RATIFIKACIJA ILI RAT?

sekiracija

Post by sekiracija »

nokia6170 wrote:entiteti su pravno zacementirani 1995. godine, onaj ko misli drugacije je stvarno u zabludi... isto kao sto je i bosna i hercegovina kao drzava pravno zacementirana 1992. godine, a i de facto 1995. godine.

cesto u zadnje vrijeme cujemo kako svi politicki predstavnici vriste protiv visokog predstavnika i traze ukidanje annexa 10 i bonskih ovlastenja iz 1997. godine....ja sam upotpunosti za to da Bosna i Hercegovina postane upotpunosti samostalan medjunarodni subjekt bez uticaja medjunarodne zajednice i susjednih nam zemalja i da prestane biti taoc nekog mirovnog sporazuma ili bilo kojeg drugog medjunarodnog sporazuma.

evo jedan vrlo konkretan i izvodiv prijedlog-nacin dodiku i svima iz rs-a ako hoce da se rijese visokog predtsavnika i da mi sami odlucujemo o bosni i hercegovini koji zivimo ovdje.

sazovite ustavotvornu skupstinu bosne i hercegovine, izglasajte novi ili potvrdite postojeci ustav i na taj nacin eliminirajte medjunarodnu zajednicu iz bosne i hercegovine.

Ako mislis da je postojeci ustav BiH aneks4 onda uprovo to Dodik i radi,on zeli da se taj aneks ratifikuje,kako bi se konacno suspendovao USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE koji je nelegalno suspedovan Dejtonskim sporazumom.
Izrada novog ustava ne podrazumijeva automatski i prihvatanje Dejtonkih kategorija kao sto su Federacija i RS,cak sta vise obavezuje nastavak tradicije drzavotvornosti i imena Republike Bosne i Hercegovine.Da bi se ovo izbjeglo Dodiku je neophodno da prvo bude ovjeren ili ti ratifikovan ovaj takozvani ustav Aneks4 ,na kome bi se onda temeljila izgradnja novog ustava,koja se sad,po principu kontinuiteta mora oslanjati na ustav RBiH.
sekiracija

Post by sekiracija »

Evo i prvih vijesti sa danasnjeg skupa G8 :D
Lider HDZBiH Dragan Čović izrazio je optimizam za prevazilaženje problema čime će se otvoriti put za razgovore o ustavnim promjenama.

Čović je naglasio da je dejtonska BiH „apsolutno neupravljiva“, odbacivši mogućnost verifikacije Aneksa 4. Daytonskog sporazuma, u parlamentu BiH kako je predložio Milorad Dodik.
Tihic je za neke ustavne reforme ,iako 99,9% njegovog birackog tijela nezna koji bi to on ustav htio da reformise :P
nokia6170

Post by nokia6170 »

sekiracija wrote:
nokia6170 wrote:entiteti su pravno zacementirani 1995. godine, onaj ko misli drugacije je stvarno u zabludi... isto kao sto je i bosna i hercegovina kao drzava pravno zacementirana 1992. godine, a i de facto 1995. godine.

cesto u zadnje vrijeme cujemo kako svi politicki predstavnici vriste protiv visokog predstavnika i traze ukidanje annexa 10 i bonskih ovlastenja iz 1997. godine....ja sam upotpunosti za to da Bosna i Hercegovina postane upotpunosti samostalan medjunarodni subjekt bez uticaja medjunarodne zajednice i susjednih nam zemalja i da prestane biti taoc nekog mirovnog sporazuma ili bilo kojeg drugog medjunarodnog sporazuma.

evo jedan vrlo konkretan i izvodiv prijedlog-nacin dodiku i svima iz rs-a ako hoce da se rijese visokog predtsavnika i da mi sami odlucujemo o bosni i hercegovini koji zivimo ovdje.

sazovite ustavotvornu skupstinu bosne i hercegovine, izglasajte novi ili potvrdite postojeci ustav i na taj nacin eliminirajte medjunarodnu zajednicu iz bosne i hercegovine.

Ako mislis da je postojeci ustav BiH aneks4 onda uprovo to Dodik i radi,on zeli da se taj aneks ratifikuje,kako bi se konacno suspendovao USTAV REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE koji je nelegalno suspedovan Dejtonskim sporazumom.
Izrada novog ustava ne podrazumijeva automatski i prihvatanje Dejtonkih kategorija kao sto su Federacija i RS,cak sta vise obavezuje nastavak tradicije drzavotvornosti i imena Republike Bosne i Hercegovine.Da bi se ovo izbjeglo Dodiku je neophodno da prvo bude ovjeren ili ti ratifikovan ovaj takozvani ustav Aneks4 ,na kome bi se onda temeljila izgradnja novog ustava,koja se sad,po principu kontinuiteta mora oslanjati na ustav RBiH.

ja ti u prvom postu pricao o OBICAJNOM pravu, al ti izgleda nisi citao sve sto sam napisao. Vidis, da bi bilo sta u medjunarodnom pravu imalo za posljedicu prestanak vazenja, prvenstveno je potrebno ulagati proteste i neizvrsavati obaveze kad je obicajno pravo u pitanju. Posto nikad nije ulozen zvanican formalno pravni protest nijedne strane ugovornice Dejtonskog mirovnog sporazuma i posto se Sporazum uveliko realizovao, on ima pravnu snagu izvora medjunarodnog prava, cak iako ga nikad nije ratifikovala Skupstina Republike Bosne i Hercegovine.

Annex 4 se ne moze sam individualno ratifikovati u Parlamentarnoj skupstini Bosne i Hercegovine, vec se mora ratifikovati cijeli Dejtonski sporazum sa svim svojim annexima. Besmisleno je ratifikovati nesto sto je vec postalo izvor prava i proizvodi pravno dejstvo. Ratifikacija u medjunarodnom pravu ima za svrhu da ucini nesto pravno obavezujucim, sto je Dejtonski mirovni sporazum sa Annexom 4 vec postao i bez ratifikacije kroz obicajno pravo kao jedan od izvora medj. prava.

A sto se tice imena Republika, misljenja sam da ce u svakoj buducoj ustavnoj promjeni, Bosna i Hercegovina imati naziv Republika...a najvjerovatnije ili Savezna Republika Bosna i Hercegovina ili Federalna Republika Bosna i Hercegovina.
Prozor

Post by Prozor »

nokia6170 wrote:
sekiracija wrote:

ja ti u prvom postu pricao o OBICAJNOM pravu, al ti izgleda nisi citao sve sto sam napisao. Vidis, da bi bilo sta u medjunarodnom pravu imalo za posljedicu prestanak vazenja, prvenstveno je potrebno ulagati proteste i neizvrsavati obaveze kad je obicajno pravo u pitanju. Posto nikad nije ulozen zvanican formalno pravni protest nijedne strane ugovornice Dejtonskog mirovnog sporazuma i posto se Sporazum uveliko realizovao, on ima pravnu snagu izvora medjunarodnog prava, cak iako ga nikad nije ratifikovala Skupstina Republike Bosne i Hercegovine.

Annex 4 se ne moze sam individualno ratifikovati u Parlamentarnoj skupstini Bosne i Hercegovine, vec se mora ratifikovati cijeli Dejtonski sporazum sa svim svojim annexima. Besmisleno je ratifikovati nesto sto je vec postalo izvor prava i proizvodi pravno dejstvo. Ratifikacija u medjunarodnom pravu ima za svrhu da ucini nesto pravno obavezujucim, sto je Dejtonski mirovni sporazum sa Annexom 4 vec postao i bez ratifikacije kroz obicajno pravo kao jedan od izvora medj. prava.

A sto se tice imena Republika, misljenja sam da ce u svakoj buducoj ustavnoj promjeni, Bosna i Hercegovina imati naziv Republika...a najvjerovatnije ili Savezna Republika Bosna i Hercegovina ili Federalna Republika Bosna i Hercegovina.
To bi veliki korak unazad ustavno-pravno, jer bi BiH sa time bila oznacena kao neka vrsta zajednica samo-odlucujucih jedinica(iako vec tako de facto, nije i de jure) kao sto je bila SRJ ili SFRJ ili FNRJ. Tada bi njen "raspad" odjednom bio veoma logicniji...
sekiracija

Post by sekiracija »

Nokija,ne mislim da OBICAJNO pravo ima ikakve veze sa ovim problemom.
Kad bi medjunarodno pravo tretiralo obicajno na taj nacin kako ti kazes,onda bi viza vi naseg obicaja da se pokoljemo svakih 50 godina,trebali to imati u vidu i postivati nase obicaje ,a ne pozivati nas da prestamemo praktcirati nase obicaje.
nokia6170

Post by nokia6170 »

sekiracija wrote:Nokija,ne mislim da OBICAJNO pravo ima ikakve veze sa ovim problemom.
Kad bi medjunarodno pravo tretiralo obicajno na taj nacin kako ti kazes,onda bi viza vi naseg obicaja da se pokoljemo svakih 50 godina,trebali to imati u vidu i postivati nase obicaje ,a ne pozivati nas da prestamemo praktcirati nase obicaje.
mijesas kruske i jabuke...rat je nedozvoljena radnja po medj. pravu i rat nikad ne moze biti izvor prava, prema tome glup ti je primjer za obicajno pravo.

a u pogledu obicajnog prava, evo ti sljedeci primjer:

Objasni mi kako to da sporazum zakljucen izmedju Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u vezi sa Lukom ploce nije dosad stupio na snagu i ne obavezuje ni Hrvatsku, ni Bosnu i Hercegovinu? A cak je taj sporazum ratificiran u Parlamentu Bosne i Hercegovine i potpisan od predsjednika dvaju drzava.

Stvar vrlo jasna. Sporazum o luci Ploce nije ratificiran u saboru R Hrvatske i zato ne proizvodi pravno dejstvo, a Hrvatska ne misli pristupiti ispunjavanju obaveza iz sporazuma bez prethodnog odobrenja Sabora.

Sporazum o luci Ploce se mogao primjenjivati i bez ratifikacije dva parlamenta i tada bi to dobilo definiciju obicajnog prava na isti nacin kao sto se desilo sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, koji nije ratificiran, ali se sustinski u vecem dijelu sprovodio i sprovodi.

Razlika izmedju Sporazuma o Luci ploce i Dejtonskog mirovnog sporazuma je sto kod prvog nije postojala volja da se bez formalne procedure sprovodi obaveze iz sporazuma, dok kod drugog ugovora (Dejt. mir. spor.) je postojala volja ugovornih strana da ispunjavaju svoje ugovorne obaveze bez formalne procedure. Upravo ta precutna volja ispunjavanja obaveza bez formalne procedure predstavlja Obicajno pravo, koje karakterise kontinuitet ponavljanja odredjenih radnji kroz duzi vremenski period bez isticanja prigovora-protesta prilikom ispunjavanja tih radnji.

Obicajno pravo je vrlo jak izvor prava, a to mozete pogledati kroz presude Medjunarodnog suda pravde...cak u pojedinim situacijama i jaci izvor prava od pisanog dokumenta, jer obicajno pravo odgovara stvarnom, cinjenicnom stanju stvari na terenu, za razliku od pisanih ugovora koji samo proklamiraju odredjena prava i obaveze, koje mogu isto tako da ostanu mrtvo slovo na papiru.
spreca

Post by spreca »

nokia6170 wrote:Po mom misljenju u kratkim crtama u pogledu ovog prijedloga Dodika, mogu reci samo dvije stvari. Stupanje na snagu bilo kojeg medjunarodnog akta podrazumjeva prvenstveno verifikaciju-ratifikaciju ili ti potvrdjivanje-prihvatanje istog od strane zakonodavne vlasti (parlamenta, skupstine, sabora, dume....kako vec ko zove to tijelo) strana koje su potpisale neki medjunarodni ugovor. Izuzeci postoje u pogledu samog ustavnog uredjenja neke drzave i nacina na koji se to radi.

Prakticno znaci, Dejtonski mirovni sporazum je podrazumijevao da taj isti bude potvrdjen u skupstinama potpisnica tog sporazuma, odnosno skupstini Republike Bosne i Hercegovine (RBiH je predstavljao Alija I.), Skupstini Savezna Republike Jugoslavije (danas R Srbije) i Saboru Republike Hrvatske.

Nemojte zaboraviti da Dejtonski mirovni sporazum nije samo regulisao pitanja u pogledu Bosne i Hercegovine, vec odnose i izmedju Srbije i Hrvatske.

E sad, ja koliko znam Dejt. mir. sporazum nikad nije ratificirala Skupstina RBiH, a za Sabor Hrvatske i Skupstinu Srbije nisam siguran. Pretpostavimo da nisu ni oni.

Jedan od nacina stupanja na snagu i djelovanja bilo kojeg medj. ugovora (i Dejtonski mir. sporazum je vrsta medj. ugovora) je ratifikacija koju sam vec spomenuo...medjutim, takodje, jos jedan od nacina djelovanja i dobijanja pravne snage je OBICAJNO PRAVO...sto znaci u praksi, da Medj. javno pravo poznaje jedan od izvora prava i OBICAJ...kada nesto i ne zadovoljava pravnu formu, ali se sprovodi u praksi i na taj nacin stvara obaveze medju onima koji to sprovode u praksi.

Moje misljenje je da je Dejtonski mirovni sporazum postao obicajno pravo i kao takav proizvodi prava i obaveze po medjunarodnom pravu, sa ili bez ratifikacije strana koje su ga potpisale.

Po mom misljenju, Dejtonski mirovni sporazum nije potrebno potvrdjivati u Parlamentarnoj skupstini Bosne i Hercegovine, niti mislim da bi taj Akt dobio neku jacu ili slabiju pravnu snagu u kontekstu medjunarodnog prava. Obaveze i prava iz Dejtona nece biti nista manje ili vece ratifikacijom ili bez nje.

Ono sto bi bilo zanimljivo je preispitati kroz Parlamentarnu skupstinu Bosne i Hercegovine koliko se Dejtonski mir. sporazum postuje u svim njegovim aspektima, odnosno annexima u zadnjih 12 godina.

Ustav BiH je Annex 4, kao sastavni dio Dejt. mir. sporazuma. Osim Bosne i Hercegovine, Srbija i Hrvatska prema Dejt. mir. sporazumu nemaju apsolutno nikakve ingerencije u pogledu Annexa 4, odnosno Ustava BiH. Obaveze Srbije i Hrvatske prema Dejt. mir. sporazumu nisu da stite unutrasne ustavno uredjenje Bosne i Hercegovine, vec da postuju medjunarodno-pravni subjektivitet i granice Bosne i Hercegovine, kao clanice UN-a.

Pitanje Ustava-Annexa 4 i ustavnog uredjenja Bosne i Hercegovine je bila stvar strana koje su ga potpisale: RBiH, RS i FBiH i koje su se saglasile i prenijele nadleznosti iskljucivo na Parlamentarnu skupstinu Bosne i Hercegovine da jedina ima nadleznost da vrsi promjenu Ustava BiH i njenog ustavnog uredjenja. SRJ, odnosno Srbija i Hrvatska nisu potpisnice Annexa 4, te stoga pravno nemaju apsolutno nikakva prava da se mijesaju u taj aspekt Dejt. mir. sporazuma

p.s. Nadam se da je sad malo jasnija slika:)

:faraon1:
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Slozio bih se sa tobom...i dodao...Dejton je ujedno ostavio i mogucnost da se ukinu i entiteti i da se opstruira rad drzave BIH..

zato danas i imamo ovakvu situaciju...jer su jedni koristili Dejtonsku nedorecenost za ukidanje entiteta i diskriminacije ...a drugi kao sredstvo za disoluciju i unistenje BIH...a opet znamo da Dejton ne osigurava nikakve demokratske standarde jer je u cilju zaustavljanja rata se moralo popustiti rusiteljima BIH i pristati na aparthejd i nerealnu teritoerijalnu podjelu na dva entiteta.....Dejton ima samo tri pozitivne stvari:

a) Zaustavio rat
b)Potvrdio drzavnost BIH
c) Oduzeo entitetima pravo na samoopredjeljenje...
Post Reply