hagg mu je harem, sve zivo u njemu ima sto mnogi mi prizeljkujemo, covjek se ne brine o jelu picu higijeni zdravlju, sve za njega drugi razmisljaju kad ce da jede kad ce da pije kad ce da se kupa i ono sto na balkanu ne postoji "zdravstvena ustanova", vrhinskih ljekara kojima balkanci mogu nosati samo toalet papir i brisati im gu.....

LP
%tacno*

#978 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by %tacno* »

Fule_sa wrote:Koji ste vi dusmani, ja bih ga ipak pustio da umre, da dodje pred pravi sud, pred dragog ALLAHA
Hagg mu je harem, sve zivo u njemu ima sto mnogi mi prizeljkujemo, covjek se ne brine o jelu picu higijeni zdravlju, sve za njega drugi razmisljaju kad ce da jede kad ce da pije kad ce da se kupa i ono sto na balkanu ne postoji "zdravstvena ustanova", vrhinskih ljekara kojima balkanci mogu nosati samo toalet papir i brisati im gu.....

LP
Ja bih mu ponudio i duplo vise samo da izdrzi sudjenje do kraja i da doceka presudu a poslije toga, zna mu se, kazamat.
karanana

#979 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by karanana »

jeben iskaz. a jos frajer svjedok optuzbe.
Bivši komandant UNPROFOR-a u BiH Michael Rose posvjedočio je da je optuženi Ratko Mladić imao "apsolutnu kontrolu i komandu" nad Vojskom Republike Srpske (VRS), koja je 1994. i 1995. otvarala "nesrazmjernu" artiljerijsku vatru na Sarajevo, izazivajući civilne žrtve.

Rose je izjavio da je Mladić kontrolisao artiljerijske i snajperske napade na grad, a da su opsadu Sarajeva lideri Srba koristili kao sredstvo pritiska na pretežno muslimanske vlasti, UNPROFOR i međunarodnu zajednicu.

"Ništa se na vojnom planu nije moglo dogoditi bez Mladićevog ovlašćenja ili znanja", naznačio je svjedok, dodavši da su sve odluke donošene na "vrhu piramide" vlasti na Palama, na kojem je bio i Radovan Karadžić.

Britanski general je naglasio da je Mladić imao “totalnu kontrolu” nad podređenima, da je često predvodio ofanzive na terenu i da je kontrolisao “svaki snajper” u VRS-u.

General Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je, između ostalog, za teror nad civilima u Sarajevu provođen dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima.

Kada je Rose u januaru 1994. stigao u Sarajevo, grad je, po njegovom svjedočenju, bio “bez svjetla, vode i struje”, a srpske vlasti su njihovo uskraćivanje i blokadu humanitarnih isporuka koristili kao pritisak na tadašnje Predsjedništvo BiH da prihvati primirje pod njihovim uslovima.

Po dolasku, rečeno mu je da civili ginu od granata ispaljenih sa srpskih položaja, u šta se ubrzo i sam uvjerio. Na proteste komandanta UNPROFOR-a, Mladić i Karadžić su odgovarali da samo uzvraćaju na vatru iz Sarajeva.

“Nesrazmjernost s kojom su uzvraćali na vatru, međutim, potkopavala je vjerodostojnost njihovih tvrdnji (...) Trebalo je samo pogledati Dobrinju, koja je bila potpuno razorena i u kojoj su ljudi živjeli u podrumima. Čak i kada bi mačka prolazila ulicom, gađala bi je artiljerija”, kazao je Rose.

Poslije napada aviona NATO-a na položaje VRS-a oko Goražda, Mladić je dva mjeseca odbijao da razgovara sa UNPROFOR-om smatrajući da su snage UN-a neprijateljske.

"Taoce su izlagali blizu svojih vojnih objekata, nadajući se da će tako odvratiti napade NATO-a", kazao je Rose.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Rose je posvjedočio da je tadašnji potpredsjednik Predsjedništva BiH Ejup Ganić “organizovao tajnu policiju koja je otvarala snajpersku vatru na tramvaje” u Sarajevu.

Potvrdio je i da tuzlanski aerodrom nikada nije bio otvoren za dostavljanje humanitarne pomoći zato što je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović odbio da isporuke tamo nadgledaju i srpski “inspektori”.

Izetbegović je, kako je izjavio Rose, rekao da će “radije gledati 10.000 Bosanaca kako umiru od gladi nego da prihvati ijednog Srbina na bosanskoj teritoriji”.

Na Lukićevu sugestiju da su “muslimani bili za produžetak rata”, Rose je odgovorio da su vlasti u Sarajevu “u jednom trenutku 1994. napustile mirovni proces, nakon što su Amerikanci naoružali i obučili njihove snage poslije potpisivanja muslimansko-hrvatskog sporazuma u Washingtonu”.

“Oni su smatrali da je povratak ratu u njihovom interesu. Moje uvjerenje je bilo da je to potpuno pogrešno i to sam rekao Izetbegoviću i Ganiću”, izjavio je Rose.

Kroz niz pitanja o smrtonosnim eksplozijama na Dobrinji i Markalama u februaru 1994. Mladićev branilac je sugerisao da UNPROFOR nikada nije mogao tačno utvrditi odakle su granate ispaljene.

Svjedok je odgovorio da u to vrijeme oko Sarajeva nisu bili raspoređeni radari koji bi mogli odrediti mjesto ispaljenja, ali je ostao pri iskazu da su granate na Dobrinju doletjele iz pravca položaja VRS-a.

Potvrdio je i da su prvi nalazi francuskih istražitelja na Markalama sugerisali da je granata bila ispaljena sa položaja ABiH, ali da je kasnije to “postalo manje jasno”.

General Rose sutra će nastaviti da odgovara na pitanja Odbrane Mladića, koji je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, prenosi BIRN - Justice Report.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#980 Re: Ratko Mladić u Haagu!

karanana wrote:jeben iskaz. a jos frajer svjedok optuzbe.
Sjećam se generala Rose-a, sreo sam ga na ulici Titinoj u neobičnoj nezgodaciji. Valjda je bio na Palama i upoznavao se sa (ne)ljudima tamošnjim. Vraćajući se vojnom vozilicom blokiralo mu paljenje na njoj, pa su on i vojnici gurali istu sred bljuzgavice u Titinoj ulici.

Priključio sam se dobrovoljno u guranju vozilice jer sam bio prepoznao novopridošlog k-danta UNPROFOR-a i obratio lično njemu da sam ja ovdje u ulozi SUPERMENA, čovjeka koji pomaže ljudima u nevolji.

Vjerujem da je razumio šalu, ali vidio sam da je bio syeban jer mu se desila ta nezgodacija da mora gurati vozilicu, pa je odšutio tu moju šalu.

Kasnije sam putem vijesti čuo da je na Palama u nekoj bolnici poklonio jedan inkubator. Isti takav bebeći inkubator prethodno je bio poklonio i na Koševu.

Čak je u toj radio-vijesti opisao utiske sa susreta sa đeneralom govoreći da je njegova procjena da se radi o bolesniku psihičkom.
Đeneral je pokazivao znake paranoje militaris-niko kao on. Vjerujem da će u današnjem svjedočenju ponoviti ovu svoju tadašnju procjenu.

Nadam se da neće ICTY provjeravati psihičko stanje đenerala jer bi to značilo da nema presude. Psihički bolesnici mogu jedino biti osuđeni na prinudno liječenje. Dokaz da je bolestan psihički je samoubistvo njegove kćeri u to doba.

Veliki broj psiho-bolesnika su samoubice. Ovo samoubistvo je indirektni dokaz njegove bolesti jer su vrlo često ta psiho-oboljenja nasljedna.
:(
PipiDugaDevetka

#981 Re: Ratko Mladić u Haagu!

U Sudnici broj 3 je upravo u toku suđenje đeneralu, pa bujrum:

http://www.icty.org/sid/10917
stotka12

#982 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by stotka12 »

General Smit: Lično sam tražio bombardovanje bosanskih Srba

Odbrana Ratka Mladića osporavala je pred Haškim tribunalom da je Vojska Republike Srpske (VRS) u leto 1995. izazvala ljudske žrtve na sarajevskoj pijaci Markale, ali je svedok optužbe Rupert Smit ostao pri tom iskazu.

General Mladić (69), koji je tada bio komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. U optužnici je navedeno da je minobacačka granata VRS, 28. avgusta 1995, ispred Markala ubila 43 osobe, a ranila 75 građana.

Unakrsno ispitujući generala Smita, tadašnjeg komandanta Unprofora u BiH, Mladićev branilac Dragan Ivetić ukazivao je na više "nedoslednosti" u različitim izveštajima Unprofora o Markalama. Britanski general je odgovarao da je, pre donošenja konačnog zaključka, sve to uzeo u obzir.

Upitan da li je ispitao i mogućnost da je muslimanska strana ispalila granatu na Markale, kako bi okrivila Srbe, što mu je u telefonskom razgovoru na dan eksplozije sugerisao i sam general Mladić, Smit je uzvratio da "nikada nije video dokaze za tu tvrdnju".

Na pitanja na osnovu čega je u istom razgovoru rekao Mladiću da je granata na Markale "bez ikakve sumnje" bila ispaljena s položaja VRS, "udaljenog 3,5-4 kilometra" od tržnice, Smit je odgovorio:

"Izveštaji koje sam dobio naveli su me da formiram mišljenje koje sam imao pravo da formiram i da donesem sud koji sam imao pravo da donesem. I - to je bilo to".

Svedok je odbacio i sugestiju branioca Ivetića da je odluku da zatraži vazdušne napade NATO na VRS doneo i pre eksplozije na Markalama.

Smit je, međutim, potvrdio da je, pre tog incidenta, na Londonskoj konferenciji međunarodna zajednica odlučila da će svaki napad VRS na Sarajevo i druge zaštićene zone UN biti kažnjen udarima NATO. Upitan da li je ikada zatražio da avioni NATO napadnu Armiju BiH, svedok je odgovorio negativno.

Smit će u ponedeljak nastaviti da odgovara na pitanja Mladićeve odbrane
PipiDugaDevetka

#983 Re: Ratko Mladić u Haagu!

stotka12 wrote:General Smit: Lično sam tražio bombardovanje bosanskih Srba

Odbrana Ratka Mladića osporavala je pred Haškim tribunalom da je Vojska Republike Srpske (VRS) u leto 1995. izazvala ljudske žrtve na sarajevskoj pijaci Markale, ali je svedok optužbe Rupert Smit ostao pri tom iskazu.

General Mladić (69), koji je tada bio komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95. U optužnici je navedeno da je minobacačka granata VRS, 28. avgusta 1995, ispred Markala ubila 43 osobe, a ranila 75 građana.

Unakrsno ispitujući generala Smita, tadašnjeg komandanta Unprofora u BiH, Mladićev branilac Dragan Ivetić ukazivao je na više "nedoslednosti" u različitim izveštajima Unprofora o Markalama. Britanski general je odgovarao da je, pre donošenja konačnog zaključka, sve to uzeo u obzir.

Upitan da li je ispitao i mogućnost da je muslimanska strana ispalila granatu na Markale, kako bi okrivila Srbe, što mu je u telefonskom razgovoru na dan eksplozije sugerisao i sam general Mladić, Smit je uzvratio da "nikada nije video dokaze za tu tvrdnju".

Na pitanja na osnovu čega je u istom razgovoru rekao Mladiću da je granata na Markale "bez ikakve sumnje" bila ispaljena s položaja VRS, "udaljenog 3,5-4 kilometra" od tržnice, Smit je odgovorio:

"Izveštaji koje sam dobio naveli su me da formiram mišljenje koje sam imao pravo da formiram i da donesem sud koji sam imao pravo da donesem. I - to je bilo to".

Svedok je odbacio i sugestiju branioca Ivetića da je odluku da zatraži vazdušne napade NATO na VRS doneo i pre eksplozije na Markalama.

Smit je, međutim, potvrdio da je, pre tog incidenta, na Londonskoj konferenciji međunarodna zajednica odlučila da će svaki napad VRS na Sarajevo i druge zaštićene zone UN biti kažnjen udarima NATO. Upitan da li je ikada zatražio da avioni NATO napadnu Armiju BiH, svedok je odgovorio negativno.

Smit će u ponedeljak nastaviti da odgovara na pitanja Mladićeve odbrane
Lično sam slušao i gen. Rupert Smith NIJE OVAKO ODGOVORIO. Spominjao se jedan izuzetak kada jeste naredio avionapade na ARBiH.
stotka12

#984 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by stotka12 »

Preuzeo Vijest sa Vesti-online :sad: .
PipiDugaDevetka

#985 Re: Ratko Mladić u Haagu!

stotka12 wrote:Preuzeo Vijest sa Vesti-online :sad: .
Greška je do bh. medija što ne prenose ovo suđenje uživo i svakodnevno ''bombarduju'' informacijama bh. javnost.
%tacno*

#986 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by %tacno* »

PipiDugaDevetka wrote:
Greška je do bh. medija što ne prenose ovo suđenje uživo i svakodnevno ''bombarduju'' informacijama bh. javnost.
...pa da se time zamjere naslednicima zlocinaca...
bolje ovako da nas time filuje bntv, srna, vesti, rtrs... :( ja kada ih gledam i slusam a jos da to nisam sve osjetio na svojoj kozi, rekao bih ''pa stvarno nisu krivi sta im se sve stavlja na teret''.

ima li iko ikakav uticaj na hasko tuzilastvo odavde iz bih. vlast, nevladin sektor, udruzenja...ili sve oni odlucuju (u nase ime) koga ce i sta ce izvesti kao dokaze.
postoji li mogucnost manipulacije, opstrukcije, trgovine, umanjenja dokaza...na sto mi ne mozemo uticati...ili je samo nase da sjedimo i cekamo presudu?
saradjuje li hasko tuzilastvo i sa kim iz ove drzave (osim naseg kilavog tuzilastva citaj'' koricanske stijene'')???
karanana

#987 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by karanana »

kad i gdje je napadnuta armija bih od strane nato avijacije?
%tacno*

#988 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by %tacno* »

karanana wrote:gdje je napadnuta armija bih od strane nato avijacije?
odobriti napade ne znaci isto i realizovati... :-)
PipiDugaDevetka

#989 Re: Ratko Mladić u Haagu!

karanana wrote:kad i gdje je napadnuta armija bih od strane nato avijacije?
Evo zahvaljujući @Sarajmenu imamo svu hronologiju pa potraži kada je RUPERT SMITH zaprijetio avio-udarima NATO-a, a ja sam siguran u sebe da je tokom svjedočenja general govorio o jednom izuzetku kada je zaprijetio Vladinim snagama BiH.
http://www.klix.ba/forum/sarajevska-ope ... 86s50.html
pohakontas

#990 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by pohakontas »

pa koliko ja znam javna je tajna da su ALAGIC I DUDAKOVIC dobili ultimatum ako nezaustave napredovanje prema banjaluci da ce biti bombardovani
fantom slobode

#991 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by fantom slobode »

pohakontas wrote:pa koliko ja znam javna je tajna da su ALAGIC I DUDAKOVIC dobili ultimatum ako nezaustave napredovanje prema banjaluci da ce biti bombardovani
to je Dudakovic i rekao borcima, da idu na rizik jos par dana, zaprijeceno je bombardovanjem...
stotka12

#992 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by stotka12 »

%tacno* wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
...pa da se time zamjere naslednicima zlocinaca...
bolje ovako da nas time filuje bntv, srna, vesti, rtrs... :( ja kada ih gledam i slusam a jos da to nisam sve osjetio na svojoj kozi, rekao bih ''pa stvarno nisu krivi sta im se sve stavlja na teret''.
:thumbup:

:lol:
pohakontas

#993 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by pohakontas »

Smrdski general ce odugovlaciti sudjenje i nevjerujem da ce dozivjeti presudu sad mu i tuzioc u tome pomaze nekom ko upravlja tribunalom je jako stalo da do pravosnazne presude nedodje
pohakontas

#994 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by pohakontas »

hinterland00

#995 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by hinterland00 »

Sramota je da neće odgovarati za događanja u Hrvatskoj.
matematicar_teski

#996 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Post by matematicar_teski »

pohakontas wrote:http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... XWHJnGZnsM
steta da se ovo nije nastavilo :-)
mislis da bi se mogla bl osvojiti bez 30000 gubitaka ?
PipiDugaDevetka

#997 Re: Ratko Mladić u Haagu!

matematicar_teski wrote:
pohakontas wrote:http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... XWHJnGZnsM
steta da se ovo nije nastavilo :-)
mislis da bi se mogla bl osvojiti bez 30000 gubitaka ?
ARBiH+HV nisu osvajali, nego OSLOBAĐALI. Jovo Divjak je izjavio, otprilike, da ''bez teškog naoružanja, nema šanse da bi stigli do Drine''.
PipiDugaDevetka

#998 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Potpisan sporazum u Splitu između Tuđmanina i našeg Alije, šta je tu čudno što su HV + ARBiH oslobađale BiH. Isti nam je neprijatelj bio. Neumitna logika prirode govori da smo se trebali udružiti protiv istog neprijatelja. To što je HV prethodno izvršila agresiju na BiH, nema veze...Šestorka HZ HB će još ovog mjeseca da bude osuđena za UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT. Nadam se.
PipiDugaDevetka

#999 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Quentin80 wrote: Znaci drzava Hrvatska nije izvrsila agresiju na BiH,samo ta sestorka?
Jeste i Hrvatska izvršila agresiju na BiH, a to što nije tužena od strane RBiH, trebalo je pitati Aliju Izetbegovića dok je još bio živ. Mesić Stjepan je tada podnio ostavku na sve državničke i partijske položaje, osnovao svoju stranku. Svijetla obraza izašao. Kasnije su ga građani izabrali sebi kao predsjednika RH. Fino objasnio ovim HZ HB-eovcima da se obraćaju SARAJEVU.
PipiDugaDevetka

#1000 Re: Ratko Mladić u Haagu!

Quentin80 wrote:A sta Stjepan Mesic ima sugerisati gradjanima druge drzave kako da se ponasaju? Zamisli da Bakir ili Lagumdzija odu u Hrvatsku i uce njihove gradjane za koga da glasaju? Mesic se itekako mijesao u unutrasnja pitanja druge drzave,i to negativno.
Po Ustavu Hr. Hrvatska mora da se brine o svojoj dijaspori. Znači, bh. Hrvati su sami sebe sveli na dijasporu=manje ravnopravne.
Ja tu ne mogu ništa promijeniti.

Samo da kažem da je Stipe Mesić = TITO!
Post Reply